Isävalmentajat ongelma vai ei?

onkooikeaongelma

Paljon puhetta siitä että isävalmentajat ovat iso ongelma kun valmentajan pojat vie kaikki pelipaikat. Onko asia oikeasti niin vai onko se paskapuhetta?
Jos katsotaan kilpasarjoja ja jätetään harrastesarjat pois laskuista eli otetaan mukaan nuorten liiga, bsm, b2sm ja csm niin joukkueita näissä sarjoissa on yhteensä 74 kun kausi alkaa. (Csm 24, b ja b2sm 16 ja nuorten liiga 18) Jos lasketaan että kokoonpanoon saa laittaa 19 pelaajaa ja siihen lisätään aloittava maalivahti niin pelipaikkoja on tarjolla yhteensä 1480 kappaletta. Isävalmentajia näissä sarjoissa on vain muutama. Vaikka olisi 20 niin vieläkin jäisi 1400 pelipaikkaa muille kuin isävalmentajien pojille. Tosin näissä sarjoissa ei todellakaan ole 20 isävalmentajaa ja vastuuvalmentajina olevat isävalmentajat voi laskea yhden käden sormin joten tätä taustaa vasten isävalmentajat ovat kyllä aika marginaalinen ongelma.

31

1160

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ksirnxisskk

      Ei ole isävalmentajat mikään ongelma vaan peri Suomalaiseen tapaan pitää syyllinen etsiä aina muualta kuin helpoiten syyllinen löytyisi kun menisi peilin eteen.

    • b-isä

      Et ole ymmärtänyt ongelman ydintä.

      Suurin osa ongelmista on E-D joukkueissa joissa osassa seuroista jaetaan mm. reenivuorot siten, että 2a joukkueisiin jääneillä on mm. reilusti vähemmän reenejä läpi kauden ja sitoutuessaan eivät ole edes tienneet kuinka 3a ja 2a jaot tehdään. Siellä se tasoryhmä sanana on monesti irvikuva. Ja seuran vaihto mm elo-lokakuussa on helppoa eikös vain.

      B-C joukkueissa ongelma on jo marginaalinen.

      • monipuolisuushyvästä

        E - D junnuissa kannattaa harrastaa useampaa lajia niin tulee paljon monipuolisempaa treeniä kuin pelkästään kiekkoa pelatessa. Sen takia ei ole ihan niin tärkeää onko kyseisissä ikäluokassa 3 va 2 a ryhmässä kun treenejä tulee paljon jos vain harrastaa muutakin kuin kiekkoa.


    • juupajoenkarhut

      Aloittaja yrittää johtaa keskustelua harhaan, tai sitten ei omista omakohtaista kokemusta näistä isäkoutsiongelmista.

      • onkooikeaongelma

        Millä tavalla väärään suuntaan? Nuo luvut joukkueiden määristä voit tarkistaa liiton sivuilta ja seurojen sivuilta näät montako isivalkkua niissä on. Esitin vain faktoja joukkueiden määristä en siitä onko ongelmaa vai ei. Minusta silloin kun puhutaan harrastejoukkueista ei niistä pidä tehdä niin isoa numeroa kun nyt tehdään vaan kilpaikäluokat on niitä mistä pitää olla todella huolissaan jos niissä on isävalkkuonelma.


    • Ei_isiä_koppiin

      Ei kai isät enää sentään C-B ikäisten lastensa joukkueissa mukana pyöri. Innokkaille isä-valmentajille löytyy varmaan pestejä kiekkokoulusta tai muista joukkueista. Ellei sitten niin avuton lapsi, että tarvitsee vielä isän talutusta ja ohjausta. Varmaan hyvin vähissä nämä tapaukset. Jossain on ollut sääntönäkin, että D-junnuihin asti isät voivat olla ohjaamassa, ei sen jälkeen.

      • ammattivalmentajatko

        Mikä on realistinen vaihtoehto nuorissa junioreissa? Ammattitaitoisia hyvin koulutettuja valmentajia ei ole määrällisesti olemassakaan lähellekkään sitä määrää mitä on joukkueita ikäluokissa e - c2.


