Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Johtajuus ongelma

japp98

Elikkäs tämmönen ongelma, omistan 15 vuotiaan lämminverisen aika itsepäisen hevosen. Yhteistä taivalta meillä on jo takana 9 vuotta. Hevonen on jäänyt vähemmälle liikunnalle sairastelun ja kouluni vuoksi. Hevonen on ollut viimeiset 5 vuotta yksin, silloin tällöin käyty läheisellä tallilla "kylässä". Nyt on kuitenkin viimeisten vuosien aikana esiintynyt uhkaavaa käyttäytymistä varsinkin aitaan mennessäni. Hevonen alkaa uhitella, viskomaan päätä, hyppimään pystyyn ja yrittää potkia. Hoidettaessa antaa hoitaa ja tehdä tosi paljon asioita, vain silloin kun on kiinni siis. Aidassa antaa jonkin aikaa harjata mutta sitten lähtee pois. Ratsastaa en ole enää uskaltanut, mutta ajan kylläkin ja käyttäytyy kuin unelma, tosi varma ja helppo ajettava. Olen yrittänyt väistättää hevosta mutta hermostuu aika pian ja alkaa luimimaan, muutenkaan ei tykkää mistään tällaisesta. Äänen korottaminen ja riimunaru on pelastanut monesta uhkaavasta tilanteesta. Toivoisinkin asiallisia ohjeita/vinkkejä miten saisin johtajuutta takaisin. Kiitos jo etukäteen vaivannäöstäsi! :)

5

223

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Miumauuuuu

      Löysin tällaisen tekstin aijemmasta keskustelusta. En tiedä onko tästä sinulle varsinaisesti hyötyä mutta laitan sen kuitenkin.
      Ilman selvää johtajuutta hevosen käsittely ja ratsastus muodostuvat ongelmalliseksi. Se, joka liikuttaa hevosen jalkoja on johtaja! Tämä yksinkertainen perusasia kannattaa pitää koko ajan mielessä kun olet hevosen kanssa. Johtajuuden puutetta on mm. seuraavissa tilanteissa:

      hevonen ei pysy paikoillaan hoidettaessa tai varusteita laitettaessa
      hevosta ei saa kiinni tarhasta/laitumelta
      hevonen käyttäytyy uhkaavasti, kääntää peräpäänsä kohti
      hevonen koettaa ahdistaa karsinassa seinän väliin
      hevonen tökkii turvallaan
      hevonen lähtee liikkeelle satulaan kiivetessä ilman lupaa
      joudut siirtymään hevosen tieltä
      vaikeuksia traileriin lastaamisessa

      Muitakin syitä em. käyttäytymiseen voi toki olla, mutta johtajuuden ollessa selvää, voidaan muut ongelmat tunnistaa helpommin. Kun em. ongelmia ilmenee eikä niitä hoideta pois, pahenee tilanne aikaa myöten. Hevosella on aikaa lisätä painetta vähitellen, se oppii joka kerta huonoista tavoistaan. Yksikin ongelma on liikaa ja kasvaa helposti suureksi. Jotkut hevoset esim. eivät anna ottaa kiinni, mutta seisovat ihan kiltisti kun ovat kiinni. Tunnista tilanteesi!

      Johtajuutta hankittaessa on syytä muistaa, että kaikkea hevosen toimintaa säätelee itsesäilytysvaisto, tarve pysyä hengissä. Se ohittaa aina kaiken muun ja siitä ei hevosta voi kouluttaa pois. Tästä seuraa, että hevonen on aina oikeassa! Se tekee vääriä ratkaisuja vain ihmisen näkökulmasta, ei omasta. Hevoselle johtajuus on yksiselitteistä, se on tai ei ole. Siitä ei neuvotella. Ikävä kyllä hevonen ei voi olla ystävä, jonka kanssa sovitaan mitä tänään tehdään. Johtaja päättää, mitä tehdään.

      Johtajuus on luottamusta ja eräänlaista ”selittämätöntä” yhteyttä ihmisen ja hevosen välillä, joka taas liittyy niin hevosella kuin ihmisellä tekijöihin ”mind, body and spirit”.

