Elikä kun nämä kiekkosäännöt tuntuvat edelleenkin olevan kovin tulkinnanvaraisia ja jopa eri kaupunkien pysäköinninvalvonnat tulkitsevat niitä eri tavoilla, ja jokainen on omasta mielestään oikeassa.
Niin kuinka se nyt menee. Jos pysäköin sunnuntaina auton paikalle, jossa pitää käyttää kiekkoa arkisin klo 8-18 ja maksimi pysäköintiaika on 4h, ja aion pitää autoani siinä parkissa maanantaihin klo 12 asti, niin mitä minun pitää merkitä kiekkoon?
Pitääkö minun merkitä kiekkoon se aika, jolloin sunnuntaina pysäköin, vaikka se olisi klo 3 yöllä, vai voinko laittaa siihen klo 8, jolloin saan pitää autoani siinä maanantaihin klo 12 asti?
Nykyiset kiekkosäännöt
10
874
Vastaukset
- Laki_Luke
Korkein hallinto-oikeus on käsitellyt samankaltaista tilannetta, jota kysymyksesi koskee:
"Oikeudellinen arvio ja johtopäätös
Asiassa on kysymys siitä, onko A voinut merkitä pysäköintikiekkoon pysäköimisajan tosiasiallisen pysäköintihetken mukaan, kun ajoneuvo on pysäköity aikana, jolloin pysäköinnin aikarajoitus ja pysäköintikiekon käyttövelvollisuus eivät ole olleet voimassa.
Jos ajoneuvo pysäköidään muulloin kuin pysäköinnin aikarajoituksen voimassaoloaikana, pysäköintikiekon käyttövelvollisuus ei ole voimassa eikä kiekkoa tällöin tarvitse käyttää. Jos ajoneuvo pysäköidään tieliikenneasetuksen 21 §:ssä tarkoitetulla tavalla aikana, jolloin rajoitus ei ole voimassa, ja tuolloin alkanut pysäköinti jatkuu rajoituksen seuraavaan alkamisaikaan asti tai sitä kauemmin, sallittu pysäköintiaika lasketaan alkavaksi ajankohdasta, jolloin rajoitus tulee seuraavan kerran voimaan.
Tieliikenneasetuksen 21 §:ssä ei ole säädetty pysäköinnin alkamishetken merkitsemisestä pysäköintikiekkoon vaan sallitun pysäköintiajan laskemisesta. Sanotun säännöksen nojalla ei siten voida katsoa, että pysäköintikiekkoon olisi nyt esillä olevassa tilanteessa tullut merkitä ajankohta, jolloin aikarajoitus tuli seuraavan kerran voimaan eli kello 8.00. Liikenneministeriön pysäköintikiekon käyttämisestä antaman päätöksen sanamuodon mukaisesti A on siten voinut merkitä pysäköintikiekkoon saapumisajaksi pysäköinnin alkamista seuraavan tasa- tai puolitunnin, siitä riippuen kumpi ajankohta on aikaisempi, eli kello 7.00/19.00.
A ei näin ollen ole käyttänyt pysäköintikiekkoa virheellisesti. A:n pysäköintikiekkoon saapumisajaksi merkityn saapumisajan perusteella A:n ajoneuvo ei ole kello 9.41 ollut vielä pysäköitynä yli sallitun pysäköintiajan. A:n ajoneuvoa ei siten ole pysäköity virheellisesti. Koska asiassa ei ole tapahtunut pysäköintivirhettä, hallinto-oikeuden ja pysäköinninvalvojan päätökset on kumottava ja pysäköintivirhemaksu poistettava. Maksettu pysäköintivirhemaksu on palautettava A:lle ilman eri hakemusta."
Kts: https://www.edilex.fi/uutiset/50853- nykyiset-kiekkosäännöt
Eipä tuo copy-pasteuksesi oikeastaan mitään kertonut. Tuossa tarinassahan kaveri halusi jostain syystä merkitä kiekkoon todellisen saapumisaikansa, vaikka kiekkopysäköinti ei ollut voimassa. Minä kysyin, että saako vai pitääkö siihen merkitä se aika, jolloin kiekonkäyttövelvollisuus seuraavan kerran astuu voimaan, vai mitä siihen pitää tai saa merkitä.
