Sadevedet perustuksiin 22 vuotta, mitä nyt?

Sadev

Hei te rakentamisesta ja remppaamisesta tietävät.

Uskaltaisitteko ostaa v. 1995 rakennettua taloa, jossa ei ole ollut eikä edelleenkään ole salaojia eikä sadevesijärjestelmää ja sadevesi on tehnyt kolot maahan talon nurkkiin syöksytorvien alle?

Nykyinen omistaja talon ostanut 15 vuotta sitten ja saanut kuntotarkastajalta kehoituksen laittaa asia kuntoon, mutta eipä hän tehnyt mitään asian eteen.

Kuinka suuri riski tuollaisen talon ostaminen on? Eikö perustukset ole kai aika märät, kun talon laskutkaan eivät ole kovin hyvät?

Sadevesijärjestelmän ja salaojien laittaminen maksanee teetettynä n. 15.000-20.000 euroa, mutta myyjä ei ole valmis laskemaan hintaa ollenkaan.

Kiitos vastauksista.

42

1867

  Vastaukset

  • Riippuu rakenteesta.

   1995 voi vielä olla niitä viimeisiä valesokkelitaloja.

   Jos on, niin etsi uusi kohde.

  • Kiitos NickNailer. Ei ole onneksi valesokkelitalo.

   Eikö sadevesien 22 vuoden pääseminen normisokkeliin ja perustuksiin ym. ole kovin haitallista?

   • Kysyt väärältä ihmiseltä. Olen ostanut taloja, jossa rännejä ei ole ollenkaan salaojista nyt puhumattakaan. Olen myös ostanut taloja, joissa katto vuotaa ja sisäseinät ovat märkiä. Olen ostanut taloja, joissa osa lattioista on pettänyt. Olen ostanut taloja, joissa osa rakennuksesta on painunut nopeammin kuin toinen osa ja rakenne on sen vuoksi haljennut.

    Minua eivät nuo "ongelmat" haittaa, jos ne otetaan hinnassa perusteellisen hyvin huomioon. Korjaan tai korjautan ja myyn tai asun itse, miten nyt milloinkin.

    Ainoa mitä ei voi muuttaa on sijainti. Huono talo hyvällä alueella on parempi kuin hyvä talo huonolla alueella. Huonolla alueella hyvälläkin talolla voi olla negatiivinen arvo: maksat verot ja ylläpidon, mutta et saa kaupaksi - ehkä koskaan.


  • Hyvin vastasit - laitoit minut ajattelemaan. :)

   Sinulla on se hyvä tilanne, että voit korjata tai korjauttaa huonokuntoisenkin talon. Voimme mekin korjauttaa, mutta jos 22 vuotta vanha talo maksaa korjauksen jälkeen saman kuin uusi talo, niin laittaahan se miettimään hankinnan järkevyyttä.

   Ko. talo on aika hyvällä alueella. Myyjä ei ole valmis pudottamaan hintaa yhtään, vaikka tietää, että remppakulut talosta ovat vähintään 20.000 - enemmänkin, jos sadeveden ohjauksen puuttuminen on aiheuttanut talon "pilaantumista".

   Ehdotin myyjälle suullisesti, että voisimme maksaa talosta hänen pyytämänsä hinnan, mutta jos kuntotarkastuksessa löytyy talosta ongelmia, joiden vuoksi emme haluaisikaan taloa ostaa, niin hän maksaisi kuntotarkastuksen kokonaan - ei hän siihenkään suostunut. Siinä vaiheessa en ollut lukenut kuntotarkastuspöytäkirjaa, josta selvisi muitakin puutteita kuin vain salaojien sadevesijärjestelmän puuttuminen.

   No onneksi on kesä tulossa ja tulee myös taloja enemmän myyntiin.

   • Älä osta,myyjä on pihi ja siitä ei hyvää seuraa millään muotoa,usko pois,noilta piheiltä ei pidä ostaa mitään,toivottavasti tajusit,älä siis polkaise nyt kun vielä voit perääntyä.


   • Päätinkin jo perääntyä. :)


  • Sama ongelma - talo vm. 1997, ei valesokkelitalo, mutta ei kunnon laskuja talon ympärillä, ei salaojia, eikä sadevesijärjestelmää. Syöksyputket vain.

