Joensuun kuntouttava työtoiminta

Tämmöstäkö_se_on

Millaista on kuntouttava työtoiminta Joensuussa? Kauhulla sai lukea näitä Iltalehden juttuja. Tämmöstäkö se sitten on täälläkin?

Iltalehti:
Keskustelijat kertovat kokemuksistaan erilaisista leikeistä ja askartelutuokioista, ja kysyvät, miten esimerkiksi takapuolen hierominen toisen työttömän takapuoleen piirileikissä auttaa ketään työllistymään.

- Leikittiin sitä s...n ponileikkiä. "Tuolta he saapuvat poneillansa.." Kiva oli hangata persettä vastakkain jonkun tuntemattoman kanssa, kirjoittaa eräs keskustelija ja luettelee muina ryhmänsä leikkeinä mm. Muistamisringin, Vessapaperi on loppu ja Pupuleikin.

- Ekat pari viikkoa tätä, ja ne leikit on oikeasti nöyryyttäviä. Loput neljä kuukautta askarreltiin kortteja, piirrettiin, väritettiin vahaliiduilla, maalattiin vesiväreillä ja liimattiin makaroneja kehyksiin, erittäin tuohtunut kuntoutettu kertoo.
Erityisen ahdistavina keskustelijat kokivat leikit, joissa heidän oli kosketeltava toisia, itselleen vieraita ryhmän jäseniä. Moni keskustelija mainitsee pupuleikin, jossa pusutellaan ringissä kiertävää pehmopupua ja lopulta annetaan suukko leikin sääntöjen mukaan toiselle ryhmän jäsenelle. Tätä moni piti erittäin vastenmielisenä ja pehmolelun pussailua epähygieenisenä.

- Ja nyt olen sitten työtön ja halveksittu, vain pupuleikkeihin sopiva ihminen, kirjoittaa eräs, joka kertoo tehneensä töitä 16-vuotiaasta ja maksaneensa 40 vuotta veroja.
Kuntoutuja saa työtoiminnan aikana yleensä työmarkkinatukea. Lisäksi hän saa yhdeksän euron kulukorvausta niiltä päiviltä, joina hän osallistuu kuntouttavaan työtoimintaan. Matkakustannuksista kodin ja työtoimintapaikan välillä maksetaan korvausta halvimman matkustustavan mukaan. Työtoiminta ei ole työsuhde eikä siitä siksi makseta palkkaa.

Kuntouttava työtoiminta ei ole vapaaehtoista, vaan työttömällä on tietyin laissa säädetyin edellytyksin velvollisuus osallistua siihen. Jos henkilö jää pois toiminnasta, hän ei saa poissaolopäivältä työttömyysetuutta eikä kulukorvausta. Ilman perusteita kuntouttavasta työtoiminnasta kieltäytyvä henkilö menettää oikeutensa työmarkkinatukeen tai työttömyyspäivärahaan 60 päiväksi. Myös hänen toimeentulotukeaan voidaan laskea.

31

2544

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vittumikäantero

      Kaski-honkalampisäätiöllä alettiin puhumaan kuntouttavassa työtoiminnassa oleville että tilauksilla ja tilausten aikatauluilla on kiire yms. Vaikka henkilöt olivat kuntouttavassa työtoiminnassa.

    • Kaskilla

      Tuolla Kaski-Honkalammella työvoimaa käytettiin väärin. Olin talossa kuntouttavassa sen verran kauan, että väärinkäytökset tulivat hyvinkin tutuksi. Kuntouttavan oikeuksiin/lakiin on hyvä tutustua ennen kuntouttavan aloitusta. Kuntouttavaa työvoimaa on monessa työpaikassa käytetty väärin jo pitkään.

      • vittumikäantero

        Kaski-honkalampisäätiöstä on onneksi tehty useita valituksia ja kanteluita ja myös eduskunnan oikeusasiamiehellekkin on huhujen mukaan tehty valituksia ja kanteluita kasken toiminnasta.