      Testaa aina ennen ratsastusta missä mennään. Myös hevosella kuten ihmiselläkin on erilaisia päiviä. Joskus ollaan ns., läsnä joskus taas ei. Väistättäminen on yksikertainen tapa testata johtajuutta. Testata voit seuraavasti: väistätä hevosta maasta käsin, sivulle ja taakse. Seiso pään vieressä ja vie kätesi kohti hevosen takapäätä. Takapää väistää, mutta huolehdi että etupää pysyy paikallaan eikä tule sinun päällesi ts. älä siirry eli äläkä anna hevosen liikuttaa jalkojasi. Toista molemmin puolin pari kertaa. Myös peruttaminen on tärkeää. Kävele hevosta kohti päin turpaa ja pidät kädet leveällä hevosen molemmin puolin. Jos homma on hanskassa, muutama askel niin sivuille kuin taakse riittää. Jos ilmenee ongelmia, on syytä aloittaa peruutuksesta. Peruuta silloin useita askeleita ja toista harjoitus muutamia kertoja. Peruutus toimii myös ratsastaessa ongelmatilanteissa.

      Jos johtajuus on kateissa maasta käsin työskentelyssä, ei sitä voi mitenkään saavuttaa selästä. Suurin osa ratsastajista ”tuntee” hevosensa vain selästä ja ongelmiinkin haetaan ratkaisuja vain selästä käsin. Kannattaa miettiä, onko syytä tänään ratsastaa ollenkaan kun hevonen ei tunnu olevan ”läsnä”.

      Kun hevonen on vapaana laitumella, väistätä kävelemällä "päälle" viistosti pään suunnasta. Heilauta ylävartaloasi kun olet melkein kiinni tyyliin "antaa vetää siitä". Näin hevoset tekevät keskenään jatkuvasti. Sillä pidetään arvojärjestystä yllä ja samalla valppaus säilyy laumassa. On seurattava koko ajan johtajaa, koska jos tulee vaaratilanne, niin säilyt hengissä, kun lähdet pakoon johtajan perään. Jos hevonen tulee luoksesi, älä anna sen tökkiä turvallaan. Se haluaa vain liikuttaa jalkojasi ja katsoa paikkaasi laumassa. Hevosen tulee kunnioittaa sinua, ei pelätä. Respect and respond on tavoite.

      Raipan käyttö voi joskus olla tarpeen ikään kuin käden jatkeena, ei lyöntivälineenä.

      Hevonen kyllä seuraa helposti narun perässä, mutta se ei tarkoita sitä, että olisit johtaja, vaan hevonen odottaa saavansa ruokaa. Siksi taluta hevosta aina pään vierestä, mutta löysällä narulla. Jos tämä ei onnistu, et ole johtaja. Mutta jos hevonen lähtee nykäisemättä narusta liikkeelle, kun sinä lähdet ja pysähtyy nykäisemättä, kun sinä pysähdyt, olet johtaja. Tee myös tätä harjoitusta, joka kerta kun menet ratsastamaan. Eli kun viet hevosta kentälle, älä revi sitä suusta liikkeelle äläkä kävele sen edellä ja taluta kuin koiraa. Ei sen puolen, ei hyvää palveluskoiraakaan vedetä narussa perässä, vaan se kävelee tiiviisti vierellä.

      Tärkeää on väistättämisessä omalla kehollaan ilmaista olevansa tosissaan ja päättäväinen. Pieneenkin vastusteluun tulee puuttua jämäkästi. Käskyjen tulee olla määrätietoisia ja selkeitä, ei mitään ”älä nyt” - lässyttelyä. Tulee olla myös kärsivällinen ja tutkia asioita. Useimmiten vika on sinussa, hevonen ei ymmärrä mitä tahdot. Koeta uudelleen hieman eri tavalla. Käytä aikaa.

    • Esitelmöi

      En pyytänyt maratonesitelmää. Pyysin vain neuvoa.

    • Jotkut hevoset jopa viihtyvät yksin, mutta eivät kaikki. Toiset voivat ahdistua yksin jäädessään, ja se saattaa ilmetä tuollaisena käyttäytymisenä. Jos hevosen käyttäytyminen johtuu tästä, asia ei taida korjaantua muuten kuin hankkimalla se kaveri, tai viemällä heppa jonnekin missä on muitakin hevosia.

      Sanoit, että hevonen on ollut vähällä liikunnalla jo pitkään. Kauanko, tarkkaan ottaen? Alkoiko huono käytös silloin, vai jo sitä ennen tai sen jälkeen? Voiko olla, että hevonen kaipaisi tekemistä, pitkästyy kun sitä ei ole, ja purkaa sen sitten kiukutteluun? Omallani oli aikanaan taipumusta sellaiseen.

