Mooseksen kivitaulusekoilu

Pistetäänpä keskustelu pystyyn siitä, että mitä tapahtui eräällä aavikolla jonkin jumalan rustaamien kivitaulujen kanssa, koska se onkin sellainen sekoilu, että ei paremmasta väliä, eli tiivistettynä näin:

-Mooses häippäsi vuorelle rustaamaan aavikolle sopivaa teologiaa

-kansa ei jaksanut odotella, vaan pisti bileet pystyyn

-ensin rakennettiin uuni ja sitten emäntien korut sulatettiin ja niistä tehtiin kultainen sonni

-alati tarkkaavainen Jahve antoi raportin Moosekselle, että mene heti takaisin, kansasi bilettää ankarasti ja aivan väärin. Ota kansa taas haltuusi ja komentoosi, neuvoi Jahve. (Lähde heti alas, sillä sinun kansasi, jonka toit pois Egyptistä, on syössyt itsensä turmioon)

-ennen kuin Mooses ehti laittaa sandaaleja jalkaansa, Jahve muutti mielensä ja Jahvella tulikin jo tulikiveä sieraimista ja hänpä päättikin itse tappaa koko porukan. (Jätä minut nyt rauhaan, että vihani saa leimahtaa heitä vastaan ja tuhota heidät.)

-no nyt sitten Mooses joutui rauhantekijän rooliin ja alkoi lepytellä Jahvea, että kuulehan sinä tuima partasuu, äläs nyt käy riehumaan. Sinulle nauraa aidanseipäätkin, jos pelastit kansasi orjuudesta vain tappaaksesi heidät täällä aavikolla. (Miksi egyptiläiset saisivat sanoa, että sinä veit israelilaiset pois vain tappaaksesi heidät vuorilla ja hävittääksesi heidät maan päältä?)

-Mooseksen luento ja pikainen vihanhallintakurssi saikin Jahven leppymään ja Jahve päätti jostain syystä olla tappamatta kansaansa. (Niin Herran viha lauhtui, ja hän päätti luopua siitä hävityksestä, jolla oli uhannut kansaansa.)

-Mooses hilpaisi vuorelta alas kivitaulut kainalossaan takaisin kansan pariin.

-Mooses alkoi kuulla laulun tapaista matkallaan ja kun hän pääsi leiriin, hän näki menossa olevat bileet ja raivostui itse taas tyystin ja paiskasi kivitaulut päreiksi. (Kun Mooses saapui leiriin ja näki sonnin ja villin karkeloinnin, hänen vihansa syttyi ja hän paiskasi taulut murskaksi vuoren juurelle.)

-Mooses oli juuri lepytelly Jahven ja joutui sitten itse niin suuren raivon valtaan, että murskasi Jahven itsensä nykertämät kivitaulut, joissa mm. kehotettiin pidättäytymään väkivallasta. Aika hauskaa!

-ja sitten hän keksi rangaistuksen, että pisti sonnin murusiksi ja syötti sen kansalleen. Eli sinne meni kaikki tuon kansan omaisuus ja arvokas.

Mitäpä tämä sekoilu kertoo teille?

Aika satu, eikös vain ja ei ole ihan penaalin terävimpiä kyniä olleet kumpikaan, ei jumala eikä kansansa johtaja.

20

312

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Joo, tarina muuten jatkuu.Mooses meni takaisin vuorelle ja jumalan sanelusta kirjoitti taulut uudelleen. Jumala ei enää muistanut mitä eka versioon kirjoitti. Kymmenes käsky on "Älä keitä karitsaa emänsä maidossa":

      • muistatkomuutoksen

        kahvinjuoja. . . Kiinnostaisi tietää kuinka itse suhtaudut Jumalan antamaan sapattikäskyyn. Sapattihan on lauantai, vaikka se onkin muutettu viikon kuudenneksipäiväksi kalentereissa.


      • muistatkomuutoksen kirjoitti:

        kahvinjuoja. . . Kiinnostaisi tietää kuinka itse suhtaudut Jumalan antamaan sapattikäskyyn. Sapattihan on lauantai, vaikka se onkin muutettu viikon kuudenneksipäiväksi kalentereissa.

