Kokemuksia hoidon toteutumisesta

Tulevahoitsu

Hei!
Opiskelen mielenterveysalaa ja teen kirjallista työtä kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä. Pääasiassa pureudun hoitoon ja haluan tuoda esiin hoidetavien kokemukset ja näkemykset. Potilaslähtöisyys on itselleni yksi tärkeimpiä arvoja hoitotyössä, joten pyrin keräämään laajasti tietoa sekä hoidettavilta että hoitajilta. Toivon rehellisiä vastauksia, jotta saan mahdollisimman totuudenmukaista materiaalia, jonka voin huomioida tulevassa työssäni ja myös välittää mielipiteenne muulle hoitohenkilökunnalle.

Kauanko olet sairastanut?
Koetko olevasi sairas tällä hetkellä?
Oletko saanut asianmukaista hoitoa? Missä olet saanut hyvää/huonoa hoitoa?
Onko sinulla säännöllinen lääkitys? Jos on, niin mikä? Otatko lääkkeet säännöllisesti?
Oletko saanut terapiaa?
Mitä asioita haluat nostaa esiin ajatellen onnistumisia juuri sinun hoidossa? Entä missä on epäonnistuttu?
Oletko ollut sairaslahoidossa? Oliko hoidosta hyötyä?
Mitä muuta haluaisit huomioitavan hoidossasi?

3

158

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tätibipo

      Hei tulevahoitsu,

      ajattelin vastata kysymyksiisi vaikkakin olen saanut vasta äskettäin lopullisen diagnoosin kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä; II-tyyppi ilman psykoosia, erittäin masennuspainotteinen! Olen 5-kymppinen nainen.

      Sairastanut olen tod.näk. 20-30 vuotta, ensimmäiset vakavat itsemurhayritykset 25-vuotiaana, joiden jälkeen mitään jatkohoitoa ei tarjottu.

      Sain oikean diagnoosin ja lääkityksen pari kuukautta sitten, ja nyt alkaa lääkkeet puremaan, joten olen terveempi kuin yli vuoteen, jonka olen ollut erittäin masentunut. Mukaan lukien yksi itsemurhayritys useampien vakavaa suunnittelua.

      Asianmukaista hoitoa olen yrittänyt saada jo useamman vuoden mutta vasta nyt psykiatrisesta sairaalasta olen saanut terapiaa oikean diagnoosin lääkityksen. Esim. yleislääkärit tk:ssa ovat diagnosoineet oireeni väärin, josta johtuen olen saanut lääkityksen mikä on vain pahentanut oireitani. Bipolaariani on hoidettu toistuvana masennuksena pitkän aikaan, ja sen mukainen väärä lääkitys. Vasta psykiatrisessa sairaalassa pätevä/asiantunteva psykiatri teki huomion, että oireeni sopivat selkeästi II-tyypin bipolaariin. Kaikki tehdyt testit haastattelut tukivat diagnoosia. Bipolaarilääkkeistä olen saanut valtavan avun.

      Tällä hetkellä lääkitykseni on Lamictal 100 mg aamuisin ja iltaisin. Ketipinor 100 mg iltaisin. Venlafaxin 150 mg aamuisin. Lisäksi tarvittaessa Opamox ja Stillnoct, joista pyritään eroon kun oloni sen sallii. Lääkitys on vielä sen verran tuore, että oikeaa annostusta haetaan. Mutta selkeästi näin parin kuukauden jälkeen olen "herännyt vuoden kestäneestä painajaisesta". Otan todellakin lääkkeeni niin kuin on määrätty!

      Hyvää terapiaa psykiatrisessa sairaalassa olen saanut n. vuoden verran.

      Epäonnistuttu on siinä mielessä, että oikean diagnoosin saanti on kestänyt aivan liian kauan. Paljon hukkaan menneitä vuosia, joita olen raahustanut päivän kerrallaan eteen päin nauttimatta yhtään elämästäni. En ihmettele, että tk-lääkärit lyhyessä vastaanottoajassa eivät ole oikeaa diagnoosia tehneet mutta olen käynyt myös yksityisellä psykiatrian erikoislääkärillä, jonka mieleen ei edes tullut bipolaarin mahdollisuus kohdallani. Paljon hukkaan heitettyä rahaa! Häneltäkin sain masennuslääkkeen, joka teki elämästäni jos mahdollista niin vielä helvetillisemmän.
      Mutta tällä hetkellä tunnelin päässä näkyy valoa (toivottavasti ei ole vastaan tuleva juna:))
      Olen erittäin tyytyväinen psykiatrisessa sairaalassa saamastani avusta! Sinne minut olisi pitänyt passittaa jo ajat sitten, ammattilaisten arvioitavaksi. Paljon olisi jäänyt sairauslomia pitämättä töistä, inhimillisestä kärsimyksestä puhumattakaan. Hengen lähtö on ollut lähellä ihan oikeasti monta kertaa.

      Sisällä osastolla en ole ollut kertaakaan mutta avohoidossa kylläkin nyt viime aikoina. Vielä toistan itseäni mutta psykiatrisessa sairaalassa saamani hoito on pelastanut elämäni!

      Jatkohoitoni seuranta näin aluksi on hoidettu kiitettävästi. Olen saanut terapiaa, ja lääkärin vastaanotolle olen päässyt useasti. Lääkäri on myöskin soittanut kotiini muutaman kerran ja kysellyt kuulumisiani. Oloni on siinä mielessä turvallinen. Terapeuttini pyysi heti ottamaan yhteyttä heihin jos esim. takapakkia tulee, ja sen myöskin teen. Nyt aion hoitaa itseni niin hyvään kuntoon kuin mahdollista, ja teen aivan niin kuin ammattilaiset kehottavat. Lääkkeeni syön aivan varmasti kellon tarkkuudella. Olen myös varautunut siihen, että lääkitys on loppuelämäni mutta ei haittaa jos sillä saan "elämäni takaisin".

      Toivottavasti tästä oli sinulle edes hieman hyötyä/aineistoa opiskeluusi.

      Hyvää jatkoa opiskeluillesi,

      terveisin tätibipo

    • VieläVoisitEhtiä

      Oma neuvoni on, että vaihda alaa. Toivottavasti et ole haaskannut aikaasi noihin höpöopintoihin kovin montaa kuukautta. Ehdit vielä hakeutua oikeisiin opintoihin ja sitä kautta töihin, joista voit olla ylpeä.

      Niin sanotun mielenterveysalan koulutus opettaa syrjimään, alistamaan ja keinotekoisesti lokeroimaan muita ihmisiä heidän intressejensä vastaisesti. Hävettävä ala, ellet hylkää kaikkea valtavirtapseudotieteilyä, perusta yksityisvastaanottoa ja ota vastaan vain vapaaehtoisia, ja maksavia (en oleta, että kukaan ilmaiseksi työtään tekee), asiakkaita.

      • Tulevahoitsu

        Tämä on ihan asiallinen mielipide. Olen pitkälti samaa mieltä ja ihmettelen mitä ne elämään kyllästyneet hoitsut saavat työstään.
        Itse en laitokseen tule työllistymään, vaan juurikin haluan työskennellä hieman erilaisilla tavoilla.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6093
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      3866
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      252
      2218
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1870
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1313
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1276
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1067
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1010
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      76
      949
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      888
    Aihe