      • ikäväkyllänäin
        ammattivalmentajatko kirjoitti:

        Mikä on realistinen vaihtoehto nuorissa junioreissa? Ammattitaitoisia hyvin koulutettuja valmentajia ei ole määrällisesti olemassakaan lähellekkään sitä määrää mitä on joukkueita ikäluokissa e - c2.

        Asia on juuri noin eli ei niitä hyviä ulkopuolisia valmentajia löydy joka oksalta ja kun se e ja d junnujen valmentaminen on lähinnä talkoohommaa niin ei nykyaikana kovin moni viitsi lähteä tekemään talkoita toisten lasten eteen ja sekin on asia joka sitten johtaa siihen että jos joukkue haluaa toimia niin eipä muuta vaihtoehtoa monesti ole kuin se isävalmentaja.


      • KutsumusTyötä

        Niinpä, ja onhan se ok että E-D junnuissa nämä innokkaat isävalkut valmentavat. Eihän ne omien poikien takia sitä työtä suinkaan tee, vaan sen takia kun pitävät valmentamisesta. He haluavat tehdä lajin ja seuran eteen sitä työtä. Eivät oman edun tavoittelemiseksi. Eihän tarkoitus ole että omaansa valmentavat.


      • ihmetouhua
        KutsumusTyötä kirjoitti:

        Niinpä, ja onhan se ok että E-D junnuissa nämä innokkaat isävalkut valmentavat. Eihän ne omien poikien takia sitä työtä suinkaan tee, vaan sen takia kun pitävät valmentamisesta. He haluavat tehdä lajin ja seuran eteen sitä työtä. Eivät oman edun tavoittelemiseksi. Eihän tarkoitus ole että omaansa valmentavat.

        Olen monesti ihmetellyt miksi näihin e - d ikäluokkiin ei hommata asiansa osaavia valmentajia. Kun noita pelejä katsoo televisiosta niin niissä kommentaattorina esiintyy monia ihan hyviä valmentajia e - d junnuille. Esimerkiksi tällä kaudella Erkka Westerlund ei valmentanut ketään eikä moni muukaan ihan nimekäs valmentaja. Miksi näitä ei hyödynnetä ja palkata valmentamaan esimerkiksi e junnuja koska juuri siellä alkuvaiheessa niitä hyviä koutseja tarvitaan jotta esimerkiksi luistelutekniikan oppii kerralla oikein.


      • eitalkoitaenää
        KutsumusTyötä kirjoitti:

        Niinpä, ja onhan se ok että E-D junnuissa nämä innokkaat isävalkut valmentavat. Eihän ne omien poikien takia sitä työtä suinkaan tee, vaan sen takia kun pitävät valmentamisesta. He haluavat tehdä lajin ja seuran eteen sitä työtä. Eivät oman edun tavoittelemiseksi. Eihän tarkoitus ole että omaansa valmentavat.

        Kuten joku tuossa kirjoittikin nykyisin ollaan niin laiskoja että ei viitsitä talkoita tehdä. Tämä johtaa sitten siihen että "palkka" valmentamisesta otetaan jollain muulla tavalla ja kaikki tietää mikä se tapa on.


