Mitä rintaperillinen voi vaatia?

enmitäänjätä

Olen seitsemänkymppinen ja rintaperillisiä on, mutta yksi on alkanut lakimieheksi perintöni päälle.
Koittaa määrätä etten saisi myydä metsää ja sanoo että hänellä on oikeus lakiosaa metsän myynnin osalta.
Tämä perillinen on minulle toistanut seuraavasti että,::
Lakiosa on puolet perintöosasta. Lakiosa on tarkoitettu suojaamaan rintaperillistä perittävän elinaikanaan toteuttamien myyntien ja luovutusten vaikutuksilta, testamentilta ja lahjanlupaukselta.

13

393

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • huijataan

      Pesä jaetaan vasta kuoleman jälkeen, ennen sitä ei voi tulevat mahdolliset perijät päättää mitään. Älä mene halpaan ja anna huijata.

    • Osalaki

      Oman omaisuutesi saat tuhlata elinaikanasi vaikka viimeiseen senttiin, siihen ei ole rinta- eikä muillakaan perillisillä nokan koputtamista.

      Toisaalta, jos sinulla on esimerkiksi puolisosi jälkeen vain hallintaoikeus metsään, jonka puolisosi on jättänyt lapsilleen perinnöksi, et voi myydä metsää ilman heidän suostumustaan.

    • Osalaki

      Oman omaisuutesi saat tuhlata elinaikanasi vaikka viimeiseen senttiin, siihen ei ole rinta- eikä muillakaan perillisillä nokan koputtamista.

      Toisaalta, jos sinulla on esimerkiksi puolisosi jälkeen vain hallintaoikeus metsään, jonka puolisosi on jättänyt lapsilleen perinnöksi, et voi myydä metsää ilman heidän suostumustaan.

    • 6496983

      Lakiosalla ei ole mitään merkitystä niin kauan kuin perittävä elää.

      Tuo suoja "perittävän elinaikanaan toteuttamien myyntien ja luovutusten vaikutuksilta, testamentilta ja lahjanlupaukselta" saadaan sitten perinnönjaossa. Rintaperillinen saa esimerkiksi lakiosansa lähtökohtaisesti silloinkin kun testamentti sanoo muuta.

      Saat tietysti eläessäsi antaa yhdelle rintaperilliselle vaikkapa metsää myymällä saatuja rahoja. Tällöin tosin muut lakiosaan oikeutetut voivat perinnönjaossa saada enemmän lakiosaa kuin tuollaisen luultavasti suosiolahjaksi tai ennekkoperinnöksi katsottavan rahasumman saanut.

    • tumastatoimeen

      Lakiosa on puolet siitä summasta minkä perillinen muuten perisi esim. jos on 4 perijää osuus on 25 % on laki osa tästä 12,5 %.
      ilman testamenttia hänellä on 25% osuus. Vaadi sinäkin hänen omaisuudestaa osuutesi jos hän on lapsesi niin hänen kuolessaan perit lapsesi.

      • Selkäperillinen

        Isällä ei ole lakiosaa lapsen jättämään perintöön. Lakiosa on vain rintaperillisillä eli vainajan lapsilla ja heidän jälkeläisillään.


    • annalakimiehelleopetus

      Jostain on vaan jäännyt tämä kummajainen, että jotkut yrittää (ja joskus onnistuukin) periä eläviä. Jätä tälläinen perintöjen kärkkyjä ilman perintöä, niin oppii ahnehtimaan!

      Jos teet testamentin ja suljet tämän perinnön vaatijan ulkopuolelle, joutuu hän tyytymään lakiosaan.

      • AlliumCaeruleum

        Huomionarvoinen seikka on, että lakiosaa pitää ymmärtää erikseen vaatia, se ei tule mitenkään automaattisesti. Jos perinnönjättäjä esim. testamenttaa koko omaisuutensa vaikkapa kapisten kettujen hoitokodille, pitää hänen rintaperillistensä erikseen vaatia lakiosaansa, jos sen haluavat. Eri asia ja huomattavasti sotkuisempi - ja usein kalliimpi selvittää - on se varsin yleinen tilanne, että pesä ensiksi kuolleen aviopuolison jälkeen on jakamaton.


    • On taas tutkittu hevosmiesten tietotoimiston lakikirjaa. Älä,ole moksiskaan. Pidä huoli, että kärkkyjällä ei aihetta hakea edunvalvontaa. Neuvot omaisuuden hassaamisesta elinaikana kannattaa kyllä sivuuttaa.

    • eieläviäperitä

      Jos omistat yksin kaiken tai omistatte puolisosi kanssa, niin ei siinä mitään lakiosia peritä teidän eläessä. Ja voit/te varmistaa, että perivät vain lakiosan kuoltuannekin.
      Voitte myydä kaiken ja jättää hallintaoikeuden omaisuuteenne, jolloin kukaan ei saa mitään, jos ette halua jättää mitään perillisille.
      Omalla saa tehdä mitä haluaa.

    • Eurot.pyörivät.kivasti

      Ei kaikkea kannata ottaa kaikkea todesta mitä ahneet "perijät" vaativat. Kuten edellä on jo kerrottu, perintöjä jaetaan vasta omistajan kuoltua. Sitä ennen omaisuuden siirrot ovat pääsääntöisesti lahjoja tai kauppoja. Aloittaja ei kertonut omistaako hän mainitun omaisuuden yksin, puolisonsa kanssa tai onko puolisonsa leski. Mikäli omistaa itse saa menetellä kuten haluaa. Vaikka tosiaan lahjoittaa kapikettujen suojeluyhdistykselle. Tai voi myydä omaisuutensa ja pistää niin sanoaksemme eurot pyörimään. Jo seitenkymppinen on kutakuinkin terve, ehtii vielä tuhlata melkoiset summat.

    • wanahuustullunna

      Koska olet jo tuonikäinen vanhus, ei lapsesi voi enää rintaa vaatia.

    • herranhuomaan

      Seurakunnat varmasti ottaa mielellään omaisuutesi vastaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      603
      4214
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3458
    3. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      67
      3061
    4. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2941
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2274
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2201
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      2167
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1975
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1960
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      48
      1923
    Aihe