- NäinOnNäkyleipä
nykyiset-kiekkosäännöt kirjoitti:
Eipä tuo copy-pasteuksesi oikeastaan mitään kertonut. Tuossa tarinassahan kaveri halusi jostain syystä merkitä kiekkoon todellisen saapumisaikansa, vaikka kiekkopysäköinti ei ollut voimassa. Minä kysyin, että saako vai pitääkö siihen merkitä se aika, jolloin kiekonkäyttövelvollisuus seuraavan kerran astuu voimaan, vai mitä siihen pitää tai saa merkitä.
Oikeuden päätös nimenomaan kertoi, että todellisen tuloajan laittaminen kiekkoon on oikein, eli ei tarvitse kikkailla että olisi tullut muka seuraavana aamuna. Pitäisi vain jaksaa lukea...
Ja vaikka on tullut aikana, jolloin rajoitus ei ollut voimassa, saa pysäköidä sen maksimi 4 tuntia siitä hetkestä kun rajoitus taas tulee voimaan. Ihan sama, mitä kiekossa lukee. Siitä tässä oli kysymys. Pysäköintirajoitus alkaa aamukahdeksalta, kaikki silloin paikalle pysäköidyt autot saavat seistä parkissa 12 asti riippumatta siitä, mitä kiekossa lukee (eli riippumatta siitä, milloin on viikonlopun aikana autonsa parkkiin lykännyt). - nykyiset-kiekkosäännöt
NäinOnNäkyleipä kirjoitti:
Oikeuden päätös nimenomaan kertoi, että todellisen tuloajan laittaminen kiekkoon on oikein, eli ei tarvitse kikkailla että olisi tullut muka seuraavana aamuna. Pitäisi vain jaksaa lukea...
Ja vaikka on tullut aikana, jolloin rajoitus ei ollut voimassa, saa pysäköidä sen maksimi 4 tuntia siitä hetkestä kun rajoitus taas tulee voimaan. Ihan sama, mitä kiekossa lukee. Siitä tässä oli kysymys. Pysäköintirajoitus alkaa aamukahdeksalta, kaikki silloin paikalle pysäköidyt autot saavat seistä parkissa 12 asti riippumatta siitä, mitä kiekossa lukee (eli riippumatta siitä, milloin on viikonlopun aikana autonsa parkkiin lykännyt).Ollellista on se, että mistä pysäköinninvalvoja voi tietää, ettei sallittu 4h aika ole ylittynyt, jos kiekossa on mikä tahansa aika, joka on asetettu sellaisena päivänä, kun kiekonkäyttövelvollisuus ei ole voimassa.
- Nimenommaan
nykyiset-kiekkosäännöt kirjoitti:
Ollellista on se, että mistä pysäköinninvalvoja voi tietää, ettei sallittu 4h aika ole ylittynyt, jos kiekossa on mikä tahansa aika, joka on asetettu sellaisena päivänä, kun kiekonkäyttövelvollisuus ei ole voimassa.
Ja jos ei tiedä niin eikö silloin pitäisi tulkita asia kuljettajan eduksi?
- todellisuus-toinen
Nimenommaan kirjoitti:
Ja jos ei tiedä niin eikö silloin pitäisi tulkita asia kuljettajan eduksi?
Ja mitäpä luulet mikä todellisuus on.
- NäinOnNäkyleipä
nykyiset-kiekkosäännöt kirjoitti:
Ollellista on se, että mistä pysäköinninvalvoja voi tietää, ettei sallittu 4h aika ole ylittynyt, jos kiekossa on mikä tahansa aika, joka on asetettu sellaisena päivänä, kun kiekonkäyttövelvollisuus ei ole voimassa.
Jos pysäköinninvalvoja tulee paikalle maanantaina ennen kello 12 ei auto ole voinut olla pysäköitynä yli neljää tuntia, olipa kiekossa mikä aika hyvänsä. Jos siis rajoitettu aika on alkanut klo 8:00. Siksi kiekon lukemalla ei tässä tapauksessa ole mitään merkitystä. Oikeastaan koko kiekolla ei ole mitään merkitystä. Pysäköintirajoitusta ei ole voitu rikkoa.
