Savuttava puulämmittäjä Valkeisenmäellä

Savutukseesi_kyllästynyt

Arvoisa omakotitalon puulämmittäjä! Tykkäät polttaa puita ja ilmeisesti sillä keinoin säästää sähköä. Ihan tiedoksi että säästösi tapahtuu naapurustosi terveyden kustannuksella. Joka ikinen ilta savupiipustasi tulee tuntikaupalla kitkerää savua.

Talossasi on ilmeisesti aikaisemmin ollut öljylämmitys koska savupiippu on korkea ja muodoltaan pyöreä. Aikaisemmin mitään savuhaittaa ei ollutkaan. Olikohan aiemmin hieman eri asukkaat? Mutta nyt jo muutaman vuoden ajan savutus on ollut ongelma.

Ymmärrän kyllä että puiden sytyttämisen tai puiden lisäämisen jälkeen voi tulla muutaman minuutin ajan sankastikin savua. Sen sijaan sitä en ymmärrä että savua tulee tunnista toiseen koko ajan, jopa kesäaikaan!

Jos polttaa tarpeeksi pienikokoista kuivaa puuta hyvällä vedolla, ei savua pitäisi tulla. Sinun talostasi tuota katkua tulee ihan koko ajan. Voisitko mitenkään vaihtaa takaisin puhtaaseen öljylämmitykseen, ympäristön saastuttamista välttääksesi?

On karmeaa kärsiä siitä kun savunkitku leijuu ympäriinsä ja kitkerä savu tulee sisälle moneen kotiin ilmanvaihdon kautta. Toivottavasti luet tämän ja teet parannuksen!

19

1019

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ilkeäihminen

      Olisitpa sinä kitkerä ihminen tullut kertomaan suoraan minulle asiasi! Nyt nolasit minut kaikkien ihmisten edessä. Kuvauksestasi minut voi tunnistaa jokainen mäellä asuva ja moni muukin. Tämä ei jää tähän! Teen syytteen kunnianloukkauksesta. Minulla on todellakin uunini kanssa ONGELMA!

    • Valkeisenmäkeläinen

      Tuo aloittaja on ilmeisesti yks tietty hieman yksinkertaiselta vaikuttava henkilö. Ei se öljyn polttaminen sen puhtaampaa oo eikä se ole uusiutuva luonnonvara kuten puu.
      Itsekin tuota savunhajua tuntenut asun lähes naapurissa, mieluummin minä haistelen puusta syntynyttä savua kuin öljystä lähtevää. Ei se haju ole jatkuva riesa.

    • häkääjamyrkkyjä

      Onhan puun polttaminen kauheaa savuttamista. Jos autojen pakoputkista tulis samanlaista savua kuin mitä tulee puupoltosta, niin auton omistaja joutuisi rikosoikeudelliseen vastuuseen enemmän kuin Volkswagen päästöskandaalissa.

      Sitä ei vain ole ihminen pienessä päässään tulee ajatelleeksi mitä maapallon tuhoamista puun polttaminen ilman savukaasunpuhdistusjärjestelmiä on. Siksi puun polttamista ei pitäisi tehdä kuin polttolaitoksissa joissa asianmukaiset laitteet puhdistukseen ja se pitäisi kieltää yksityistalouksissa. Ihana EU:n on jo tehnyt sen kaltaisia ehdotuksia.

      • uuraanihalkeaa

        Niin onhan meillä puhdasta ydinvoimaa, täräytetään sähköpatterit punaiseksi niin maailma pelastuu.
        PS. Volkkarit on jo jätettä heti kun ne tulevat liukuhihnalta, silti tyhmät niitä ostaa.


    • Puutapesään

      Jollakinhan sitä täytyy majaansa täällä pohjolassa lämmittää. Kaikessa huonot puolensa, eikä lämmitysremonttien tekeminen ole ilmaista. Jokaisella ei ole varaa suuriin muutoksiin. Täytyy olla onnellinen siitäkin, että on katto pään päällä. Teillä rikkailla on kaikki niin yksinkertaista.

    • Saku_Elmeri

      Puu pitää polttaa kunnon vedolla. Kitutuli vain nokeaa paikat ja altistaa nokipalolle.

    • Kokematontupruttaja

      Sytyttääkö päältä vai alta? Sanokaapa missä vaiheessa pellin voi turvallisesti sulkea? Voiko olla punaisia kekäleitä vai kaikki ihan mustia, ettei tule häkää? Poltan varmuuden vuoksi ihan mustaksi, enkä tiedä meneekö siinä lämpöä harakoille. Pelkään että nukun ikiuneen tietämättäni. Eikä sillä niin väliä muuten, vaikka käksähtäisin, mutta lapset ikävöi.

