Faktoja ydinvoimasta 3

FaktaaKehiin

Kaksi edellistä saman otsikon alla olevaa ketjua on suljettu, kun noin 500 viestiä on tullut täyteen. Suuri osa varsin faktapitoisia, ainakin palstan tasoon nähden, joten surku että pikkuhiljaa hautautuvat. Mulla ei ole tapana nostaa vanhoja juttuja framille niinkuin jollain muilla.

Aliotetaan uusi linkillä, jossa kehutaan Suomen loppusijoitushenketta, edistymistä pienin askelin ja vähin äänin.

https://www.nytimes.com/2017/06/09/science/nuclear-reactor-waste-finland.html?_r=1

227

6462

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vihermuutos

      Fiksuimmat vihreätkin ovat huomanneet, että ydinvoimaa tarvitaan ilmastonmuutoksen torjumiseksi.


      http://www.turunvihreat.fi/2017/03/06/vihreiden-energiavisio-tunnustaa-tosiasiat/

      "Ei siis riitä, että me korvaamme nykyiset hiilivoimalamme muilla ratkaisuilla. Jonkun on korvattava myös ne hiilivoimalat jotka muuten väistämättä rakennetaan esimerkiksi Kiinaan tai Intiaan. Siksi on käytännössä lähdettävä siitä, että resursseja hankitaan sekä ydinvoimalle että uusiutuville energiamuodoille. "

      • Nuklidikartta

        Neuvostoliittohan ilmoitti jo viime vuosituhannella, että ydinvoimalan energiatase on negatiivinen. Eli polttoaineesta ei saada kaikkea sitä tehoa, mitä sen valmistamiseen on käytetty. Koko ruljanssin tarkoituksena on siis joku ihan muu kuin sähköntuotanto. Sitä syytä voi jokainen hiljaa mielessään arvailla...


    • Kylmä_Totuus

      Kaksi hienoa aloitusta on aloittaja aiheesta laittanut ilman poliittista liturgiaa. 1000 viestiä jo kertoo asiapohjalta lähteneistä aloituksista. Kiitos aloittajalle todenperäisistä aloituksista alalla ammatikseen toimivilta kommentoijilta ja varsinkin minulta. Pidä sama asiapohjainen linja vastaisuudessakin äläkä provosoidu vaikka provosoidaan, Manua lainatakseni.

    • FaktaaKehiin

      Kiitos kylmälletotuudelle rohkaisusta. Joo jatketaan faktalinjalla. Aiemmissa viesteissäni on viitetiedoin osoitettu että (en nyt viitsi kaivaa esiin):
      * Ydinvoimalla on rakennettu eniten fossiilienergiaa korvaavaa sähköntuotantoa, jos lasketaan yksiköissä korvaava TWh vuodessa
      * Ydinvoiman elinkaaren hiilidioksidipäästöt ovat samaan luokkaa kuin vesi- ja tuulivoimalla, vähemmät kuin aurinkovoimalla, ja vain pari prosenttia fossiilisähkön päästöistä
      * Tähän mennessä on rakennettu vain markkinaehtoista ydinvoimaa. Hinkleyn laitos olisi ensimmäinen, joka saisi takuutariffin. Sen sijaan vaihtelevatehoista uusiutuvaa sähköä (aurinko, tuuli) on rakennettu lähes poikkeuksetta tukien turvin.

      Eli Stuxnetin kirjoiotelmat ovat jälleen kerran vihervaletta.

      • FaktaaKehiin

        Sellaista joka saa tulonsa sähkön myynnistä markkinahintaan.


      • NoinhanSeOn

        Tai sitten omakustannushintaan, jos on ns. mankalamalli. Tuo omakustannushinta on ollut keskimäärin markkinahintaa alempi.


      • Anonyymi

        Markkinaehtoinen joka itse kannattaa itsensä, Näin se menee, Tuulivoimala ei ole sitä koska valtion pitää tukea rakentamista että ylläpitoa


    • Ydinsähkö
      • Harmi. OL3 on valmistumisestaan (2009, vai millon sen piti valmistua) tuottanut maailman puhtainta ja ehkä turvallintakin ydinsähköä. Joudumme nyt kauhulla odottelemaan, että siellä alkaa paukkumaan, ja se syytää ulos radioaktiivisia päästöjään.

        Joditabletit ovat halpa terveysvakuutus ydinonnettomuuden jälkeen, varsinkin lapsille ja nuorille. Ne säilyy noin viisi vuotta (tarkistakaa pakkauksesta).


    • FaktaaKehiin
      • NoinOn

        Loviisan jatkoakan kautta, ja kun vireillä olevat ydinvoimalaitoshankkeet valmistuvat, on meillä ydinperusvoimaa tuollaiset 4,6 GW 2030-luvun lopulle asti. Se on erittäin hyvä kivijalka sähköntuotannolle. Sen päälle sähkön ja lämmön yhteistuotantoa ja metsäteollisuuden sähköntuotantoa, niin vaihtelevatehoisen uusiutuvan määrä voidaan rajata aika marginaaliseksi. Ja tarvittaessa sitä voidaan ostaa polkuhinnalla ulkomailta.


    • FaktaaKehiin
    • JymäkkääAinetta

      Tiesittekö, että fissioituessaan yksi kilo Plutoniumia (Pu-239) tuottaa yli 2 miljoonaa kilowattituntia vastaavan määrän energiaa.

      • Ydinvoiman surkea energiatehokkus alkaakin jo tuosta uraanista: sen energiasta hyödynnetään alle 1%, mikä tarkoittaa 100-kertaista saastuttavaa uranin louhintaa.

        Esimerkkisi mukaan jäisi uraanikilosta siis käyttämättä 200 miljoonaa kilowattituntia energiaa.

        Ydinvoima on tunnetusti energian suurrtuhlari, joka kaiken lisäksi yllyttää tuhlaamaan sitä.


      • Anonyymi
        stuxnet kirjoitti:

        Ydinvoiman surkea energiatehokkus alkaakin jo tuosta uraanista: sen energiasta hyödynnetään alle 1%, mikä tarkoittaa 100-kertaista saastuttavaa uranin louhintaa.