- Heheeeeheee
Käytännössä mielenkiintoista miten pysäköinninvalvonta sitten suhtautuu autoihin joissa kiekon aika on 'väärä' silloin kun tulevat autoja tarkastamaan pysäköintikiekon käyttövelvollisuuden voimassaolon alkaessa.
Jos eivät heti ole paikalla kun käyttövelvollisuus alkaa mistä ne tietää onko auto pysäköity käyttövelvollisuuden voimassaoloaikana vai sen ulkopuolella. Eli pitää joko seurata todellista pysäköinnin kestoa tai sitten kiekkojen aikojen perusteella laskea pysäköinnin kesto.
Jos seurataan pysäköinnin todellista kestoa joutunevat sen kuvilla todentamaan.
Mielenkiintoista miten tähän sovelletaan vielä hyvän hallinnon periaatteita.- NäinOnNäkyleipä
Tästä tuossa oikeuden päätöksessä juuri oli kysymys. Siinä autoilija oli laittanut lain mukaisesti kiekkoon tuloaikansa, mutta valvoja alkoi urputtamaan siitä, ettei tiennyt milloin auto oli todellisuudessa tullut paikalle, vaikka asialla ei ole tässä tapauksessa mitään merkitystä, parkkiajan alkaessa maanantaiaamuna nollasta.
Käytännössä tämä takoittaa sitä, että kun parkkikiekon käyttöpakko katkeaa viikonloppuna, saavat kaikki autot seistä parkissa maanantaina aamulla sen maksimiajan ilman että sakkoja voi antaa kenellekään (kunhan on kiekko tms ikkunassa). Tämänhän pitäisi olla itsestään selvää, maksimiparkkihan on (vaikkapa) 4 tuntia, ja sen siinä saa olla olipa tullut paikalle milloin hyvänsä. Tämä päätös vain totesi, että kiekossa saa lukea mitä vain ja tämä pätee. Koska autoilijan EI TARVITSE yrittää kiekolla optimointikikkailla tuloaikaansa, vaan yksinkertaisesti laittaa kiekkoon totuuden.
- Ajattelemattomuus
Monesti menee p-kiekkoon ajaksi vahingossa 4:00/16:00 kun on pitäny laittaa tai 5:00/17:00 kun piti laittaa 3:00/15:00. Sama on käyny usealle tuttavalle. Voiko saada oikaisuvaatimuksen kautta pysäköintivirhemaksun tälläisessä tapauksessa mitätöidyksi tai edes muutettua huomautukseksi?
Luin lain pysäjöinninvalvonnasta hallituksen esityksestä, että anteeksi annettava huomaatattomuus voisi olla peruste katsoa pysäköintivirhe vähäiseksi, joten voisiko se tulla kyseeseen tämän kiekonkäyttö ajatusvirheen kohdalla vai sisältääkö kiekonkäyttövelvoite myös niin vahvan huolellisuusvelvoitteen, ettei kannata odottaa muutosta pysäköintivirhemaksuun oikaisuvaatimus menettelyn kautta?
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
1 Eurolla 35 euroa, 1.5x minimikerroin, 0x kierrätys ja minimitalletus vain 5e!
Noniin nyt pamahti sitten VB:ltä älyttömän kova tarjous ensitallettajille. Euron panoksella 35 euroa jos kokkishown voit32728Jos ottaisit yhteyttä, näyttäisin viestin kaikille
Yhdessä naurettaisiin sulle. Ymmärräthän tämän?1581351Heikki Silvennoinen ( Kummeli)
Kuollut 70-vuotiaana. Kiitos Heikille hauskoista hetkistä. Joskus olen hymyillyt kyynelten läpi. Sellaista se elämä on491175Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos
Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä211057- 1261030
Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?
Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?2081026Hyvää huomenta 18. luukku
Hyvää keskiviikkoa. Vielä pari päivää ja sitten on talvipäivänseisokki. 🎄🌌❄️😊❤️223984Kauanko valitatte yöpäivystyksestä?
Miks tosta Oulaisten yöpäivystyksen lopettamisesta tuli nii kova myrsky? Kai kaikki sen ymmärtää että raha on nyt tiuk308935- 42909
- 72885