    • Polttavaper

      Päälispuoli ei syty vaan nokeaa halot.

    • Savua-ei-kiitos

      Suuria ja kalliita muutoksia ei välttämättä tarvitse, kun ottaa selvä oikeista tavoista ja pitää tulipesänsä ehjänä ja kunnossa. Ja millä "puutapesään" oletat että tässä rikkaat on kirjoitelleet? Ihan tavallisia ihmisiä hekin, minä oletan.

      Ja haluan huomautta myös nimimerkille "valkeisenmäkeläinen" , että jos on savunhajua, on siinä mukana aina myös terveydelle vaarallisia pienhiukkasia, enkä itse halua savuja haistella sisällä tahi ulkona, kun niistä tulee heti päänsärkyä.

      Kaikille ystävällisesti tiedoksi, että hyviä puun pienpolton oppaita on maailma täynnä. Tässä pari netistä löytyvää:

      http://www.ekotuki.net/sites/beta.ekotuki.net/files/julkaisut/tiedostot/Puunpoltto-opas.pdf

      https://www.hsy.fi/sites/Esitteet/EsitteetKatalogi/Pienpolttoesite_A5_verkkoon.pdf

      Varsinkin ketjuun " ilkeäihminen" vastanneelle kehotan tutustumaan noihin oppaisiin, jos kerta on ongelmia puunpoltossa. En ymmärrä, miksi et ole puuttunut asiaan ja korjannut sitä, jos kerta olet itsekin siitä tietoinen??

      Se sytyttääkö päältä vai alta riippuu omasta arinastas, millaiset ohjeet omalla tulipesälläsi on. Pääsääntö on päältä. Tieto löytyy esim. noista oppaista. Ja pelti kiinni vasta kun on mustat hiilet! Ehdottomasti. Tai sitten pellissä on oltava pieni reikä häkävaaran pienentämiseksi, tosin en tiedä miten ne toimi käytännössä. Kysykää nuohoojalta kun seuraavan kerran käy.

      Älkää ihmiset hyvän tähden savuttako naapureitanne! Ottakaa selvää oikeaoppisista puunpolttotavoista, ei roskien polttoa ja KUNNON VEDOLLA, vain KUIVAA puhdasta puuta. Siinä säästäminen on vääränlaista säästämistä, vaikka haluaiskin välttää öljyn polttoa tai sähkölämmitystä. Viime kädessä on otettava terveystarkastajaan yhteyttä, jos savutus vaan jatkuu.

      Puhdas ulkoilma ja varsinkin sisäilma on jokaisen oikeus! Tänä päivänä on koneellinen ilmanvaihto niin monessa talossa, ettei savun tuloa sisään pysty täysin estämään. Sen takia JOKAISELLA on velvollisuus ja vastuu puunpoltossa toisia kohtaan.

    • munakäristysmaistuu

      pökköä pesäääääääääääääääääään, PERKELEee

    • valkeisenmäkeläinen

      "Ja haluan huomautta myös nimimerkille "valkeisenmäkeläinen" , että jos on savunhajua, on siinä mukana aina myös terveydelle vaarallisia pienhiukkasia, enkä itse halua savuja haistella sisällä tahi ulkona, kun niistä tulee heti päänsärkyä."

      Huomauttele pois vaan, en tarkoittanut että rakastan puusta lähtevää hajua sisätiloissa (ulkona on leirinuotion tervaskannosta lähtevästä savun hajusta voi jopa nauttia) mutta on se silti mielyttävämpi kuin öljynpoltosta lähtevä.
      Pienhiukkasia alkaa olla Suonenjoenkin ilmassa omastatakaa ja muualta ilmavirtojen mukana kulkeutuvia mutta niitä ei silmämääräisesti erota kuten naapurin savipiipusta tulevan savun.

    • Piikkiperseesäänpäin

      Nythän se varsinainen savustuskausi lähestyy pitkin harppauksin. Kun on näin astmaa ja allergioita niin alkaa jo ärsyttää.. Toivon että Valkeisenmäen savustamo on puhdistanut ja minimoinut päästönsä! Eihän täällä kylällä tosiaankaan voi savustaa kuin savustuspöntössä. Tehkää jotakin asian eteen!

