ALKOHOLIN ETÄMYYNTI ONKIN SALLITTUA

TÄYSKÄÄNNÖS55

Käänne alkoholilain valmistelussa: Nettimyyntiä toisista EU-maista ei voidakaan kieltää
Verkkouutiset - 51 min 31 s sitten

Euroopan komissio katsoo alkoholin etämyyntikiellon loukkaavan EU:n sisämarkkinasääntöjä.

Euroopan komission mukaan alkoholilain uudistukseen kirjattu etämyyntikielto loukkaisi voimaan tullessaan Euroopan unionin sisämarkkinasääntöjä.

Asia ilmenee komission lakiluonnoksesta laatimasta yksityiskohtaisesta mietinnöstä.

Verkkouutisten näkemässä asiakirjassa annetaan kylmää kyytiä lakiin kaavailluille alkoholin verkkokauppaa koskeville säädöksille.

Mietinnön perusteella alkoholin verkkomyynti toisista jäsenvaltioista on mahdollistettava esimerkiksi samalla tavalla kuin Alkon tuotteiden myynti sen liikepaikkojen ulkopuolella. Mietinnön jättäminen merkitsee myös, että alkoholilain voimaan saattamista on lykättävä kuudella kuukaudella.

Komission mietinnössä huomautetaan, että uusi alkoholilaki antaisi Alkolle oikeuden luovuttaa tuotteitaan asiakkaille sen myymälöiden ulkopuolella liikepaikoissa, joiden kanssa Alko on tehnyt "luovutuspaikkasopimuksen". Samalla kuitenkin kiellettäisiin alkoholin etämyynti toisista EU:n jäsenvaltioista Suomeen.

Komission mukaan järjestely, jossa asiakas voisi tilata alkoholijuomia Alkon verkkokaupasta ja noutaa ne muualta kuin Alkon myymälästä ei kuulu enää Alkon monopolioikeuksien piiriin. Tämän vuoksi asiaa on komission mukaan arvioitava tavaran vapaata liikkuvuutta EU:ssa koskevan sääntelyn perusteella.

Komissio katsoo, että uuden alkoholilain etämyyntisäädös syrjisi toisista jäsenvaltioista myytäviä alkoholijuomia ja että se loukkaisi EU:n perussopimuksen tavaran vapaata liikkuvuutta koskevaa sääntelyä.
Kansanterveyden suojelua?

Komissio sivuaa mietinnössään niin kutsuttua Alkotaksi-tapausta. Euroopan unionin tuomioistuin antoi asiassa ratkaisun marraskuussa 2015.

Tuomioistuimen mukaan Suomen alkoholilainsäädäntöön sisältyvä alkoholin etämyynnin kielto on ristiriidassa Euroopan unionin perussopimuksen tavaroiden vapaata liikkuvuutta koskevan sääntelyn kanssa, mutta mahdollisesti oikeutettavissa perussopimuksessa mainituin poikkeusperustein - tässä tapauksessa kansanterveyden ja yleisen järjestyksen suojelemiseksi.

Se, voidaanko poikkeusperusteet hyväksyä, jätettiin asiaa käsittelevän Helsingin hovioikeuden ratkaistavaksi. Tuomioistuin ei ole vielä antanut päätöstään asiassa.

Myös komissio arvioi mietinnössään sitä, voidaanko alkoholin verkkokauppaa ulkomailta rajoittaa kansanterveydellisin perustein. Komissio huomauttaa, että uudessa laissa sekä laajennetaan Alkon jakelukanavia että muun muassa korotetaan vähittäiskaupoissa myytävien juomien korkeinta sallittua alkoholipitoisuutta nykyisestä 4,7 prosentista 5,5 prosenttiin. Näin ollen kansanterveydellisiä perusteluja etämyynnin kieltämiselle ei voida komission mukaan hyväksyä.

Mietinnössä todetaan, että lain tavoitteet voidaan saavuttaa vähemmän sisämarkkinoita rajoittavalla tavalla kuin etämyynnin täyskiellolla.

Komission mukaan laki ei loukkaisi EU-oikeutta, jos Suomi antaisi toisissa jäsenvaltioissa toimiville alkoholin etämyyjille täysin samat oikeudet luovuttaa tuotteitaan asiakkaille kuin Alkolle aiotaan antaa sen liikepaikkojen ulkopuolisissa luovutuspaikoissa.

Mietinnön lopussa korostetaan, että mikäli laki tulee sellaisenaan voimaan eikä komission kantaa oteta huomioon, on lakiin sisältyvä etämyynnin kielto ristiriidassa Euroopan unionin perussopimuksen kanssa.

Lakia valmistelevan sosiaali- ja terveysministeriön alkoholilain uudistuksesta kertovalla verkkosivustolla todetaan edelleen, että rajat ylittävä etämyynti olisi uudessa laissa "selvästi kielletty".