        Esimerkkisi mukaan jäisi uraanikilosta siis käyttämättä 200 miljoonaa kilowattituntia energiaa.

        Ydinvoima on tunnetusti energian suurrtuhlari, joka kaiken lisäksi yllyttää tuhlaamaan sitä.

        Ydinvoimaloiden hyötysuhtetta louhitun uraanin määrään nähden katsottuna olisi mahdollisuus parantaa. Helpoin tapa olisi hyödyntää ydinvoimalaa kaukolämmön tuottajana ja jättää sähkön tuotanto kokonaan pois.

        Helsingissä vihreätkin poliitikot ovat tosissaan miettimässä asiaa. Yksi vanhanaikainen Loviisan reaktori tuottaa sähköä noin 500 MW mutta lämmöntuotossa siitä saisi lähes koko Helsingin tarvitseman kaukolämpötehon. Pari modulaarista pelkkään lämmöntuotantoon tarkoitettua reaktoria poistaisi tarpeen ajaa rekkarallina haketta Helsingin keskustaan.

        Ydinvoiman uraanimalmikiloa kohti lasketun energiatehokkuuden parantamisen suurimpana esteenä on se, että kertaalleen käytettyä ydinpolttoainetta on hyvin ikävä lähteä uudelleenkäsittelemään turvallisuussyistä johtuen. Kun uraanista ei todellakaan ole pulaa niin on turvallisempi ratkaisu käyttää suurempi määrä polttoainetta kertaalleen kuin rakentaa Suomeen oma Sellafield.

        Itse en halua nähdä täällä enkä lähiseudulla ydinpolttoaineen uudelleenkäsittelyä. Se moninkertaistaisi tuotettua energiamäärää kohti aiheutuvan riskin ja radioaktiivisten aineiden päästöt. Samalla luotaisiin terroritoiminnan kannalta erittäin kiinnostava kohde ja saataisiin aikaan ongelma prosessissa tuotetun reaktoriplutoniumin suhteen. Muodostuvat jätteet eivät enää olisi keramiikkaa vaan liukoisia aineita, joiden säilyttäminen olisi paljon hankalampaa.

        Lähimmät toiminnassa olevat ydinpolttoaineen uudelleenkäsittelylaitokset ovat tällä hetkellä kaikki noin 2000 km päässä Suomen rajoista.


    • FaktaaKehiin
    • K.Late

      "Säteilyn pelko on vaarallisempaa kuin säteily sinänsä. "

      Kyllä, jos laittaa kaikki vaikutukset, kuten syövätkin, pelon piikkiin. Olen nähnyt väitettävän, että sikiöiden kehitysvauriotkin johtuisivat lopulta pelosta, joten kannattaa pitää suut supulla, eikä jutella sille vatsalle raskausaikana ihan mitä vaan. Tsernobylissä pelko on aiheuttanut terveysongelmia noin 3 miljoonalle lapselle.

    • FaktaaKehiin
    • FaktaaKehiin

      Japanissa käynnistellään uudelleen ydinvoimalaitoksia pikkuhiljaa. Nyt on käytössä viisi yksikköä: Sendai 1 ja 2, Takahama 3 ja 4 ja Ikata 3. Viiden muun yksikön käynnistyksen edellytyksenä olevat muutostyöt on hyväksytty.
      http://www.genanshin.jp/english/facility/map/

    • MaailmanVihreinMaa

      Jälleen voitto TVO:lle. Edullista ydinvoimaa - hyvä asia TVO:lle ja Suomelle.

      https://www.kauppalehti.fi/uutiset/tvolle-jalleen-osavoitto-olkiluoto-3--riidassa/mSLZ3zkE
      Kansainvälisen kauppakamari (ICC) on antanut osapäätöksen Olkiluoto 3 -ydinvoimalaa koskevassa riidassa. Riita koskee Olkiluoto 3 EPR -ydinvoimaprojektin viivästymistä ja siitä aiheutuneita kustannuksia.

      Kiistan osapuolina ovat Teollisuuden Voima (TVO) ja laitostoimittaja-konsortio, johon kuuluvat AREVA GmbH, AREVA NP SAS ja Siemens AG.

      Osapäätöksessä on lopullisesti ratkaistu suurin osa käsitellyistä asioista TVO:n eduksi ja toisaalta hylätty suurin osa laitostoimittajan väitteistä näiltä osin.

      • Noinkohan

        Taitaa olla todella edullinen laitos loppujen lopuksi!


    • FaktaaKehiin

      https://ourworldindata.org/what-is-the-safest-form-of-energy/

      Taas uusi tutkimus todistamassa, että ydinvoima on ylivoimaisen turvallinen tapa tuottaa energiaa fossiilisiin polttoaineisiin verrattuna. Ja on muistettava että vaihtelevatehoiset uusiutuvat eivät toimi ilman täydentävää fossiilista voimaa.

    • K.Late

      "Taas uusi tutkimus todistamassa, että ydinvoima on ylivoimaisen turvallinen tapa tuottaa energiaa fossiilisiin polttoaineisiin verrattuna."

      Sanotko tuota mielipidekirjoustusta tutkimukseksi? Ihan toivoisin vastauksen tähän kysymykseen, jos se ei ole liikaa vaadittu.

      • FaktaaKehiin

        Mielipidekirjoitus? Jos katsot artikkelia, kuhunkin väittämään on viitteet ja lopussa on viiteluettelo. Kuvista voi vielä erikseen klikata käytetyt viitteet. Useimmat viitteet saat klikkauksella esiin arvioidaksesi niiden luotettavuutta.


    • K.Late

      Kyllähän minäkin saisin viiteitä käyttämällä uskoteltua mitä tahansa sopivasti valittua vaihtoehtoista todellisuutta, mutta ei se vielä tutkimus olisi. Itse olet hyökännyt voimakkaastin täällä mm Jablovskin Tsernobyl-julkaisua vastaan, vaikka kaikki sen väitteet sisälsivät viitteen.