      • Kaskilla

        Tein valituksen eduskunnan oikeusasiamiehelle Kaski-Honkalampisäätiöstä. Lieköhän sattumaa, sillä kuntouttava loppui sitten vuodenvaihteessa siellä kaikilta?


      • vittumikäantero

        Ihan hyvä että kuntouttava loppui vuoden vaihteessa kaikilta kaski-honkalampisäätiöllä. Todella kauhea paikka ja mitä henkilökuntaan tulee niin psykopaatteja ja narsisteja siellä oli töissä käytöksen perusteella. Kytättiin jatkuvasti kellon kanssa mahdollisia myöhästymisiä, myös varoituksia jaeltiin, josta sanoin että haluan tuo suullisen varoituksen ihan kirjallisena tällä kertaa, koska suullisella varoituksella ei ole mitään merkitystä ja varoitus on saatava kirjallisena jos sitä niin pyytää. En saanut sen sijaan vaan jotakin mutinaa ja jupinaa tuli vastauksena.


      • apusuuntaaja

        Jyväskylässä on vastaava työpaikka varmaan Jyväskylän Katulähetys, mistä kirjoitat kaski-honkalampisäätiöstä siellä jossain. Psykopaatteja ja naristeja on siellä työnohjaajat talon puolesta ja samaa kyttäämistä kellon kanssa on sielläkin. Itse tein siellä vuoden rehellistä palkkatyötä, mutta sääliksi kävi niitä, jotka kuntoutus työtoimintaa seillä tekivät. Likaisessa ja pölyisessä olosuhteessa siellä ollaan ja vessakäyntejäkin kytätään. Sitten palaverissa sanotaan, että joku on taas pissannut lattialle ja että lastentarhassako sitä ollaan ?.


      • KukaHyötyy

        Onneksi ihmiset ovat tehneet paljon kanteluita eduskunnan oikeusasiamiehelle näistä kuntouttavaista työpaikoista. Murrettuja ihmisiä näin kuntouttavassa työtoiminnassa. Muutamia alistuneita kuntoutettavia oli jo tyytynyt kohtaloihinsa. Nämä alistuneet eivät sitten enää jaksaneet puolustaa oikeuksiaan, vaan menivät ohjaajien käskeminä tekemään sellaista mikä ei heille edes kuuluisi. Heikkoja herkkiä ihmisiä saadaan alistettua kyseiseen toimintaan väärinkäytöksillä. Kuntouttava työtoiminta on aina ilmaista työtä. Erittäin harva työnantaja arvostaa henkilöä, joka on ollut kuntouttavassa työtoiminnnassa. Viranomaisten tilastot kertovat rankan totuuden kuntouttavien työttömyydestä. Kuntouttavan työtoiminnan moni työnantaja näkee kielteisenä asiana. Kun on valmis tekemään ilmaista työtä, niin miksi työnataja ottaisi palkkatyöhön? Monissa työpaikoissa ympäri suomen työnantajat ottavat mielellään ilmaista työvoimaa, joko kuntoutettavia, tai työharjoittelijoita.
        kuntouttava työtoiminta voi jatkua vaikka eläkeikään asti, tässä ei olemassa mitään rajaa.


    • Tämäkin_vielä
      • tynkäykä

        Olen aina sanonut, että maahanmuuttajien työpanos meidät pelastaa ja maamme nostaa.


      • Kaskilla

        Eipä näkynyt kaski-honkalammella tuota maahanmuuttajien työpanosta. Kovasti pyöriminen näyttää kiinnostavan Isossa Myyssä ja Täyspotissa. Helppo elämä tukiloilla vienyt voiton työelämästä jostain syystä.


    • mistä.löytyis.optimismi

      On sekin niin kauhiaa kun työtöntä tai vajaakuntoitsa ihmistä yritetään hänen omaksi edukseen saada aktivoitua ja jollakin tavoin kuntoutettua pois työttömyyden ahdingosta ja toivottomuudesta, näkemään jotain muutakin kuin oman napansa!!!!

