Omassa pihassa saa pelätä muiden tuotantoeläimiä

mittatäysi

Ei ärsytä poro vaan PELOTTAA lasten ja vanhusten puolesta se että paliskuntannan hoidossa oleva porokarja ajetaan omakotitalolaueen pihaan.
Talven tarharuokinnassa olleet kesyt elämimet ovat nyt vauhkona ja puolustavat aggressiivisesti mukana olevia vasojaan.
Kun kymmenpäinen lauma porokarjaa juoksee piha-alueen läpi, lapset ovat vaarassa. Ratkaisuksi tähän paliskunta on tarjonnut hiekkalaatikoiden pistämistä häkkiin. Lapset häkissä, porokarja edelleen taloyhtiön pihalla.
Vahukset eivät uskalla pihalle mennä. Hirvas on hyökännyt useana vuonna kohti. Aseen kanssa vaimonkin saa kohta laittaa roskia viemään.
Kesän kun hakkaavat keinut ja kasvit pihassa. Syksyllä alkaa räkkäaikka jolloin paliskunta kehoittaa ihmisiä siirtymään muualle kun porot erityisen aggressiviisia. Mihin me kotoamme lähdemme?
Laki sanoo että porot on pidettävä pois pihoilta ja terasseilta. Laki ei toteudu Kuusamossa, Koillismaalla ja Kainuussa, eikä mökki- ja turistialueilla.

http://yle.fi/uutiset/3-9606705

25

1814

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aitaukseesn

      Tämä on totta, milloin tulee muutos tähän????Milloin tulisi oma piha, oma rauha?

      • ahkiolla

        Muuta pois poronhoitoalueelta..koiran haukunta pahempi häiriö.


      • Pororo
        ahkiolla kirjoitti:

        Muuta pois poronhoitoalueelta..koiran haukunta pahempi häiriö.

        Siinä varsinaisen järkimoottorin kommentti. Jos jonkun harrastuksesta on haittaa niin ratkaisuhan on tietysti yksinkertaisesti muuttaa pois.


    • theodorak

      Eipä kun häiriköiden pitää muuttaa pois paikkakunnalta. Mikä häirikkö se sellainen ihminen on joka joutuu kärsimään muiden häiriköinnistä ja häiriköimättömänkö pitäisi muuttaa häiriköiden takia pois, jotta häiriköt saisivat rauhassa häiriköidä. Porot ovat pahinta häiriöiden aiheuttajia eli käytännössä poronomistajat, jotka kuvittelevat olevansa suuriruhtinaita ja valtiaita, joita eivät mitkään säädökset koske ja joilla on valta tehdä niinkuin parhaaksi katsovat. Häiriköitä on joka paikassa, ei ole paikkaa, jonne häiriköitä voisi mennä pakoon. Jos kaupungissa onkin turvassa porojen häiriköinniltä, niin siellä on kerrostalossa varmasti monenmoista häiriköivää, jotka eivät noudata mitään kerrostalon sääntöjä. Nivalassa kuuluu olevan erityisenä häirikkölaumana mopopoijat, jotka tekee ilkivaltaa niin paljon kun kerkiävät

    • Porofani

      Kannattaa tappaa häirikköporot. Jos poroisäntä tulee itkemään niin sen voi piestä.

    • Pororo

      POLIISILAKI
      16 §
      Eläimen kiinniottaminen ja lopettaminen

      Poliisimiehellä on oikeus ottaa kiinni ja viimesijaisena keinona lopettaa eläin, joka aiheuttaa vaaraa ihmisen hengelle tai terveydelle tai huomattavaa vahinkoa omaisuudelle taikka vakavasti vaarantaa liikennettä.

      EI MUUTA KUIN SOITTOA POLIISILLE JA VAATII HOITAMAAN VIRKANSA

      • ahistaa

        Hanki elämä,eläkä hupata...


      • Pororo
        ahistaa kirjoitti:

        Hanki elämä,eläkä hupata...

        Se elämän hankkiminen voi olla toisinaan hankalaa eteläisillä poronhoitoalueilla.

        Aidattuna omaan pihaansa. Koiran jos hankkii niin se voidaan ampua. Autolla jos lähtee käymään jossakin niin saa poroja pelätä tiellä. Jos unohtaa omasta pihasta lähtiessä pistää veräjän kiinni niin naapurin tuotantoeläimet syö kasvimaat ja istutukset sekä paskoo pihan täyteen papanoita. Lapset ei uskalla lähteä kotoa mihinkään. JNE...

