Mauno Koivisto mielessäni

Mauno Koivisto taisi nukkua pois syntymäpäivänäni 11.5. Pitkän miehen pitkän elämän Mauno saavuttikin, kokonaista 93 vuotta.
Itselläni oli aikanaan työpaikka Suomen pankin naapurissa ja jostain käsittämättömästä syystä käveli Mauno monia vastaan. useampana aamuna. Tiesin toki, että MK asui Hakaniemessä, mutta se vastaantulo ihmetytti . Meidänhän olosi piänyt mennä yhtä matkaa kun asuinpaikkammekin olivar lähekkäin .

Jotain paljon surempaa tuo Mauno Koivisto ansaitsisi kerrottavaksi kuin nuo aamuiset kohtaamiset.

Paljon ehti oppia eläessään tuo laivanrakentajapuusepän poika. Opikoulua ei Mauno ehtinyt käydä vaan opiskeli työn ohessa fundeeraten. Kieliäkin Manu osasi kuin tyhjää vaan. Ruotsi englanti ja saksa olivat hallussa ja venäjäkin vielä lisänä.

Manusta pitäisi ottaa mallia kun opiskelijoita työnnetään tohtoriputkeen. Jokaisen tohtorikoulutetun pitäisi olla manumaisen kyvykäs ja aikaansaava, jollaista tarvittaisiin takaamaan Suomen menestys.

27

502

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Enemmänkin olisi mielessäni. Kirjoitusvirheiden ruuhka rasittaa ja väsymyskin.

      Kirjoittakaa te kun tiedätte ja osatte

      • täällä-osataan

        "Kirjoittakaa te kun tiedätte ja osatte"

        Just, joo! Joku jopa tietää, koska Koivisto kuoli.

        Kaiken muun oleellisen voi jokainen lukea Wikistä, eikä kertoa täällä omia olettamuksiaan.


    • Presidentti Koivistoa luonnehti parhaiten mielestäni, amiraali Juhani Kaskealan haastattelu presidentin adjutanttina.
      Komea ja mittava mies, ja näyttävä ura kaikkineen.
      Minulla oli mielenkiintoinen kohtaaminen Katanokalla, hänen tullessa reippaasti kävellen mäkeä alas. Tunnistin hänet jo kauempaa, enkä voinut olla huomaamatta katseen intensiivistä tarkkaavaisuutta. Tarkka ja määrätietoinen mies, siinä vaatimaton luonnehdintani.
      Kiitos Suomea aikanaan edustavalle Luotsille kansainvälisissä yhteyksissä.

      PS. Pieni turunmurteen vivahdus kuului vielä puheessaan, tuossa aamun ääninäytteissä.

      • jjoutava

        Vaikuttava kokemus oli nähdä Manu varapresidenttinä istumassa presidentin aitiossa Tellervo rinnallaan. Oli Veikko Sinisalon lausuntailta Kansallisteatterissa. hän esitti kiroilukohtauksen Laurilana ja myös sellaisen runon kuin "Herra Presidentti" muistaakseni Arvo turtiaisen runo.

        Kun runo päättyi suosionosoitukset olivat valtavat. Manukin vähän kumarteli yleisölle. Manu Tellervoineen sai narikasta sinisen poplarin päälleen ja luulen että kävelivät kotiinsa


    • Aamutv on käsitellyt Koiviston elämänkaarta koko aamun. Nousee jälleen mieleen se arvostus, jota häntä kohtaan tunnettiin aikanaan, ja nyt ymmärrämme jälkikäteen vielä paremmin kuinka suuri valtiomies hän tosiaan oli.
      Jo se, että häntä äänestettiin puoluekannoista riippumatta osoittaa, kuinka suurta arvonantoa hänelle kansalaisilta osoitettiin.
      Nyt kuulin ensi kertaa, että hän oli sodan aikana toiminut Törnin iskujoukoissa, jotka tarpeen tullen lähetettiin apuun pahoihin tilanteisiin. Se sopi varmaan Koivistolle myöhempinäkin aikoina, hän ei varmaankaan epäröinyt, mutta osasi fundeerata kaikki mahdollisuudet ja valita paras.

    • suurmies.paskat

      Ja tuhosi kymmeniä tuhansia perheitä Koiviston konklaavin avulla.

      Pankkien rakkikoira.

