Sole Mini17 starttivaikeuksia

OSoleMini

Moottori käynnistyi ja kävi viime kesän todella hyvin, mutta alkusyksystä tuli ongelmia. Toinen pytty syttyi aika pian mutta ei jaksanut pitää käynnissä . Toinen syttyi ja kone jäi käyntiin vasta kun olin startannut viisi-kuusi pitkää starttia. Lämmennyt kone starttasi kyllä välittömästi ja kävi tasaisesti.

Mitäs palstan diesel-tuntijat sanoo todennäköisimmäksi syyksi?

20

2203

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • MoottoreitaKorjannut

      Moottorisi venttiilit vuotaa, joka voi johtua huonosta/väärästä talvisäilytyksestä
      tai ei ole huolehdittu venttiilien säädöistä. Nämä viat on olleet useissa moottoreissa ylesimmät viat ja aiheuttaa huonon ja hitaan käynnistymisen.

    • ariel371

      Koska kone käynnistyttyään pysyy käynnissä, on vika hiukan hankala etsiä. Saattaa olla että ilmaa pääsee stopissa systeemiin, startissa se lähtee ensin toisen sylinterin syöttölinjasta pois ja lopulta toisestakin. Vuoto ei ole iso, kone ei silloin käynnistyisi tai jäisi käyntiin kunnolla kuten nyt tapahtuu.

      Voisit nyt talvella jo kokeilla systeemin ilmaamista. Tiiviiseen polttoainelinjaan ei pitäisi olla tullut ilmaa edes pitkässä stopissa. Löysää hiukan ilmausruuvia suodattimen päältä samalla jo pumpatessasi sormipumpulla. Ruuvista pitäisi tulla pelkkää naftaa, ei kuplia joukossa. Jos kuplia on, tai ensin tulee aikansa pelkkää ilmaa, tutki ensin hienosuotimen kireys/tiiviste. Vuoto tuskin on etäällä koneesta, kone ei kävisi ollenkaan, ainakaan kunnolla kuten nyt.
      Vedeneroittimen maljan pohjaruuvin o-rengastiiviste ja sen vuoto on yksi jokerikortti. Seisovassa tilanteessa sieltä voi tulla just sen verran ilmaa että käy noin.
      Lopussa ilmaa kunnolla ja sulje ilmaruuvi samalla edelleen pumpaten. Ensimmäinen starttiyritys voi olla pettymys, kestää taas. Mutta tovin käytyään ilmat katoavat syöttöputkistakin ja seuraava startti on ongelmaton.


      Jos kaikki tämän osalta on ok, ime mahdollinen vesi pois tankin pohjalta. Perämoottorin kumipallopumppu letkuineen on hyvä siihen. Ota aine talteen läpinäkyvään pulloon ja pian näkyy asettuuko sen pohjalle vettä. Jos vettä on, jatka noin kunnes saat puhtaan näytteen. Sen jälkeen, sanokaa mitä sanotte, prosentin seosmäärän edestä kaksitahtiöljyä tankkiin sekaan. Se oikeasti jeesaa jatkossa vaikka tekisit niin vain kerran vuodessa/parissa.

      Väsyneenä sekavaa sepustusta, mutta noilla eteenpäin. Tsemppiä!