      Kyllähän se oli mielipidekirjoitus, ei siitä mihinkään pääse.

      • FaktaaKehiin

        Sovitaan että faktoilla terästetty mielipidekirjoitus.


      • Viitteitä valitaan yleensä mielipiteen perusteella. Täälläkin :)


    • FaktaaKehiin

      https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/mielipide-kotimaa/jarkeva-luonnonsuojelija-miten-patrick-mooren-ajatukset-toimisivat-suomessa/

      Suomen Kuvalehdessä on hyvä artikkeli "järkiluonnonsuojelija" Patrick Mooresta, joka oli Greenpeacessa uranuurtajia mutta sittemmin erosi siitä linjaerimielisyyksien vuoksi. Greenpeacen tapaisten ympäristöjärjestöjen strategiaa siinä kuvataan seuraavasti: ”Ainoa keino suurten ihmisjoukkojen käytöksen muuttamiseksi on luoda helposti tajuttava ympäristöuskonto, jonka kautta ihmiset uskovat johtajiinsa liikoja kyselemättä. Asioiden selvittäminen tieteelliseltä pohjalta on liian monimutkaista.”

      Artikkelissa sovelletaan Mooren periaatteita Suomen tilanteeseen. Ydinvoiman osalta se merkitsisi seuraavaa: "Fennovoima saisi luvan rakentaa Pyhäjoelle painevesireaktoriin perustuvan ydinvoimalan ja myös Fortum saisi luvan Loviisan jatkohankkeille 2020-luvulle, kun siinä vaiheessa seuraavan sukupolven teknologia (high-temperature gas-cooled reactors, fast neutron reactors, breeder reactors) on jo kaupallisesti hyödynnettävissä."

      • Vieläkö tuota Moore -pelleä joku vakavissaan uskoo missäänasiassa?
        Hänhän sanoi ilmastonmuutoksen olevan hyvä asia, mitä tulee ihmisten hyvinvointiin!
        https://fi.wikipedia.org/wiki/Patrick_Moore_(ympäristöaktivisti)

        Tuo pellelausuma on kylläkin jotenkin linjassa ydinvoima-mielipiteestään.


      • PatrickMoore
        stuxnet kirjoitti:

        Vieläkö tuota Moore -pelleä joku vakavissaan uskoo missäänasiassa?
        Hänhän sanoi ilmastonmuutoksen olevan hyvä asia, mitä tulee ihmisten hyvinvointiin!
        https://fi.wikipedia.org/wiki/Patrick_Moore_(ympäristöaktivisti)

        Tuo pellelausuma on kylläkin jotenkin linjassa ydinvoima-mielipiteestään.

        Stuxnet-pelleä ei ole kai kukaan uskonut edes leikillään missään asiassa.


    • kunhankysäisin

      stuxnet levittää seuraavaa kuulemma-väitettä avaamassaan ketjussa: http://keskustelu.suomi24.fi/t/14946338/sateilyvalvonnassa-huijataan

      K.Late, "Tsernobylin jälkeen Suomessakin kuulemma "leikattiin" mittaustuloksia, eli yli 100 000KBq(CS137/neliömetri) arvoja ei saanut kirjata ylös."

      Uskotko sinä stuxnet itse tuohon K.Laten esittämään väitteeseen?

      Saapa nähdä, mikä on stuxnetin vastaus kysymykseeni vai vastaako mitään?

    • K.Late

      Tuo minun väitteeni on korjattu jo kahdessa ketjussa, joten se siitä.

      • Se että minä olisin sitä levittänyt, on sontaa - lainasin kylläkin, koska en huomannut virhettä, mutta sen havaittuani lainasin omaa korjausviestiäsi:

        "Poikkeuksellisesti lainaan tähän toisen käyttäjän viestistä kappaleen, joka oli kirjoitettu ennen keskustelun poistoa:

        "K.Late 1.8.2017 23:28

        ... minulle sattui pilkkuvirhe, Suomen virallisesti tunnustetut luvut olivat keskiarvo maksimissaan 80KBq/neliömetri., yli 100KBq laskeumaa ei saanut ilmoittaa." "
        http://keskustelu.suomi24.fi/t/14946948/sateilyvalvonnassa-huijataan#comment-90696987


    • FaktaaKehiin

      http://www.thenews.pl/1/12/Artykul/319221,Poland-takes-decision-to-build-first-nuclear-power-plant-report

      Puolan hallitus on tehnyt päätöksen ydinvoimalaitoksen hankkimisesta, mutta asioita on vielä auki: toimittaja (ranskalainen, kiinalainen, korealainen) ja rahoitus. Joten kirkossa kuulutettu hanke ei ole.

    • vähänkös-ihmettelen-

      Tälläkin hetkellä näytetään käyttävän ydinvoimaa melkeinpä säätövoimana. Kun hinta laskee markkinoilla riittävän alas, niin pudotetaan ydinvoimasta muutama 100 MW pois. Tuonti pidetään aina jossain 2000-3000 MW välillä. Mitä uudella ydinvoimalla tehdään, jos sitä ei kannata tuottaa jatkuvasti.

      • Ranskassa tuota ydinreaktorin tehonsäätöä ulkoisen kuorman mukaan (myös ydinvoimaloiden alasajolla esim. viikonloppuisin) on harjotettu jo vuosikausia. En tiedä johtuuko mm. Ranskan ydinvoimaloissa havaitut reaktorin paineastian hiushalkeamat siitä. Asiantuntijat ovat olleet sitä mieltä, että reaktorin tehon säätö ylös/alas lisää ydinonnettomuuden riskiä. Itse ajatteln samoin.


    • FaktaaKehiin

      http://www.world-nuclear.org/information-library/economic-aspects/energy-subsidies.aspx

      Energiatuista on jos minkämoista selvitystä ja väitettä. Paras yhteenveto on mielestäni WNAn linkkijutussa, siitä hieman kiteytystä.

