Toukat JA Sirkat

syösyyyöööö

Pian rouskitaan sirkkoja ja imeskellään toukkia — inkeroislainen yritys on hyönteistalouden pioneeri

22.5.2017 19:01
Kuva: Katja Juurikko
Hyönteisten käyttö ihmisravinnoksi on Suomessakin kohta arkipäivää, uskoo Inkeroisista käsin toimivan Pohjolan Hyönteistalous Oy:n toimitusjohtaja Santtu Vekkeli.
Hyönteisten käyttö ihmisravinnoksi on Suomessakin kohta arkipäivää, uskoo Inkeroisista käsin toimivan Pohjolan Hyönteistalous Oy:n toimitusjohtaja Santtu Vekkeli.
Inkeroisissa päämajaansa pitävän Pohjolan Hyönteistalous Oy:n toimitusjohtaja Santtu Vekkeli hykertelee tyytyväisenä.

Vuosien panostukset tutkimus- ja tuotekehitystyöhön ovat kääntymässä läpimurroksi hyönteistalouden esiinmarssin etujoukoissa.

Eettisenä ja ekologisena ravintona pidettyjen hyönteisten ilmaantuminen kauppojen hyllyille ja ravintoloihin on vain ajan kysymys.

— Olemme hakeneet vauhtia toiminnalle Aasiaa ja Amerikkaa myöten. Konseptimme tuotantorakennukseksi on sovellettavissa ympäri maailmaa, hän sanoo.

Vekkeli vakuuttaa, että Kouvolan seutu on monella tavalla looginen vaihtoehto hyönteistalouden yhdeksi keskukseksi.

— Täällä on laajamittaiseen tuotantoon sopivia rakennuksia tyhjillään. Lisäksi löytyy elintarvikeyrityksiä ja varmasti myös innokkaita alkutuottajia.

Hänen mielestään esimerkiksi tyhjilleen jääneet paperitehtaiden tuotantotilat soveltuvat erinomaisesti toukkien tuotantoon.

— Olen varma, että kysymyksessä on tulevaisuuden ala, kunhan lainsäädäntö saadaan EU-tasolla kuntoon.

Vekkelin veikkauksen mukaan ensimmäiset hyönteislajit, joilla kuluttajat pääsevät herkuttelemaan, ovat jauhopukin toukka ja kotisirkka; seuraavaksi ehkä kaksitäpläsirkka ja buffalotoukka.

— Ruokakauppaan tuotteet ilmestyvät sekä jauheena että kokonaisina, kuivattuina hyönteisinä ja erilaisina eineksinä sekä välipaloina.

Nielemme niitä jo nyt

Hyönteiskokki Topi Kairenius pitää Vekkelin pioneerityön ansiosta Kouvolaa yhtenä Suomen hyönteistalouden alkulähteistä.

Hän sanoo, että länsimaisilla ihmisillä on kynnyksiä, jotka jarruttavat hyönteisten käyttöä ravinnonlähteenä.

— Hyönteisiä ei nähdä eläiminä siinä missä muutkin eläimet, vaan ne koetaan inhottavina ja ällöttävinä. Samaan aikaan syömme ilolla äyriäisiä ja nilviäisiä.

Hän huomauttaa, että itse asiassa jo nykyisellään ruuansulatuksemme läpi kulkee puolisen kiloa hyönteisiä vuotta kohden muiden elintarvikkeiden seassa.

Vaikka EU:n lainsäädäntö kieltää hyönteisten ja niistä jalostettujen elintarvikkeiden käytön ihmisravintona, Kairenius uskoo, että muutos on vain ajan kysymys.

— Hyönteistalouden hyödyt ovat tiedossa myös viranomaisilla. Tutkimus ja tuotekehitys edistyvät koko ajan.

Kairenius korostaa hyönteisten hyötykäytön eettisiä ja ekologisia puolia ja uskoo alan työllistävän tulevaisuudessa paljon ihmisiä alkutuotannosta jalostukseen ja markkinointiin.