        Voisiko parempi ratkaisu asiaan olle se, että jokainen huolehtii oman harrastuksensa niin ettei se aiheuta haittaa muille??? Mutta ei, poroharrastajien vastaus on aina sama: muuta pois poronhoitoalueelta.

        Näillä selkosilla kuitenkin asuu ihmisiä jotka tekee töitä ja yrittää pitää alueen asuttuna. Kyllä se on harrastus jonka pitää sopeutua nykyaikaan, eikä ajaa ihmisiä pois.


    • Ongelmaan-Ratkaisuja

      Onhan ihme juttu ja hankala, eikös poroja vois ajaa omille laitumilleen silloin kun niillä on se räkkäaika ja hiukan ennen sitä, jotakin asialle on tehtävä, ei voi olla niin että asia on ongelmallinen edelleen.

      esim. valmistamma poroille jokin ruokinta paikka jossa olisi houkkuttimena jotakin mieluista eikös ne silloin välttäis pihoille tulemista? ja kovimpaan aikaan palkkattu porovartia kyöräämään porot pois ennen kuin ne pihoille tulevat.

      Nämä on vain rakentavia ehdotuksia mutta jospa joku asiantuntija alkaisi ideoimaan vaikka näistä?

      • koitiuunio

        Kuulkaapa. Ei ole olemassa mitään muuta ratkaisua tähän poro-ongelmaan kuin vain se, että eduskunta säätää lain, jonka mukaan poronomistajien on pidettävä elukkansa ympärivuotisesti aidan sisällä. Kaikki ongelmat poistuisi kertaheitolla, eikä maksaisi mitään ja lisäksi tulisi vain pelkkää säästöä yhteiskunnalle rutkasti, kun tämä homma hoidettaisiin laikiteitse kuntoon. On vaan niin ihmeellistäkin kummmallisempaa, ettei näin haluta tehdä ja syy on tämä. Poroa pidetään PYHÄNÄ LEHMÄNÄ, jonka vapauteen laiduntaa ihmisten pihoissa ei saa kajota. Intiassa on PYHÄT LEHMÄT ja meillä täällä suomessa PYHÄT POROT


      • ahistaa

        Entäpä Pyhät mopoilijat,Pyhät räksyttävät koirat,Pyhät rallaavat autontotterot,yms.Minneppä ne aidattais? Aaark!!!


      • histami
        ahistaa kirjoitti:

        Entäpä Pyhät mopoilijat,Pyhät räksyttävät koirat,Pyhät rallaavat autontotterot,yms.Minneppä ne aidattais? Aaark!!!

        Miksi ihmeessä pitää tehdä nykyisistä mopoista sellaisia turborääkkyjiä. Tehtäisiin vain sellaisia niinkuin ennen, jolloin oli Solifereita ja tuntureita, ym. joista ei taatusti lähtenyt isoa ääntä. Räksyttäviä koiria ei tarvitse olla omakotitalon pihoissa häkeissä kaiken aikaa. Mitä iloa koko koiran rakkiista on siellä häkissä. Paskan siivoa pitävät vain ja koittavat räksyttämällä saada aikaansa kulumaan. Rallaavat autontotterot. Jos ajaa hillitysti ja ilman hirmuisia kaasutteluja ja ilman jyskyttäviä reteoita, niin eihän se haittaisi, mutta kun on se hirmuinen pätemisen tarve. Jos poliisi ottaisi takavarikkoon nämä rääkyvät autontötteröt ja laki säädettäsiin sellaiseksi, ettei saa huudattaa niitä takakontteja, niin jo olisi ihanaa keskustan kerrostaloissa asua. Ei tämä kesä kyllä huvita yhtään, kun aina semmoinen riettaan vonkuminen ja jyskäminen käy kylällä, kun nuo keskenkasvuiset pitää semmoista elämää. Menisivät korpeen elämöimään ja kaljaa kittaamaan, eivätkä syytelisi rahanarvoisia peltitötteröitä tien poskiin,.