      Ensinnäkin, energiatuen määrittely on vaikeata. Tuossa artikkelissa ne on jaettu karkeasti kolmeen luokkaan: tutkimus- ja kehitys(T&K)-tuki, suorat tuet ja epäsuorat tuet.

      Maailmanlaajuisesti ydinvoima on ollut suurin T&K-tuen saaja, kunnes kymmenisen vuotta sitten tuet uusiutuville ja energiatehokkuudelle ohittivat ydinvoimatuen ja ovat sen jälkeen olleet suunnilleen kaksinkertaisia.

      Suoria tukia on varsin monenlaisia: investointituet, erilaiset syöttötariffit, sähkösertifikaatit, verohuojennukset... Ne kohdistetaan pääasiassa uusiutuvalle energialle ja ydinvoima ei ole päässyt juurikaan niistä nauttimaan (Hinkleyn laitokselle on sellainen suunnitteilla). Yhteenvetoa näistä tuista ei ole esitetty mutta summat ovat aika huimia; esim. Saksan syöttötariffi on yli 20 mrd€ vuodessa nykyään.

      Epäsuoriin kustannuksiin sisäsltyvät ulkoiskustannukset, joita ei ole sisällytetty säshkön hintaan. Niistä enemmän myöhemmässä viestissä.

      USAssa energiatuet vuodesta 1950 vuoteen 2016 ovat kaikkiaan noin 1000 mrd$. Suurin saaja on ollut öljyteollisuus, 40 % kaikesta. Vaikka ydinvoima on saanut eniten T&K-tukea, on sen osuus koko tuesta 8 % ja vain puolet uusiutuvan energian saamasta tuesta.

      Suomessa ydinvoiman saama tuki on ollut todella, koska meillä ei ole ollut laajoja alan T&K-ohjelmia, jotka valtio olisi kustantanut.

    • K.Late

      "Suomessa ydinvoiman saama tuki on ollut todella, koska meillä ei ole ollut laajoja alan T&K-ohjelmia, jotka valtio olisi kustantanut. "

      Veikkaan, että puuttuva sana on alhaista. Kerro tarkemmin, onko sitä ylipäätänsä ollut? Voiko mikään valtio rakentaa ydinvoimaa ilman näitä oheiskustannuksia?

      • FaktaaKehiin

        Ei Suomi ole rakentanut ydinvoimaa, on vain rakennuttanut, eli suomalaiset yhtiöt ovat olleet tilaajan ominaisuudessa. Silloinkin pitää tietysti olla riittävästi alan asiantuntemusta.

        Vähän sama kuin vaikkapa matkustajalentokoneiden kanssa. Ei niitä ole tehty koskaan Suomessa mutta osataan silti käyttää ostokoneita.


    • K.Late

      Et ihan tuohon usko itsekkään.

    • FaktaaKehiin

      Sähköntuotannon ulkoiskustannuksilla tarkoitetaan sellaisia yhteiskunnalle koituvia kustannuksia, joita ei ole sisällytetty sähkön hintalaskelmiin.

      Ylivoimaisesti suurin ja paljolti mittaamaton ulkoiskustannus liittyy hiilidioksidipäästöihin ja niistä aiheutuvaan ilmastonmuutokseen. Suurimmat päästöt ovat fossiilituotannolla (maakaasu - hiili: 500 - 1000 gCO2/kWh) kun taas ydinvoiman, vesivoiman ja tuulivoiman elinkaaripäästöt ovat vain pari prosenttia noista lukemista. On myös muistettava, että laajamittaisen sähkövarastojen puuttuessa paljon vaihtelevatuotantoista uusiutuvaa sisältävä järjestelmä tarvitsee tuekseen paljon fossiilivoimaa (esim. Saksa), kun taas paljon ydinvoimaa sisältävä järjestelmä tarvitsee sitä vain vähän (esim. Ranska ja Ruotsi).

      Ulkoiskustannuksia aiheutuu myös muista ilmansaasteista. Suurin likaaja on tässäkin suhteessa hiilivoima pienhiukkaspäästöineen. Euroopassa hiilivoiman arvioidaan aiheuttavan jopa 23 000 ennenaikaista kuolemaa vuosittain. Myös hiilenpoltosta aiheutuvien elohopeapäästöjen terveysvaikutukset voivat olla suuret.

      Jos tarkastellaan sähköntuotantoon liittyviä välittömiä kuolemantapauksia, vaarallisinta on tilastojen valossa vesivoima, yli 800 kuolemaa per TWa. Hiilestä aiheutuu noin 350 ja maakaasusta vajaat 100 kuolemaa per TWa. Ydinvoimaan liittyy vain 8 kuolemaa per TWa. Ydinvoiman kohdalla voidaan tietysti spekuloida esim. Tshernobylin onnettomuudesta aiheutuvilla viivästyneillä kuolemantapauksilla. Järkevien arvioiden mukaan niiden määrä jää kuitenkin pienemmäksi kuin esim. edellä mainittu hiilivoimasaasteista aiheutuvien vuotuisten kuolemantapauksien määrä.

      Ydinvoiman ulkoiskustannukseksi on myös esitetty täyden onnettomuusvakuutuksen puutetta. Järkevien tilastollisten arvioiden perusteella sen merkitys ei ole kovin suuri. Esim. jos kaikesta ydinvoiman tuotannosta perittäisiin luokka 1 €/MWh maksu, voitaisiin sillä kattaa 100 mrd€ maksava onnettomuus 40 vuoden välein.

      Ydinjätehuollon ja ydinvoimalaitosten käytöstäpoiston kustannusten kattamiseksi on laajalti otettu käyttöön voimalaitosten käyttöaikana kartutettavat rahastot. Esim. Suomessa on ydinjäterahastointi toiminut jo 30 vuotta. Joissakin maissa joudutaan valtion varoin kustantamaan "historiallisten" ydinjätteiden huoltoa, mutta usein ne ovat peräisin ydinaseiden tuotannosta tai tutkimus- ja kehitystyöstä. Myös kivihiilen poltosta syntyneitä jätteitä ja kaivosalueita joudutaan hoitamaan valtion varoin. Ja esim. aurinkokennojen tuotannossa kertyy ongelmajätteitä, joiden huoltoa ei ole viety täysimääräisinä paneelien hintaan.

