Miksi avaruudessa kaikki kiertävät toisiaan?

tämmöinen-kysymys

Nonnniin, fysiikan ja tähtitieteen tietäjät alkakaapa selvittämään epätietoiselle avaruuden saloja!
Kuut kiertävät planeettoja, planeetat kiertävät tähteään, galaksit keskustaansa jne.
Mitään kiertovoima elementtiä ei fysiikassa ole, olettaisin. Gravitaatiokin on mielestäni kohti suuntautuva voima.
Miksi ihmisten rakentamat satelliitit eivät muutu tällaisiksi ikiliikkujiksi vaan putoavat aikansa kierrettyään ilmakehään ja tuhoutuvat?
Miksi galaksien alkutilaksi oletetut kaasusumutkin alkavat kiertämään kuin yhteisellä päätöksellään kehässä ympyrää?

16

321

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Exodus_9_1

      Kaikki kiertävät toisiaan siksi, että liikemäärä on yksi maailmankaikkeudessa aina säilyvistä asioista. Mitä ikinä tapahtuukin kappaleille niin liikemäärä säilyy.

      Kun pieni kappale lähestyy isoa kappaletta niin gravitaatio saa sen putoamaan kohti tuota isompaa. Mikäli pienellä kappaleella on ennestään sopivasti liikemäärää suuntaan, joka ei ole ison kappaleen keskipiste niin se putoaakin isomman kappaleen ohitse eli lentää ohi ennenkuin osuisi sen pintaan.


      Jos vetovoima saa pienen kappaleen palaamaan takaisin kohti suurta kappaletta niin sama tapahtuu uudelleen. Pieni kappale on nyt isoa kappaletta kiertävällä ellipsin muotoisella radalla. Kiertoliike on juuri tuota: Pudotaan kohti kierrettävää kappaletta mutta sivulle suuntautuva liikemäärä saa kiertäjän koko ajan menemään huti kierrettävästä.

    • pöyörimismäärä

      Kyse on mitä suuremmissa määrin liikemäärän säilymisestä; tässä tapauksessa impulssimomoentin ts. pyörimismäärän säilymisestä. Kun avaruuden kaasupilvi painuu kasaan, on sillä yleensä jonkinlainen heikko pyörimissuunta. Säteen pieentyessä käy kuin jäätassialle piruetissa, että pyöriminen kiihtyy, kun säde pienenee. Lopulta löytyy kyseiselle massalle stabiili rata.
      Eikä ne satelliititkaan ilmakehään putoa, mikäli ovat niin korkeilla radoilla, ettei harva yläilmakehä aiheuta kitkaa.

    • Avaruuden pöly ja kaasu alkaa kiertämään itseään yhteisen gravitaation keskipisteen ympäri yhä kiivaammin, kasautuen levykiekoksi, johon muodostuu keskustan keskittymän lisäksi usein muitakin keskittymiä kiekon kehälle.

      Ajan kanssa näistä keskittymistä muodostuu keskustähti-planeettajärjestelmä, jolloin tähti syttyessään puhaltaa ylijäämäkaasut ulkoavaruuteen planeettojen siistiessä kiertoradoiltaan valtaosan muista isommista klimpeistä.

      • Pönttöpää

        Kollin lähteet ovat AINA Wikipediasta. Ei sitä mainitse koska haluaa antaa ymmärtää että tietää kaiken omasta päästään vaikkei siitä saa edes linnunpönttöä.


      • painuv..n

        Opettele Suomenkieli,siivoa suusi ja painu itse vi..un tältä palstalta,salkkaripelle.Kollimaattori on tämän palstan paras asiantuntija.Toisin kuin sinä jolla on suurempi suu kuin pää.


      • Poistoprovoilua001

        Viime aikoina on viestejä saatu poistatettua sillä perusteella että niissä on linkkejä. Siksi linkit jos niitä laittaa kannattaa pistää erilliseen viestiin. Näin siis ainakin siihen asti, että robottimoden virheet on saatu korjattua jos siis niitä ikinä korjataan.


    • olisiko_näin

      Kaikki kappaleet liikkuvat avaruudessa johonkin suuntaan eikä mikään ole paikallaan. Aikojen kuluessa varmaankin ne kaikki ovat kulkiessaan jonkun isomman kappaleen gravitaatioon lähelle ajauduttuaan joko törmänneet siihen jolloin ne ovat yhdistyneet, tai vähän kauempaa ohittaessaan jääneet gravitaation vangiksi kiertämään sen isomman kappaleen ympärille. Maata kiertävät satelliitit ovat matalalla kiertoradalla ja laskeutuvat hiljalleen alemmas. Eivät planeettojenkaan kiertoradat taida olla ikuisia? Maa-planeettaa kiertävä Kuukin tulee karkaamaan ilmeisesti joskus äärettömän pitkän ajan jälkeen omille teilleen. Planeettojen kaltaisilla suurilla massoilla nuo loittonemiset ja karkaamiset vaan taitaa olla ihmisen näkökulmasta katsoen valtavan pitkiä ajanjaksoja?

