Psykoterapian hinta?

pölölölö

Hei,

Kävin toissapäivänä ensimmäisen kerran oikealla psykiatrilla ahdistukseni vuoksi. Jatkoimme lopettamaani lääkitystä (escitalopram) ja hän suositteli minulle psykoterapiaa. Hän sanoi, että kelakorvauksen jälkeen käynneistä jäisi maksettavaa 25 euroa. Hänen mukaansa kerta viikkoonkin voisi riittää. Ajattelin sitten että hei, 100€ kuussa olisi siedettävä hinta jos saisin (lääkkeettömän) elämäni takaisin, vaikka terapia kestäisi pidemmänkin aikaa. Mutta mistä hän heitti tuon hinta-arvion?

Halvimmatkin yksityislääkärit veloittavat reilua satasta alle tunnin istunnosta, joten maksettavaahan jäisi rutkasti enemmän. Kelan enimmäiskorvaus on 57,6 euroa. Tuohon kyseiseen käyntiin (40 min) meni n. 130 €, eli kelakorvauksen jälkeen maksettavaa jäisi n. 70€. En ymmärrä, mikä minulta menee nyt ohi? 280€/kk on jo hirmuinen summa maksettavaksi, varsinkin kun ei tiedä kauan hoito kestäisi. Varsinkin kun lääkkeen avulla voin elää hyvää elämää (ahdistuksesta ei tietoakaan), eikä terapiankaan hyödyllisyydestä voi olla satavarma. Jos lääkkeen mahdolliset haittavaikutukset eivät pelottaisi, luultavasti jatkaisin vain niiden syöntiä loppuelämäni.

Kiitos kaikesta tiedosta!

13

3720

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 5682528

      Lääkärit veloittavat kyllä vähintään sen satasen. Terapeutin ei kuitenkaan ole pakko olla lääkäri. Ilmeisesti esimerkiksi sairaanhoitajia koulutetaan terapeuteiksi. Halvemmallakin siis voi päästä, jos kelpuuttaa ei-lääkärin.

      Itse en tosin terapiasta huolimatta nähnyt tarpeeksi lääkityksestä luopua, joten en osaa sanoa, kannattaako pelkästään sen vuoksi terapiaan lähteä.

    • elämäänkannattaasatsata

      Eikös se ole tehokkaimmaksi tieksi kuntoutua ole todettu terapia ja lääkkeet yhdessä.

      • pölölölö

        Varmasti on, ja mielelläni terapiaa kokeilisin jos se olisi taloudellisesti mahdollista. Selvästi pelkkien lääkkeiden syönti ei auttanut tarpeeksi, sillä oireet palasivat heti kun yritin lopettaa lääkityksen.

        Millaiset mahdollisuudet julkisella puolella on psykoterapiaan? Voiko sieltä saada tarpeeksi "hyvää" hoitoa? Pelkoni on että hoitoon pääsee liian harvoin, psykiatrit vaihtuvat ja ovat ulkomaalaisia. Eikä minulla ole mitään ulkomaalaisia vastaan, mutta koen että tällaisten itselle vaikeiden asioiden kertominen menee vielä vaikeammaksi jos on pelko siitä ettei kuuntelija täysin ymmärrä mitä tarkoitan. Plus siitä itkunsekaisesta mongerruksesta voi olla muutenkin vaikea ottaa mitään selkoa.


    • kokeillakannattaa

      Hoidon kannalta olisi tietenkin mannaa, että olisi luotettava pysyvä terapeutti. Ei tarvitsi aina kartoittaa tilannetta missä mennään ja tutun kanssa olisi hyvä jatkaa siitä mihin on jo päästy.
      Nykyään taitavat satsata nuoriin ja vielä työkykyisiin. Silloin sitä rahaakin löytyy.

    • sfdsfdsf

      Mitä itse olen tutkinut niin psykoterapeuttien yleinen hintataso tuntuu olevan siinä 80e paikkeilla keskimäärin. Tuosta vielä pois kela-korvaus niin maksettavaa jää se vajaa 25e. Halvimmillaan olen nähnyt psykoterapeutin jopa 65e per käynti.

    • ex.valvoja

      Aito, ihmisten välinen ystävyys yhteys oikeassa seurassa on halvin apu. Etenkin saman kaltaisia kokemuksia omaavat vaihtavat usein luottamuksella tietoa toisilleen.
      Tietysti tulee välttää poliittia, uskonnollisia jne suuria ryhmityksiä joissa avun antajilla on tiettyjä ennakolta suunnattuja tavoitteita.
      Yksinäisyydessä ahdistusta poteva voivat ihan hyvin tutkia mahdollisuuksia avun hankkimiseen netiltäkin mutta silloin tulee osata rajoittaa toiminta turvallisuus vaatimukset huomioon ottaen.

    • yjkuk

      Käytännössä julkiselta puolelta et psykoterapiaa saa. Poikkeus vahvistaa säännön. 75-90 euroa ei lääkäri terapeutti

    • jejvois42

      ev.l. papistoa terapeuttina sekä nk. rippi-isiä tulee välttää,
      usko ei ole ahdistus ongelmasta kärsiville terve ratkaisu, Jeesuskin on uskomisen kieltänyt ja papeista varoittanut....

      Jeesuksen evankeliumia Matteuksen mukaan:
      24:23 Jos silloin joku sanoo teille: 'Katso, täällä on Kristus', tahi: 'Tuolla', niin älkää uskoko.
      24:24 Sillä vääriä kristuksia ja vääriä profeettoja nousee, ja he tekevät suuria tunnustekoja ja ihmeitä, niin että eksyttävät, jos mahdollista, valitutkin.
      24:25 Katso, minä olen sen teille edeltä sanonut.
      24:26 Sentähden, jos teille sanotaan: 'Katso, hän on erämaassa', niin älkää menkö sinne, tahi: 'Katso, hän on kammiossa', niin älkää uskoko."

