Minut palkattiin nimikkeellä henkilökohtainen avustaja. Kuitenki työhön kuuluu asioita joihin yleensä tarvitaan vähintään lähihoitajan koulutusta. Mulla ei ole mitään edes lähelle liippaavaa koulutusta. Tämän asian työnantajani tiesi jo minua palkatessaan. Olenko tehnyt ihan hirveän virheen? Olisko mun pitäny onkia jostai jotai tietoa mitä henkilökohtainen avustaja saa tehdä ja mitä ei? Ja kieltäytyä tarjotusta työpaikasta? Vai onko vastuu minut palkanneella henkilöllä? Mitä jos häntä onkin käsketty palkkaamaan lähihoitaja mutta on vetäny omasta hatusta tuon henkilökohtainen avustaja- tittelin tilalle? Palkka on ollu kyl pieni mm. kouluttamattomuuteen vedoten, en ole tehny tätä työtä rahanahneuksissani vaan koska olen tästä työstä pitänyt. Seuraako tästä nyt mulle joku rangaistus, sakkoo tms?
Teinkö töitä laittomasti?Mitä seuraa?
5
230
Vastaukset
- Oletarkkana
Ei kai se ole se kysymys, vaan se, että teetkö sellaisia hoitotoimenpiteitä, joita et osaa. Esim. Pistät insuliinia, jaat lääkkeitä. Silloin voit kyllä joutua vastaamaan. Kannattas kysyä asiantuntijalta. Noi rajanvedot on vaikeita. Itse en lähihoitajana suostu tekemään mitään sellasta, mitä en osaa. Ihmisen henki kuitenkin kyseessä.
- TaidatOllaLapsi
Paha mennä vastaamaan, kun ei tiedä tarinan taustoja. Mitä olet tehnyt, tapahtuiko jotain, jäitkö "kiinni" yms.
Loppujen lopuksi sinä olet itse vastuussa omasta työstäsi. Totta kai olisi pitänyt ottaa selvää työnkuvasta ja kieltäytyä työstä, jos et sitä osaa tai sinulla ei siihen ole valtuuksia. Turha siitä on työnantajaa syytellä.- Kriminaliko
En jääny kiinni tms. vaan kysyin ammattilaiselta neuvoa työssäni ilmenneeseen ongelmaan, niin tuo ammattilainen heti kysymään että "onko sulla oikeus tehdä sitä työtä" Lupasi kyllä selvitellä ongelmaani mutta tiedä sitte selvitteleekö siinä samalla oikeuksiani tehdä työtä. Luin jostain että 90 prossaa henkilökohtaisista avustajista kaipaisi lisää koulutusta. Ei ihme. Kotosalla hoidetaan mitä kummallisempia vaivoja. Esimerkiksi kerran soitin henkilölle joka haki itselleen avustajaa: ensin hän kertoi puoli tuntia omista vaivoistaan ja toiset puoli tuntia koiransa vaivoista. Asia oli tiivistä luetteloa eikä sisältäny paljoakaa turhaa jaarittelua. Olisi pitäny jaksaa hoitaa sairasta/vammaista ihmistä ja lisäksi sairasta/vammaista koiraa siinä ohessa. Sitä työtä en ottanut.
Vaikka sana hoitaa on kai se mitä avustajat ei tee, mutta käytännössä on toisin. Jos rasvaan oman lapseni kuivaa ihoa, minä hoidan sitä. Jos rasvaan avustettavan kuivaa ihoa minä en hoida vaan minähän vaan avustan. Kummassakin tapauksessa katson punoittaako iho, halkeileeko. Ero on kai siinä keneltä idea ihon rasvauksesta tulee: minä en tee päätöstä rasvataanko ihoa vai ei vaan avustettava ja minun hommani on rasvata se tai jättää rasvaamatta hänen päätöksensä mukaan. Sitten onkin ongelma jos hän tekee väärän päätöksen esim. että ei rasvata ja iho sen seurauksena haavoittuis, halkeilis ja tulehtuis. Silloin heräis kysymyksiä: olisiko minun pitänyt tajuta tilanne etukäteen ja osata opastaa häntä ihon rasvauksessa? Jos olen opastanut häntä että iho olisi pitänyt rasvata ja hän on kieltäytynyt siitä, niin olisiko mun pitänyt puhua häntä ympäri? Ja kuinka taitavasti?
Omassa työssäni en joudu ihoa rasvaamaan vaan otin sen nyt tässä esimerkiksi, koska arvelin että helppo esimerkki, niin arkipäiväinen että siitä arvelisi jokaisen jotain tietävän, mutta voi olla kans tosi haastava juttu jos on vaikeeta ihottumaa tms.
- ilta-apu
Eiköhän se helpota kotisairaanhoidon hommia, jos avustaja tekee yli sallitun, Itse tipautan silmätipat ja jonkin tiedon mukaan sekin olisi hoitohenkilökunnan tehtävä. Vakiavustaja laittaa lääkkeet dosettiin eikä kummallakaan meistä ole hoitoalan koulutusta.
- entinenavustaja
Henkilökohtainen avustaja ei tee hoitotyötä eikä ota siitä vastuuta, mutta jos avustettava pyytää, että anna se lääke x sieltä kaapista, niin sitten annat ja et riko siinä yhtään mitään lakia.
Samoin avustettava voi kieltäytyä ihonrasvauksesta ja vaikka se kuinka halkeilisi, niin avustettava päättää. Et ole vastuussa, koska kyseessä ei ole hoitaja- hoidettava-suhde vaan avustaja- avustettava ja kaiken pitäisi tapahtua avustettavan ohjeiden mukaan.
Näinhän ei tietystikään ole, mutta koska et ole hoitaja, niin et sinä voi tietää, mitä saat tehdä ja mitä et. Vastuu on avustettavalla eli työnantajallasi.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1721984
Kompostointitarkastaja tuli tarkastukselle!
En ole ikinä kompostoinnut ja eilen kävi kompostointitarkastaja kylässä. Tosi hianoa byrokratiaa taas: "Laki edellyttää,821450Varattais lähihotellista
🥰 huone viikoksi. Oltais vaan ja tilattais huonepalvelusta herkkuja! Viikonloppukin käy jos et viikoksi ehdi ❤ Hyvää1821384Nyt jäi velat perimättä
Mikä idea se talo oli polttaa ja velalliset sisällä nyt jäi rahat saamatta101127Ellen Jokikunnas muistelee Reino-koiraa - Ralph-poika koskettavalla tavalla esiin: "Kiitos, että..."
RIP Reino. Lämmin osanotto suureen suruunne Ellen, Jari ja Ralph. Reino tuli tutuksi monelle suomalaiselle Unelmia Ita391036Martinan aussikulta, missä?
Mihin katosi Martina Aitolehden aussikulta kyselee Seiska!210973- 94824
- 38815
- 85805
Meneekö eläinpuiston johto vaihtoon vaalien jälkeen?
Ähtärissä kuhistaan ja kuiskitaan, että perussuomalaiset esittävät vaalien jälkeen, että eläinpuiston hallitus uusitaan49755