Onko olemassa jotain yleispätevää esitystä ylipäätään minkä tahansa ohjelmointikielen osalta lauserakenteesta, josta näkee esim, missä järjestyksessä kääntäjä tai tulkki käsittelee kunkin avainsanan, tai varatun sanan.
Itse etsiskelin SQL:ään tämänkaltaista kaaviota, mutta en löytänyt äkkiseltään. Tiedän, että on varmasti olemassa jossain maailman kolkassa tai kirjassa moniin käyttötilanteisiin kattaviakin esityksiä, mutta nopealla Googletuksella ekoilta sivuilta ei löytynyt.
Ohjelmointikielten lauserakenteen syntaksimalli?
10
355
Vastaukset
- Riippuu-tekijästä
Ei ole yleispätevää toteutustapaa. Jokaisen kielen kohdalla, riippuen siitä miten systeemi on päätetty rakentaa, syntaksissa eri avainsanat sitovat eri vahvuudella eli käsittelyjärjestys voi vaihdella. Ollaksesi varma oikeasta käsittelyjärjestyksestä etsi tietoa kielikohtaisesti.
SQL:ssäkin, joka ei varsinaisesti ole ohjelmointikieli, voi riippua ihan "SQL-murteesta" miten se on toteutettu. Kyllähän SQL:ää tietysti on jossain määrin standardisoitu eli tehty yhteisiä sopimuksia siitä miten asiat tehdään. Tässä esim. on esittely SQL:n ANSI-standardista: http://www.whoishostingthis.com/resources/ansi-sql-standards/ . SQLiten ymmärtämä SQL on esitelty täällä: https://www.sqlite.org/lang.html . MySQL:lle on omansa, jne. - Riippuu-tekijästä
Ei ole yleispätevää toteutustapaa. Jokaisen kielen kohdalla, riippuen siitä miten systeemi on päätetty rakentaa, syntaksissa eri avainsanat sitovat eri vahvuudella eli käsittelyjärjestys voi vaihdella. Ollaksesi varma oikeasta käsittelyjärjestyksestä etsi tietoa kielikohtaisesti.
SQL:ssäkin, joka ei varsinaisesti ole ohjelmointikieli, voi riippua ihan "SQL-murteesta" miten se on toteutettu. Kyllähän SQL:ää tietysti on jossain määrin standardisoitu eli tehty yhteisiä sopimuksia siitä miten asiat tehdään. Tässä esim. on esittely SQL:n ANSI-standardista: http://www.whoishostingthis.com/resources/ansi-sql-standards/ . SQLiten ymmärtämä SQL on esitelty täällä: https://www.sqlite.org/lang.html . MySQL:lle on omansa, jne. - BNF
tutustupa tähän:
https://en.wikipedia.org/wiki/Backus–Naur_Form
https://en.wikipedia.org/wiki/Extended_Backus–Naur_Form
http://www.garshol.priv.no/download/text/bnf.html
ainakin PASCALille on olemassa Backus-Naur eli BNF -kaavio.
Mahdollisesti sellaisen voi löytää monelle muullekin ohjelmointikielelle. - BNF
tutustupa tähän:
https://en.wikipedia.org/wiki/Backus–Naur_Form
https://en.wikipedia.org/wiki/Extended_Backus–Naur_Form
http://www.garshol.priv.no/download/text/bnf.html
ainakin PASCALille on olemassa Backus-Naur eli BNF -kaavio.
Mahdollisesti sellaisen voi löytää monelle muullekin ohjelmointikielelle. Joo, tutustuin ja tuohon BNF-malliin viestini kirjoittamisen jälkeen muistaakseni jostain oppilaitoksen opintomonisteesta nappasin termin. Jos ei ole saatavilla, vähän kieleen, esim Javaan perehtymällä tai vähän enemmänkin perehtymällä on mahdollista luoda itsekin kyseinen kaava.
Tuo BNF-kaavio on tärkeä ihmiselle, joka ohjelmoi omaa ohjelmointikielen kääntäjää. Koulukurssilla oli kurssilla käytettävän pseudo-kielen kielioppi esitettynä.
Nopealla hakukoneen vilkaisulla ainakin Java ja BNF-on yhdistetty tällaisella kiinalaisella saitilla:
http://cui.unige.ch/isi/bnf/JAVA/BNFindex.html
- Muistelun.nostalgia
ATK-Instituutissa opetettiin muinoin teoreettistakin ohjelmointikieltä, puoliohjelmointia. Suomen näköisellä kielellä tehtiin kynällä paperille koetehtävät. Etuna oli se, että nk. puoliohjelmointi ei ollut riippuvainen mistään muotikielestä eikä murteesta, vaan oli kuin metakieli muiden kielten yläpuolella. Niin että rakenteesta ja termeistä tuli esille, mitä toimintoja tarkoitettiin, ja asia tai toiminta voitiin periaatteessa koodata mille kielelle hyvänsä.
- uyuytuytuytuytu
Tuo on oikein. Oikeaa ohjelmointia.
ATK-instituuttihan on datanomien ja merkonomien toisen asteen oppilaitos käsittääkseni. Yliopistossa on pseudo-kieli jo ensimmäisestä lukukaudesta lähtien mukana tietojenkäsittelyssä.
Jos oot nyt kattonut BNF:ää, niin vilaisehan tätä:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Yhteydetön_kielioppi
Tunnetaan myös nimellä kontekstivapaa kielioppi, CFL, Context-Free Language.
BNF muistuttaa näitä, joskaan ei ole sama asia.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1812147
Kompostointitarkastaja tuli tarkastukselle!
En ole ikinä kompostoinnut ja eilen kävi kompostointitarkastaja kylässä. Tosi hianoa byrokratiaa taas: "Laki edellyttää,851529Varattais lähihotellista
🥰 huone viikoksi. Oltais vaan ja tilattais huonepalvelusta herkkuja! Viikonloppukin käy jos et viikoksi ehdi ❤ Hyvää1821444Nyt jäi velat perimättä
Mikä idea se talo oli polttaa ja velalliset sisällä nyt jäi rahat saamatta141234Ellen Jokikunnas muistelee Reino-koiraa - Ralph-poika koskettavalla tavalla esiin: "Kiitos, että..."
RIP Reino. Lämmin osanotto suureen suruunne Ellen, Jari ja Ralph. Reino tuli tutuksi monelle suomalaiselle Unelmia Ita401086Martinan aussikulta, missä?
Mihin katosi Martina Aitolehden aussikulta kyselee Seiska!2111029- 44961
- 97885
- 85835
Meneekö eläinpuiston johto vaihtoon vaalien jälkeen?
Ähtärissä kuhistaan ja kuiskitaan, että perussuomalaiset esittävät vaalien jälkeen, että eläinpuiston hallitus uusitaan49805