    • Tuhnutusta

      Tässä yksi näkemys:
      Suomalainen jääkiekkosankaruus
      Nuoren jääkiekkosankari Viljon perheeseen kuuluu äiti, isä ja hän, Viljo 18-vuotias jääkiekkosankari. Perhe on pieni, kuten on tavanomaista nykyisessä Suomessa. Korkeat tavoitteet ovat vieneet äidin ja isän ajan. Tavoitteet eivät ole kaikilta osin toteutuneet. Yksi tavoite on kuitenkin lähellä toteutumistaan. Pojasta on tulossa yksi parhaista jääkiekkoilijoista. Näin perhe uskoo. Itse asiassa tavoitteessa onnistuminen alkoi silloin, kun aikaa jäi yhden lapsen hankkimiseen. Kaikki hyvin?
      Perhe on menossa jääkiekkoharjoituksiin. Viljo kulkee maila kädessä laukoen jääklimppejä jäähallin ja muiden rakennusten seiniin. Osumatarkkuus on huippua. Melkein kaikki osumat onnistuvat ja eivät aiheuta suurta tuhoa kohteessaan. Mutta ei haittaa, vaikka vahinkoja sattuisi. Jäähallin vaurioiden korjaus ainakin on yksinkertaista. Kunnan huolto hoitaa asian. Isän paras kaveri on kunnan johtavia virkamiehiä. Varoja riittää aina jääkiekkoon ja hallien kunnossa- ja ylläpitoon. Ja muu tuki omalle jääkiekkoseuralle on parasta yritystukea, onhan isän kaverit aina olleet mukana jääkiekkobisneksessä. Harva bisnes saa nimellistä korvausta vastaan tuotantotilat yhteiskunnalta ja tuotantokoneet eli yli-innokkaiden isien kasvattamat kiekkoilijat tuotantokoneiksi. Tuotantokoneiden haave on joskus päästä miljoonatuloihin. Pääseehän yksi kiekkoilija kymmenestä tuhannesta melkein näihin tuloihin. Loput sitten hurmion innostamina tyytyvät pienipalkkaisiin ilta- ja viikonlopputöihin. Ei haittaa, haave elää, vaikka nuoren koulutuskin siinä samassa jää.
      Mutta takaisin matkalle jäähalliin. Viljon perässä kulkee perheen äiti, uhrautuva Vilma. Vilma kulkee kauempana Viljon perässä, koska Vilma ei jaksa. Vilman tehtävä on kantaa Viljon painavaa varustekassia eikä Vilmaa voi siitä moittia, että jää jälkeen Viljosta. Vilma on jäänyt työstäkin pois, koska Viljo tarvitsee kaiken mahdollisen tuen. Tämän on mahdollistanut myös se, että perheen isä, Volmari, on päässyt osakkaaksi jääkiekkoseuraan, itse asiassa yritykseen. Yrityksestä ei voi vaan puhua, koska urheiluseuratoiminta on paljon hyväksyttävämpää yhteiskunnan tukien käyttöä. Suomalainen hyväksyy aina urheilun tuen. Yritystukien hyväksyminen on sen sijaan kyseenalaista. Mitähän EU:kin sanoisi? Jääkiekkoseuran taloudellinen tilanne on turvattu kunnan tukien kautta ja nimellisestä asemastaan huolimatta Volmari saa melkoiset lisätulot seuran sivutoimisena markkinointikonsulttina. Markkinointi tarkoittaa tietenkin positiivisten lausuntojen antamista ”talvisodan hengessä” jääkiekkonuorten uhosta. Media uskoo mitä Volmari sanoo, ovathan mediassakin omat miehet eturivissä. Ja kyllä kansa uskoo mitä media sanoo. Eihän ketään edes kiinnosta työttömyys- ja muut ikävät uutiset.
      Mutta missä isä nyt on? Isä on kiirehtinyt jäähallille etukäteen tapaamaan edellisen illan pelin erotuomaria, joka tuomitsi täysin väärin. Viljon joukkue olisi voittanut, mutta Viljon maali hylättiin ja tästä masentuneena koko Viljon jengi joutui alakynteen ja hävisi. Saas nähdä miten erotuomarin käy? Aikaisemmin otsikoitiin lehdessä, että ”isä pahoinpiteli erotuomarin”, vaikka Volmari vain neuvoi erotuomaria aikaisemman kömpelösti tuomitun ottelun vuoksi. Säälittävä yksilö tuo erotuomari, aina valittamassa, vaikka neuvotaan. Oikeinhan se oli, se Volmarin asiallinen ote eli neuvonta. Niin, asiaa kyllä selvitellään nyt oikeudessa, mutta eihän erotuomaria voi oikein neuvoa, jos muita on paikalla. Siksi neuvonta silloinkin tapahtui kahden kesken.
      Nyt, kun Viljo on elämänsä portilla, Viljo ei aio enää tuhlata aikaansa koulutukseen. Kyllä hän pärjää jääkiekolla, ainakin omasta mielestään. Vanhemmat kaverit, joilla oli isiensä yltiöpäisiä haaveita ovat nyt työttömiä, koska koulutus jäi hankkimatta. Mitä noista, luusereita.
      Jääkiekko, tuo kansainvälinen marginaalilaji, tuottaa iloa noin viidessä maassa, joiden jokavuotiset ”maailmanmestaruuskisat” ovat paras perusta joidenkin bisnesmiesten menestykselle. Lonkeronsa ovat syvällä kunnallispolitiikassa ja yhteiskunnan kassassa.
      Eläköön Suomi!