      EUn ExternE-tutkimus päätyi seuraaviin arvioihin eri sähköntuotantomuotojen ulkoiskustannuksista:
      * Hiilivoima 2-10 snt/kWh
      * Maakaasuvoima 1-4 snt/kWh
      * Ydinvoima 0,2-0,7 snt/kWh
      * Tuulivoima 0,05-0,25 snt/kWh.

    • Variantti

      Hankkeista viis. Mikään ei ole enemmän aurinkoenergiaa, kuin ydinvoima, se on mkokoonpuristettua aurinkovoimaa. Raskaat isotoopit , jotka ovat meillekin eksyneet, ovat syntyneet supernovissa, eli suurien tähtien todella väkivaltaisissa kuolemissa, siis tähdellistä energiaa. Ydinvoimassa ja säteilyssä ei ole mitään pelättävää, kunhan se on hallinnassa. Perussääntö on, pidä se kropan ulkopuolella ja varsinkin älä syö tai hengitä sitä, se on pahinta. kaikki muu hoituu noin paperinohuella suojalla, jos et ihan aktiivisessa reaktorissa ole.

    • K.Late

      "Perussääntö on, pidä se kropan ulkopuolella ja varsinkin älä syö tai hengitä sitä, se on pahinta."

      Kumpa tuo olisikin yksilön itsensä päätettävissä.
      Hyvä neuvo kuitenkin, pidetään mielessä ja harjoitellaan olemaan hengittämättä ja syömättä.

    • Kuumakoe

      Olkiluoto 3 ydinvoimalasta tulee hyvä,

      http://www.talouselama.fi/uutiset/kuumakoe-edessa-tvo-uskoo-etta-olkiluoto-3-valmistuu-loppuvuonna-2018-6670131

      " Syksyllä Olkiluoto 3:ssa käynnistyy kuumakoe, jossa testataan koko ydinvoimalaitoksen käyttöä ilman uraania. Koe kestää syksyn. Kesällä laitoksessa on tehty kylmäkoe, jossa tehtiin kymmeniä eri testejä painetasoilla. Niillä varmistettiin primääripiirin tiiveys. Testit menivät hyvin, vuotoja ei tapahtunut.

      Tulevan syksyn aikana laitoksen polttoaine saapuu Olkiluotoon.

      Säteilyturvakeskuksen turvallisuusarvio käyttöluvasta pitäisi valmistua kuluvan vuoden loppuun mennessä. Polttoaine ladataan laitoksen ensi keväänä ja testisähköä on määrä tehdä ensi vuoden jälkipuoliskolla. Rakentajakonsortio luovuttaa voimalan TVO:lle näille näkymin vuoden 2018 lopussa.

      Nyt Olkiluodossa tuotetaan kahden ydinvoimalan turvin noin 20 prosenttia Suomen sähkön tarpeesta. Kun kolmas voimala otetaan käyttöön, luku nousee 30 prosenttiin."

    • Referenssi

      Fennovoiman referenssilaitos tuotantoon ensi vuonna.

      http://www.verkkouutiset.fi/talous/rosatom leningrad ydinvoimala-69250

      Rosatom: Uusi ydinvoimalayksikkö ensi vuonna käyttöön Sosnovy Borissa

      Leningradin ydinvoimalassa on aloitettu uuden voimalayksikön käyttöönoton viimeinen merkittävä vaihe ennen voimalaitoksen kytkemistä sähköverkkoon, kertoo energiayhtiö Rosatom.
      Kuumatestauksen aikana tarkastetaan tuotantolaitteiston ja teknisten järjestelmien suorituskyky sekä valmius ydinpolttoaineen lataukseen ja varsinaiseen työkäyttöön. Toimenpide kestää 30 päivää ja sen aikana suoritetaan 78 erilaista testiä.

      Onnistuneesti toteutettu testaus on Rosatomin mukaan merkittävää VVER-1200-reaktorihankkeen kannalta, sillä kyseessä on referenssihanke moniin Venäjän ulkopuolella rakennettaviin ydinvoimalaitoksiin. Muun muassa Fennovoiman ydinvoimalaitos on tarkoitus varustaa VVER-1200-reaktoreilla.

      Leningradin ydinvoimalan ensimmäisen uusi yksikkö on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2018 ja toinen yksikkö vuonna 2019.

      Yhteensä ydinvoimalaan rakennetaan neljä uutta yksikköä, jotka korvaavat vanhat RBMK-reaktoreilla toimivat yksiköt. Ensimmäisen vanhan yksikön alasajo aloitetaan vuonna 2018.

      http://www.verkkouutiset.fi/talous/rosatom leningrad ydinvoimala-69250

      • NoinhanSeOn

        Ensimmäinen VVER-1200 laitos otettiin kaupalliseen käyttöön Nonovoronezissa tämän vuoden helmikuussa.


    • FennoJees

      Okei, ja onko tämä Leningradin VVER-1200 laitos sitten toinen ?

      Hyvä, että näitä Hanhikivi1-referenssejä on ja tulee käyttöön.

      • NoinhanSeOn

    • FaktaaKehiin

      Olkiluoto-2:n huoltoseisokki oli tavallista pitempi ja venyi vielä suunnitellusta. Vaihdettiin mm pääkiertopumppuja. Remontin ansiosta saatiin lisää tehoja; Olkiluoto-2:n sähköteho on ollut noin 20 MW suurempi kuin Olkiluoto-1:llä.

    • FaktaaKehiin
    • MaailmanVihreinMaa

      Järjen valo alkaa pilkahdella myös vihreissä:


      http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/vihreat-vastustavat-ydinvoimaa-vai-vastustavatko-sittenkaan-ydinvoima-on-merkittavin-paastottoman-energian-lahde-6672605

      Vihreiden Helsingin kaupunginvaltuutettu, diplomi-insinööri Atte Harjanne ja piraattipuolueen kaupunginvaltuutettu fysiikan tohtori Petrus Pennanen ottavat tämän päivän painetussa Tekniikka&Taloudessa julkaistavassa mielipidekirjoituksessa voimakkaasti kantaa ydinvoiman puolesta.

