Siivousvinkkejä laiskalle/masentuneelle.

ParempaanPäin-

Itse tunnustan olevani laiska ja olen kärsinyt myös pitkään masennuksesta.
Kuten jokainen masentunut tietää, siivoaminen masennuksen syövereissä ei ole se ensimmäinen asia, joka mielessä pyörii. Voimattomuuden tunteen vallitessa siivoamisen tai minkä tahansa asian aloittaminen on tuskallista.

Kun mieli on pirteä, siivoaminen voi olla jopa nautinnollista, mutta joskus on päiviä kun aloittaa siivouksen ja alusta loppuun se on yhtä tuskaa. Aivan kuin olisi sodassa ja koti olisi sotatanner, siltähän se monesti näyttääkin, "pomminjäljiltä".

Olen kuitenkin löytänyt keinoja siivota, jotka toimivat itselläni aivan loistavasti. Ja
nämä keinot, tai tarkemmin sanottuna aatteet, ovat:

1. Siivoa samalla tavalla kuin sotket.

Kun alkaa miettimään miten sotku syntyy, niin yleensä se tapahtuu pikkuhiljaa, huomaamattomasti ja myös hyvin vaivattomasti. Yksi tavara jää sinne ja toinen tuonne ja kohta koko kämppä on kaaos. Sotkeminen ei siis ole harkittua eikä järjestelmällistä. Jos siivous jo sanana tuottaa ahdistuksen tunteita, niin yksi keino on unohtaa tällainen järjestelmällinen siivous kokonaan.

Oma ajatukseni tässä on se, että kun sotken, niin vastapainoksi silloin tällöin ja huom! todellakin vain silloin tällöin, ikään kuin huomaamattani, laitan yhden roskan roskiin tai tavaran paikoilleen. Aivan kuten sotkunkin aiheutan. Se ei ole suursiivous, se ei ole varsinainen siivous, joka alkaa tiskien tiskaamisesta ja päättyy imuroinnin kautta pölyjen pyyhkimiseen ja kestää pari tuntia. Se on vain tasapainotusta sotkemiselle. Kun jättää tavaran johonkin lojumaan, niin välillä keksii laittaa yhden tavaran paikoilleen ja lopettaa siihen.

Tämä on siis periaatteessa sama asia kuin "laita tavarat heti paikoilleen kun olet niitä käyttänyt ja siivoa jälkesi heti" , mutta ei kuitenkaan, koska tuo ajattelumalli tukee vain niitä ihmisiä, joilla mieli on niin pirteä, että he kykenevät olemaan jatkuvasti skarppina siivoamaan jälkensä välittömästi. Koti voi pysyä ihan ok puhtaana vaikka niitä tavaroita ei neuroottisesti ole laittamassa heti samalla sekunnilla paikoilleen. Oleellisinta on pitää sotkemisen ja siivoamisen välillä jonkin asteinen tasapaino.

Vaikka kämppä olisi tällä hetkellä järkyttävän sotkuinen, tämä tapa tekee siitä melko nopeastikin yllättävän siistin.
Älä siis siivoa tunti tolkulla vaan pistä silloin tällöin, aikaa viemättä, jotakin paikoilleen/kuntoon!

2. Muuta käsitystäsi siisteydestä. Nosta rimaa korkeammalle.

Ihmisten käsitykset siisteydestä ovat kovinkin erilaiset. Toisten siisti koti on toiselle sotkuinen koti. Myös se piste, jolloin tajuaa että "oho nyt on aika sotkuista, tarvis varmaan siivota" vaihtelee ihmisten välillä. Jotkut kokevat tämän silloin kun kahvikuppi on jäänyt tiskipöydälle ja jotkut havahtuvat siinä vaiheessa kun puhtaita astioita ei enää ole ja tiskeissä kasvaa hometta. Jos kuuluu jälkimmäiseen ryhmään, kannattaa miettiä pitäisikö muuttaa käsitystänsä siitä, missä pisteessä on liian sotkuista.
Moni epäsiisti ihminen (itseni mukaan lukien) on saattanut ajatella äärimmäisen siisteistä ihmisistä, etteivät he osaa ottaa tarpeeksi rennosti ja miksi niiden pitää siitä yhdestä kahvikupista vouhottaa niin paljon. Loppujen lopuksi, sotkussa eläminen ei ole niin rentoa kuin siistissä kodissa eläminen. Kun koti on perussiisti, siivoaminenkin on kovin pientä juuri sen takia, että se kuuluu päivärutiineihin ja on näin ollen melko huomaamatonta.