   Miten ne sadevesien mahdollisesti aiheuttamat vauriot voisi tutkia ennen talon ostoa?

   Mietityttää, paljonko korjaus maksaa enimmillään... Se riippuu varmaan vaurioista, mutta voisiko olla, ettei vaurioita olisi kuitenkaan tullut?

   Tosi paljon on jopa 90-luvun taloja, joissa ei ole sadevesijärjestelmää - hämmästyttää, kummastuttaa pientä ostajaa...

   Mietityttää myös ostajan vastuu, eli jos ostaja myöntää tietävänsä, että ottaa talon ostossa riskin, koska talon sadevedet ovat päässeet sokkeliin ( ja kuis lie syvälle perustuksiin ja laajalle mihin lie), niin vähentääkö se myyjän vastuuta? Ongelma ei totisesti ole piilevä.

  • Yhden sadekuuron vaikutus talon perustuksiin:

   "Melko tavallinen kesäinen sadekuuro on 15 millilitran vesikertymä yhden tunnin aikana. Tämä tarkoittaa käytännössä samaa, kun 15 litraa vettä kaadettaisiin yhden neliömetrin kokoiselle alueelle. Kun talon sadevedet on ohjattu väärin, ohjautuu katolta jopa tuhansia litroja vettä suoraan talon jaloille eli sen perustuksiin. Ja perustuksiin ohjattu vesi tarkoittaa yleensä aina ongelmia."

   Lähde ja KOKO JUTTU: https://www.raksystems.fi/fi/ajankohtaista/joka-toisen-omakotitalon-sadevedet-on-ohjattu-vaarin-suoraan-talon-perustuksiin

   Ei siis mikään pieni moka jättää sadevedet ohjaamatta oikein.

  • Osta pois.. Suomessa on maa jäässä 10kk vuodessa jää ei valu perustuksiin. Toimiva rakenne. Älä vaan korjaa.. talo painuu kun märkä savi kuivaa. Perustukset katkelevat ja talo kallistuu.. siis ei hinnaltaan :D

   • Hmm.. liekö nykyään maa jäässä 10 kk/v, kun on ollut niin lauhat talvet jo vuosia.

    Enpä tiennytkään,, että korjauksen jälkeen talo alkaisi painua ja perustukset katkeilla - aika hurjaa.

    Mielestäni se on enemmänkin peruste sille, ettei missään nimessä kannata ostaa taloa, joka molemmissa tapauksissa menee pilalle ajan kanssa, eli jättäisipä sadevesien ohjaamattomuuden ennalleen tai laittaisi salaojat ja sadevesijärjestelmät kuntoon.

    Kiitos "ostapoisjosvoit", kun kerroit tuosta ongelmasta - pitänee googletella asiaa. :)


   • sadev kirjoitti:

    Hmm.. liekö nykyään maa jäässä 10 kk/v, kun on ollut niin lauhat talvet jo vuosia.

    Enpä tiennytkään,, että korjauksen jälkeen talo alkaisi painua ja perustukset katkeilla - aika hurjaa.

    Mielestäni se on enemmänkin peruste sille, ettei missään nimessä kannata ostaa taloa, joka molemmissa tapauksissa menee pilalle ajan kanssa, eli jättäisipä sadevesien ohjaamattomuuden ennalleen tai laittaisi salaojat ja sadevesijärjestelmät kuntoon.

    Kiitos "ostapoisjosvoit", kun kerroit tuosta ongelmasta - pitänee googletella asiaa. :)

    Esim. Yksi iso liikekeskus rakennettiin savipellolle. Perustukset pysyivät paikallaan mutta piha painui puolimetriä. Tämä johtui siitä että perustukset paalutettiin. Piha salaojitettiin, sis entinen pelto. Osassa oli asfaltti pintainen sisäosa.. joku varasto. Siinä oli ovenkohdalla niin suuri painuma molemmin puolin että trukki jäi pohjasta kiinni. Ok-taloja harvoin ennen paalutettiin. Jos salaojat ja sadevedet puuttuu.. niin varmaan puuttuu paljon muutakin.. routaeristeet??


  • Rakentamisesta ymmärtämättömät!