        >>> Kiinnostaisi tietää kuinka itse suhtaudut Jumalan antamaan sapattikäskyyn. Sapattihan on lauantai, vaikka se onkin muutettu viikon kuudenneksipäiväksi kalentereissa. >>>

        On ihan hauskaa ajatella tuolla ajattomassa ja fysiikan lakien tuolla puolella olevassa maailmassa olevan jokin maaginen taikaukko, jolle kello ja kalenteri ja etenkin niiden alituinen kyttääminen on maailmankaikkeuden tärkein asia.

        Ja ajatella, että jotkut pölvästit palvovat sellaista maagista taikaukkoa kuin jotakin ihmeellistä jumalaa.


      • töihin.bushmanni

        Eläähän ne ammattiliittojenkin edustajat sapattilainsuhteen tarkkaa seurantaa, kautta aikain. Ehkä se "pyhäkorvaus" kannattaisi poistaa kokonaan ja bushmannin pyynnöstä unohtaa koko sopimus, ettei se olisi niin kiviin kirjoitettu.

        Mistähän ne ammattiliittokansa on juttunsa keksinyt? Ovatko he lainalla.?

        Bushmannit pitäisi potkia peruuskiin 24/7 töihin ja ei mitään vapaita, eikä vuosilomia. Sehän viittaa vahvasti raamatullisiin juhliin. Ei muutakuin tiilitöihin ja ankarampaan puoleen, että lihassa voisi iloita vapaudestaan.


    • Quo.Vadis

      Sillä rabbilla joka tämän on aikoinaan keksinyt on ollut hyvät yrtit lisänä viinissä.

    • omalehmä

      "bushmanni" tiivistää: >>-ja sitten hän keksi rangaistuksen, että pisti sonnin murusiksi ja syötti sen kansalleen. Eli sinne meni kaikki tuon kansan omaisuus ja arvokas.>>

      Mitenhän se teknisesti tuo kultaisen vasikan polttaminen, rouhentaminen ja kansalle juottaminen lienee toteutettu noissa erämaaolosuhteissa? Kullan sulamispiste on 1064 astetta Celsiusta ja kiehumispiste 2700 astetta.

      • Hyvä huomio. Tiivistykseni oikoi mutkia tässä kohdin hieman liikaa, eli tämä kemiaan liittyvä yksityiskohta tekee raamatun virheettömyydestä jälleen oudon vaikutelman.

        https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Kulta

        Tosin Jahve saattoi auttaa Moosesta parilla maagisella taikatempulla, niin sitten tuo taikauskoinen satukokoelma pysyy taikauskoisella uskottavana.

        Jos harrastaa taikauskoa vuonna 2017 niin ei kannata olla liian tarkka yksityiskohdista.


      • ymmärretään.ongelmasi

        Niin, bushmannin tieteenkuvalehti on niin alkeellinen vielä, ettei se ole keksinyt asiaan ratkaisua.
        Eihän sitä osata tässä ajassa paljoakaan siitä, mitä ennen on ollut. Koska evoluutiossa ei ole nuotiokansan tulenteossa käsitettä vieläkään, niin ongelmahan se bushmannin aivohierarkiassa on edelleen.


    • Horeb vuori, jolla Raamatun sadun mukaan Mooses sai kivitaulut, oli tulivuori ja mm. amalekilais-paimentolaisheimon palvoman Jahve jumalan palvontapaikka ja kuviteltu asuinpaikka. Israelilaiset luonnollisesti omivat monia ympärillä asuvien kansojen jumalia, joista Jahve oli yksi kiivaimmista tulen ja tulivuorten jumala.

      Raamatun saduissa selvästi kerrotaan, että Jahven olinpaikka oli Horebin huipulla, mutta kukaan ei koskaan ollut tätä tultasyöksevää jumalaa fyysisesti nähnyt.

