Neljäs valtiomahti on niin eilistä

PieniPiruVasempaan

Vallan kolmijaon täydentäjäksi mielletty lehdistö ja järjestäytynyt media on tulossa tiensä päähän neljäntenä mahtina.

Lehdistön ja median vaikutusvalta on perustunut siihen, että niillä on ollut oligopoli julkaisuvälineiden hallinnassa ja siten julkisen mielipiteen ilmaisuussa ja myös sen muokkaamisessa tarpeittensa mukaan. Varsinkin pienessä maassa, jossa on oma kieli, lehdistyön valta on ollut suurempi kuin maissa, joissa lehtiä on enemmän.

Media oireilee koska se taistelee vallasta. Median sisällä käydään myös valtakamppailua siitä saako toimittaja tehdä juttuja itsenäöisesti vai onko medialla linja, jota palkaa saavan toimittajan pitää noudattaa.

Neljäs mahti murenee koska se ei enää määrää sitä, mitä mielipiteitä tuodaan julki. Somen myötä jokainen voi olla toimittaja ja jokainen saa mielipiteensä kaikkien saatavaksi. Myös uudenlaisia mediaportaaleja syntyy vauva-blogeista MV-lehteen.

Ei ole siis ihme, että toimittajat kokevat oman valtansa kaventuneeksi ja itsensä uhatuiksi. Loppututkinto ei enää takaa näkyvyyttä vaan siihen tarvitaan uutta osaamista, jota ei saa kirjoista tai kouluista. Viestintä on demokratisoitunut.

Trump pelottaa siksi, että hän käyttää sananvapauttaan suoraan eikä alista sitä lehdistön suodattettavaksi ja arvioitavaksi etukäteen. Lehdistö ei päätä, mikä saa julkisuutta ja mikä ei. Sama pätee MV-lehteen, jossa kuka vaan voi olla toimittaja puhumattakaan blogeista ja keskustelupalstoista, kuten vaikka tämä.

Lehdistö ja perinteinen media kansan "rikkinäisenä puhelimena" on tullut tarpeettomaksi tai ainakin hyvää vauhtia tulossa. Se tarkoittaa sitä, etä toimittajien on alettava tekemään oikeaa työtä palkkansa eteen. Lehtien selviämisstrategiana on tarjota lukijoille sitä informaatiota, mistä lukija maksaa. Silloin lehtien ja perinteisen median linjan pitää olla selkeä.

Lehti tai muu media ei ole enää yksittäisen toimittajan oman aatteen ja ideologian jakopaikka sanoo JSN mitä tahansa.

5

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Funlandiankansalainen

      Eihän valtaa ole, jos mukaavuus syistä ja vapaehtoisesti luovuttaa sen pois. Toimittajien rehellisyyttä ja riippumattomuutta näkee harvoin, yleensä aina ruokintaketjun alkupää paistaa kirjoituksista. Kaupalliselle tai puoluelehdille se sallittakoon, mutta ei ns riippumattomille. Lehdistönvalta ja arvostus pysyy yhtä kauan kuin kunnia, se on kerrasta kiinni.

      • PieniPiruVasempaan

        Jos tarkoitat sitä, että jokainen toimittaja saa tehdä sellaisia juttuja kuin mieleen juolahtaa, olen eri mieltä. Jokaisella medialla on linja ja sananvapaus. Kun toimittaja tekee työtä, se käyttää työnantajan sananvapautta, ei omaansa. Asian on ihan sama yritysten tiedottajilla, puoluelehdillä, iltapaivälehdillä tai YLE:llä.

        Toimittajalla on oma sananvapaus, mutta sitä hän käyttää siinä kuin kaikki muutkin kansalaiset. Sananvapauden ajatus on nimenomaan taspuolisuudessa ja demokratiassa. Taspuolisuutta ei ole se, että jollain on isompi sananvapaus kuin muilla.

        Jos toimittajalla on oma poliittinen tai muu agendansa, hänen kannattaa hakeutua sellaisen median palvelukseen, jonka linja on hänen oman ideologiansa mukainen. Se edistää demokratiaa koska toimittajat ovat usein samasta muotista eikä se muotti vastaa kansalaisten käsityksiä.

        Tällä hetkellä käydään kamppailua siitä, kuka päättää median viestistä. Minun mielestäni medialla on oma linja ja oma sananvapaus. Toimittajalla on sananvapaus siinä missä muillakin kansalaisilla. Ei ole ihme, että juuri toimittajat hyökkäävät MV-lehteä, YLEä tai trumppia vastaan koska ne käyttävät omaa sananvapauttaan.

        Kyse on viimekädessä sananvapaudesta, joka on vihdoin demokratisoitumassa oli toimittajamafian. JSN päätös oli hyvin kuvaava, toimittajat eivät halua sallia median sananvapautta.


      • frfrffefe

        Mediat ovat vaihtaneet paikkaa. Valtamediasta on tullut valemedia ja sen paikan on ottanut media, jota valtamedia syyttää valemediaksi.

        Totuudenpuhujista ei pidetä, eikä niitä sallita. Esimerkkeinä Wikileaks ja Snowden.

        Totuudenpuhumisesta joutuu vankilaan. Niin hullu tämä maailma on!


      • katsoniintiedät
        frfrffefe kirjoitti:

        Mediat ovat vaihtaneet paikkaa. Valtamediasta on tullut valemedia ja sen paikan on ottanut media, jota valtamedia syyttää valemediaksi.

        Totuudenpuhujista ei pidetä, eikä niitä sallita. Esimerkkeinä Wikileaks ja Snowden.

        Totuudenpuhumisesta joutuu vankilaan. Niin hullu tämä maailma on!

        Eilen tuli hyvä dokumentti TV1:ltä klo 21.30, jossa pureuduttiin valehtelun teemaan monella tasolla. Löytyy varmasti YLE-Areenasta


      • Mc_Carthy

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      60
      5957
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      24
      3764
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      230
      2053
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1810
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1256
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1249
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      298
      1049
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      990
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      76
      919
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      868
    Aihe