    • kattleija

      Ruune, Presidentti Koivisto kuoli eilen 12.5. illalla eikä 11.5. Yleisradio on tuottanut ansiokasta ohjelmaa monilla haastatteluilla ja filminpätkillä hänen elämänsä varrelta.

      • Äidin-sydän

        Jouti menemään tekemään tiliä tekemisistään, ajamisestaan Suomen 90-luvun lamakauteen, joka vieläkin jatkuu. Moniin muihin kaikkiin kansalaisiin kohdistuviin leikkauksiin, paitsi ei hänen konklaavinsa edustajiin.
        Monet lahjakkaat, menestyvät kansalaiset joutuivat taloudellisiin vaikeuksiin, heidät ajettiin tekemään henkilökohtainen ratkaisu - oliko lamaan maan tahallisesti ajettu tilanne. Kukaan ei kuitenkaan ottanut vastuuta asiasta.
        Nuoret lahjakkaat opintnsa hyvällä menestyksellä päättäneet ajettiin mieron tielle ulkomaille,
        puhuttiin sarkastisesti aivoviennistä. Lahjakkaat nuoret ovat ulkomailla hyvin merkitsevissä tehtävissä, kotiväet soittivat lähtiäslauluna Ogonskin poloneesia, Jäähyväiset Isänmaalle.

        Tuumailija vain porskutteli konklaavinsa tukemana kohti uusia negatiivisiakin päätöksiä. Miten oli Kalevi Sorsan kohtalo, kuka ajoi lähjakkaan kansanedustajan kierolla tavalla pois presidentti-pelistä, nosti toisen miehen tilalle oman mieltymeksensä mukaan,

        Ei kaikki ole niin makoisan hyvää koko kansalle Koiviston aikana. Kun kuulen luen niin erinomaisia kommentteja hänestä, tulee mieleeni, kuoltuaan on koirakin hyvä.


      • eivaalikuorsaaja

        Vielä äsken talouselämän syntipukkina monen kirjoittajan mielestä komeili Lipposen Paavo. Nyt heille löytyi uusi idoli juuri menehtyneestä Koivistosta. Näin muuttuu maailma Eskoseni!
        Ehkä näiden syntipukkien löytäjien olisi aika tehdä väitöskirja talouden taitojensa ja tietojensa innnoittamina.
        Ehkäpä nämä talousnerot osaavat selittää minua paremmin , miksi tuon suomalaisen laman aikana suuri ruotsalainen teeollisuuskonserni Asea ajautui lähes konkurssiin, Atlas Copco , Saab- ja Volvokonsernit olivat suurissa vaikeukeuksissa telakoista puhumattakaan . Mielestäni oli melko outoa myös sekin, että kansalaisille jaettiin bensan ostoon oikeuttavia kuponkeja. Jälkimmäisiä ei tosin tarvittu ottaa käyttöön, siltikin. Suomessa polttoainekortteja ei edes harkittu,


    • Oltiin Karjala saamassa takaisin,jos olisi ollut jämäkämpi Presidentti ollut neuvotteluja käymässä,niin kaiketi käki kukkuis kotikarjalan kuusikossa?
      Aivan sama Putin jo oletaa omistavansa jo Suomen,että rähmälläänolo senkun jatkuu

      • mietintö

        Ongelmaa siinä olissi tänäpänä siitä karjalsata . Arvelen.


      • mietintö kirjoitti:

        Ongelmaa siinä olissi tänäpänä siitä karjalsata . Arvelen.

        Jaa kuinka niin?En minä ole kajalasii,mutta aina sitä ryöstettyä omaisuutta jokainen haluaa takaisin??


    • Mustaksi.vetää

      Letkassa 6 myönteistä mielipidettä. Sittenpä vieraskoreus taas katosi ja päästiin oikeaan ilmapiiriin.
      Linja jatkuu.

    • tämä-on-totuus-

      Karvaat ON muistot Koivistosta,
      EI voi kehua se työn jälkiä, mitä jälkeensä jätti,

      KEKKONEN OLI MIE S PAIKALLAAN,

      mutta Koivistosta ei voi sanoa samaa,

      • Yöäk

        Totta: totuus sinusta, ei kenestäkään muusta.


      • Se on kuule vähän niin, että Koivisto ymmärsi paremmin, mitä demokratialla tarkoitetaan ja halusi vähentää presidentin valtaoikeuksia ja siirtää hallitukselle ja eduskunnalle päätösvaltaa. Kekkonen halusi olla päättäjä ja pitää yksin langat käsissään. Hän halusi sanoa viimeisen sanan.
        Tämäkin on yksi totuus, kuten se, että Koivisto oli ainoa presidenttimme, joka on ase kädessä puolustanut Suomea rintamaoloissa.


