Vinkkejä lajin aloittamiseen

Mies_menneisyydestä

Okei, elikkä haluaisin tässä kysyä enemmän tietäviltä ja lajia harrastavilta:
Olisi kiinnostusta alkaa enemmän harrastamaan melontaa ja ostaa kajakki tai kanootti. Kumpaa suosittelisitte, eroahan noilla on aika paljon. Tarkoitus olisi lähinnä harrastaa ja tehdä pitempiä retkiä. Käyttöalueena olisi Saimaa ja pienemmät joet/ järvet, esim väliväylän reitti. Budjetilla ei niin väliä n.500-2500€?

Kajakilla kai on pitkiä matkoja kevyempi mennä, mutta kulkeeko niissä varusteet miten hyvin mukana? Olen myös aika hujoppi, 190cm pitkä, vaikuttaako? Käykö kajakissa melonta selkään? Olen katsonut myös noita Ally:n kokoonkasattavia kanootteja, onko kellään kokemusta? Vaikuttavat ihan näppäriltä ja kulkisi kasassa hyvin autossa.

Jos on vastauksia, vastaa ihmeessä. Suositeltavia tuotteita, alan liikkeitä ja yleisiä neuvoja muuten otan kyllä mielellään vastaan.

7

4766

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kokeiluauttaa

      Kannattaa ensin kokeilla kumpaakin. Melontaseuraan liittymällä pääset testaamaan heidän valikoimaansa. Kajakin koko tietysti pitää valita pituutesi mukaan.
      Jos haluat liikuntaa, kajakki on parempi. Jos haluat himmailla, niin kanootti on parempi valinta.

      Kysymyksestäsi huomaa, että kajakki on sinulle outo peli. Voin suositella kajakkimelontaa selkäkivuista kärsiville. Hyvä liike on paras lääke.

      Alkukeväästä ja kesästä on melontakursseja, joilla saat perusopit melontaan ja tietoa retkivälineistöstä, ettei sitten tarvitse ihmetellä, kun kajakki on nurin tai pitäisi yöpyä jossain.

      • Mies_menneisyydestä

        Kiitos vastauksesta.
        Pitänee etsiä paikkakunnalta näistä vastaava seura tai taho.


    • Gumpegorzi

      Jos haluat retkeillä pienillä reittivesillä, missä jokipätkät ja pikku järvet vuorottelee (esim Hossa ja Repovesi) on kanootti kätevä. Siinä kulkee reilummin tavaraa, rantautuminen on helppoa kivisillekin rannoille ja kalastaminen onnistuu. Kanoottia voi helposti vetää maita pitkin vaikkapa kivisen kosken ohi. Kanootti on tuulelle herkkä ja raskas meloa tuulisella kelillä. Inkkarissa meloo kaksi henkeä kätevästi esim joessa, mutta kajakkikaksikolla se ei onnistu, vaan pitää olla molemmilla omat kajakit.

      Jos etusijalla on vauhdikkaammat lenkit laajoille järville tai merelle on kajakki mielestäni parempi. Se on nopeampi ja tuulipinta on pienempi. Taitava kajakkimeloja parjää kovassakin kelissä, jolloin inkkarilla jää rannalle. Kajakissakin kulkee parin viikon varusteet, mutta täytyy valita tarkemmin, ja riippuu tietysti mallista. Satsaa kunnolliseen hiilikuitumelaan, sillä sitä sinä kannattelet koko reissun ajan.

      Pumpattavat Barbarat ja Allyt tuntuvat käteviltä, mutta käytännössä hankalia. Inkkari tai kajakki kulkee helposti auton katolla ja on heti valmis vesille. Järkevä kohde Allylle on Lapin erämaajoet, jonne joutuu viemään kulkupelin kantaen tai vesitasolla ja välillä kantamaan pitempiakin matkoja.

      Kokeile yksi kesä jonkun melontaseuran eri vaihtoehtoja erilaisilla vesillä ja eri keleissä, ja tee valinta sitten syksyllä kun hinnat on halvempia.

    • OkeiiiH

      "Okei, elikkä haluaisin" .. Voiko "okei"-idiotismissa alemmas valua?

    • MelaHeiluu

      Tuossa jo olikin pari asiallista vastausta. Meillä on ollut sekä kanootteja että kajakkeja noin 20 vuotta. Kanootti on kätevä joilla ja järvillä juuri helpon lastauksen ja siirreltävyyden vuoksi. Keskikokoiseen kanoottiin mahtuu aikuinen, 3 tenavaa ja paimenkoira viikon leiritarpeitten lisäksi (kokeiltu on monta kertaa, kaksi kanoottia = 2 aikuista, 6 lasta, 2 koiraa ja kissa leirivehkeet). Kanootista käsin voi kalastaa, laskea verkot, siinä voi vaikka keitellä kahvit järvenselällä. Kanootin kantaminen yksinään on myös helppoa, kun hankkii oikealla tavalla tehdyn pelin joka painaa mielellään alle 30 kg (meillä kevein 18 jalkainen vain 23 kg, kevlaria). Muutamakin kilometri menee helposti. Ehdottoman tärkeää on oppia ja oivaltaa oikea melontatekniikka; yhtenäinen J-veto, muuten homma ei toimi sujuvasti.

      Kajakkit on merelle kätevämpiä, kestävät merenkäyntiä ja tuulta, ovat nopeampia (mutta minnekäs sitä suojaisilla järvillä olisi kiire). Tavaratila on rajoitetumpi ja tavarat on hankalampaa survoa kyytiin, mutta ovat sitten kuivassa suojassa saman tien. Kajakki on vähän kuin urheiluauto ja kanootti maasturi. Kumpikin hyviä, ja toinen aina parempi kuin toinen, vuorotellen.

    • georg2411

      moi myös kiinnostunut melonnasta. merelle olen kajakkia hakemassa. onko noissa xxl:n kajakeissa mitään järkeviä esim:
      https://www.xxl.fi/boreal-design-sedna-lt-rudder-skeg-kayak-17-kajakki/p/1133382_1_style
      tai
      https://www.xxl.fi/tahe-marine-playspirit-rudderskeg-kayak-17-kajakki/p/1133914_1_style
      pituutta löytyy 175cm?

      vai kannattaako alan liikkeistä hakea apua?? mistä?
      kokemusta siis melonnasta ei ole, meri hyvinkin tuttua aluetta..
      käytettyjä olen etsiskellyt netistä, mutta ei kohdalle ole sopivaa osunut.
      lähinnä kiinnostaa onko noi xxl:n kajakit jotain ihan pilipali vehkeitä?

      kiitos jo vastauksesta apuja kaipailen..

    • Gumpegorzi

      Vilkaisin niitä xxl:n kajakkeja. Taitaa olla enempi pilipali vehkeitä kuten arvelit. Painavia ja leveitä ruuhia. Kyllä paino saisi jäädä lähelle 20 kiloa, pituutta sinun kokoiselle siinä 5 m tai hieman yli ja leveyttä 55-57 cm. Tietysti riippuu haetko kuntoiluun formulaa vai tilavampaa retkeilyyn. Katsopa vaikka Bear & Water`n tai Velhonpesän sivuja. Ainakin ensiksi mainittu myy myös vuokrakäytössä olleita kajakkeja edullisesti. Parempi ostaa hyvä käytetty kuin huono uusi. Kuten edellä mainittu kannattaa kokeilla ensin jonkun melontaseuran kalustoa kaikessa rauhassa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1661
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1351
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1299
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1295
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1287
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      5
      1275
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1254
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1220
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1180
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1163
    Aihe