3. Siivoa mielenterveytesi vuoksi. Oloa voi helpottaa.

Masentuneena ei välttämättä aina huomaa sitä kaikkea pahaa mitä itselleen aiheuttaa. Eikä yksinkertaisesti ole voimia helpottaa omaa oloaan.
Pienillä asioilla on kuitenkin suuri merkitys olotilaan vaikkakin ne eivät poista koko masennusta. Silti pienikin apu tai helpotus on askel kohti parempaa.

Itse olen vuosien myötä huomannut, että kun kotini on siisti, kaikki muutkin asiat on helpompi tehdä. Sotku aiheuttaa huomaamatonta stressiä ja muistuttaa jatkuvasti siitä, että olet ikäänkuin huono ihminen, koska kotisi näyttää kamalalta. Yksi syy taas hävetä itseään ja tuntea olonsa huonoksi.

Kumpi tuli ensin masennus vai sotku?
Itselläni tämä masennus jakaantuu parempiin- ja huonompiin kausiin. Kämppäni on täysin kuin oma mieleni; silloin kun voin huonommin tulee sotkua ja silloin kun voin paremmin on siistiä. Tätä noidankehää voi kuitenkin ajatella molempiin suuntiin. Siinä missä masennus aiheuttaa sotkua ja sotku masennusta, niin siisteys helpottaa masennusta. Ei poista, mutta helpottaa.
Kun itselläni vallitsee masennuksen huonompi kausi, siivoilen sen mikä kykenen ja odotan parempaa olotilaa, joka sitten ennen pitkää tuleekin ja panostan siihen. Pääasia on, että hoitaa itseään. Siivonta on mielenterveytensä hoitamista. Se on pientä, mutta tärkeää.

Siistissä kodissa on helpompaa monella tavalla: sotkuisuuden stressi ei ole häiritsemässä tekemisiä, siisteys kannustaa hoitamaan asioita ja tekemään asiat kunnolla ja voit vaikkapa kutsua ihmisiä kotiisi ilman häpeän tunnetta.

2

1075

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • PieniäVinksuja

      Kun joskus on tehtävä kuitenkin vähän parempaa siivousta. Kuuntele samalla jotain energistä musiikkia ja laita imuriisi tuoksupatruuna.
      Itsepalvelupesuloista löytyy koneita, joilla voi pestä myös pieniä mattoja. Hanki vain niitä. Niin ei tarvi tuskailla matonpesun kanssa. Karsi tavaroitasi ja pidä niitä esillä mahdollisimman vähän kamaa.
      Pikkusiivoilua esim. pölyrätin kanssa voi tehdä yhtäaikaa esim. silloin, kun joku liian puhelias tuttu tai sukulainen soittaa.
      Jos katsot paljon TV:tä, käytä mainostauot aina tavaroiden järjestelemiseen omille paikoilleen.

    • KirstiLeena

      No ainakin ikkunanpesuissa on tänäpäivänä super edullista käyttää siivouspalvelua. Nyt varsinkin keväällä kun tuntuu että ne on hyvä pestä, niin voin laiskotella rauhassa ja antaa ammattilaisen hoitaa pesu :) Joku täällä aikaisemmin suositteli Eevan Siivousta. Kyllä he ovat ykkösiä. http://www.eevansiivous.com

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      69
      1305
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1217
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      113
      1155
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      73
      1070
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      57
      877
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      75
      751
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      682
    8. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      41
      681
    9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      362
      669
    10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

      Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
      Ikävä
      53
      656
    Aihe