    • Ostin SoleMini 26:n (muuten sama kuin Sinulla, 1 pytty vain enemmän) vuonna -90. Muutaman vuoden kuluttua alkoi olla käynnistysvaikeuksia johtuen siitä että hehkuvirta kulki suoraan virtalukon ja tarkkailukierukan kautta. Siitä kierukastahan tämän vian huomasikin kun se ei meinannut kunnolla hehkua. Vika oli siinä ettei virtalukko kestänyt pitemmässä juoksussa hehkuvirtaa. Laitoin virtapiiriin jämäkän kytkentäreleen jota ohjattiin alkuperäisellä johdotuksella. Nyt ei tietysti hehkukierukka näyttänyt mitään, aika piti arvioida mutta hyvin pelasi. Sole siirtyi myöhemmin (vuotta en tiedä) myöskin relesysteemiin. Sinun koneessasi on kylläkin yksi hehku vähemmän ja siis virta pienempi. Nämä ovat etukammiokoneita ja tarvitsevat hehkutusta. Mikäli olen oikein käsittänyt tätä kammiotyyppiä ei edes saisi käynnistellä ilman hehkutusta, sanovat että kanniot saattavat haljeta, tiedä sitten.
      Mitä siihen polttoainepuoleen tulee nämä eivät ole erityisen herkkiä ilmavaivoille koska käytössä on yksinkertainen mutta tehokas automaatti-ilmaus. Siinä suodattimen kannessa on liitoksessa pieni vuotohaara paluupuolelle, sinne ne pienet ilmakuplat vilahtavat.

    • OSoleMini

      Kiitos kaikille kommenteista. Enpä osannut ajatella noin laajasti. Pitänee nyt katsoa kaikki paikat kertaalleen läpi.

      Tuo ilmiön yht'äkkisyys viittaa mielestäni johonkin muutokseen ja aloitan, kunhan keli vielä lämpenee, hehkutulpista.

      • MoottoreitaKorjannut

        Kertomasi perusteella olen edelleen sitä mieltä että moottorissasi on heikot puristukset molemissa tai toisessa sylinterissä enemmänkin, olen useita venedieseleitä joutunut korjaamaan ja niissä kaikissa on venttiilin lautaset tai istukkapinta päässyt ruostumaan koloille koska talven ajaksi tai muulloin pidemmän käyttämättömyyden aikana on jäänyt joku venttiili auki ja niitä ei ole suojattu millään suojaöljyllä pysäytettäessä.

        Helpoiten saat jonkin verran kokeiltua ja varmistaa tätä epäilemääni venttiilivikaa kun pyörität moottoriasi käsikäytöllä niin nopeaan kuin voit ja kuuntelet kuuluuko puritustahdin aikaan suhinaa imu-tai pakosarjaan niin silloin venttiilit vuotaa,
        jos näin on niin kansi/kannet auki ja venttiilityöt kunnolla tehtäväksi ja moottorisi on kuin uusi puristusten osalta.

        Tietysti heikkoon puristukseen voi myös olla syynä että joku venttiili "kantaa" elikä ei pääse sulkeutumaan jos ei ole huolehdittu oikeista venttiilien välyksistä, ja silloinkin kuuluu pyörittäessä ilman suhinaa imu-tai pakosarjaan, kannattaa sitten säätää venttiileille oikeat välykset jos joku venttiili on kantamassa ja tämän jälkeen kokeilla käynnistyvyyttä.
        Kunnossa oleva dieselmoottori pitäisi yleensä käynnistyä n.2...3 sekunnin aikana.

        Tällainen helppo käsin pyöritystesti on hyvin vaivaton tehdä ennen noita muiden mahdollisten vikojen työläämpää selvittämistä.


      • OSoleMini

        Edellisessä veneessäni oli Bukhin diesel ja siinä käsiveivi ja puolipuristin. Sen pyörittäminen oli helppoa, Solen ei. Vai mitä tarkoitit käsin pyörittämisellä?


      • MoottoreitaKorjannut
        OSoleMini kirjoitti:

        Edellisessä veneessäni oli Bukhin diesel ja siinä käsiveivi ja puolipuristin. Sen pyörittäminen oli helppoa, Solen ei. Vai mitä tarkoitit käsin pyörittämisellä?

        Juuri tätä että pyörität moottoriasi jollain muulla tavoin kuin käynnistinmoottorilla koska se pyörittää sitä liian nopeasti että ehtisit kuulla mahdollisesti vuotavien venttiilien antaman äänen, "tuhisevan" ilmavuodon. Tietysti ei sa käyttää puolipuristusta, koska sehän päästää painetta vähemmäksi sylintereistä, yleensä estäen venttiilien sulkeutumisen ja silloin et kuule vuotaako venttiilit.