      Ei ihme jos menee huonosti kun kaikesta löytyy vaan valittamisen aihetta....

      • TeeIteIlmaiseksi

        Onko sulla omakohtaisia kokemuksia, kun näät vain hyvät puolet? Henkilö, jolla ei omia kokemuksia on helppo vain kehua hyviä puolia. Moni on jo joutunut lopettamaan kuntouttavan työtoiminnan, sillä kuntouttava on tullut kalliimmaksi kuin työttömyys.
        Ilmaisen työn tullessa kalliimmaksi kuin työttömyys, niin kovin harva siitä varmaan nauttii.
        Päättäjät tästä nauttivat.


      • apusuuntaaja
        TeeIteIlmaiseksi kirjoitti:

        Onko sulla omakohtaisia kokemuksia, kun näät vain hyvät puolet? Henkilö, jolla ei omia kokemuksia on helppo vain kehua hyviä puolia. Moni on jo joutunut lopettamaan kuntouttavan työtoiminnan, sillä kuntouttava on tullut kalliimmaksi kuin työttömyys.
        Ilmaisen työn tullessa kalliimmaksi kuin työttömyys, niin kovin harva siitä varmaan nauttii.
        Päättäjät tästä nauttivat.

        Kuntoutettavan mielipiteillä ei ole mitään väliä työpaikalla. Ei siinä motivaatiota voi olla, jos ilman kunnon vastiketta tehdystä työstä joutuu puurtamaan. Jotkut ihme kyllä vielä jaksavat, mutta heitä kohdellaan, kuin karjaa tosiaan. Ja haukutaan, jos tulee pienikin virhe. Olen kuullut esimiehen sanovan, että "täällä haisee taas", on tarkoittanut kuntoutettavaa, joka likaisissa alusvaatteissaan tekee ihan sikana työtään. Tämää siis yhteiskristillisessä työpajassa.


    • KeskistäViikkoaVaan
      • Väärinkäyttöä_halvalla

        Ihmetyttää miksi nämä kuntouttavat ovat olleet niin tietämättömiä kuntouttavan laista.
        Kuntouttavissa työpaikoissa ei kerrota mielellään mitään kuntouttavan oikeuksista, eikä työhön liittyvistä asioista. Kuntouttava työpaikka missä itse olin reilun vuoden, niin siellä kyllä heti eka päivänä kerrottiin kiellot, jotka koskevat kuntouttavaa työntekijää, esim. kahvinkeitto kielletty kahvitunneilla.


    • kengänkiillottaja

      Niin minäkin olin reilun vuoden, siellä tehtiin myös palkkatyötä, jota minä tein ja sitten oli seassa näitä kuntoutettavia. Yksikin nainen laitettiin vastuulliseen kahvinkeittohommaan, eikä siitä meinannut tulla mitään, vaikka hänellä oli yliopistotutkintokin suoritettuna; siis oli surullista katsoa sitä hommaa ja esimies vaan naureskeli.

      • MikäEsimies

        Ei yliopisto tutkinto takaa, että kahvinkeitto onnistuisi. Esimiehen naureskelu on jo työpaikkakiusaamista. Eikö kukaan puuttunut siihen naureskeluun? Valitusta kannatttaisi siitä esimiehestä tehdä.


      • kengänkiillottaja
        MikäEsimies kirjoitti:

        Ei yliopisto tutkinto takaa, että kahvinkeitto onnistuisi. Esimiehen naureskelu on jo työpaikkakiusaamista. Eikö kukaan puuttunut siihen naureskeluun? Valitusta kannatttaisi siitä esimiehestä tehdä.