   Jokainen tontti jolta ohjataan sadevedet pois putkistoja pitkin kuivattavat maaperää ja pohjaveden pinta laskee.

   Pohjaveden pinnan laskeminen laskee myös maanpintaa. Nykyisillä kaavoitetuilla alueilla pyritään imeyttämään ainakin osa sadevesistä maaperään. Lisäksi suunnitellaan sadevesille altaat jotka hidastavat sadeveden hulahtamista liian nopeasti keräilyputkistoihin.

   Tuohon alkupuheenvuoroon sanoisin, että on monta rakennusta 1800 luvulta joissa ei ollut alkujaan rännivarustusta ja ovat terveitä. Riippuu niin monesta asiasta perustuksen korkeusn maan rakenne ja onko käytetty kosteuseristettä perustuksen päällä jne.

   • "Pohjaveden pinnan laskeminen laskee myös maanpintaa."

    - ei todellakaan laske jos maa alla on kantava. Siitä huolimatta nykypäivänä salaojat suositelllaan laitettavaksi vaikka maaperä olisi hyvin vettä läpäisevää.


  • Kiitokset teille "ostapoisjosvoit" ja "eikipuaa".

   Enpä ollut tullut ajatelleeksi ollenkaan noita "eikipuaa" -nimimerkin mainitsemia asioita - nyt pitää ajatella niitäkin, mutta hyvä niin. :)

   Jännä, ettei nykyaikanakaan vielä rakennusalan ammattilaiset, myös kuntien rakentamiseohjeiden antajat, luvista päättjät jne., ole päässeet yksimielisyyteen siitä, mikä on viisasta rakentamista ja mikä ei.

   Jotkut haluavat tehdä perinteisen hirsitalon ilman koneellista tulo- ja poistoilmanvaihtoa - sitä ei sallita.

   Jotkut ammattilaiset pitävät erittäin pahana sitä, ettei ole salaojia ja sadevesijärjestelmiä, mutta joidenkin mielestä, jopa kokemuksesta, se ei ole kovinkaan vaarallista, jos on esim. talon viereiset maaperän laskut kunnossa, eikä talo ole esim. savimaalla.

   Tällainen amatööri ei enää oikein tiedä, mitä pitäisi ajatella ja tehdä. Mietityttää, millaisen talon uskaltaa ostaa ja millaisen ei...

  • "eikipuaa" kirjoitti:
   "Pohjaveden pinnan laskeminen laskee myös maanpintaa. Nykyisillä kaavoitetuilla alueilla pyritään imeyttämään ainakin osa sadevesistä maaperään. Lisäksi suunnitellaan sadevesille altaat jotka hidastavat sadeveden hulahtamista liian nopeasti keräilyputkistoihin."

   Joissain taloissa on syöksytorviin laitettu jatkoputket, jotka ohjaavat sadevedet esim. 3 metrin päähän talosta. Eikö se olisi hyvä kompromissi? Jäisi vettä tontin maaperään, eikä tontti kuivuisi liikaa.

  • Sinun on parempi taitamattomana pysyä kerrostalossa.


   • Molarum.vsMolarumsalaoja kirjoitti:

    http://www.protestilista.com/yritys/1545297-4

    Kannattaa varoa

    nimeä muutettu ja homma jatkuu

    takuut ja velat pyyhitty pois

    Varoittelisin myös. Piti omaan taloon teettää salaojat ja kysyin molarumilta tarjousta niin oli melkein tuplasti kalliimpi kuin firma mikä työn lopulta teki.
    Toi protestilistakin herättää epäilyksiä kun nimeen lisätty salaojat ja homma jatkuu..


   • Molarum.vsMolarumsalaoja kirjoitti:

    http://www.protestilista.com/yritys/1545297-4

    Kannattaa varoa

    nimeä muutettu ja homma jatkuu

    takuut ja velat pyyhitty pois

    Meillä tehtiin työt hyvin, mutta myyjien lupauksiin ei kannata luottaa. Meillä luvattiin, että kaikki pistetään kuntoon samannäköiseksi kuin ennen remonttia. Työntekijät vasta sanoivat, että ei pidä paikkaansa. Firmasta lakattiin vastaamasta kyselyihin ja alettiin uhkailemaan perinnällä vaikka oltiin jo maksettu. Elikkä myyjät ja firma paskoja, työntekijät älyttömän hyviä.


