Turhan panttina

Yksin.yli-ikäinen

Miten selviydytte tunteesta, joka valtaa, kun tietää, että lasten perheet viettävät laatuaikaa pitkän työviikon päälle, menevät harrastuksiin, tapaavat ystäviään ja nauttivat kauniista kevätpäivästä.
Kun tietää, että olisi kolmas tai viides pyörä, jos pyrkisi mukaan.

Kun oma kumppani on manan majoilla, eikä ole ketään ikätoveria, joka ei tarvitisi rollaattoria tai tukikeppiä liikkumiseen. Olisi mukava mennä yhdessä vaikka Stokkan Hulluille päiville, mutta ei se yksin ole houkutteleva ajatus.

Kun joutui luopumaan autosta, ja bussit kulkevat miten sattuu ja bussipysäkille on monta sataa metriä matkaa. Kun liikkeelle lähtee, on samalla tehtävä ruokaostokset ja toimitettava muut asiat, sillä bussilippukin maksaa. Ei sitä viitsi joka päivä käyttää.

Kun masennus iskee, vaikka kuinka pyristelisi vastaan. Kun ajatus päivien päättymisestä tuntuu suorastaan houkuttelevalta. Kun tietää, että nuorten yhteydenotot ovat velvollisuudentunteen määräämiä. Kun on varottava, ettei näytä omaa masennusta ja turhautumista heille, sillä eihän vanhan yksinäisyys ole jälkikasvun vika.

Miten ravistelette alakulon pois?

20

761

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kohtalotoveritäällä

      Näinhän se on. Et ole ainut.

      Vanheneminen on vain niin mahdottoman luonnollista, sitä vaan putoaa kärryiltä. Niin käy jokaiselle.
      Kuitenkin sitä on vain itse yritettävä.
      Niin sinun kuin minun, ja tuon toisen.

      Eipä siinä auta kuin vain itse "nostaa se häntä ylös".
      Tämä on samalla myös itselleni neuvo.

      Pärjäillään, kuoma kulta!

    • kahviajapullaalisäks

      Onhan se haikeaa kun näkee lapsiperheitä ja muistelee omaa nuoruutta, haluais sen ajan takas vielä vaikka silloin välillä toivo et lapset kasvais isoks nopeemmin :)
      Ei kannata jäädä miettimään liikaa, keittää kahvit ja ratkoo ristikoita, miettien samalla, ei ole puutetta mistään kuitenkaan.
      Annetaan muiden elää ja eletään itsekkin eikä aleta marttyyriksi.

    • mietteliäs11

      Tavallaan sehän on osa vanhenemista, että hyväksyy omien lasten kasvamisen erilleen itsestä ja ymmärtää että nämä elävät pääsääntöisesti omaa arkeaan. Omille lapsenlapsille on tärkeintä saada viettää aika vanhempiensa kanssa, mummot ovat sellainen kiva ekstra silloin tällöin. Monissa perheissä se yhteinen aika on tiukassa kiinni, kun työt kuormittavat vanhempia. Kannattaa yrittää ajatella, että onnekkaita ovat lapset joiden vanhemmat nauttivat niin paljon lapsistaan, ettei niitä olla kokoajan viemässä milloin kummille ja milloin mummille. Mutta totta kai on myös luonnollista haluta välillä viettää aikaa omien aikuisten lasten ja heidän lasten kanssaan, ja sitä varmasti kannattaa välillä ehdottaakin lapsilleen.

      Ajattelen niin että ei isovanhempien rooli ole sitä arkea kuitenkaan jakaa lasten ja lastenlasten kanssa. Se on perheen omaa aikaa, mutta isoavanhempia kuitenkin toivottavasti tavataan ja he ovat osa elämää. Mielestäni sinun arkesi kuitenkin kaipaa enemmän ihmiskontakteja. Oletko harkinnut, että ottaisit selvää kuntasi tarjoamasta toiminnasta eläkeläisille? Näissä voisi käydä vaikka viikoittain, ja ehkäpä sieltä saisi ystävänkin jonka kanssa mennä nille stokkan hulluille päiville? Eihän kaiken sosiaalisen kontaktin suinkaan pidä tulla omasta suvusta. Omille lapsillesi voit varmasti syyllistämättä ehdottaa, että tulisivat silloin tällöin edes pikavisiitille tai menisitten jonain pyhänä porukalla ravintolaan.

