Parainen säästää keinoja kaihtamatta

Onkokorjattu_hometilanne

Vanha uutinen mutta niin ajankohtainen :
http://www.ts.fi/mielipiteet/lukijoilta/626272/Parainen saastaa keinoja kaihtamatta

Paraisilla ovat suomenkieliset päiväkodit säästöjen kohteina. Taloista on löytynyt homevaurioita. Toinen on korjattu joten kuten, kun halvalla pitää tehdä. Lapset alkoivat oireilla uudelleen ja taas korjataan.

Tietävätkö lasten vanhemmat asiasta? Tuskin ainakaan koko totuutta.

Toinen päiväkoti toimii vanhassa parakissa, joka myös on homevaurioinen. Tilalle tarjotaan peruskorjattua vanhaa hammashoitolaa, jossa myös on homevaurioita, asbestia ja vuotava katto. Mitä mahtaa olla vielä löytymättä?

Kaiken kustannusarvio on noin miljoona euroa. Vaihtoehtona on uusi päiväkoti, 1,4 miljoonaa, jossa olisi paikkojakin riittävästi. Vanhassa olisi tämäkin puutteena, samoin sijainti Saaristotien varressa on ongelma.

Tässäkin asiassa sopii epäillä, että totuus on vain poliitikkojen tiedossa. Onko niin, että säästetään vaikka sitten päiväkotilasten terveyden kustannuksella?

Epävirallisessa keskustelutilaisuudessa tuotiin selvästi esiin, että uusi on paras vaihtoehto eikä lasten terveys vaarannu. Samassa keskustelussa Rkp:n edustaja toi puolueensa kannan selvästi esille äänestämällä vanhan korjaamisen puolesta.

Vanhemmille tilanne on ikävä, kun lasten terveys vaarantuu. Seurauksena saattaa olla poismuutto Paraisilta, vaikkapa Turkuun tai Kaarinaan. Näin toimii demokratia Paraisilla, valitettavasti.

1

144

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Suomen_laaturakentaminen

      http://www.iltalehti.fi/uutiset/201704122200101614_uu.shtml
      Raportti: Kunnat tunaroineet kiinteistöjensä pidon - kouluissa ja päiväkodeissa noin 200 000 lasta ja nuorta altistuu homeelle päivittäin

      Kuntaliiton mukaan noin 1000 koulua kärsii jonkinasteisista homeongelmista.
      Raportin mukaan kuntien kiinteistökannasta suuri osa on 1960- ja 1970-luvuilta, ja aikakauden rakennustavoista moni on sittemmin tunnistettu riskirakenteiksi.
      Suomen rakennuksissa muhii jättimäinen aikapommi.

      Rakennetun omaisuuden tilaa kuvaavan ROTI 2017 -raportin mukaan Suomen rakennuskannan korjausvelka on noin 30-50 miljardia euroa, liikenneväyläverkon korjausvelka 5 miljardia euroa ja yhdyskuntateknisten järjestelmien liki miljardi euroa.

      Lisäksi rakennettuun ympäristöön on syntymässä nopeasti muutosvelkaa. Sillä tarkoitetaan investointeja, joilla rakenteet ja järjestelmät saadaan uudistettua nykypäivän vaatimuksia vastaaviksi.

      Raportista uutisoi ensimmäisenä Kauppalehti.
      Raportissa todetaan, että Korjaus- ja muutosinvestointien määrä on nykyisellään osin riittämätöntä, minkä seurauksena rakennetun omaisuuden rapautuminen kiihtyy.

      - Rakennusten, liikenneväylien ja yhdyskuntateknisten järjestelmien ylläpidon puutteet lisäävät riskejä ja nostavat korjauskustannuksia entisestään, raportissa todetaan.

      Kunnat
      Raportti antaa hyvin synkän kuvan Suomen kuntien kiinteistökannasta ja siitä, miten poliitikot ja virkamiehet kunnissa sitä hallinnoivat.

      Raportin mukaan kuntien kiinteistökannasta suuri osa on 1960- ja 1970-luvuilta, ja aikakauden rakennustavoista moni on sittemmin tunnistettu riskirakenteiksi.

      - Kun kiinteistöt ovat nyt saavuttaneet teknisen käyttöikänsä pään, näyttäisi se valtaosin selittävän kuntien palvelurakennuksia, kuten kouluja ja päiväkoteja piinavia sisäilma-, kosteus- ja homeongelmia, raportissa todetaan.

