Viidettä kertaa ominpäin Varnan keskustaan

Akula

Olen tottunut Bulgariankävijä. ensi kesän matka on yhteensä kymmenes. Olen käynyt kerran Sunny Beachilla ja Albenassa sekä kaksi kertaa Kultahietikolla. Ne olivat pakettimatkoja. Sofiassa kävin omin päin, se oli ensimmäinen omatoimireissuni Bulgariaan. Varnan ja Sofian lisäksi olen käynyt useita kertoja Dobritsissa ja Baltsikissa sekä kerran Pomoriessa ja Burgasissa. Niihin kaikkiin olen löytänyt turistirannoilta tai Varnan keskustasta. Varna on suosikkikaupunkini Bulgariassa, siellä olen käynyt neljä kertaa omin päin. Aikaisemmilla reissuillani olen majoittunut ihan Varnan keskustassa tai korkeintaan parin kilometrin päässä siitä. Julkinen liikenne toimii hyvin eli ei haittaa vaikka majapaikka ei ole ihan keskustassa. Ensi kesänä majoitun hotelli Revencessä, se on ydinkeskustassa Osmi Primorski Polk-kadulla. Sijainti on matkani kannalta erinomainen, olen menossa Varnan Jazzfestivaaleille. Ne pidetään 27. - 30.7. Arkeologisen museon sisäpihalla. Hotellini on lähes vastapäätä museota. Ensi kesänä olen kolmatta kertaa Varnan jazzjuhlilla. Ne ovat ilmaiset ja ohjelma on aina mielenkiintoinen, ainakin jos pitää uudemmasta eurooppalaisesta menosta. Varnan jazzareiden jäjestäjä on venäläissyntyinen saksofonisti Anatoli Vapirov. Hän on asunut kaupungissa pitkään, jazzjuhlia hän on järjestänyt jo vuodesta 1992 lähtien. Hän on mukava mies. Tutustuin häneen viime Varnan reissullani jazzfestareiden olutjonossa. Vaikka edellisestä käynnistäni on jo aikaa (2007) minulta voi kysellä kaikenlaista Varnan kaupunkiin, Varnan tapahtumiin, bulgarialaiseen ruokaan, viineihin ja juomiin yleensäkin sekä bulgarialaiseen musiikkiin liittyen. Nykyisestä hintatasosta ja turistirysien nykykunnosta en tiedä mitään.

7

557

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Akula

      Unohdin kertoa, että Sunny Beachin reissullani piipahdin myös Nessebarissa, Sveti Vlasissa ja Kaliakra-niemellä. Turistiranta Sveti Konstantinissa olen myös piipahtanut, vaikka en siellä ole koskaan yöpynytkään.
      Varnan ja lähiseudun nähtävyyksistä tutuksi ovat tulleet Varnan keskustasta löytyvät roomalaisen kylpylän rauniot, Kultahietikon kyljessä oleva Aladzan kallioluostari, joka on nykyään museona sekä yksi sen vieressä ylärinteessä oleva metsän läpi Slatni Piatsatsin kylästä luostarille vievä kävelyreitti ja luonnonnähtävyys kivettynyt metsä, Pobiti Kamani.
      En ole juuri pakettimatkoillakaan viihtynyt rannalla tai hotellilla vaan olen kierrellyt ja katsellut vähän laajemmin.