        Kyllä siitä esimiehestä kannattaisi valitusta tehdä. Minun työ loppui maaliskuun viimeinen päivä. Esimies naureskeli minullekin, kun kävin kuntosalilla, joka oli työpaikan yhteydessä. Hän kyseli, että tuleeko siitä sinun kuntoilusta yhtään mitään ?. Outoa asennetta esimiehellä, siis siellä sai kahtena päivänä työaikanakin kuntoilla puoli tuntia. Minä kävin usein vielä töitten jälkeen salilla ja esimies sanoi kerran niinkin, ettei tänään ole kuntoilupäivä. Naisesimiehen paino oli noin 130 kg ja häntä varmaan harmitti, kun itse ei jaksanut kuntoilla. Se kahvinkeittohomma oli siellä oudosti järjestetty ja juuri kuntoutettavia pakotettiin kahvinkeittoon ja siihen siis kuului myös tiskaus. Minä siellä ehkä eniten kuitenkin jouduin kahvia keittämään, koska se kahvinkeittorinki ei tahtonut oikein pyöriä. Esimies valitti siitäkin, että olisin keittänyt kahvin likaiseen pannuun, vaikka aina kyllä tarkistin, että pannu on puhdas.


    • EipäLisättävää
    • yjuy6du

      Jokikadulla olin 2016 kuntouttavassa työtoiminnassa ja muuten tykkäsin mutta turhan paljon oli ruuanlaittoa. Kun itse joka päivä kotona jo laitan ruokaa niin ei oikein olisi jaksanut sitä tuolla laittaa enää.
      Mukavia hetkiä keilailun, frispeegolfin ja muun toiminan parissa.
      Ihanat ryhmän vetäjät.
      Ensimmäisenä päivänä sai ehdottaa itse mitä haluisi tehdä eli mikä on mielekästä.

      • Anonyymi

        Millaista väkeä on onko sellainen aikuisten päiväkoti ja onko väki ihan pihalla elämänhallinnasta?


      • Anonyymi

        Jokikadulta mulle tarjosivat jotain atk juttua. Eipä juuri kiinnosta joku tietokoneen rävellys jossain pajassa. Onko pelletouhua vai mistä on kysymys?


    • Turhauttavaaoleskelua

      Kuntouttava työtoiminta on lähinnä ohjaajien lue: kaupungin työntekijöiden palkkaamista. Usein kyse on turhanpäiväisestä pikku näpertelystä ja on paljolti omalla vastuulla keksiä mielekästä ja järkevää tekemistä.

      Puutyöpajat yms. ovat pahimpia, vaikka kuulostavat järkevimmiltä. Jouduin tuollaiseen ja siellä oli suunnilleen idioottimaisinta hommaa mitä voi ajatella. Joskus oli joitakin korjausjuttuja kaupungin toimipisteissä.

      Toisaalta yllättävän moni viihtyi puutyöpajassa. Luultavasti sen takia että se tarjosi edes pientä virikettä ja sosiaalisuutta. Melkein ainoa hyvä puoli onkin siinä että parhaimmillaan voi löytää hyviäkin tyyppejä.

      Aktiivisten työnhakijoiden touhu on hyvin samanlaista. Pitävät yllä kierrätystoria. Sieltä voi löytyä pikkunäpertelemistä mutta hyötysuhdetta ei ole. Eikä toimintaan voi itse mitenkään ottaa kantaa ja vaikuttaa. Rahoitus ratkaisee.

      Ainoana hyvänä puolena voi mainita muutamat liikunnat mm. kuntosalin käyttö ainakin kerran viikossa ja järjestöjen liikuntavuorot kuuluvat tuohon mukaan. Samoin perustaitoja ja ystäviä voi saada, muuta sosiaalisuutta, 9e lisää päivässä ja pientä aktiivisuutta.

      Kokonaisuutena ei kyse ole täysin turhasta, vaan pikemminkin turhauttavasta toiminnasta. Jos pystyt keksimään järkevämpää tekemistä samalla tai aiemmin, työtä ja muuta aktiviteettia niin se kannattaa. Hyötysuhde kuntouttavasta on hyvin vähäinen mutta usein parempi kuin olla täysin työttömänä.

    • Anonyymi

      Onko kierrätystori-uusiotorilla kuntouttavaa työtoimintaa?
      Kadulta näkee, että sen rättipuolen tilan olevan tyhjänä.
      Onko oikella palkalla yhä ne samat naamat? Vaihtuvuutta?