      Vaikka kiinteistönpidon suunnitelmallisuus ja sisäolosuhdeongelmien korjaaminen on parantunut, niin raportissa todetaan, että kunnallinen päätöksenteko ja talouskäytännöt saattavat olla esteenä ennakoivalle korjaamiselle.

      - On hyvä muistaa, että suurikin investointi on yleensä vain murto-osa rakennuksen käytön kuluista esimerkiksi sairaaloiden kohdalla.

      Raportin mukaan kuntien tulee ehdottomasti soveltaa rakennuskantansa hallintaan elinkaariajattelua, jotka toteutetaan ennakoivan kunnossapidon keinoin.

      Elinkaariajattelu on rakennushankkeiden toteutusmalli. Siinä julkisen sektorin toimija, esimerkiksi kunta, hankkii rakennuksen tai muuta infraa käyttöönsä palvelusopimuksella. Yksityinen yritys toteuttaa investoinnin suunnittelun ja rakentamisen hankkimallaan rahoituksella sekä vastaa rakentamansa kohteen kunnossapidosta pitkän, jopa kymmenien ajan. Yritys saa korvauksensa tilaajalta palvelumaksuna.

      Lisäksi raportissa todetaan, että kunnissa toimintojen uudelleenjärjestelyt, kuntaliitokset sekä maakuntahallinnon uudistaminen vaikuttavat jatkossa merkittävästi kuntien kiinteistökannan tarpeisiin ja tulevaisuuteen.
      - Aktiivinen omistajapolitiikka, tietopohjainen päätöksenteko, ajantasaiset kiinteistö- ja toimitilastrategiat sekä seutukuntien yhteiset palveluverkkosuunnitelmat ohjaavat pitkäjänteiseen toimintaan, raportti ohjeistaa.

      Kosteus- ja homevauriot
      Raportin mukaan päivittäin 560000-960000 suomalaista altistuu kosteus- ja homevaurioille. Suurimman uhan muodostaa oma koti. Pinta-alan mukaan laskettuna pien- ja rivitaloista 7-10 % kärsii kosteus- ja homevaurioista ja päivittäin niissä altistuu kosteus- ja homevaurioille 221000-443000 ihmistä.

      Kouluista ja päiväkodeista 12-18 % on kosteus- ja homevaurioisia, ja altistus on 172000-259000 ihmistä päivässä.
      Kuntaliitto on Kauppalehden mukaan laskenut, että noin tuhat koulua kärsii jonkinasteisista homeongelmista. Lisäksi useat sadat koulut eri puolilla Suomea kärsivät vakavuudeltaan vaihteleviin sisäilmaongelmiin.

      Heikommassa kunnossa ovat hoitolaitokset. Arviolta 20-26 % hoitolaitoksista kärsii kosteus- ja homevaurioista, ja altistus on 36000-47000 ihmistä päivässä.

      Loput ongelmat tulevat kerrostaloista ja toimistoista, mutta niiden osuus kokonaisuudesta on pieni.

      Suuret taloudelliset menetykset
      Teknologian tutkimuskeskus VTT selvitti osana ROTI-hanketta rakennetun omaisuuden nykytilan synnyttämiä taloudellisia menetyksiä ja työllisyysvaikutuksia ja ehdotettujen parannusten tuottamia yhteiskunnallisia hyötyjä.
      Tilanne valtaosin tyydyttävät
      Ra

      VTT:n mukaan rakennusten vaurioista, huonosta sisäilmastosta ja energiahukasta sekä ruuhkista ja yhdyskuntateknisten järjestelmien häiriöistä aiheutuu vuosittain työajan menetyksiä ja tuottavuuden laskua, sairauskuluja sekä muita ylimääräisiä kustannuksia.

      - Haittojen yhteenlaskettu vuotuinen kustannus on noin 3,4 miljardia euroa, mikä on noin 1 300 euroa jokaista suomalaista kotitaloutta kohden.

      VTT:n arvioiden mukaan korjausvelan hoitoon tarvittaisiin seuraavien kymmenen vuoden aikana noin 16 miljardin euron panostus. Investoinnin tuottamat taloudelliset hyödyt olisivat samaan aikaan arviolta 34 miljardia euroa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      287
      2596
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      95
      2050
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      77
      1606
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      157
      1437
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      66
      1278
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      53
      1195
    7. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      19
      1076
    8. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      11
      1074
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      1
      1010
    10. AVARN Security ja julkisen toimeksiannon laiton henkilörekisteri

      Kyseessä ei ole VR:än ylläpitämä, vaan Avarnin laiton henkilörekisteri. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000482739.htm
      Turvallisuuspalvelut
      13
      901
    Aihe