Vielä kielletty, kohta lupa

Tällä hetkellä hyönteisten markkinointi ja myynti elintarvikkeina on EU:n alueella joitain poikkeusmaita lukuunottamatta kielletty.

Ensi vuoden alusta astuu voimaan uuselintarvikeasetus, jolloin hyönteisruoan myynti sallittaneen luvanvaraisena.

— Kysymys on poliittisesta tahtotilasta. Liialla varovaisuudella annetaan kilpailuetu muille, jo toiminnan sallineille maille, Vekkeli huomauttaa.

Hyönteisten käyttö joidenkin tuotantoeläinten, lähinnä siipikarjan ja kalojen ruokinnassa on astetta pidemmällä.

— Lainsäädäntö sallii kokonaisten hyönteisten ja hyönteisistä saatavan rasvan käytön rehuna kaikille muille eläinlajeille paitsi märehtijöille. Heinäkuun alusta alkaen prosessoitua valkuaista saa käyttää vesiviljelyssä, Eviran ylitarkastaja Tarja Root sanoo.

Kuusankoskitalossa järjestetyssä hyönteisalan toimijoiden ja alasta kiinnostuneiden työpajassa pöyhittiin hyönteiskasvatusta ja niiden käyttöä monesta näkökulmasta.

Työpaja oli osa Kouvola Innovation Oy:n ja Proagrian elintarvikealaan liittyvää hanketta, jossa pyritään saamaan yhteistyöllä lisäarvoa ruokaketjuille.

— Palautteen perusteella tällä alueella näyttää monilla eri toimijoilla olevan kiinnostusta alan kehittämiseen, Kouvola Innovation Oy:n projektipäällikkö Tanja Pöyhönen kertoo.

Jyri Turunen

2

175

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ötökät

      tunge perseesees toukkas. hyi vittu.

    • aatella

      Joillain hyönteisillä on loismato sisällä. Olisitko valmis siihen, että elimistösi valloittaisivat loismadot, esim. jouhimato?

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tukalaa kuumuutta

      Tietäisitpä vaan kuinka kuumana olen käynyt viime päivät. Eikä johdu helteestä, vaan sinusta. Mitäköhän taikoja olet teh
      Ikävä
      43
      2987
    2. Ensi kesänä

      Näin kesän viimeisenä minuutteina ajattelen sinua. Olisiko seuraava kesä "meidän" kesä? Tänä vuonna ei onnistuttu, mutta
      Ikävä
      61
      2921
    3. Sinä, ihastukseni

      Mitä haluaisit tehdä kanssani ensimmäisenä?
      Ihastuminen
      42
      2357
    4. Tiedät ettei tule toimimaan.

      Mielenterveys ei kummallakaan kestä.
      Ikävä
      31
      1853
    5. Okei, myönnetään,

      Oisit sä saanut ottaa ne housutkin pois, mutta ehkä joskus jossain toisaalla. 😘
      Ikävä
      25
      1709
    6. Anne Kukkohovin karmeat velat ovat Suomessa.

      Lähtikö se siksi pois Suomesta ? Et on noin kar? mean suuret velat naisella olemassa
      Kotimaiset julkkisjuorut
      72
      1644
    7. Onko kaivatullasi

      himmeä kuuppa?
      Ikävä
      48
      1576
    8. Mihin hävisi

      Mihin hävisi asiallinen keskustelu tositapahtumista, vai pitikö jonkin Hannulle kateellisen näyttää typeryytensä
      Iisalmi
      77
      1255
    9. On jo heinäkuun viimeinen päivä.

      En taida nähdä sinua koskaan.
      Rakkaus ja rakastaminen
      36
      1236
    10. Lähtikö korvat

      puhtaaksi vaikusta?
      Tuusniemi
      79
      1070
    Aihe