      • Exodus_9_1

        Kuun kiertorata muuttuu siksi, että vuorovesi-ilmiö muuttaa kiertoliikkeen energiaa lämmöksi. Kun liikemäärä säilyy ja liike-energia vähenee niin Kuun rata siirtyy hiljakseen kauemmaksi Maasta.

        Planeettojen radat muuttuvat siksi, että ne häiritsevät kaukaa toisiaan gravitaation välityksellä. Suurimmat häiriöt aiheuttavat jättiläisplaneetta Jupiter ja Saturnus.

        Jos avaruudessa on jotakin suurempaa kuollutta kappaletta riittävän etäällä kiertävä pienempi kappale kaukana kaikesta muusta niin ilman muita häiriöitä ne kiertäisivät toisiaan vielä 100 miljardin vuoden kuluttuakin.


    • Itse asiassa toinen osapuoli ei kierrä toista, vaan molemmat kiertävät parin yhteistä painopistettä, jonka sijainti määräytyy osapuolten massojen perusteella. Siten Maa mutkittelee jatkuvasti radallaan Auringon ympäri, kun Kuun vetovoima kiskoo sitä puoleensa. Samoin Aurinko huojuu matkallaan tiettyyn suuntaan Linnunradassa puolesta toiseen sen mukaan, millä puolella planeettojen yhteinen vetovoima sattuu olemaan voimakkain. Osapuolten lukuisuuden vuoksi liikkeet ovat aurinkokunnassa vielä monimutkaisempia. Mutta ne voidaan laskea.

      https://matta.hut.fi/matta/delta/sovell/aurplan.html

      • HyviäVastauksia

        Kiva lukea useita asiallisia kommentteja vähän eri näkökulmista ilman, että yksikään huuhari tulee väliin huutelemaan asiattomuuksia. Näistä saisi varmasti tiivistetyksi yhden kommentin, jossa lähes kaikki oleellinen on huomioitu.


      • airfoiljokaeikirj

        Hyvä Huomio.
        Maapalloa matalalla kiertävät satelliitit ja romut. laskeutuvat pikkuhiljaa alemmaksi ilmakehän vähäisen jarruttamisen vuoksi. ISS raskaana ja kohtuullisen korkella olisi muuten turvassa mutta siinä on paljon paneeleja ja vastusta Siksi sekin menettää korkeuttaa joka kierroksella. Huble teleskooppi on jo aika turvassa ilmakehän kitkalta 600km kiertoradallaan. Ja harmi turvassa ovat muutkin avaruusromut jotka on korkemmalla.


      • Exodus_9_1

        Planeettojen ratojen laskemiselle Aurinkokunnassa on kuitenkin rajoitus: Systeemi on kaoottinen. Kaoottisuus tarkoittaa sitä, että pienetkin muutokset systeemin alkutilanteessa eli planeettojen nykyisissä sijainneissa ja nopeuksissa aiheuttavat hyvin suuria muutoksia alkutilanteen perusteella laskettuihin ratoihin kaukana tulevaisuudessa.

        Aurinkokunnan osalta ratalaskut onnistuvat muutaman kymmenen miljoonan vuoden päähän. Siitä eteenpäin ne muuttuvat hyvin epätarkoiksi. Jupiterin ja Merkuriuksen ratojen perihelionin kiertymät vuodessa ovat hyvin lähellä toisiaan ja näiden planeettojen radat voivat siksi lukkiutua toisiinsa joskus muutaman miljardin vuoden kuluessa. Perihelion on siis planeetan soikiomaisen radan se kohta, jossa planeetta on lähinnä Aurinkoa. Tuosta lukkiutumisesta saattaisi aiheutua Merkuriuksen rataan suuria muutoksia ja se saattaisi jopa lentää ulos Aurinkokunnasta tai törmätä johonkin muuhun planeettaan.

        Jupiterin rooli Aurinkokunnassa on todella vahva. Aurinkokunnan painopiste (massakeskipiste) ei sijaitse Auringon keskipisteessä vaan vaeltaa noin puolentoista Auringon halkaisijan levyisellä alueella ja itse asiassa on suurimman osan aikaa Auringon pinnan ulkopuolella.


      • Exodus_9_1

        Aurinkokunnan planeettojen ratojen laskemisen ongelmista löytyy lisää tietoa Wikipedian sivulta

        https://en.wikipedia.org/wiki/Stability_of_the_Solar_System

        Tuolla on siis kerrottu syyt siihen, miksi laskelmien tekeminen ei onnistu millään tarkkuudella muutamaa kymmentä miljoonaa vuotta eteenpäin. Se myös tarkoittaa, että Maapallon historiaa radan osalta pystytä laskemaan muutamaa kymmentä miljoonaa vuotta taaksepäin. Emme siis tiedä miltä tähtitaivas näytti edes dinosaurusten aikaan planeettojen osalta.


    • aloittajakyselijä

      Hyviä vastauksia tuli montakin aloitukseeni, kiitokset siitä.