    • jkuio

      Niin minäkin koen, että lapsenlapset viettävät pääosin aikaansa omien vanhempiensa kanssa ja oppivat heiltä. Nykyvanhemmilla on melko vähän aikaa työnsä puolesta viettää tuota perheen yhteistä aikaa, joten se aika annettakoon heille.
      Sitä vastoin on paljon sellaisia hetkiä perheissä, että tarvitaan lastenvahti, jonka sitten soisin suotavan isovanhempien viettää lapsukaisten kanssa, vanhemmilla saattaa olla työmatkoja tai vuorotyötä, jossa tarvitaan todella apua ja siinä voisimme olla jos kunto antaa myöten apuna, ilman, että vaatisimme perheen yhteistä aikaa.

      • Yksin.yli-ikäinen

        En ole enää lapsenlapsien hoitoapuvaiheessa. Hekin ovat jo aikuisia.

        Muutenkin, haluaisin korostaa sitä, että isovanhempien ei tulisi ostaa itselleen läheisyyttä hoitamalla lapsia pyytteettömästi ja omaa aikaansa supistaen. Se on mielestäni väärää politiikkaa. Joillakin palstoilla nuoret suorastaan hokivat tässä taannoin, että jos ei lapsenhoitoa anneta, on turha odottaa seuranpitoa sitten vanhana. Kokemuksia tältä saraltakin olisi mielenkiintoista kuulla.

        Tietenkään ei tule kieltää apua silloin kuin sitä tarvitaan, mutta jatkuvana piikana huiskimen ei ole hyväksi vanhalle ihmiselle. Ei, vaikka lapsukaiset olisivat isovanhemman ainoa ilon aihe. Varsinkin silloin pitääkin muistaa, että lapset kasvavat, mitä sen jälkeen. Tämän sanon vain ohimennen. Jokaisella perheellä on omat järjestelynsä.

        Mietin vain sitä, miten ikääntyneet ja leskeksi jääneet ihmiset onnistuvat pitämään mielialansa korkealla, varsinkin pienillä paikkakunnilla, joissa ei ole kuin seniorijumppa, raamattupiiri ja kirkkokuoro harrastuksina.
        Monille keskustelupalstat ja Facebook ovat ikkuna maailmaan.
        Hyvää kevättä!


    • Kysy.rohkeasti

      Ent'äs jos soitat lapsellesi ja pyydät kanssasi Stockalle tai muualle. Itse yllätyin kun lähdin matkalle. Kysyin jos lapsi veisi lentokentälle. Ihan ilomielin vei, maksoin pienen summan, muttei olisi ottanut. Kun kone tuli takaisin kentälle, oli puhelimessani viesti, haenko sinut. Tuntui hyvältä.
      Ex-puoliso, lasten isä, sairastui. Lapset oitis alkoivat käydä tervehtimässä ja auttamassa siivoamisessa ja muussakin. Taas yllätyin, kun olin ajatellut, etteivät joutaisi, olen heidät aikanaan passannut - en näköjään pilalle. Tuntui turvalliselta, varmaan sitten minuakin jos sairastun.
      Onkohan niin, ettemme vaan oikein uskalla. Minä päätin että seuraavan kerran kun tarvitsen seuraa tai apua, soitan ja kysyn, saisinko sitä, enkä jään yksin pohtimaan ja masentumaan, etteivät kuitenkaan... jotta pitäkään tunkkinne.

    • Hei Turhanpanttina.

      Kirjoitat toiveesta saada elämääsi enemmän ihmissuhteita ja kohtaamisia. Se on varsin inhimillinen tarve. Erityisesti haluaisit viettää aikaa perheesi kanssa, muttet tahdo olla velvollisuuden kohde, vaan aidosti haluttua seuraa.