    • päästötkuriin

      Aivan samalla tavalla kuin ennen ei kukaan ajatellut sitä, että on jotenkin muille haitallista jos polttaa ravintolassa kuin anaski ja jos se on täynnä tupakansavua. Se aivan kuin kuului ravintoloiden ja baarien kuvaan eikä kukaan pitänyt sitä haitallisena. Nyt sellainen ei enää kävisi päinsä, että baari olisi täynnä tupakansavua. Aivan samalla ei ennen ajateltu että piipusta nouseva savu voisi olla mitenkään haitallista, vaan kuului kuvaan kuten tupakansavu. Nyt olemme jo kuitenkin niin sivistyneitä, että emme saastuta aivan tuhottomasti ja siten puunpolttoon tullaan tulevaisuudessa kiinnittämään huomiota myös lainsäädännössä.

    • noetonkolari

      Lämmitystakan/uunin käyttö pitää opetella. Klapit uuniin vaakatasoon, sytytys päältä tervastikulla tai puunsälöllä, ei paperia koskaan uuniin eikä muitakaan jätteitä. Ja lämmityksessä on parasta käyttää pelkästään koivua, ylivuoteista. Kunnon veto, ei saa palaa kytemällä. Näin ei savuta pahasti missään vaiheessa, tulisija pysyy puhtaana, maitokahvin värisenä ja lämpiää kunnolla.

    • pienhiukkasettappaa

      Puunpolton tavalla voi olla satakertainen vaikutus päästöihin, muttei se poista niitä kokonaan. Niitä pienhiukkaspäästöjä tulee oikeinkin poltettuna aivan yhtä vaarallisina kuin dieselautoista, joita ollaan kieltämässä kokonaan jollain aikavälillä. On laskettu että talojen pienpoltto aiheuttaa jo nyt 40 prosenttia Suomen PM2,5 päästöistä ja 55 prosenttia mustan hiilen päästöistä ja 80 prosenttia syöpävaarallisten PAH-eli polysyklisten aromaattisten hiilivety-yhdisteiden määrästä.

      Eli ratkaisu ei ole muka oikeaoppinen polttaminen, vaan joko polttamisen kieltäminen tai puhdistustekniikka.

      Puulla lämmittäminen on siis leikkimistä muiden terveydellä. Se ei tosiaankaan ole biotaloutta kuin isoissa laitoksissa, joissa on raja-arvot päästöille sekä vaadittava puhdistustekniikka.

      • totuuskomissionpj

        Et tainnut ymmärtää 'noetonkolarin' kommenttia. Hänen ohjeessaan idea on se, että oikein poltettuna lämmitystehoa saadaan enemmän, joten puuta tarvitsee polttaa vähemmän /lämmityskerta. Koeta rauhottua ja lopeta tuo lehdistä lukemasi höpötys, näyttää menevän aika tavalla totuuden toiselta puolen.


      • saastettaoikeasti

        Itse ongelma ei ratkea vaikka miten olisi osaavinaan polttaa puut oikein.. Pienhiukkasia tulee ja vaikka yksi savu ei koko kylää tapa, niin monet pitkällä aikavälillä ovat oikea terveysongelma.

        Ratkaisuna oikea polttaminen on sama kuin housuun paskantaminen ratkaistaisi sillä, että paskantaisi vähemmän housuunsa.


    • Runoapukkaa

      Erskanraossa pitkä karva tulessa ja käryää. Siis siinä vaossa. Millä sammutan ton liekin mikä liekin. Käryää ja pikkuhiukkasillaan saastuttaa tään maan. Siispä erskanvakoa nyt väen voimalla kyntämään!
      Reippainmielin sileäksi saa kokonainen kaalimaa. Siinä kasvaa erpeskumpu, erskavaoss sienilaji jota vielä tunneta ei.
      Jossain tuoksahtaa kalanviljelylaitos.

    • KyllPuuSavuttaa

      Mitä säää valita? Täällä missä asun on jokasessa omakotitalossa joko puulämmitys taikka sauna ja se halko haisee pisin kylää ja tällästä ollut sellaset 100 vuotta, että hei haloo, ootko joku vitun uuspissis jolle kaikki on sitä mitävittua? Ainakin vaikuttaa siltä....

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      368
      4543
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      85
      1865
    3. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      65
      1600
    4. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      44
      1556
    5. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      213
      1397
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      29
      1390
    7. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      59
      1361
    8. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      54
      1347
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1235
    10. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      8
      1218
    Aihe