   • Kilpailutin alkuvuodesta oman talon salaoja/sadevesisaneerauksen ja pyysin yhteensä kuudelta toimijalta tarjousta kyseiseen urakkaan. Neljä urakkatarjousta lopulta sain, huomasin että kahdella firmalla ei ollut kiinnostusta tarjota kohdetta kun kilpailutin kohteen eikä saanut heti sopimusta. Lupasi lähettää tarjouksen muttei ole vielä tänäpäivänäkään tullut perille. Tarjoukset vaihteli 21000-34000€ välissä. (Oli vähän kivetyksiä ja asfaltointia myös)
    Molarumin tarjous oli n. 24000€
    Suurimpana tekijänä itsellä vaikutti urakan kesto,kotimaiset työntekijät,referenssit(molarumilla oli todella paljon taloyhtiötyömaita) ja vakuutusasiat. Molarumin edustajalla oli näyttä tilaajaraportti jossa näkyi vakuutustiedot virheen sattuessa, myyjä oli nuori mutta paneutui työhönsä tosi hyvin ja oli todella hyvin tavoitettavissa urakan ajan. Lopulta asennus meni loistavasti ja asfaltoinnit ja kaikki sujui hyvin.
    Myyjä kävi vielä urakan jälkeenkin juttelemassa ja voin suositella ainakin kyseistä edustajaa. Voin laittaa sähköpostillä lisätietoja jos jollakulla on tarvetta.


   • Veneilijä72 kirjoitti:

    Kilpailutin alkuvuodesta oman talon salaoja/sadevesisaneerauksen ja pyysin yhteensä kuudelta toimijalta tarjousta kyseiseen urakkaan. Neljä urakkatarjousta lopulta sain, huomasin että kahdella firmalla ei ollut kiinnostusta tarjota kohdetta kun kilpailutin kohteen eikä saanut heti sopimusta. Lupasi lähettää tarjouksen muttei ole vielä tänäpäivänäkään tullut perille. Tarjoukset vaihteli 21000-34000€ välissä. (Oli vähän kivetyksiä ja asfaltointia myös)
    Molarumin tarjous oli n. 24000€
    Suurimpana tekijänä itsellä vaikutti urakan kesto,kotimaiset työntekijät,referenssit(molarumilla oli todella paljon taloyhtiötyömaita) ja vakuutusasiat. Molarumin edustajalla oli näyttä tilaajaraportti jossa näkyi vakuutustiedot virheen sattuessa, myyjä oli nuori mutta paneutui työhönsä tosi hyvin ja oli todella hyvin tavoitettavissa urakan ajan. Lopulta asennus meni loistavasti ja asfaltoinnit ja kaikki sujui hyvin.
    Myyjä kävi vielä urakan jälkeenkin juttelemassa ja voin suositella ainakin kyseistä edustajaa. Voin laittaa sähköpostillä lisätietoja jos jollakulla on tarvetta.

    Itse tehtynä: parin viikon pieni kaivuri ja sen tuonti ja vienti 1500, polttoölkyä 200, patolevyyn 200, putkiin ja tarkastuskaivoihin 500 + talokaivo 300, Soriin 2000, asfalttia 20 € per m2, tasolaserin vuokra 150, uudet routalevyt 1500.

    No ei ihme että myyjä oli mukava. Teki mukavan tilin.


   • Itselläni ei ole kokemusta rakentamisesta ollenkaan. Olen aina teettänyt remontit ulkopuolisilla.Olisihan katon työssäkin voinut säästää mutta ei ole jälkeenpäin tarvinut katua ja on pitkä takuu.Maan pois vientikin maksaa. Meiltä tuli yhteensä 4-5kuorma autollista. Asfaltointia kysyin ulkopuolisilta niin pohjien kanssa ei saanut lähellekkkään 20€ per m2 koska oli niin pieni alue niin heillä oli minimiveloitushinta. Työtähän siinä suurin osa on. Nykyisellä verotuksella ymmärrän kyllä että kaikki remontit on kalliita ja hinnat nousee vuosi vuodelta kun yrityksilläkin tulee kaikenmaailman kuluja.