"Käytännössä kielto tarkoittaisi sitä, että ulkomailla sijaitseva myyjä ei saisi myydä Suomessa oleville kuluttajille alkoholijuomia", ministeriön sivuilla kerrotaan.

5

393

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • n10as-rdafda.onian

   Hyvä juttu että suomalaisten kuluttajien oikeuksia suojataan EU-tasolla.

   • egegeg

    Niin. Jotkut raittiit ja rikkaat 50+v kun vain haluvat, että kaikki vero tungettaisiin alkoholiin ja vielä valtion monopolilla ja ulkomailta et saisi tuoda yhtään mitään, Niden mielestä olet suuri rikollinen ja veron kietäjä jos tuot pullonkin. Tai no jos nyt yön yli lähdet loma matkalle ja yövyt hotelissa maassa väh 24h niin silloin voit yhden pullon näiden mielstä tuoda.

    Nevoustoliitto ja markka-aikana näin taisi ollakin.mutta se aika meni jo ja tuli EU joka on hyvä juttu, Jokut vaan ovat jämähtäneet siihen markka-aikaan ja ihannovat vieläkin monopolia ja tuontirajoituksia tajuamatta, että on edes liitytty jossain kohtaa EU:hun jossa ei onnistukkaan se, että tehdään tuontirajoitukset.


  • TolkkuaKiitos

   Tämä on edelleenkin vain valmisteluvaiheen uutisointia - asia ei ole edes eduskunnan käsittelyssä, valiokunta käsittelee ensin ja sitten saadaan lisää tietoa.
   Eli jatketaan niin kuin mitään ei olisi tapahtunut.

   • ajatusviivotin

    Voimme myös vaikuttaa asioihin sen asemesta että vain passiivisina odottaisimme tietoa ylhäältä.


  • viinaton

   Niin tai näin. Älkää ainakaan VIINAHUUTO.COM;sta tilatko. Tuotteita lähetellään millo sattuu huvittaan ja miten paljon sattuu olemaan. Jos tilaus jää vajaaksi niin rahoja ette ainakaan saa takaisin, sähköpostiin vastataan hyvällä tuurilla jo kahden viikon kuluessa. Viinoja tai rahoja ette ainakaan saa.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Takaisin ylös

  Luetuimmat keskustelut

  1. Täti-ihminen Sofia ja nuori kanadalainen lätkänpelaaja

   Sofialla on kiikarissa Logan Thompson 25v, Las Vegasissa pelaava kanadalaispelaaja. Tätä se kai tarkoitti, kun sanoi Seiskalle, ettei tiedä kuinka pit
   Kotimaiset julkkisjuorut
   154
   1793
  2. Some pillastui: Farmin voitto pedattiin Teemulle?!? "Törkee temppu" "Taina oli ihan vailla mahiksia"

   Ohhoh, Farmi-kaksintaistelu ja finaali on saanut tunteet kuumiksi - ja ehkä syystäkin Suomi24 Keskustelu -palstalla... Olisiko Tainalla ollut mahdolli
   Suomalaiset julkkikset
   8
   1259
  3. Pääsikö Martti

   Esittelemään velaka mersua ja hyyryä hienostoalueella lippisjonnelle🤗😜😎
   Kotimaiset julkkisjuorut
   174
   1211
  4. Etkö voisi

   Mies: Etkö millään voisi, tahtoisi tai haluaisi tavata? Edes hetken, kuten silloin joskus. Etkö voisi pyytää? Itse en voi. Tekisin mitä vain, jos näki
   Rakkaus ja rakastaminen
   73
   982
  5. Suomessa todettu ilmeisesti eka apinarokkotapaus

   Euroopassa matkailleella miehellä. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008841676.html
   Maailman menoa
   47
   871
  6. Mitäs ajattelisit

   Jos saisit häneltä tänään pienessä sievässä lähetetyn viestin puhelimeen "haluan nähdä" tai "ikävä"?
   Ikävä
   69
   784
  7. J joskus haluaisin

   Istua syliisi ja samalla suudella sinua...
   Ikävä
   33
   779
  8. Petit miestäsi

   Pettäisit myös minut. Sinulle ei merkitse rehellisyys mitään. Naisilla on selkäranka. Käärmellä sitä ei ole. Älä enää vaivaa minua.
   Järki ja tunteet
   58
   764
  9. Nyt on aika muistella jättitarakkaa

   Uuh uuh uuh. https://aijaa.com/wMPRhU
   Kotimaiset julkkisjuorut
   62
   740
  10. Osui suomalaisia omaan nilkkaan terroristien hyysääminen

   Muthei, eihän täällä pitäisi niitä olla kun kaikkien taustat on tarkastettu ennen maahan tuloa. Vai oliko sittenkään. Nyt tämä hyysääminen saa aikaan
   Maailman menoa
   159
   651
  Aihe