      • esimerkillistätoimintaa

        Jääkiekko on osannut toimia Suomessa siten että muut katselevat kateellisena vierestä. Hienosti ovat saaneet lonkeronsa niin kunnallis kuin valtakunnan politiikkaan. Juuri se on tehnyt lajista Suomessa suuren. Ei se Kale ihan turha jätkä ollut.


    • tasaarvoa

      kaikista ei myöskään tule lääkäreitä vaikka samalta tasolta aloitetaan.

      • hyväsysteemi

        Olet asian ytimessä. Kiekossa on nuorissa ikäluokissa tasojoukkueet jossa jokainen saa pelata oman tasoisten kanssa ja siitä syystä voi nauttia pelaamisesta. Jos joku laitettaisiin liian kovaan ryhmään vaikkapa heti kun aloittaa pelaamisen niin se ei olisi kivaa kun ei saa koskea kiekkoa ollenkaan kun muut ovat jo parempia kun ovat pelanneet oitempään.


      • Landeltatuulee
        hyväsysteemi kirjoitti:

        Olet asian ytimessä. Kiekossa on nuorissa ikäluokissa tasojoukkueet jossa jokainen saa pelata oman tasoisten kanssa ja siitä syystä voi nauttia pelaamisesta. Jos joku laitettaisiin liian kovaan ryhmään vaikkapa heti kun aloittaa pelaamisen niin se ei olisi kivaa kun ei saa koskea kiekkoa ollenkaan kun muut ovat jo parempia kun ovat pelanneet oitempään.

        Ei ole jokaisella paikkakunnalla tuollaista mahdollisuutta omassa seurassa. Suomessa paljon pieniä paikkakuntia ,jotka tuppaa liitolta ja suurienseurojen porukoilta unohtumaan omaan napaansa tuijottaessa.


    • hyväjunnuvalmennus

      KARI JÄRVINEN ON PARAS

    • YxIsävalkkuEiNiinPaha

      Yksi isä valmentaja joukkueessa ei niin paha juttu, mutta jos heitä on vaikka kaksikin, niin homma ei pysy enää läpinäkyvänä. Röyhkeydelle ei rajoja, jos ei seuran puolelta tuohon toimintaan puututa.Tälläisestä kärsii koko joukkue. Yksi "epäterve" isä-valmentaja ei kuitenkaan pysty pahaa jälkeä tekemään, jos ympärillä muut valmentajat ovat oikealla asialla.
      Tätäkään asiaa ei pysty yleistämään. Varmaan löytyy sellainenkin isävalkku, joka rehellisesti pystyy myöntämään, että nyt ei tuolla meidän pojalla jalka kulje ja peli takkuaa...ja jengissä pari pelaajaa häntä parempaa.

    • reiluapeliä

      Kilpaikäluokissa isävalmentajia on todella vähän, mutta myös ammattivalmentajat saavat välillä kritiikkiä siitä että jonkun poika ei saa peliaikaa ja ei todellakaan ole tavatonta että yksi jos toinenkin isä on vaatimassa ammattivalkuilta joukkueen ranginlistoja ja perusteluja siihen miksi joku muu poika pelaa enemmän kuin se oma poika. Mitä tulee nuorempiin ikäluokkiin ja niissä toimiviin isävalkkuihin niin suurin osa toimii varmasti juuri niin kuin pitää, mutta sitten on se ehken 10 % joukkueista joissa toiminta on läpimätää ja niihin tilanteisiin pitäisi seurojen tai vanhempien pystyä puuttumaan. Jos tilanne on jossain joukkueessa tulehtunut huonoksi koetun valmennuksen takia niin silloin ei missään nimessä pidä korvata jotain isävalmentajaa toisella isävalmentajalla vaan siinä tilanteessa ei auta kuin vanhempien kaivaa kuvetta ja palkata joukkueeseen ulkopuolinen valmentaja.