      Uskon, että olet perheellesi tärkeä etkä turha. Ruuhkavuodet vain tuppaavat täyttämään ajan niin, ettei perhe jaksa ehkä vapaa-aikoinaan muuta kuin ladata akkujaan heille helpoimmalla tavalla. Voihan olla että he suunnittelevat mielessään tapaavansa sinua useammin, mutta sitten vain tulee kaikenlaista ja tapaaminen siirtyy.

      Joka tapauksessa olet tilanteessa, jossa joudut elämäsi täyttämään itse. Jokainen joutuu elämänsä sisällön itse kehittelemään.
      Minulle tuli mieleen, millaisena mahdollisuutena näet vapaaehtoistyön osana elämääsi? Toisiko se sinulle sellaista merkityksellisyyden tunnetta ettet kokisi olevasi turha tai aikasi olevan pitkä? Vapaaehtoistyötä on todella erilaista, eri toimijoilla eri paikkakunnilla. On vaikkapa ympäristön huoltoa, eläinten auttamista, vanhusten ystävänä oloa, auttamista erilaisissa kulttuuri-ym tilaisuuksisa (esim. festarit) jne. Myös seurakunta tarjoaa mahdollisuuksia monenlaiseen osallistumiseen antamalla aikaansa ja osaamistaan toisten hyväksi. Voisiko se karkottaa turhuuden tunnetta ja auttaa sinua kokemaan todellista elämäniloa ja myös antaa mahdollisuuksia uusille ihmissuhteille?

      Merja, diakoni

      • Sinnevain

        Seurakunnassa on yllin kyllin vapaa ehtoista työtä. Työntekijöitä erotetaan, ja tilalle tarvitaan runsaasti ilmaista työ voimaa.


      • TärkeääSekin

        Voisin ihan vapaaehtoisesti opettaa yhdyssanoja.


      • Sinnevain kirjoitti:

        Seurakunnassa on yllin kyllin vapaa ehtoista työtä. Työntekijöitä erotetaan, ja tilalle tarvitaan runsaasti ilmaista työ voimaa.

        Hei. Seurakunta ei tarvitse työntekijöiden tilalle ilmaista työvoimaa, siitä ei ole kyse. Vaan siitä, että vapaaehtoiset, vertaisohjaajat jne tekevät ihan omana itsenään tärkeää työtä. Jotkut kertaluontoisissa tapahtumissa, jotkut jopa vuosikausia sitoutuen. Seurakunta on ihmisten muodostama yhteisö, jossa työntekijät lähinnä organisoivat toimintaa. Mutta jokaisella on paikkansa halutessaan toimia tämän yhteisön ja toisten ihmisten hyväksi.

        Merja, diakoni


      • Ilmaistyövoimaa
        kuunteleva_kirkko kirjoitti:

        Hei. Seurakunta ei tarvitse työntekijöiden tilalle ilmaista työvoimaa, siitä ei ole kyse. Vaan siitä, että vapaaehtoiset, vertaisohjaajat jne tekevät ihan omana itsenään tärkeää työtä. Jotkut kertaluontoisissa tapahtumissa, jotkut jopa vuosikausia sitoutuen. Seurakunta on ihmisten muodostama yhteisö, jossa työntekijät lähinnä organisoivat toimintaa. Mutta jokaisella on paikkansa halutessaan toimia tämän yhteisön ja toisten ihmisten hyväksi.

        Merja, diakoni

        Diakoniaan erityisesti tarvitaan runsaasti vapaaehtoisia. Diakoneja aletaan panna kilometritehtaalle. Diakonien tehtävä on kohta ohjata vapaaehtoisia töissä, joita ennen tekivät diakonit. Ne diakonit siis jotka saavat pitää työnsä, joita ei irtisanota.


      • SINEVAIN
        TärkeääSekin kirjoitti:

        Voisin ihan vapaaehtoisesti opettaa yhdyssanoja.

        Kiutos!!! Missä asut? Huomenna ehdintulla


      • Ystävällisesti_pyytäen
        TärkeääSekin kirjoitti:

        Voisin ihan vapaaehtoisesti opettaa yhdyssanoja.