      "Ydinvoimaa ei kannata haudata vaihtoehtona vain vahvojen lukkiutuneiden mielikuvien takia", he kirjoittavat. "Parhaimmillaan päästötön ja turvallinen ydinenergia on todellista clean techiä."

    • FaktaaKehiin
    • FaktaaKehiin
    • ttkkl

      Amerikkalaiset pelkäävät atomikoealueiden säteilyjä ja ovat rakentaneet suojauksia, etteivät poksauttaisi Valkoista taloa tuhkakasaksi! Näkyvät miyyareilla maapallon toiselle puolen asyi, eli avaruuden kolmeen ulottuvuuteen hajonneet,! Voi vain arvella. palonko säteilee lähempänä!

    • FaktaaKehiin

      https://www.youtube.com/watch?v=Kr26881WfUU

      Hieno filmikertomus Barakah'in ydinvoimalaitoksen (4x1200 MW) rakentamisesta neljän vuoden aikana. Ykkösyksikkö odottelee jo käynnistyslupaa. Ei siinä kauana nokka tuhissut, kun korealaiset laittoivat laitoksen pystyyn! Eikä tainnut viranomainenkaan turhasta niuhottaa.

    • K.Late

      " Eikä tainnut viranomainenkaan turhasta niuhottaa."

      Turhastako se vain niuhottaa?? Kiitollista varmaan rakentaa valtioon, jolla ei ole alan koulutettuja viranomaisia omasta takaa, ei välttämättä edes alan lainsäädäntöä. Käyttöönottoakin joudutaan viivästyttämään, koska edes operaattoreita ei ole ehditty kouluttamaan. Toivottavasti kaikki menee hyvin siellä aurinkopiitsillä, kun kiirettä pitää.

      Öljysheikit ovat varmaan saatu jotenkin nauramaan aurinkovoimalle, joka tuolla tulisi halvemmaksi.

    • K.Late

      Jos otetaan huomioon ne skandaalit ja laajamittaiset huijaukset, joita Kepco on käynyt läpi kotimaassaan, niin kyllähän tuolla Emireeteissä viranomaiselta on vaadittu paljon. Ei siihen riitä Stukin myymä viikon kurssi, kun tyhjästä lähdetään.

    • NoinhanSeOn
    • K.Late

      " Korkea arvio vuonna 2050 on jonkin verran yli kaksinkertainen nykyiseen ydintehoon verrattuna, ja matala arvio vastaa suunnilleen nykyistä tehoa."

      Suattaapi ollakki, vuan suottaapi jottei olekkaa. Tuollaisia arvioita on mukava heittää kehiin, voip jopa mennä kohillee.

      Kaksinkertainen taitaa olla kuitenkin mahdoton, koska sen pitäisi jo nyt näkyä aikeissa ja suunnitelmissa.

      • NoinhanSeOn

        Haasteita on mutta ei ihan mahdotonta. Tällä hetkellä on rakenteilla noin 50 ydinvoimayksikköä, joiden pitäisi tulla käyttöön vuoteen 2025 mennessä. Tuo määrä pitäisi kolminkertaistaa ja lyhentää rakentamisaika 5-6 vuoteen, jotta tavoitteeseen päästäisiin. Tehtaissa valmistettavat modulaariset reaktorilaitokset voisivat avata uusia näkymiä.


    • FaktaaKehiin
    • K.L.stux

      " Herbertin roolista todettiin Thomas Rosenbergin toimittamassa kirjasessa totuudenmukaisesti, että totuus oli hänelle suhteellinen käsite ydinvoiman vastustuksessa. Tarkoitus pyhitti hänelle keinot."

      Mieleen tulee pari samanlaista aktiivista ydinvoiman vastustajaa tällä palstalla.

    • NoinhanSeOn

      http://environmentalprogress.org/big-news/2017/10/19/victory-pro-nuclear-win-in-south-korea-gives-momentum-to-atomic-humanists-everywhere

      Etelä-Koreassa noin 500-jäseninen kansalaisraati on saanut tehtäväkseen ottaa kantaa kahden ydinvoimayksikön ( Shingori-5 ja -6 reaktorit), jotka ovat noin 30 % valmiit mutta joiden rakentaminen on keskytetty, rakentamisen jatkamiseen tai lopettamiseen. Heitä perehdytettiin kysymykseen monipuolisesti ennen lopullista äänestystä. Lopputulos oli 60/40 laitosten rakentamisen jatkamisen puolesta. Tulosta voidaan pitää yllättävänä sillä alkuvaiheessa raadin mielipiteet olivat kielteiset ja Greenpeacen ja Friends of Earthin pajunköysikampanja oli massiivista. Prosessin kuluessa erityisesti raadin nuoremmat jäsenet muuttivat mieltään; he tunsivat vastuunsa ilmastosta ja jälkipolvista. Ydinvoimaan kielteisesti suhtautuva Presidentti Moon on luvannut kunnioittaa raadin äänestystulosta.

    • K.Late

      " Greenpeacen ja Friends of Earthin pajunköysikampanja oli massiivista. "

      Ja vastapuolella ei ollut mitään kampanjaa? Siellä ei ainakaan luvattu pelastaa maailmaa ilmastonmuutokselta, kjäh.

      Etelä-Korean ydinvoimaskeptisyys juontaa juurensa monenlaisista skandaaleista ja korruptioista ydinvoimarakentamisen yhteydessä. Mm yli puolessa valtion ydinvoimaloista on todetttu olleen viallisia tai väärennettyjä osia. Testipöytäkirjoja oli väärennetty noin 10 000. Eipä ihme, että kansalaisraati oli alunperin vastustavalla tuulella, vaikka lahjat myönteiseen päätökseen lopulta löytyivätkin.

    • FaktaaKehiin
    • Hyödyksi
    • K.Late

      "Hyvä selvitys Olkiluodon laitoksen turvallisuuskysymyksistä."