   • Huijaustako kirjoitti:

    Varoittelisin myös. Piti omaan taloon teettää salaojat ja kysyin molarumilta tarjousta niin oli melkein tuplasti kalliimpi kuin firma mikä työn lopulta teki.
    Toi protestilistakin herättää epäilyksiä kun nimeen lisätty salaojat ja homma jatkuu..

    Saanko kysyä, mikä firma teki puolet halvemmalla ? Täällä just Molarium tarkastamassa vanhojen salaojien kuntoa.


   • Molarum.vsMolarumsalaoja kirjoitti:

    http://www.protestilista.com/yritys/1545297-4

    Kannattaa varoa

    nimeä muutettu ja homma jatkuu

    takuut ja velat pyyhitty pois

    Kerrotko miten nimeä vaihtamalla saadaan pyyhittyä takuut ja velat pois? Mainitsemasi yritysten taustoista en löytänyt mitään yhteistä.


   • Mummu kirjoitti:

    Saanko kysyä, mikä firma teki puolet halvemmalla ? Täällä just Molarium tarkastamassa vanhojen salaojien kuntoa.

    Meillää sama juttu. Molarium juuri tarkastamassa ja tekemässä tarjousta. Mistä saa halvemmalla ja kunnollisen.


   • YrittäjäEläkeläinen kirjoitti:

    Kerrotko miten nimeä vaihtamalla saadaan pyyhittyä takuut ja velat pois? Mainitsemasi yritysten taustoista en löytänyt mitään yhteistä.

    Sattumalta vaan sama nimi yrityksellä... Taitaa taas olla Molarumin omat kaverit kommentoimassa täällä. Pikkaisen kun jaksaa tutkia ja googlettaa alkaa tulemaan melkoisen selväksi miten surkeaa jälkeä Molarum tekee ainakin täällä pk-seudulla.

    Vakavia rakennusvirheitä taitaa olla jo toistakymmentä jonossa ja joka kerta kielletään kaikki ja uhkailu alkaa jne. Kilpailuttakaa hyvät ihmjiset nämä useasta eri paikasta ja ottakaa aina KAIKKI kirjallisesti paperille. Myyjät nyt selittää ihan mitä vaan saadaksen kaupan tehtyä.


  • Nämä ongelmat ovat valitettavan yleisiä. Jos edelliset asukkaat eivät ole asuneet kymmentä vuotta niin voi epäillä jo jotain. Asuin paikkakunnan muutto on jo eri asia. Ihmiset ovat vaan niin välinpitämättömiä, etteivät viitsi tehdä näitä korjauksia. Ja jos joku niitä tekee niin kaikki jätetään sen jälkeen taas rempalleen.
   Hyvinvointi on tuonut meille myös laiskuuden...

  • Vittu te ootte urpoja älä osta home paska taloa vaan muuta metsää ja mene kyykky paskalle hhahhahahaa luuseri

  • kun 22 vuotta vedet menevät perustuksiin ei tartte miettiä enää salaojia PURKU TAI POLTTAMINEN ainoat vaihtoehdot

   Ps. vaikka menisi vuoden perustukseen ilman salaojia ja sadevesiviemäreitä laattaperustus on pilalla.

   Rossipohja 1800-luvulta ei edes kaipaa sadevesiviemäreitä tai salaojia.

   • Mistä valmistuit rak.inssiksi?


   • totuutta-vain kirjoitti:

    Mistä valmistuit rak.inssiksi?

    Tampereelta. jos tunnistat ei haittaa olemme saattaneet puhua näistä asioista kanssasi kasvokkain kahvipöydässä, kun lähestyt asiaa näin........

    No joo muillekin laitan nyt heittooni hieman perusteita !!!

