Aihealueet

Listaukset

  Kuusiaita -mikä on oikea leikkauskohta?

  Epätietoinen2

  Olen lukenut paljon netistä kuusiaidan leikkaamisesta, ja ajankohta on selvä ja se, että aita tulee leikata A-muotoon, mutta riittävän yksityiskohtaisia ohjeita en ole löytänyt.

  1)Vanhaan vuosikasvuun asti ei saa leikata, eli käsittääkseni siis tämä tarkoittaa, että siihen asti, missä oksaa haarautuu, ei saa leikata. Eli jättää muutaman sentin haaran jälkeen ja leikkaa siitä. Mutta entä jos aivan oksan päässä on jo pari silmua, niin saanko silti lyhentää sitä niin, että silmukohdatkin menee pois ja lyhennän ihan kunnon haaran lähelle?

  2)Entä kun usea taimi kasvatti viime kesänä ensin varmaan 10 cm oksia ja sitten ennen talvea ehti alkaa tekemään vielä uutta vuosikasvua, jolloin joka oksan päässä on jo pieni haarauma. Onko näin, että tätä ei pysty siis leikkaamaan lainkaan? Onko niin, että jos taimet tekevät tämän uudestaan, en ensi keväänäkään pääse leikkaamaan aitaa?

  3) Entä jos rungosta lähtee vain yksittäinen oksa ilman haaroja. Saako niitä lyhentää?

  Kiitos, jos joku osaa auttaa.

  5

  426

   Vastaukset

   • Aluksi tärkeintä on typistää pelkkiä sivuoksia ja latvan leikkaaminen vasta, kun haluttu korkeus on saavutettu. Sen jälkeen vuosittain lavaan lisää korkeutta vain noin 1 cm. Sivut eivät ole vielä siinä vaiheessa saavuttaneet tiiviitä linjoja, vaan pyri pitämään sivut silti saman levyisinä. Kun seuraavina vuosina myös sivut ovat tuuheutunee, aita on helpompi leikata, etkä yksittäisiä oksia tarvitse suurennuslasin kanssa nyplätä, vaan voi keskittyä suurempiin linjoihin. Aidan tulisi antaa kasvaa leveyttä vuosittain vain 1-2 cm.

    Hyvä siitä aidastasi varmasti tulee! Kuusiaidan sivustat ja alusta kannattaa pitää pitkistä heinistä puhtaan, ettei valon puutteen takia tule kuivaneita oksia.

    Toivottavasti saat näistä ohjeista jotain irti.

   • Älä missään nimessä toimi edellisen ehdotuksen mukaisesti. Takuuvarmasti aita kuolee. Edesvastuutonta antaa kysyjälle aivan tolkuttomat ohjeet.

   • Mulla on kuusiaita istutettu 1917 ja hyvin kasvaa edelleen . Joka vuosi pitää leikata . Korkeus on n.5 metriä . Ja on muuten todella tiheä ja tasainen . Paras ajankohta on helmi-maaliskuu lumitilanteen mukaan, eli lumi helpottaa tikapuiden käyttöä ja aita ei vielä ennätä kukkia . Korkeus leikkaus pitää aloittaa hyvissä ajoin ennen määräkorkeutta jottei aita karkaa liian korkeaksi ja honteloksi koska tiiveys on haluttua . Huomioi myös riittävä tila aidalle sivusuunnassa eli poista ylimääräiset koivut ym.haittaavat

   • Minulla 1934 istutettu aita, pituus 2x 60 metriä, korkeus 5-7.5 metriä ja alhaalta leveyttä 4 metriä. 40 vuotta olen leikannut Huhtikuun alussa kun oksat ovat suoristuneet lumikuorman alta. Naapuri leikkaa aidasta toisen puolen Loka-Marraskuussa. Keskikesällä samannäköiset, mutta tällä hetkellä naapurin puoli on ruskea, leikatut kohdat kuivuneet. Minulla vihreä aita. Sitten kun uudet versot puhkeavat, aita on samannäköinen. Eli jatkan kevätleikkaamista.

   • Itse yritin tässä parisen vuotta sitten täällä kysellä, miten kuusen pituus-(korkeus-)kasvu lopetetaan, kun minusta tuntuu, että ne jatkavat vain pituuskasvuaan, vaikka kuinka yrittäisi pätkiä latvuksia.
    Jossain sanottiin, että kun kuusi on saavuttanut halutun korkeuden, sen voi pätkäistä ja että sen jälkeen korkeutta voi "vielä jonkin verran" kasvattaa... Mutta meillä tosiaan ne kasvavat ja kasvavat vain nostamalla aina uudestaan sivuoksan uudeksi latvaksi.... Koska ne sen (leikatun) pituuskasvunsa oikeasti lopettavat!?

   suomi24-logo

   Osallistu keskusteluun

   Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

   Luetuimmat keskustelut

   1. Trump häviää Presidentin vaalit ? Ennuste

    https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006516345.html Tuon mukaan Biden saa murskavoiton. Vaaleihin on aikaa, joten tilanne saattaa muuttua
    Maailman menoa
    97
    2904
   2. Käsienpesu yhtä lähes tyhjän kanssa - Koronavirus leviää ilman välityksellä

    Kymmenet kirkossa käyneet saivat koronatartunnan Saksassa https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006517138.html "Yli 40 ihmistä on saanut koronavirustartu
    Maailman menoa
    115
    2769
   3. Sofia Belof on nyt Eiranrannan Stefun kotirouva

    Taas Seiska oli oikeassa, vaikka Sohvi jälleen oli kieltänyt muuttavansa Stefun omistamiin asuntoihin. Muuttopuuhissa neitonen oli heti kun ex:n isä h
    Kotimaiset julkkisjuorut
    137
    2315
   4. Martina Nannalle viinille

    Martina menee Nannalle viinille. Naapurin Roope on Martinan kuskina. Siis mitäh... Minkä ikäinen tuo Roope on? Tosi nuoria ystäviä Martinalla on. Pape
    Kotimaiset julkkisjuorut
    67
    1526