    • Siis ei minulla ole poliitistalinjausta,mutta Kekkosenaikaan oli töitä,hän ärähti ja jopa lopetti lakot.
      Demareiden,mukamas tyeväenliittosaiset,häivyttivät työpaikat ulkomaille,siirtolaisina sinne häipyivät Suomalaiset firmat,oli devalvaatiot yksityisyrittäjät kaatuivat ja kuinka se menikään sen Lipposen aikaan,kansaneläkkeet poistettiin köyhiltä ja ja mitäs niiltä rikkailta ottettiin..ja en oiken jaksa muistaa,kaiketi ei mitään??

      • korvakuulo

        Toivotko sotaa että saataisiin jälleenrakennustöitä kuten Kekkosen aikana. Rituulinin dementia on vauhdissa kun muistinsa pettää


      • korvakuulo kirjoitti:

        Toivotko sotaa että saataisiin jälleenrakennustöitä kuten Kekkosen aikana. Rituulinin dementia on vauhdissa kun muistinsa pettää

        Jospa sinä puskis avaisit minun sairauskertomukseni ja kertoisit minullekin siitä dementiasta ihan face to face,että saatais faktaa tähän olettamukseen,ei fiktioita.
        Ja mistä Kekkosenaika jätti Sinut paitsi,no tietty,ettei rahaa jaettu käteen tekemättömästä työstä ja Suomi meni lamaan.Oletko todella lukenut,kuinka lähellä venäjän miehitys oli?
        Urho pelasti tilanteen,että nytkin pystyt tällää rääpimään päätäsi puskajussina


      • rituliini_38 kirjoitti:

        Jospa sinä puskis avaisit minun sairauskertomukseni ja kertoisit minullekin siitä dementiasta ihan face to face,että saatais faktaa tähän olettamukseen,ei fiktioita.
        Ja mistä Kekkosenaika jätti Sinut paitsi,no tietty,ettei rahaa jaettu käteen tekemättömästä työstä ja Suomi meni lamaan.Oletko todella lukenut,kuinka lähellä venäjän miehitys oli?
        Urho pelasti tilanteen,että nytkin pystyt tällää rääpimään päätäsi puskajussina

        Olen sen vähäisenkin,jonka olen äänestänyt aina tyeväenluokkaa ,mutta havaittuani,että demarithan juuri jarruttavat yhteikuntapoliikkaa ,jarruttavat kaikkea uudistuspolitaakka,heidän uudistusrakenne on todella jäänyt liian vanhojen käsiin.
        Kokoomus porskuttaa ja keskusta nuorilla aivoilla,joten se aman ajatelmita polittikan
        ulkolinjoilta


      • nähty-on

        missä Rituliini siellä riita


      • totta-turiset

        samaa mieltä


      • nähty-on kirjoitti:

        missä Rituliini siellä riita

        Kuinka niin riita?
        Jos mielipiteensä saa sanoa,ja se heti puskasta ammutaan alas?
        Eikö tämä olekkaan keskustelupalsta,vain puskajussien kuhertelupalsta.
        Puput ovat todella riehakkaina tossa pellollani? Kaiketi puskiksillakin kiimaaika?