    • Anonyymi

      Onko e.s vielä siellä kierrätyksessä?

    • Anonyymi

      Uusiotori-Kierrätyskeskuksesta on ilmeisesti loppunut kuntouttava työtoiminta?

    • Anonyymi

      Kuntouttava työtoiminta ei ole työllistämistä, vaikka niin yleensä väitetään ja luullaan. Lain mukaan kuntouttava työtoiminta on sosiaalihuoltolain mukaista sosiaalipalvelua, ja se on viimesijainen toimenpide. Kun työttömälle laaditaan aktivointisuunnitelma, niin siinä on selvitettävä mahdollisuudet työllistyä palkkatyöhön sekä kaikki muut työvoimapoliittiset toimenpiteet. Jos mikään niistä ei ole mahdollista, niin vasta sitten tulee kuntouttavan työtoiminnan vuoro.

      Tätä vastaan rikotaan monessa kunnassa avoimesti ja kuntouttavaan työtoimintaan määrätään täysin työkykyisten lisäksi sellaisia, jotka voisivat osallistua muihin työvoimapalveluihin. Tämä taas johtuu kahdesta asiasta. Ensinnäkin kuntouttava työtoiminta vapauttaa kunnan työmarkkinatuen maksuosuudesta ja sen lisäksi kunta saa 10,09 euroa päivässä jokaisesta kuntouttavassa työtoiminnassa olevasta. Työtoiminnassa oleva saa työmarkkinatuen lisäksi yhdeksän euroa päivässä.

      Toiseksi terveitä ja työkykyisiä käytetään lainvastaisesti korvaamaan palkkatyönä tehtävää työtä. Suunnilleen jokaisessa kunnassa piha-alueiden ja puistojen siivoustyötä tekevät kuntouttavassa työtoiminnassa olevat. Puheet räntäsateessa lehtiä haravoivista työttömistä eivät ole urbaanitarinoita.

      Yhä yleisempää on työtoiminnassa olevien käyttäminen alihankintatöissä, kuten Sastamalan tapauksessa. Laki kieltää yksiselitteisesti kuntouttavan työtoiminnan järjestämisen yrityksissä, mutta tätä yritetään kiertää teettämällä töitä alihankintana. Juuri tätä selvitellään Sastamalassa. Laki on kuitenkin sikäli selvä, että sekä palkkatyötä korvaavan työn kielto että toiminnan yrityksissä järjestämisen kielto tulevat selkeästi vastaan juuri tällaisissa tapauksissa. Samaa työtä rinnakkain tekevistä toinen saa palkkaa ja toinen ei

    • Anonyymi

      "Lakiin ja ohjekirjeeseen kannattaa tutustua viimeistään siinä vaiheessa, kun tulee kutsu aktivointisuunnitelman laatimiseen. Siitä se aina alkaa. Lain mukaan työ- ja elinkeinotoimisto ja kunta ovat velvolliset laatimaan aktivointisuunnitelman yhteistyössä työttömän kanssa. Pitäkää huoli siitä, että paikalla oikeasti on myös TE-toimiston edustaja, sillä liian usein työttömältä vain pyydetään allekirjoitus valmiiksi tehtyyn aktivointisuunnitelmaan."

      "Lain mukaan aktivointisuunnitelmaan on merkittävä henkilön koulutusta ja työuraa koskevat tiedot, arvio aikaisempien julkisten työvoimapalvelujen vaikuttavuudesta, arvio aikaisempien työllistymissuunnitelmien ja kunnan tekemien henkilöä koskevien suunnitelmien toteutumisesta ja toimenpiteet, jotka voivat olla työtarjouksia, muita julkisia työvoimapalveluja, kuntouttavaa työtoimintaa, muita sosiaalipalveluja sekä terveys-, kuntoutus- ja koulutuspalveluja. Jos näitä lakisääteisiä asioita ei ole kirjattu suunnitelmaan, niin vaatikaa niiden kirjaamista."