        Nimimerkki TärkeääSekin, tämä on isoäitien ja isoisien keskustelupalsta, ei palsta, josta voit etsiä satunnaista seksiseuraa. Siirry treffipalstalle, sieltä löydät kukkarollesi sopivaa, eli ilmaista, seuraa juna- ja lusikkaleikkeihisi, vai onko suosikkisi alistaminen? Sinähän hallitset yhdyssanat ja voit mestaroida itseäsi osaamattomampia. Siirrä dominatrix-fantasiasi muualle.


    • voiko_paremmin_mennä

      Ei mitään vaikeuksia. Ei ole lapsia eikä tietty lapsenlapsia. Elo on ihan mukavaa vaikka omissa oloissaan. Nyt otan vähän kuppia ja maanantaina taas työreissuuun. Siellä pitää opettaa 'junnuille' ja vähän vanhemmillekkin asiojen laitoja. Kun tulee aika jättää nämä työreissut, niin sitten sitä vasta eleillään, päivä kerrallaan naatiskellen.

    • Vainelämää45

      Aikuisissa lapsissa ei pidä roikkua kun siitä syntyy ainoastaan syyllisyyden tunteita, jotka eivät häviä vaikka vanhempi kuolee. Omalla kohdalla vapaus alkoi vasta 55 vuotiaana niin että lähdin Suomesta.
      Kyllä oma elämä pitää elää loppuun asti ja itse etsittävä seuraa. Sitä kyllä löytyy ellei kynnys ole liian korkea. Nyt 70 suorastaan nautin yksinäisyydestä kun oma elämä vapautui liian myöhään.
      Ulkomailla asuminen myös opetti sen että suomalaiset ovat roikkua kansaa.

      • HyväSuomi

        "Roikkua kansaa"? Minulle ulkomailla asuminen on opettanut sen, että suomalaiset ovat viisasta kansaa.


    • kamarinklasi

      Nyt mennään hieman eri aikaan ja paikkaan, mutta ikäisenne varmaankin muistavat tästä jotain, asuivat missä päin Suomea tahansa. Kun siis 80-luvun Pohjanmaalla meillä meni lapsuus niin että isän puolen vanhemmille oli taattu asumisoikeus, siinä meidän pihapiirissä oma asunto. Ei jääty sillä lailla urbaanisti etäisiksi, vaan käytiin joka päivä kuulemassa vanhoja tarinoita siellä.

      Tällaiseksi ovat maailman laittaneet. Downshiftaus, tai ihan perinteinen rehellinen laiskuus ei ole pahasta. Pahasta on se että palautuminen on leimattu pahaksi (se kehitys alkoi jo monta sataa vuotta sitten - toki teidänkin sukupolvellanne on siinä sopassa hämmentimensä).

      • HyväSuomi

        Mitä tarkoitat tässä yhteydessä palautumisella?


      • lastenjaisän
        HyväSuomi kirjoitti:

        Mitä tarkoitat tässä yhteydessä palautumisella?

        suhteen palauttaminen "viranomais-" menettelyssä..


    • Itsenautinyksinolosta

      Siinä on taas tehty lapsia vain sen takia ettei vanhana tarvitse olla yksin mutta toisin kävi ajatellen tässä sitä kun lapsettomia peloitellaan yksinäisestä vanhuudesta mutta yksinhän sitä suurin osa jää jos puoliso kuolee ensin ja yksin sitä kaikki lähtee hautaankin, kukaan ei tuu sinne kädestä pitelemään ja seuraksi.

      Hakeudu samankaltaisten ikäistesi seuraan mutta kun toisilla ei ole muuta tehtävää kuin sukulaistensa riesana olla. Varmasti löytyy kaikenlaista varttuneiden harrastus kerhoa jos alkaa etsimään. Oma mummoni kävi seurakunnan retkillä aikoinaan yms. meillä nuorilla oli omat menomme ja omanikäistä seuraa. Ei voi velvoittaa nuoria omaksi seuralaiseksi ja yksinäisyyden poistajaksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      168
      2941
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      2065
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2024
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1845
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      69
      1567
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1323
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1222
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1221
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1193
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1181
    Aihe