    • Toimintaa-Nyt

      Poro on vaellus laumainen eläin eikä sitä voi aidata ( valtavat alueet..) koska silloin luonnon oma egosysteemi ei toimisi, mutta ajatuksessa sinänsä on järkeä. eli ihmiset voivat aidata ne omat pihansa ja asustus alueitten laidoillekin voi pystyttää aitoja ja näin toimien ongelmat poistuu jos ei kokonaan niin suurimmaksi osaksi

      Laitamille tehdyt aidat kuten hirvi aidatkin ovat sangen tehokkaita ja toimivia.

      Juupa eipäs vastakain asettelun sijaan olisi hyvä perustaa toimikunta suunnitelemaan ja valmistelemaan tarvittavia toimia ja sen kustannuksia toteuttamista ja hankkimaan rahoitusta hankkeelle. joita vois olla? metsähallitus. poronhoito yhtymät, luontoliitto,,,jne..asioista olisi otettava selvää..

      • Pororo

        "Poro on vaellus laumainen eläin eikä sitä voi aidata" Tämä on paskappuhetta, poroja on tarhattu eteläsuomea myöten erittäin menestyksekkäästi. Vasatuotto on joka kymmeniä prosentteja parempi mitä vallitsevalla systeemillä. Tietenkään sataa poroa ei voi aidata hehtaarin tarhaan vaan esimerkiksi puoli hehtaaria/poro. Poro kyllä pärjää, mutta pärjääkö poromies jos joutuu tekemään töitä karjansa eteen samoin kuin muut eläimenpitäjät eikä pääse retkeilemään kairaan mönkijällä ja kelkalla?

        "ihmiset voivat aidata ne omat pihansa ja asustus alueitten laidoillekin voi pystyttää aitoja" hullu ajatuskin, aitaaminen on nykyisenkin poronhoitolain mukaan paliskunnan tehtävä. Eikä aitaamisiin pitäisi lain mukaan edes joutua. Poronhoitolaki sanoo, että poroja on paimennettava niin, että ne eivät pääse vakituisten asuntojen pihoille, taajamiin eikä muille erityiskäyttöön otetuille alueille (uimarannat, leikkipuistot, turvesuot ja loma-auntojen pihat jne...)

        Ylipäätään poron omistajilla pitäisi ymmärtää se, että ei enää nykyään voi kaataa harrastuksensa haittoja muiden alueella elävien niskaan. Maailma ja asuminen haja-asutusalueillakin on muuttunut pysyväst. Asutus on maallakin ihan erilaista kuin muutama kymmenen vuotta sitten.


      • Pororo

        Poron vaellus johtuu siitä, että ne liikkuu kesä- ja talvilaitumien väliä ruuan perässä. Vaellustarve loppuu jos ruokaa on tarjolla tarhassa ympäri vuoden.


    • Porot-Rauhaan

      Kusipäistä riidan haluisuutta ja asiatonta arvostelua sitä suomessa junteilla riittää itketään ja kitistään ja aivo toiminta on siellä minne poron paska tippuu. no kai tämä asia sitten muita haukkumalla paranee...

      • Pororo

        Poromiesten mielestä on aina ollut kusipäistä riidanhaluisuutta kaikki mikä ei myötäile täysin poromiesten mielihaluja. Poromiesten pitää heidän mielestään saada tehdä täsmälleen mitä huvittaa ja muiden pitää hiljaa tyytyä osaansa. Muuten on kusipäinen riidankylväjä joka pitää pistää kuriin ja järjestykseen tarvittaessa voimakeinoin.

        Onko joku joskus kuullut yhdenkään poromiehen harmittelevan aiheuttamaansa haittaa kanssaihmisille? Eikö heillä yhtään hävetä se, että tavalliset ihmiset joutuu kärsimään heidän harrastustoiminnan lieveilmiöistä? Kuitenkin he toimivat toisten ihmisten mailla ja pihoilla. Luulisi löytyvän pikkaisen nöyryyttä maanomistajia kohtaan, mutta ei sitten tippaakaan. Ollaan kuin euroopan omistajat toisten mailla ja vaaditaan muuttamaan pois jos toiminta ei miellytä.

        Kumpi osapuoli on oikeasti juntti, kysyn vain.


      • phyit

        Poronliha ei muuten ole LUOMU:a, vaikka sitä sellaiseksi harhaanjohtajat kutsuu. Porot vaella muualla kun Oulu-Kuusamo tien varsilla ja nuohoavat saastaa kitusiinsa ja sitten se on olevinaan brändituotetta ja luomua. Minä en kyllä mokomaa lihaa syö missään muodossa. On sitä maailmassa muutakin syötävää kuin valtateitten varsien nuolijan ja nuohoajan saastaista lihaa. Mikään taho ei halua tutkia asiaa, koska se on niin arka ja PYHÄ asia


      • salaatti2

        Eikös ne olekkaan teidän kasvimailla ja pelloilla?