      "Ensiksi on selvitettävä mahdollisuus tarjota työtä tai julkisia työvoimapalveluja. Kuntouttava työtoiminta on viimesijainen toimenpide ja se tarkoittaa sitä, että ensin on käytävä läpi kaikki muut mahdollisuudet. Tämä unohtuu valitettavan usein kuntien virkamiehiltä, joiden ainoa toimeksianto omilta esimiehiltään saattaa olla kunnan työttömyyslukujen pienentäminen ja ns. sakkomaksujen säästäminen."

      "Kuntouttava työtoiminta ei ole työllistämistä, vaan se on sosiaalipalvelua. Se on tarkoitettu vain niille, jotka eivät kykene palkkatyöhön tai muihin työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin. Työkykyistä ei saa velvoittaa osallistumaan kuntouttavaan työtoimintaan. Jos teille tarjotaan kuntouttavaa työtoimintaa, niin kysykää kuka, milloin ja millä perusteella on määritellyt teidät palkkatyöhön tai muihin työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin kykenemättömäksi. Jos tällaista määrittelyä ei löydy, niin vaatikaa pääsyä terveysviranomaisten tutkittavaksi. Työttömillä on lakisääteinen oikeus maksuttomaan terveystarkastukseen. Jos teidän sanotaan olevan päihdeongelmainen tai muuten vaikeuksissa elämänhallinnan kanssa, niin kysykää perusteluja väitteelle. Pelkkä työttömyys ei ole todiste elämänhallinnan menettämisestä."

      "Tässä vaiheessa teitä luultavasti uhataan karenssilla. Ei pidä säikähtää, sillä viranomaisten on noudatettava lakia, ja olette vain vaatinut lakiin kirjattuja oikeuksianne."

      "Jos teidät kaikesta huolimatta painostetaan sanktioilla uhaten kuntouttavaan työtoimintaan, niin vaatikaa asiasta valituskelpoinen päätös perusteluineen ja muutoksenhakuohjeineen. Jos sitä ei anneta, niin asiasta voi silti tehdä oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksen perusteeksi käy mikä tahansa edellä kerrottu muotovirhe päätöksenteossa. Selvää on, että myös oma työkyvyn arvointi on oikaisuvaatimuksen peruste."

      "Jos oikaisuvaatimustanne ei hyväksytä, niin tehkää jatkovalitus hallinto-oikeuteen. Sosiaalipalveluun liittyvässä omassa asiassa valittaminen on maksutonta, joten ei kannata säikähtää mahdollisia uhkailuja valittamisen tulemisesta kalliiksi."

      "Kuntouttavan työtoiminnan lainvastaisuuksista ja menettelyvirheistä voi tehdä kantelun aluehallintovirastolle tai eduskunnan oikeusasiamiehelle. Hallinnollisissa asioissa ei tehdä rikosilmoitusta, ellei kyseessä ole virkarikos. Sen kynnys on korkea, joten asia kannattaa hoitaa hallinnollista tietä. Viranomaisen osaamattomuus ei ole virkarikos."

      • Anonyymi

        Haiskahtaa toiminta jo siltä ettei se kestä ihan päivän valoa ja toinen asia on kokonaan tämä "työttömien terveystarkastus" jos olette käyneet joskus tässä työttömien terveystarkastuksessa niin ensimmäinen tunti menee tähän puhutukseen ja paperiasiaa joka on selvästi työttömien terveystarkatuksessa terveydenhoitajan "lempiaihe" vähintään 1tunnin ajan jaksaa kysellä ja puhua tästä alkoholi ja huumeasiasta ja koittaa sinusta leipoa alkoholista ja narkkaria, ja jos se ei onnistu niin palataan aiheesta b takaisin aiheeseen ja sama litannia taas alusta aloitetaan,


    • Anonyymi

      Ilmaista työvoimaahan se tarkoittaa.

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      154
      2696
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      2001
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1996
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1796
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1540
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1313
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1202
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1201
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1171
    Aihe