      Uskottava on, gravitaatio panee kiertämään ja tiivistymään keveimmätkin partikkelit, vety ja heliumatomit kunhan massaa vain on riittävä määrä valmiiksi tiiviinä kaasupilvenä.

      Heti alkuräjähdyksen jälkeen suurempia hiukkasia ei tainnut ollakaan, pienempiä massattomia? hiukkasia sitäkin enemmän.

      • Näin se meni nykyisen parhaan arvauksen perusteella.

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Alkuräjähdyksen_aikajana

        Massallisia hiukkasia oli olemassa inflaatiovaiheen päättymisen jälkeen noin 1E-32 sekuntia alusta lukien.

        1E-32 sekuntia on siis 0.00000000000000000000000000000001 sekuntia.

        Ensimmäisten 3 sekunnin kuluessa olivat pääasiassa hadronit eli protonit, neutronit ja mesonit sekä mesoneista hajonneet leptonit eli mm. elektronit muodostuneet.

        Sadan ja kolmensadan sekunnin välillä protonit ja neutronit muodostivat atominytimiä eli heliumin ytimet syntyivät. Universumi on täynnä ionisoitunutta plasmaa, jonka läpi valo ei päässyt etenemään kovin pitkälle.

        Joskus 380 000 vuoden kohdalla lämpötila laski niin alas, että ytimet ja eletronit yhdistyivät neutraaleiksi atomeiksi. Maailmankaikkeus muuttui valoa läpäiseväksi ja avaruuden nykyään täyttävä taustasäteily syntyi alun perin 3000 asteen lämpöisen kaasun hehkumana valkoisena valona.

        Arvausten tarkentamiseksi on rakennettu hiukkaskiihdyttimiä, joilla hiukkasia törmäyttämällä saavutettaisiin samanlaisia olosuhteita kuin pian alkuräjähdyksen jälkeen. Siksi siis LHC.


    • rhhrthrthrth

      Tässä on pientä virheellisyyttä... Suuri osa ihmisen tekemistä satelliiteista ei tipu taivaalta käytännössä koskaan, vain matalalle sijoitetut satelliitit tippuvat ja siinäkin vaikuttaa se, että niihin vaikuttaa vielä ilmakehän hidastava voima (joka pienessä määrin vaikuttaa jopa satojen kilometrin korkeudella). Itse asiassa esimerkiksi tietoliikennesatelliitit sijoitetaan 36 000 kilometrin korkeuteen geostationääriselle radalle (ne ovat meistä nähden aina samassa kohdassa) ja ne eivät käytännössä koskaan tipu taivaalta. Ei edes vaikka meteoriitti tuhoaisi satelliitin. GPS-, vakoilu- ja sääsatelliitit sijoitetaan matalalle radalle, mutta esimerkiksi satelliittikanavia välittävät satelliitit ovat kymmenien tuhansien kilometrien korkeudella, eikä niiden tippumisesta tarvitse huolehtia.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Eikö Marin ollut oikeassa kokoomuksen ja persujen toiminnasta

      Ennen vaaleja Marin kertoi mitä kokoomus tulisi hallituksessa tekemään ja tietysti persut suostuu kaikkeen, mitä kokoomu
      Maailman menoa
      223
      1938
    2. Seiska: Konsta Hietanen ja Aami-rakas iltamenoissa - Salkkareista Aami täräyttää: "Sarja oli..."

      Konsta Hietanen jätti Salatut elämät -draamasarjan tänä syksynä. Konstaa kyllä kaivataan vieläkin Salkkareissa! Lue li
      Suomalaiset julkkikset
      2
      1332
    3. Minkälainen ihminen

      kaivattusi on?
      Ikävä
      89
      1246
    4. Kohuttu Iida Vainio mursi hiljaisuuden -Näin raskaus vaikutti Farmi-kuvauksissa: "Saattoi ruveta..."

      Ihanaa odotusta, tsemppiä ja voimia Iida! Iida Vainio ja Archie Cruz eli Arttu Kuosmanen asuvat yhdessä Helsingissä ja o
      Suomalaiset julkkikset
      12
      1189
    5. Avoin kirje sinulle

      Rakas, Kirjoitan sinulle nyt, vaikka sanat tuntuvat niin vaatimattomilta siihen, mitä sydämeni on kantanut sisällään ni
      Ikävä
      28
      912
    6. Mitä mies teet

      näin iltasella? 👾
      Ikävä
      53
      791
    7. Sullahan oli ihan valtavat t...., nainen

      Aivan suunnattomat ja hyvin muodostuneet. Luulisi että olisit uskaltanut tehdä selvän aloitteen jos jotain haluat. Miksi
      Ikävä
      55
      770
    8. Nainen, jos luet kirjoituksiani

      niin sano minulle jotain?
      Ikävä
      49
      766
    9. Numerosi 3. ja 4.

      viimeinen numero. Ei uskalla muuten.
      Ikävä
      38
      726
    10. On ikävä häntä

      Ollut pitkän aikaa
      Ikävä
      37
      714
    Aihe