      • Akula

        Olen reissuillani Bulgariaan tehnyt paljon muutakin kuin vain käynyt tutustumassa uusiin paikkoihin. Musiikki kiinnostaa minua. Varnassa olen jazzjuhlien lisäksi käynyt Kansantanssi ja -musiikkifestivaaleilla ja kuunnellut usein eri ravintoloissa paikallista kansanmusiikkivaikutteista tanssimusiikkia soittavaa bändiä ja samalla seurannut perinteisiä piiritansseja tanssivaa ravintolaväkeä. Se on ollut hauskaa.
        Varnan hienossa Meripuistossa osuin kerran olutfestivaaleille. Tärkeimmät bulgarialaiset olutmerkit olivat siellä hyvin edustettuina, kaikkia sai hanasta. Erilaista pikkusyötävää sai edullisesti ja puiston eri esiintymislavoilla oli bändejä ja tanssiryhmiä. Se oli hieno tapahtuma. Bulgarialaiset oluet ovat mainioita, eritoten, jos pitää pils-tyyppisistä oluista. Omat suosikkini niistä ovat Zakorga ja Shumensko. Vaimoni pitää Astikasta, sekin on hyvää. Bulgarian ehkä yleisin olutmerkki on Kamenitsa. Se on minusta mitäänsanomatonta, mutta kyllä sitäkin janoonsa juo. Varnasta saa (tai ainakin on saanut) Varna-merkkistä olutta.
        Pidän hyvästä ruuasta. Varmiten sitä saa, kun lähtee turistialueilta pois. Paikallisten paikoissa hinnatkin ovat tuntuvasti turistirantaa edullisemmat. Suosin bulgarialaisia erikoisuuksia, niitä paikalliset osaavat parhaiten valmistaa. Sofiassa söin lampaan aivoja. Hyvää oli, vaikkakin eksoottista. Sofiassa olen saanut myös parasta ehkä koskaan maistamaani lammasta. Ostin siellä kirjakaupasta vihkosen, jossa esiteltiin 100 kaupungin parasta ravintolaa. Löysimme niistä neljä viikon reissullamme. Kaikissa oli hyvä ruoka ja erinomainen hinta-laatusuhde. Seuraavaan käyntikertaan jäi 96 hyvää paikkaa tutkittavaksi. Ehkä kuitenkin seuraavalla Sofian reissulla pitää ostaa uusi ravintolaopas. Edellisesta vierailusta kaupungissa on parikymmentä vuotta.
        Varnassa olen osunut pari kertaa käsityömessuille/-markkinoille. Nekin olivat kiinnostavat.Varnan arkeologisessa museossa olen käynyt katsomassa yhtä euroopan merkittävimmistä kulta-aarteista. Näytillä olevat kultaesineet on kaivettu ylös Varnan lähistöltä löytyneistä traakialaisten kuninkaiden haudoista. Yhdessä kuninkaan haudassa olen käynytkin, mutta se on Pomoriessa Sunny Beachin lähellä.
        Kerran ajoimme Varnan keskustasta Albenan kasinolle taksilla kuuntelemaan bulgarialaista raskasta rockia soittavaa BTR-bändiä. Keikka oli hyvä, mutta sen reissun hurjin osuus oli takaisintulomatka valottomalla taksilla tiellä, jossa ei ollut katuvaloja ja jonka yli, useamman kerran, pyrki jotain paikallisia hirvieläimiä. Selvisimme.
        Minulla on paljon kokemuksia ja tarinoita matkoiltamme Bulgariassa. Ehkä joskus kerron lisää.
        Bulgaria on paljon muutakin kuin turistirannat. Kannattaa rohkeasti lähteä tutkimaan. Ihan läheltäkin turistirantoja löytyy kaikenlaista, kun vain rohkenee mennä tutkimaan. Toisaalta Bulgaria ei ole suurten nähtävyyksien maa, mutta sieltä kyllä löytyy kiinnostavaa. Se on vain löydettävä.


      • Akula

        Dobritsin kansantieteellisessä museokorttelissa olen soitinrakentajan pajassa seurannut perinteisen kaval-huilun valmistumista. Yhtään säkkipilliä ei ollut silloin työnalla. Valmiita säkkipillejä oli toki esillä.
        Samassa paikassa olen nauttinut ehkä oudointa koskaan maistamaani alkoholijuomaa. Kyseessä on bulgarialainen hirssistä käyttämällä valmistettu perinnejuoma, boza. Maultaan se muistutti lähinnä nestemäisiä hunajamuroja.


    • 49kertaa

      Bozaa ei oikeastaan voi kutsua alkoholijuomaksi, vaikka siihen siman verran prosenttia voi tullakin. Boza on normaalisti enemmän eväsjuoma, duunareilla on sitä mukana duunissa esimerkiksi.

      • Akula

        49kertaa, Olet oikeassa bozassa on alkoholia siman tai kotikaljan verran, varsin vähän siis. Pitää maistaa sitä uudelleen, kun sitä taas sattuu kohdalle.