      Millainen on hevosen ruokavalio? Saako se liikaa esim väkirehua liikunnan määrään nähden? Ylimääräinen energia saa jotkut hevoset käyttäytymään tuohon tapaan. Omani meni sekaisin kourallisestakin väkirehua.

      Miten liikutat sitä? Pääseekö heppa koskaan huvittelemaan kanssasi, kun ratsastat? Onko liikutus aina samaa iänikuista kentällä pyörimistä samoissa kuvioissa? Teetkö sen kanssa koskaan mitään tavalisuudesta poikkeavaa, mistä hevonen saisi vaihtelua arkeensa? Hevostenkin on päästävä joskus huvittelemaan, kaikille ei riitä tarhassa tai laitumella oleilu ja mahdollisuus juoksennella siellä omia aikojaan. Kaikki hevoset eivät liiku tarhassa vaikka ylimääräistä energiaa olisikin. Eivät varsinkaan yksin. Meillä heppa alkoi käyttäytyä tuohon tapaan, jos se sai liian vähän liikuntaa tai pitkästyi.

      Oletko tarkistanut, ettei hevonen oli kipeä mistään? Ettei esim selkä tai vatsa ole kipeä? Kipukin voi saada hevosen kiukuttelemaan.

      Joka tapauksessa, jos hoitotoimenpiteet onnistuvat hevosen ollessa kiinni, pidä se kiinni. Toki olisi kiva jos hoito onnituisi myös hevosen ollessa vapaana, mutta jos se kerran ei onnistu, niin älä sitten tee niin. Ja jos se käyttäytyy huonosti, voit kaikin mokomin komentaa sitä ellet jo tee niin. Sano sille napakasti "ei", kun se tekee jotakin mistä et pidä, ja kehu kun se toimii oikein. Mutta nyt minä taidan ladella itsestäänselvyyksiä. Sinulla on jo niin paljon kokemusta hevosista, että etköhän sinä tiedä tämän jo sanomattakin. Samoin jos hevonen alkaa uhkailla hoidettaessa, ota raippa käteen. Ei sitä tarvitse edes käyttää, usein riittää, että hevonen tietää, että ihmisellä on sellainen.

      Jos hevonen käyttäytyy uhkaavasti tarhassa, opeta se tulemaan kutsusta luoksesi, niin sinun ei tarvitse mennä tarhaan. Käy sen luona mahdollisimman usein, ota mukaasi pieni tupsu heinää ja joku nami, vaikka porkkanan pala, ja vie ne hevoselle. Älä anna makupaloja kädestä, muuten alkaa helposti näykkiä ellei näyki jo. Anna namit maasta (tai ruokintakaukalosta tms, jos tarhassa sellainen on), pienen heinätupsun päältä. Ja kun käyt sen luona, älä aina hae sitä töihin, vaan käy vain tervehtimässä, silitä, rapsuta, pidä hyvänä, jos hevonen siitä pitää. Vie ruokaa. Anna nami. Ja jätä se rauhaan. Opeta sille, että läheisyytesi on sille kiva juttu. Ja kunhan kevät ehtii pidemmälle ja vihreää ruohoa alkaa pilkistää esiin, hae hevosta mahdollisimman usein tarhasta ja vie se se jonnekin nyppimään niitä vihreitä ruohonkorsia. Tästä sivumennen sekin hyvä puoli, että jos hevonen alkaa saada vihreää sitä mukaa kun sitä alkaa jostain löytyä, sitä ei tarvitse erikseen totuttaa laitumeen, vaan sen voi heti päästää sinne täysipäiväisesti kun vatsa on vihreään jo tottunut.

      Sanoit myös, ettet uskalla enää ratsastaa sillä. Miksi? Huonoa käytöstä voi korjata monella tavalla, mutta sitä varten pitäisi tietää millaista käytöstä pitäisi korjata.

    • Saarnaajavauhdissa

      Edelleen, pyysin neuvoa, en maratonisaarnaa.

    • mörrinkäinen

      Neuvoja sinä saitkin, montakin, ja niihin kannattaa kyllä kiinnittää huomiota. Siinä yksi neuvo lisää.

      Tokihan nuo ylläolevat neuvot voisi ilmaista lyhyestikin, mutta "Opettele käsittelemään hevostasi", "tarkista, että sillä on kaikki kunnossa" ja "opeta hevosesi tavoille" tuskin sinua paljon auttaisi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      71
      2348
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2123
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      79
      1745
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1557
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1546
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1495
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1459
    8. 55
      1323
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      78
      1268
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      30
      1209
    Aihe