    • vittumitäpaskaalahest

      kyllä niitä paskoja ammattivalmentajiakin on .

    • TaidoillaPelipaikka

      Poikkeuksia on aina. Löytyy jostain varmaan hyvä ja tasapuolinen isävalmentajakin, joka ei tee hommaa oman tytön/pojan etujen tavoittelemiseksi. Pienten 7-10 vuotiaiden osalta on hyväkin, jos mukana on vielä oma isä tukemassa ja viemässä eteenpäin. Yli 12-vuotiailla se onkin jo sitten eri juttu. Harva tuon ikäinen enää haluaisi, että oma vanhempi on siellä kaukalossa ja kopissa mukana.
      Eihän koulussakaan anneta vanhemman opettaa omaa lastaan, kuin poikkeustapauksissa. Kaikkihan tietää mitä siitä seuraisi...valmistaudutaanpa huomisiin kokeisiin etc.

    • näinsehommatoimii

      Laine, Pulju, Aho, Selänne, Lehtinen, Timonen, Koivut, Numminen, ym ym. Hyvät mahtuu aina porukkaan olipa isävalmentaja tai ei.

    • PenkilleMaksajiksiMahtuu

      Onneksi ei kaikissa seuroissa tätä ongelmaa. Toisissa seuroissa tämä taas on ollut ongelmana jo uuuseiden vuosien ajan. Välillä kun oli neljäkin isävalmentajaa ajamassa oman lapsen etua. Tämän seurauksena monta hyvää pelaajaa jo lopettanut ja lopettamassa. Toista seuraa ei kaupungissa ole niin ei seuran vaihtokaan käy ratkaisuksi.

      • pelaamaanmahtuu

        Ei kai ne neljällä pelaajalla pelanneet? Ja jos ei ole toista seuraa niin mikä estää perustamasta uutta seuraa jossa toiminta olisi reilua ja tasapuolista kaikkia kohtaan?


    • huolellisetvalinnat

      Nyt ruvetaan olemaan siimä vaiheessa vuotta että nuoremmissakin ikäluokissa on aika katsoa missä joukkueessa haluaa pelata ensi kaudella. Nyt kannattaa tehdä valinnat huolella niin ei tarvitse sitten ensi talvena kitistä isävalmentajista. Siirtoaika ei vielä ole alkanut, mutta aika monessa seurassa tiedetään jo ketkä tulevat valmentamaan ensi kaudella eri joukkueissa.

    • eiisäongelmaa

      Meillä ei ainakaan mitään ongelmia ole ollut.

      • hommatoimiinäin

        Sama täällä. Ei mitään ongelmia.


      • isätYkkösiä

        Sama täällä, ei mitään ongelmia ollut. Olen itse valmentaja ja oma poika myös joukkueessa. Meillä ainakin kaikki hyvin! Koko porukassa hyvä henki ja pojat kehittyneet kovasti.


      • jatkasamaarataa
        isätYkkösiä kirjoitti:

        Sama täällä, ei mitään ongelmia ollut. Olen itse valmentaja ja oma poika myös joukkueessa. Meillä ainakin kaikki hyvin! Koko porukassa hyvä henki ja pojat kehittyneet kovasti.

        Näinhän sen pitääkin mennä!


    • asdasdasdasdasdac

      2 Tieteen Kuvalehti Historia -lehteä

      Hover Drone Nano tai actionkamera
      9,90.

      2 nroa Tieteen Kuvalehti Historia
      Chill Factor CFBR -monitoimitakki.
      8,90.

      2 Tieteen Kuvalehti Historia -lehteä
      Hasaki Omakase -veitsisetti 7,90.

      Ja muitakin hiton hyviä tarjouksia.


      http://1i.fi/Saastarahaa

    • valittajakansaa

      99% ei ongelmia ja 1 % on niitä ongelma joukkueita joista täällä kirjoitellaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      127
      3187
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      108
      1292
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      267
      1275
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      65
      1076
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1051
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      13
      1033
    7. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      966
    8. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      52
      957
    9. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      42
      924
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      44
      826
    Aihe