    • 49kertaa

      Kivoja juttuja kirjoittelet ! Soisi ihmisten lähtevän edes vähän ulos sieltä turistireservaatista tutustumaan kansaan, kulttuuriin ja ilmiöihin.
      Se on todella mielenkiintoista, tutkittavaa ja koettavaa löytyy !
      Suomalaista touhua ja suomalisia näkee Suomessakin.
      Toki jokaisella on itsemääräämisoikeus….

      • Akula

        49kertaa. Kiitos. Olen samaa mieltä kanssasi, turistirannat ovat ok, mutta niiden ulkopuolellakin on elämää.
        En tiedä mikä on tilanne nyt, mutta ainakin vielä 90-luvulla ominpäin matkustajia peloteltiin taskuvarkailla, huijareilla ja väkivallalla. Pelottelun taustalla on yhtäältä totuuden siemen, kuten amerikkalainen sanoisi: Shit happen. Ikäviä voi tapahtua ja tapahtuu kaikkialla, Suomessakin. Toisaalta paljon on itsestäkin kiinni. Kun käyttäydyt itse asiallisesti, todennäköisyys, että sinuakin kohdellaan hyvin kasvaa. Pakettimatkojen järjestäjille on tietysti edullista pitää, ainakin ihan pikkaisen, pelkoja yllä. Jos turistit eivät uskalla omin päin ulos turistireservaatista, heidän järjestämilleen retkille riittää paremmin asiakkaita. Valmisretket ovat kuitenkin ihan okei. Olen minäkin niille osallistunut. Sunny Beachilta kävimme Turkissa Istanbulissa. Se oli hieno matka. Itseasiassa matkan jäjestäjien valmisretket toimivat minulle porttina itsenäisenpään reissailuun.
        Bulgarian kohteissa pärjää melko hyvin englannilla, venäjän taitamisesta on myös apua, ainakin kommukoitaessa vanhempien bulgaarien kanssa. Jo kyrillisten kirjainten opettelusta on hyötyä ja hupia. Nehän eivät ole venäläiset kirjaimet, vaan itseasiassa bulgarialaisten munkkien Kyrilin ja Metodin kehittämät. Paras tietysti olisi, että osaa edes muutaman sanan bulgariaa ja rohkeasti käyttää niitä vähiäkin sanoja ja fraaseja kommunikoinnissa paikallisten kanssa.
        Takaisin pelkoihin. Varnassa vieraillessani olen huomannut, että taskuvarkaat tekevät päivävuoroa. Varmiten heihin törmää Katedraalin läheisyydessä silloin, kun turistibussit tulevat sinne Kultahietikolta ja muilta turistirannoilta. Olen liikkunut Varnassa yksin ja perheeni kanssa päivällä, illalla ja yöllä. Bulgaarit ovat olleet minulle kohteliaita ja ystävällisiä. Taksikuskien kanssa olen sopinut matkan hinnasta aina etukäteen. Minulla on ollut hyvä tuuri, minulle ei toistaiseksi ole sattunut mitään erityisen ikävää, ei Bulgariassa eikä Suomessa.
        Eräällä alkuaikojen Varnan matkallani olen kerran säikähtänyt totaalisesti. Seisoin tupakilla kävelykatu Knyaz Boris I:llä vastapäätä Santana baaria. Perheeni oli jossain kadun kauppaliikkeistä. Yht`äkkiä huomasin, että takaa päin lähestyi iso koira. Se kosketti kuonollaan oikean jalkani polvitaivetta. Minä luulin, että se on koira. Mutta kun käännyin, huomasin että minua koskettanut otus ei ollut rotweileri vaan kesy karhu. Otson kaulassa oli panta, josta piteli kiinni vanha mies.
        Nykyisin kesyjen karhujen pito on Bulgariassakin kielletty. Niihin aikoihin, kun kyseinen laki tuli maassa voimaan joku kansainvälinen eläinsuojelujärjestö avasi entisille lemmikkikarhuille tarhoja, joissa ne pystyivät viettämään eläkepäiviään.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      33
      2244
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      8
      1882
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      15
      1341
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      8
      1230
    5. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      21
      1215
    6. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      16
      1140
    7. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1081
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      7
      1035
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      6
      1024
    10. 12
      997
    Aihe