Miksi renkaiden pitää lämmetä?

fulda

Rengaspaineet suositellaan katsottavaksi kylmistä renkaista. Sanotaan että renkaat lämpenevät ajossa ja rengaspaineet nousevat jonkin verran. Mikä idea tässä on? Miksei renkaisiin voisi suoraan laittaa painetta johon rengaspaine muutenkin nousee ajon aikana?

12

1801

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • siksi-että

      Siksi kun renkaan optimaalinen paine on se mihin paine nousee, kun rengas lämpenee. Se, mihin paine käsketään asettamaan, on paine kylmänä, ja optimaalinen paine on se mihin paine siitä nousee kun rengas lämpenee. On paljon helpompi laittaa paine kohdalleen kylmänä, kun lähetä ensin ajelemaan lenkkiä, että rengas lämpenee ja sitten asettaa paine.

      • fulda

        Metsästän tässä sitä että mikä on perimmäinen idea tuon renkaan "lämpeämisen" takana...? Miksei voisi laittaa suoraan kylmälle renkaalle sitä optimaalista painetta?

        Jos autovalmistaja sanoo esim. että rengaspaine kylmänä 2,0 bar. Rengas lämpenee ajossa ja paine nousee optimaaliseen vaikka 2,5 bariin lämpimänä. Niin miksi ei voisi heti kylmästä renkaasta laittaa 2,5bar optimipainetta? Silloin paine olisi heti kerrasta optimi.


      • Järjellä

        Jos olisit laittanut kylmään renkaaseen 2,5 baaria niin kun rengas lämpenisi nousisi paine noin 3 baariin.


      • fulda

        Paineen nouseminen renkaan ajossa lämmetessä ei ole vakio.

        Jos kylmäpaine olisi 2,5 bar niin rengaspaine ei nousisi 3 bariin asti. Korkeammalla paineella renkaan joustavuus vähenee, eli vähemmän muodonmuutoksista johtuvaa energiaa (=lämpöä) jo kylmästä renkaasta, joten lämpimän renkaan paine ei nouse enää niin paljon.


    • hurinaa

      Otsikosta. Ei niiden pidä lämmetä, mutta ajaessa ne nyt vaan lämpenee, kesällä enemmän kuin talvella. Muuten totean vain ,että jos on lusikalla annettu, niin kauhalla ei voi tarjota.

    • cruzeideri

      Kysymyksensä kullakin, mutta tulipa tästä mieleen, että pitäisikö lähinnä lyhyttä pätkää ja kaupungissa ajavan laittaa kovemmat paineet, sillä hänellähän renkaat eivät ole keskimäärin niin lämpiminä eli paineet jäävät alemmiksi?

      Ja toisaalta sellaisen, joka ajaa moottoritietä 140km/h lasissa, kannattaisi laittaa vähän alemmat paineet, koska renkaat lämpeävät enemmän kuin 80km/h maantietä köröttelevällä?
      Toisaalta ehkäpä kovemmassa nopeudessa kovemmista paineista on enemmän hyötyäkin?

      No käytännössä koskee harvoja, suurimmalle osalle varmaan ne yleispaineet ihan hyvät.

      • fulda

        Hyvä kysymys tuokin, tulisiko sitten kaupunkiajossa olla hieman jopa suositusta alhaisempi paine?

        Vaikeassa maastossa ja tosi hitaassa ajossa saatetaan käyttää jopa puolta alhaisempaa painetta mitä suosituspaineet ovat... Renkaan joustot ovatkin sitten jo omaa luokkaansa ja pintapaine pienenee.

        Yleensä moottoritielle suositellaan hitusen korkeampia kylmäpaineita, sillä alemmilla paineilla on vaarana renkaiden ylikuumeneminen ja rengasvaurio.


    • isänmaantoivo

      Aloittajahan on nero. Fysiikan tohtori lienee.

    • fulda

      peruskoulussa olen 7 luokalla

    • NoNames4

      Kylmä kumiseos ei tuota parasta pitoa vaikka rengaspaine olisikin oikein. Sen vuoksi kylmäpaine alemmaksi, jotta rengas ottaa hieman lämpöä ajossa ja kumiseos lämpenee, näin pito paranee. Paineen nousu renkaan lämmetessä tunnin ajon jälkeen 0,4 bar on hyvä nyrkkisääntö.

    • Huonoonlaatuunkyllästyin

      Minä panostaisi laaturenkaaseen ja jättäisin Nokian Renkaat merkkinä kokonaan ostamatta, koska ko. rengasmerkillä todennäköisyys sille, että sarjaan mahtuu pystyheittosia renkaita yksi tai enemmän ostettuun neljän renkaan sarjaan on suurempi kuin saada pystyheitoton täysin priima rengassarja.

      Renkaan pitää olla tehty laadukkasita materiaaleista ja renkaan tulee olla pyöreä auton kaikilla neljällä pyörällä. Jos yhdessäkin renkaassa on pystyheittoa (eli rengasta ei ole onnistuttu valmistamaan pyöreäksi) seuraa siitä epämiellyttävää tunnetta ja auton nopeampaa kulumista.

      Nokian Renkaat valmistavat sellaisia SUV renkaita, joihin mahtuu pystyheittoisia kaksi samaan neljän renkaan myyntisarjaan. Kokemuksia näistä on useilla citymaasturi ja pick-up autojen kuljettajilla. Itse jätän jatkossa Nokian Renkaat ostamatta ja panostan jatkossa muihin oikeasti laadukkaisiin merkkeihin, jota Tekniikanmaailman rengastestit eivät ole auttaneet petoksessa myydä kuluttajille laadullisesti ja teknisesti huonompia renkaita kuin mitä testeissä on väitetty.

      Älkää ostako heikkolaatuisia renkaita kuten Nokian Hakka Blue SUV. Yli 700€ renkaat eivät saa olla pystyheittoisia, joten siksi pitää valita joku muu kuin Nokia.

      Laadukkaita, oikein toimiva renkaita valmistavat mm. Bridgestone, Michelin ja Goodyear.

      Lähde Autobild.

      • pässiDorkaPoika

        Olisko sulla jotain asiaa Nokian renkaista?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      72
      1394
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1237
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      113
      1175
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      74
      1099
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      69
      967
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      76
      772
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      722
    8. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      374
      717
    9. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      41
      711
    10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

      Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
      Ikävä
      53
      676
    Aihe