    1. Homeitiöt alkavat kasvamaan ja lisääntymään jo viikossa otollisissa olosuhteissa ja jopa betonissa
    2. Kuivattamalla saadaan pois esimerkiksi toksiineja tuottavia aktiivisten kosteana kasvavien homeiden toksiinituotanto, missä ne siis taistelevat toisiaan vastaan elintilalasta eivåt siis oo tarkoituksella vittumaisia meille t oirei.
    3.. Kun vuoden on rakenne kosteana siellä on pomminvarmasti silloin jo myös sädesientä tai lattiasientä, joka on siis bakteeri ja vaarallinen. kaikki on saastunutta irtaimisto ja muut rakenteet eli kontaminoituminen on ehtinyt silloin tapahtua.
    4. Hyvin monet ihmiset oireilevat myös näille homeitiöille ja joka tapauksessa kuivattaessa irtaimisto ja pinnat ovat kontaminoituneet myrkillisestä tavarasta
    5. Edellä mainittujen lisäksi todettakoon vielä kosteudesta esimerkiksi lattiapinnoitteiden liiman reaktiot veden kanssa eli näille VOC - yhdisteille oireilevat myös monet ihmiset

    Edelleen edellä mainituilla perusteilla ainoat vaihtoehdot on purkaa tai polttaa.

    Palattakoon vielä 1800-luvun rossipohjiin, miksei tarvi salaojitusta, minä olen huoltoluukusta tunkenut ison pääni moneenkin ja kaikki ovat kuin eilen tehtyjä raikas tuoksu ja puu kuin juuri vaihdettua uutta puuta   • no mene pösilö lääkäriin ja hae kunnon matokuuri mielenterveyslääkkeitä jos epäilet ja tiedät latvassa olevan vikkaaa vikakkaaa


   • totuuttakehiin45 kirjoitti:

    no mene pösilö lääkäriin ja hae kunnon matokuuri mielenterveyslääkkeitä jos epäilet ja tiedät latvassa olevan vikkaaa vikakkaaa

    Insseistä en tiedä, mutta meillä dippainsseillä on jokin ruuvi poikkeavassa momentissa, kun erotumme sosioekonomiselta asemaltamme niin voimakkaasti rahvaasta.


  • Purkuun näyttää menevän mökki pahanen taas kerran ilmeisestikin.

  • Jos laatan alla on 300 mm sepeli kapillaarikatkona ja vierustäytöt tehty myös sepelillä niin salaojat aivat turhat. Salaojaan menee vain se vesi mikä sattuu valumaan salaojaputken reikiin, ja jos ei putkea ole se valuu sepelin läpi perusmaahan joka tapauksessa. Jos täytöt on tehty oikein ja perustukset pohjaveden pinnan yläpuolella niin salaojat on aina kuivana.

   Se joka väittää että edelliset ehdot täyttävään taloon tarvitsee salaojat ei ymmärrä fysiikasta mitään, tai ymmärtää mutta yrittää silti kaupata salaojaputkia.

   Toisaalta siitä putkesta ei ole mitään haittaakaan niin sen takia se nykyisen hyvän rakentamistavan mukaisesti sinne vaaditaan.

   • Höpön löpön jos talossa on kellari salaojat ovat välttämättömät.


   • Höpöhöpö. Perustamissyvyydellä ole ole mitään merkitystä. Vesi käyttäytyy ihan samalla tavalla metrin ja viiden metrin syvyydessä.


   • Tulee kellariin varmasti sisälle kuin riittävästi sataa. Ilman salaojia.


  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Avustettuja CoVid murhia ruotsissa?

   >> “Ruotsissa iäkkäiden koronapotilaiden kuolemia on joudutettu morfiinilla" – Sairaanhoitaja Sonja Aspinen kertoo järkyttävistä kokemuksistaan >> Yle
   Maailman menoa
   75
   5073
  2. Niko Ranta-Aho vihjaa perhehaaveistaan

   Miten voi olla, että tätä typerää rikollista paapotaan ja glorifioidaan joka tuutissa? Haastattelua annetaan ja otetaan sinne sun tänne. Ovatko kaikk
   70
   2673
  3. S&S Instat kovin hiljaisena

   Onkohan siellä lyöty vetoa, kumpi pystyy olemaan pitempään ilman päivittelyä? Soffalla varmaan pää sauhuaa jo... 😂
   Kotimaiset julkkisjuorut
   98
   2032
  4. Raaka-Rane lähti reissuun lentokentällä

   Instassa runsas aamiainen lentokentällä, pöytäseurueessa kaksi muuta. Täytyy järjestellä bisnekset kuntoon ulkomailla...
   Kotimaiset julkkisjuorut
   38
   1391
  5. Murha Varkaudessa

   Eli kuka tekijänä ja kuka mahtoi olla uhri?
   Varkaus
   50
   1215