      • Anonyymi

        kommentoin hieman myöhässä:D mutta paras komentti tähän asti on ehottomasti sulla!!


    • järkikäteen

      Olen minä ihmetellyt, että miten jotkut kehtaa olla poro miehinä. En suurin surminkaan alkaisi moiseen haista paskan hommaan. Kuljeksia nyt porojen perässä pitkin mehtiä ja niitä kerätä ja hakia millon mistäki. Onhan niillä mönkijätkin käytössä, jolla ajellaan reteesti porojen perässä toisten mailla vahinkoa aiheuttaen. Jatkuvasti saavat pakettiautoillaan kuskata tuhannen rapipäitä ja olla hakemassa pois vääristä paikoista. Eiköhän tuo olisi helepompaa tehä aitaus ja pitää niitä siellä, olisivat turvassa pedoilta eikä tarvis olla aina itkemässä valtiovallalta korvauksia petojen tappamista elukoista. Haeskella raatoja pitkin korpia, on sehi kyllä hölömöä touhua. Jos mulla olisi poroja, niin minä en kyllä alakas minkään paliskunnan etteen rehkimään, vaan aijassa elättäisin, niin ei tarvis olla porukan mukana raijaamassa yhtenään ympäri pitäjää.

    • koverhar

      Onkos sitä porottomalla mitään oikeuksia poroihin nähden, kun poromiehillä vain tuntuu olevan kaikki valta ja oikeus toimia miten huvittaa. Ei poromiehillä ole taitoa tai halua tehdä kunnollista aitaa, jos sellaisen pyytäisi tekemään,. Kokemusta on, että kun kerran maailmassa tekivät muka poroaidan, niin eihän se koskaan pidätellyt rapipäitä, vaan lankojen välistä aina työntyivät. Ja niin kehnoja tolppia, paremminkin riukuja, jotka eivät kestä paria vuotta kauempaa ja niin harvaan ettei lanka-aita ole mikään este. Yksi poromies kävi kerran laittamassa paperinarua, kun oli pyydetty aitaa korjaamaan. Mustia muovisäkkiä kans muka laittoivat poropelotteiksi, joista ei ollut paskankaan hyötyä. Portti oli jonninjoutava hökötys sekin. Ajelevat yksityisten teillä ja mailla ja tietysti mönkijöillä, joihin muilla ajelijoilla ei ole asiaa. Ajelevat kantturansa aina yksityisten maille ja asumusten lähistöille, koska syvissä metsissä vaanii karhut. Taivalkosken keskustassa poron kantturat luuraa ja kyttäilevät omakotitalojen pihoja. Jolla on käytössään isot maasturit ja karjapuskurit, niin työnnelkääpä nuita kantturoita pois ajoteiltä, kun kohdallenne sattuu. Oman käden oikeus se on oltava, kun suomen torso laki ja pöljät päättäjät kerta eivät ala millekkään tämän mielivallan poistamiseksi koillismaalta.

    • POROTON

      ILMOITUKSET KAIKISTA POROJEN JA POROKARJOJEN AIHEUTTAMISTA HAITOISTA OSOITTEESEEN: [email protected]

      MUKAAN VOI LIITTÄÄ LASKUJA, KUVIA JA MUITA TODISTEITA.

      JOUKKOVOIMALLA HÄÄDÄMME POROT TAI AINAKIN SAAMME POROTTOMAN IHMISOIKEUKSIA KUNNIOITTAVAN LAIN.

      POSTIA PORO-ONGELMISTA JA LAITTOMUUKSISTA MYÖS KANSANEDUSTAJILLE MENEMÄÄN!!!

    • Hmmmq

      Minä muistan ku lapsena poromiehet tulivat verkkojen ja tolppien kanssa, aitasivat mummoni talon pihapiirin missä puutarha ja kasvimaa. Porot eivät tallanneet kasvimaata ja mummo oli tyytyväinen.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      55
      1816
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      43
      1593
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      51
      1542
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1485
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      5
      1478
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      5
      1384
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      7
      1298
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      11
      1263
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      3
      1142
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      3
      1123
    Aihe