        Jos tuossa Sole moottorissasi on jonkinlainen puolipuristus laitteisto niin tietysti senkin kuntoisuus pitäsi tarkistaa ettei se vuoda ilmaa pois puritustahdin aikana ja silloin moottori tietysti on huonosti ja hitaasti käynnistyvä.


    • Hehkutulppien pikatarkastus on helppoa lasertähdätyllä infrapunalämpömittarilla. Kylmästä koneesta mitataan joka tulpan runko-osan lämpötila. Sitten hehkutetaan muutama kerta ja mitataan uudestaan. Eihän se lämpötilaero ehjässä tulpassakaan suuri ole mutta sen kyllä huomaa.

      • OSoleMini

        Hyvä neuvo!


    • kivatietää

      Kun vika sitten selviää olisi hyvä jos kertoisit siitä täällä.

    • kubota330

      Vaikuttaisi siltä että järjestelmä saa ilmaa jostain. Tarkasta ensin suodattimen tiiveys ja vedenerottajan tiiveys plus letkuliitokset ennen kuin alat turhaan moottoria purkamaan. En usko että on kysymys mistään vakavammasta.

      • OSoleMini

        Kiitos, tuo pienimmän vaivan periaate kyllä on omassa arsenaalissa myös päällimmäisenä.

        Vesivaivat tuli koettua kun ostin paatin kolmisen vuotta sitten ja se oli niin totaalinen stoppi että en usko siitä olevan kysymys tällä kertaa. Mutta pieni ilmavuoto tai hehkutulpat on se "tutkintalinja"jolla lähden koneen kimppuun.

        Ja perästä kuuluu kyllä mistä kiikasti!


    • OSolemini

      Vastaaminen jäi hieman pitkälle mutta kun lupasin niin kerrotaan:
      Mittasin hehkutulppien virrat pihtimittarila ja olivat hyvin lähellä toisiaan, ei vikaa siis niissä.
      Imaisin tankin pohjalta noin 8 litraa dieseliä. Ei vettä.
      Vaihdoin suotimet ja ilmasin koneen ja kas lähti käyntiin laakista. Olisko sitten ollut ilmaa hiukan jossakin. Pa-suotimen"vesiruuvi" ei ollut ihan tiukka..

    • justnäin

      Kun vaan kaikki tekisivät näin että kun vika selviää siitä kerrottaisiin. Silloin tästä palstasta saataisiin täysi hyöty.

      • Talouskyljys

        Minäkin kiitän nimimerkkiä OSoleMini esimerkillisestä toiminnasta!

        Itselläni on sama kone, ja tällainen tieto on arvokasta, vaikka ei nyt mitään akuuttia vastaavaa ongelmaa olekaan.


      • Sole16mini

        Samaa mieltä. Kiitos osolemini.
        Itsellä myös -99 mini 16. Tähän mennessä toiminut erinomaisesti, mutta tilanteethan tunnetusti vaihtelee. Ajettu 1400 h. Uusin 1000 h jälkeen vesipumpun ja puhdistin lämmönvaihtimen. Sain tällaiset ohjeet maahantuonnin huollosta.


    • Anonyymi

      Mikä onkaan sole mini 11 venttiilien säädössä rako ? (koneenahan sama kuin 17, jos se tiedossa kelpaa tieto.
      kiitos.

      • Anonyymi

        Mitäpä jos katsoisit manuaalista?


      • Anonyymi

        Ainakin vanhassa mini 17 oikea välys on 0.25 mm.


    • Anonyymi

      Mites muuten ilmasit koneen?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      3
      1253
    2. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      18
      976
    3. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      16
      919
    4. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      13
      899
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      4
      884
    6. En koskaan

      Aliarvoinut, nauranut/pitänyt pilkkana, tai ajatellut mitään negatiivista sinusta. Jos nämä asiat uskot ja luotat sen v
      Ikävä
      49
      870
    7. 3
      790
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      2
      781
    9. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      4
      769
    10. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      1
      768
    Aihe