      Tulen ihannointi ja sen pitämistä jumalallisena ilmentymänä käy Raamatun saduissa selvästi esiin monessa kohtaa. Oli palavaa pensasta, tulen patsasta, uhritulta, kuluttavaista tulta jne. Taikauskoiset paimentolaiset luonnollisesti palvoivat tulta, koska tuli oli niin mystinen elementti ja se meni yli paimentolaisten hilseen, joten sen täytyi olla jumalan ilmentymää ja siksi myös palvonnan kohde.

    • ulaaniv

      Kyllä mooseksen tuoma laki on hyvä.. Sitä ennen hammurabi suunniteli lakia mutta se ei ollut tasaarvoinen. JUMALANLAKI. on täydellinen

    • Yksi-usko

      Totuus on usein tarua ihmeellisempää.

      • Tai sitten vain mielikuvitus laukkaa?


    • --"-ja sitten hän keksi rangaistuksen, että pisti sonnin murusiksi ja syötti sen kansalleen. Eli sinne meni kaikki tuon kansan omaisuus ja arvokas."--

      Arvotavara saattoi vain vaihtaa omistajaa? Kyllä siinä sitten tarkkaan varmaan tarpeella käydessä tutkittiin sen ulostulleen kasan sisältö ja kerättiin arvolasti talteen?

    • Meno.on.samaa

      Raamatun tarinat ilmentävät jumalharhaisten ihmisten toilailuja. Raamatusta voi lukea, mitä jumalharhat ihmisessä saavat aikaan. Toiset sitten vain harhoissaan tekevät itselleen Raamatusta ohjekirjan. Tämä tietysti tapahtuu ahneiden lahkojen johtajien yllyttämänä.

      Tyypillistä on myös se, että lahkojen jäsenet kilpailevat siitä, kenellä on mahtavin jumala samalla, kun papisto hymähtelee partaansa ja he vain lyövät lisää vettä myllyyn. Ei se nykypäivän meno näissä lahkoissa ole tältä osin muuttunut millään lailla.

      • On.heitä

        Niitä jumalharhaisia on vielä nykyäänkin maailmassa.
        Tosin he eivät ole enää niin tosissaan harhoissaan, vaan on niin sanottua jumalharhaisten kerhoja, joissa sitten kilpaillaan keskenään siitä, että kuka on se kaikkein harhaisin.


    • Rikkihuurut

      Kuten hyvin tiedämme Horeb-vuori, jolla Mooses tarinan mukaan tepasteli, oli tulivuori ja saattoi siis hyvin olla, että Mooses oli vain rikinkatkuisissa huuruissa ja siksi hänen päänsä oli sekaisin.

      • Moosekse.tavat

        Miten päästään kansan johtajaksi?
        Murhaamalla joku ja kätkemällä ruumis.
        Mooses oli murhaaja ja psykopaatti. Se täytyy ottaa huomioon.


      • Mooseksen.tavat

        Tällainen luihuperse se Mooses oli:

        2. Moos.2:11. Ja tapahtui niihin aikoihin, kun Mooses oli kasvanut suureksi, että hän meni veljiensä luo ja näki heidän raskaan työnsä. Ja hän näki egyptiläisen miehen lyövän hebrealaista miestä, erästä hänen veljistään.
        12. Silloin hän katseli ympärillensä joka taholle, ja kun hän näki, ettei ketään ollut läheisyydessä, löi hän egyptiläisen kuoliaaksi ja kätki hänet hiekkaan.


      • ulaaniv

        Oliko silloin käskyt voimassa.. Mitä sodassa yleensä tehdään.. En puolustele mooseksen tekoja, nyt ainakin on älä tapa voimassa. eli miten luet ?


      • Kansanjohtajaksi Jahvelle näyttää kelpaavan mainiosti sellainen äkkipikainen henkilö, joka on tehnyt mahdollisimman monta murhaa jo ennen valtaan nousuaan?

        Jahve haluaa tehdä johtajista itsensä kaltaisia ja kilpailu käy kovana siitä, että kenellä on ollut kanttia tappaa eniten lajitovereitaan? Jahve on luonnollisesti ylivoimaisessa johdossa tässä kisassa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5025
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3177
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1827
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1780
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1645
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1501
    7. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1266
    8. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1257
    9. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1255
    10. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1247
    Aihe