      Jep, kun laati kysymykset itse, niihin voi kehitellä aika vakuuttavat vastaukset. Eikä tarvitse turhaan vastailla esimerkiksi höyryräjähdyksen mahdollisuusteen, silloin kun tulvitettuun kuivatilaan alkaa plomsahdella sulanutta ydinmassaa.

      • FaktaaKehiin

        "Laitosyksiköillä on lisäksi tehty lukuisia muutoksia, jotka eivät näy oletetun sydänvauriotaajuuden alenemisena, sillä niiden avulla on pyritty mahdollisen vakavan reaktorionnettomuuden hallintamahdollisuuksien parantamiseen sekä ympäristöseuraamusten pienentämiseen. Näihin parannuksiin kuuluvat muun muassa reaktorin suojarakennuksen vahvistaminen höyryräjähdysten varalta sekä suojarakennuksen suodatettu paineenalennusjärjestelmä, jonka avulla suojarakennuksen paineenalennuksesta onnettomuustilanteessa mahdollisesti aiheutuvaa radioaktiivista ympäristöpäästöä voidaan tehokkaasti rajoittaa."

        Et tainnut lukea kunnolla, kyllä tuolla höyryräjähdyksestäkin kerrotaan.


    • K.Late

      Kas, olihan siellä lause myös höyryräjähdyksestä. Tuli luettua vähän hätäisesti.

    • niinhän.se

      Ensin kannattaa tutustua annettuun viitetietoon. Kun niin tekee, voi säästyä turhalta mutinalta.

      Olihan siellä viitteessä vielä tämäkin:

      "Mikäli suojarakennuksen jäähdytystä ei onnistuta palauttamaan, suojarakennuksen paineen ja lämpötilan hallitsemiseksi suojarakennuksen kuivatilan yläosan murtolevylinja aukeaa 6 barin paineessa johtaen höyryn ja kaasun suodattimen ja ilmastointipiipun kautta ulos. Suodatin minimoi ympäristöpäästöt. Suodatinlinja on suunniteltu kestämään vakavien onnetto-muuksien paineen ja lämpötilan.."

      http://www.tvo.fi/page-3255

    • lirnuspiena

      Ihmiskunta on ottanut ydinvoimasta käyttöönsä sellaiset voimat joita se ei tule hallitsemaan.
      Tuhoudumme tähän ydinvoimasaastaan.
      Älkää tehkö lapsia tähän maailmaan!

    • K.Late

      No höyryräjähdys on kuitenkin jotakin ihan muuta, kuin paineen hidas nousu. Se on äärimmäisen voimakas detonaatio, joka johtuu siitä, että 3000 asteisen sulan kiehuntakalvo romahtaa, jolloin sula massa luovuttaa lämpönsä salaman nopeasti veteen. Siinä ei paljoa jokin 6 baarin luukku auta, koska se siirtelee jo pienelläkin massalla kantavia seiniä, rakennuksissa joissa on ikkunat(valimo-onneetomuudet). Kunnon höyryräjähdyksessä ydinvoimalan suojarakenuskin taitaa olla aika heppoista tavaraa ja joudutaan ehkä etsimään jostakin vähän kauempaa.

      Olen nähnyt yhden tutkimuksen juuri Olkiluodon kohdalta ja siinä oletettiin, että suojarakennus voisi jotenkin kestää höyryräjähdyksen, jos sulaa polttoainetta putoaisi max 50Kg(muistaakseni) kerrallaan veteen. No toivottavasti sitä ei sitten tule sieltä paineastian pohjan läpivienneistä enempää.

    • niinhän.se

      Kyllä K. Laten pitäsi kiireesti kertoa ydinvoimaloiden suunnittelijoile totuus höyryräjähdyksestä. Eivät tunnu suunnittelijat sitä vielä tietävän, höpötellessään suojarakennuksista, paineenalennusjärjestelmistä ja ja murtolevylinjoista.

    • K.Late

      "Kyllä K. Laten pitäsi kiireesti kertoa ydinvoimaloiden suunnittelijoile totuus höyryräjähdyksestä."

      Ei minun tarvitse sitä heille kertoa, se on kyllä hyvin tiedossa ja raportoitu jo Wash 1400 raportissa 70-luvulla.

      Unohdat varmaankin sen, että Olkiluoto 1 ja 2 perustuu suunnitelmiin, joisa ei ollut turvaa tai varautumista ytimen sulamiseen, vaan se oli vain yksinkertaisesti pelin loppu. Siksi maailmalla on kaksi eri näkemystä, mitä pitäisi tehdä näissä vanhoissa voimaloissa. Yleisesti ollaan sitä mieltä, ettei sulanutta ydintä saa pudottaa vesialtaaseen, mutta Suomessa strategiana on, että sulanut ydin saa valua kuivatilan vesialtaaseen. Tästä samasta asiasta kiisteltiin myös Fukushimassa silloin kun tilanne oli päällä ja ykkösreaktorin kohdalla aluksi kiellettiin veden käyttö kokonaan.

    • FaktaaKehiin
    • K.Late

      "Kiina on maailman johtava ydinvoiman kehittäjä. Siellä on käytössä 38 ja rakenteilla 19 laitosyksikköä, mukana useita edistyksellisiä malleja."

      Toivottavasti Kiinassa kaikki menee hyvin ja suunnitelmien mukaan. Se on autoritäärinen valtio, jossa kansalaisilla ei ole juuri puheenvuoroa, eikä mikään "toinen puolue" voi esittää edes kysymyksiä. Valittu strategia siis on aina ainoa vaihtoehto, ja tätä Suomessakin paljon kadehditaa.