      • eivaalikuorsaaja

        Rituliini_38 ei ehkä ole huomioinut erästä Manun tärkeää johtotähteä eli historian merkitystä politiikasta.
        Kaikkein vaikeimman ajan sotien jälkeen Suomea luotsasi Paasikivi. Sotakorvaukset maksettiin ajallaan mutta infllaatio hipoi pilviä. Ajanjaksoa varjosti kaiken lisäksi SKP:n yhteistyö
        Neuvostoliiton hallintoelimien kanssa ja Stalinin vihamielinen asenne. SKP:n äärivasemmistolainen siipi miehitti heikkojen ammattijärjestöjen johtoasemat seurausena työmailla yleiset istumalakot. Tilanne kuitenkin muuttui radikaalisti Stalinin kuoltua 1953, Stalin oli politiikallaan ajanut maansa kylmään sotaan ja vetänyt Neuvostoliiton talouden pakkaselle.
        Stalinin kuolema mahdollisti uusien tuulien vaikutuksen niin kotimaassa kuin Suomessakin taikasanana länsivaluutat. Suomesta muodostui silta idän ja lännen välillä ilman NL:n kasvojen menettämistä yhtenä kylmän sodan osapuolena. Ensin kauppaa Suomen kanssa ja vähitellen laajeneva ulkomaankauppa Suomen kautta. Keskeiseksi vaikuttajaksi Suomessa nousi silloinen pääministeri ja myöhemmin Suomen presidentti Kekkonen. Ihmeitä Kekkonenkaan ei pystynyt tekemään keinotekoisen työllisyyden ylläpitämiseksi.
        Sotakorvauksien päättyminen merkitsi ehkä satojen tuhansien työtilanteen vaikeutumista valtavien ulkomaanlainojen valuttuua noiden korvauksien suorittamiseen. Käytännössa valtion kassa oli tyhjä ja velat painoivat. Samanaikaisesti oli pakko ryhtyä purkamaan kasvavaa asuntarvetta. Valitettavasti rakentaminen tunnetaan inflaatiohissinä, jonka nousu tunnetaan devalvaatiopaineena. Presidentti Kekkonen teki viisaitakin päätöksiä, mutta Koiviston perintönä saama valtionvelka oli lohduttoman iso.


    • Manua.kunnioittaen

      Kekkonen oli aikansa päämies paikallaan mutten kaipaa häntä nykyaikaan, Koivistolle nostan hattua, paras omana aikana sen jälkeiset oli mitä oli paitsi Sauli Niinistö paras mikä meillä nyt on, toivottovasti asettuu ehdolle.

    • polkuin

      Eipä ole erityisesti mielessäni kuten eivät muutkaan julkisuuden henkilöt. Kullakin on oma polkunsa ja omat läheisensä. Ja monesta on esimerkiksi kanssaihmisille.

    • Mauno Koivisto

      Oi Suomi synnyinmaa
      suo helmassas´ sun poikasi onnellista nukahtaa
      kun hän henkensä halvan sulle antanut on.
      Ei muuta kunniaa
      kuin kuulla kummultansa
      sun kuusiesi kuiskinaa
      kun sä kätkenyt olet hänet viime lepohon.

      Oi kallis Suomenmaa, kansansävelmä, sovittanut Heikki Klemetti.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jumala rankaisi; nainen kuoli Suviseuroissa

      Eihän näissä joukkohysteriatapahtumissa ole mitään tolkkua. Aina pitää hajauttaa. Toivottavasti lestatkin tulevat nyt
      Maailman menoa
      179
      4079
    2. Mopomiitti onnettomuus

      Vittu se tehdas-alue ole oikea paikka mopomiitille, Ja minkälainen vanhempi hyväksyy, että pojan mopo kulkee järkyttävä
      Kokkola
      115
      2626
    3. Koettakaa nyt Trumpinkin fanit ymmärtää:

      Hän on myös jo vanha mies. Kukaan ei tiedä, mitä kunnossa hän on parin vuoden päästä.
      Maailman menoa
      324
      2224
    4. Pääsit nainen todella

      lähelle ja kaikki sinussa oli jotain selittämättömän kiehtovaa. Silti en koskaan ymmärtänyt sinua täysin. Mitä halusit t
      Ikävä
      130
      2185
    5. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      53
      1896
    6. En saa unta kun ajattelen

      Sinua mies. Sydäntä ahdistaa meidän välit 😌😞
      Ikävä
      81
      1495
    7. YLE kirjoittaa - Viritetyt sähköpyörät aiheuttavat ongelmia poliiseille

      "Itse rakennellut ja viritetyt sähköpyörät ovat poliisin ja Liikenneturvan mukaan yleistyvä kirous liikenteessä." https
      Pyöräily
      107
      1361
    8. Missä hiton pippaloissa

      Sä käyt kun sua ei näy missään..tahtosin vaan varmistua et kaikki ok.
      Ikävä
      30
      1332
    9. Olen miettinyt sinua tänään

      Se mitä teit oli oikeasti vähän tylyä. En voi ottaa sitä muuna kuin mitä se konkreettisesti on. Esitän itsellenikin että
      Tunteet
      24
      1170
    10. Vieläkö pidät minusta

      Vieläkö pidät minusta nuori nainen? Vaikutat etääntyneeltä ja olen ajatellut että haluat olla rauhassa.
      Ikävä
      105
      1051
    Aihe