      Jeesuksen evankeliumia Luukkaan mukaan:
      20:45 Ja kaiken kansan kuullen hän sanoi opetuslapsillensa:
      46 "Kavahtakaa kirjanoppineita, jotka mielellään käyskelevät pitkissä vaipoissa ja haluavat tervehdyksiä toreilla ja etumaisia istuimia synagoogissa ja ensimmäisiä sijoja pidoissa,
      47 noita, jotka syövät leskien huoneet ja näön vuoksi pitävät pitkiä rukouksia; he saavat sitä kovemman tuomion".

    • t7cy9m846

      Jos huumeet ovat mielestäsi hyvä vaihtoehto, jatka samalla. Sehän on sinun elämäsi. Sinä saat päättää. Niin sanotun psykoterapian hinnat ovat naurettavat, koska alalla on tiukka monopoli toiminnasta. Psykoterapeutin koulutus on naurettavan pitkä ja kallis, mikä johtaa koviin markkinahintoihin. Onneksi KELA ei suostu korvaamaan sen enempää. Toivottavasti korvaushinta laskee jatkossa. Olennaista olisi kuitenkin tehdä säännöstelylle jotain, jotta hinnat tulevat jo lähtökohtaisesti alemmas. Ilmeisesti psykiatrisi ei ole tietoinen psykoterapian hintatasosta. (Mistä psykiatrit olisivat perillä...)

    • aöksjdj

      Psykoterapeutit ovat hyvin harvoin lääkäreitä (psykiatreja). Psykoterapeutit ovat melko usein esim. psykologeja peruskoulutukseltaan ja sitten se terapiakoulutus siihen päälle. Psykoterapeutti on suojattu nimike ja se terapiakoulutus on aina oltava siis, jos nimikettä käyttää. Hyvän psykoterapeutin löytäminen niin, että myös henkilökemia on kohdallaan ei ole välttämättä ihan helppoa eli voi joutua käymään useamman eri terapeutin vastaanotolla aluksi. Psykoterapeuttien taksat ovat olennaisesti alemmat kuin psykiatrien per käyntikerta. Tyypillisesti jotain 85e/kerta. Myös lääkäri veloittaa Kelan B-lausunnon kirjoittamisesta. Kyllä terapia siis tulee kustantamaan kuitenkin jonkin verran kaikkinensa.

      Ihminen ruokkii helposti omilla ajatuksillaan ahdistusta. Kannattaa opetella tunnistamaan erilaiset ajatusyllykkeet, joita mieleen tulee spontaanisti ja sen seurauksena mahdollisesti tuleva kompulsiivinen ajattelu, joka puolestaan tuottaa ahdistuksen. Kannattaa suhtautua omiin ajatuksiinsa kuin ulkopuolinen taho eli havainnoi mahdollisimman rauhallisesti omaa ajattelua. Kannattaa opetella tätä taitoa, aluksi se on hyvin vaikeaa, mutta tässä taidossa voi kehittyä paljon. Kyse on tavallaan mindfulness-taidosta.

    • oeivr

      Hinta; rahassa vai omana kärsimyksenä?

    • Pi2

      Kelan maksama korvaus aikuisten psykoterapiasta nousi muistaakseni tämän vuoden alussa. Itse maksan tällä hetkellä noin 5 euroa/kerta eli kuukaudessa noin 20 euroa. Kaksi vuotta maksoin noin 25 euroa/ kerta eli noin 100 euroa/ kuukausi.

    • terapiaako

      Itselläkin mietinnässä terapian aloittaminen, mutta epäilyttää terapian hinta-laatusuhde. Terapian vaikuttavuus riippuu kai siitä, onko aivojen rakenne pysyvästi joiltain osin "viallinen". Esim. complex PTSD, joka on saanut alkunsa lapsuuden ja nuoruuden tapahtumista > lapsena/nuorena aivot muokkautuvat tietynlaiseksi, lapsena ja osittain myös murrosiässä on ns. herkkyyskausia, jonka aikana aivot saavat lopullisen muotonsa. Jos tuona aikana lapsi/nuori erää kroonisessa pelossa esim. kotiolosuhteiden takia, vaikuttaa se mm. aivoissa sijaitsevien pelosta jne. vastaavien osien kehittymiseen > pelosta vastaavat aivojen osat voivat jäädä rakenteellisesti pysyvästi yliaktiiviseksi. Epäilyttää voiko terapialla vaikuttaa fyysisiin aivorakenteisiin. Lääkkeillä yliaktiiviseksi muodostunutta "pelkokeskusta" saadaan vaimennettua.

      Mutta, jos kyse ei ole siitä, että aivojen fyysiset rakenteet ovat muodostuneet pysyvästi poikkeavasti, silloin varmaan terapialla pystytään vaikuttamaan oireiden alkusyyhyn.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2880
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      115
      2145
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      43
      1554
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      70
      1013
    6. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      911
    7. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      884
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      880
    9. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      795
    10. Ma 30.9 tosiko tv klo 18 suorana Tikkalanmäeltä

      Virastolta suorana. Äänestyksistä sitten puhutaan illalla ja huomenna, onko kepuvasemmisto kuntalaisten tahdon mukaan to
      Pyhäjärvi
      93
      736
    Aihe