    • FaktaaKehiin

      https://www.nyteknik.se/energi/har-ar-priset-for-100-procent-fornybar-el-6879456#conversion-122831618

      Kalliiksi käy ydinvoiman korvaaminen, sen ovat saaneet saksalaiset karvaasti kokea. Ruotsissa on konsulttiyritys Sweco laskenut, mitä tulisi maksamaan siirtyminen kokonaan uusiutuvaan sähköön vuoteen 2040 mennessä. Käytännössä se merkitsisi ydinvoimasta luopumista, sillä Ruotsissa ydinvoima on ainoa merkittävä ei uusiutuva sähköntuotantomuoto. Laskelmien tulos on 160-170 mrd€, eli runsaat 7 mrd€ vuodessa. Paljon halvemmaksi tulisi rakentaa uutta ydinvoimaa loppuun käytetyn tilalle, itse asiassa tuolla 7 mrd€ summalla voisi rakentaa joka vuonna uuden ydinvoimayksikön.

      • FaktaaKehiin

        Tehty analyysi osoittaa, että siirryttäessä 100 % uusiutuviin tarvittaisiin sähköverkon vahvistamiseen suuria summia. Uusiutuva-intoilijat usein väittävät, että uusiutuvat tarjoaisivat paikallisen ja alueellisen energiantuotannon keskitetyn vastapainoksi. Tosiasiassa esim. Ruotsissa ydinvoimalaitokset ovat lähellä pääkulutusalueita kun taas tuulivoimasaarekkeet ovat syrjäseuduilla. Siksi tuulivoima lisää sähköverkon kustannuksia. Ja päälle tulee vielä kustannukset sähkövarastoista.


    • Joschka

      Saksan epäonnistuneen energiakäänteen aikana uusiutuvien (aurinko, tuuli) tukeen on käytetty jo noin 200 miljardia euroa veronmaksajien rahaa. Eikä Saksan ilmastopäästöt ole alentuneet.

      200 miljardilla Saksaan olisi voinut rakentaa 10000 MW uutta ydinvoimaa. Lopputuloksena olisi ollut vakaa sähköntuotanto, jossa fossiilissten polttoaineiden osuus olisi nykyistä paljon pienempi, samoin ympäristöpäästöt

    • FaktaaKehiin

      https://kaikenhuippu.com/2017/10/31/unep-ja-wna/

      YK:n ympäristöohjelma UNEP järjestää COP23 ilmastoneuvotteluiden yhteydessä sen suurimman sivutapahtuman, ”Sustainable Innovation Forumin.” Paikalle tulevat lähes kaikki puhtaita energiaratkaisuja tarjoavat merkittävät tahot ja heidän etujärjestönsä. Toiseksi suurimmalle globaalin vähähiilisen energian lähteelle, ydinvoimalle, annettiin kuitenkin porttikielto.

      Alun perin ydinvoimateollisuutta edustavalle yhdistykselle World Nuclear Association (WNA) tarjottiin mahdollisuus järjestää keskustelutilaisuus tapahtuman yhteydessä. Vain päivää ennen sopimuksen lähettämistä UNEPin korkeammalta johdolta tuli kuitenkin yllättäen pakit. Todennäköisesti jonkin ympäristöjärjestön painostuksesta jollekin UNEP-pomolle oli tullut vetelät housuun.

      UNEPissa ydinvoiman tuottama ilmastohyöty on tabu, josta pitää vaieta. Ja se on tekemässä muutenkin lähes mahdottomasta ilmastonmuutoksen hillinnästä vielä paljon hitaampaa, kalliimpaa ja epävarmempaa.

    • FaktaaKehiin

      https://analysis.nuclearenergyinsider.com/rolls-royce-tipped-uk-smr-build-new-study-analyzes-nuclear-capital-costs?utm_campaign=NEI 01NOV17 Newsletter 2&utm_medium=email&utm_source=Eloqua&elqTrackId=8676080113c44105ac9289c340990d61&elq=a1ecd6fbe3dd4675adeb9489f34f8afc&elqaid=32059&elqat=1&elqCampaignId=15921

      https://www.rolls-royce.com/~/media/Files/R/Rolls-Royce/documents/customers/nuclear/smr-booklet-28-sep.pdf

      Britannian hallitus on näyttänyt vihreää valoa Rolls Roycen modulaarisen reaktorityypin kehittämiselle (Small Modular Rector SMR), joiden arvioidaan tuottavan sähköä hintaan 60 £/MWh eli 2/3 hintaan Hinkleyn EPR:ään verrattuna. Tuontyyppisten reaktorien läpimurtoon uskotaan ja RR SMR voisi hyödyttää merkittävästi Britannian taloustta.

    • FaktaaKehiin

      Ranskassa päätetään ensi vuoden loppuun mennessä, montako ydinvoimayksikköä suljetaan, jotta voitaisiin täyttää vuoden 2015 lakiin sisältyvä tavoite vähentää sähköntuotanto 50 % tasolle vuoteen 2025 mennessä. Macron on luvannut tuplata aurinko- ja tuulivoimakapasiteetin presidenttikautensa loppuun mennessä (2022). Se ei vielä riitä paljoonkaan ja lisäksi uusiutuvan energian rakentaminen on takunnut pahoin. Viime vuonna aurinkosähköä tuli yhden ydinvoimayksikön verran ja tuulisähköä kolmen ydinvoimayksikön verran. Ranskassa on 58 ydinvoimayksikköä.

    • FaktaaKehiin

      “Today's primary sources of energy are mainly non-renewable: natural gas, oil, coal, peat, and conventional nuclear power. There are also renewable sources, including wood, plants, dung, falling water, geothermal sources, solar, tidal, wind, and wave energy, as well as human and animal muscle-power. Nuclear reactors that produce their own fuel ('breeders') and eventually fusion reactors are also in this category."

      Näin kirjoitetaan Brundtlandin komission raportissa. Hyötöreaktoreihin perustuva ydinvoima, joka tuottaa itselleen polttoainetta (ja joka voi käyttää meressä olevaa käytännössä ehtymätöntä uraania, kirj. huom), määritellään uusiutuvaksi energianlähteeksi, samoin kuin fuusioreaktori.

    • K.Late

      Kuka määrittelee milläkin tavalla - se ei ole erityisen kiinnostavaa.

      Britit kokeilivat uraanin uuttamista merivedestä: 30 miljoonan kokeilu tuotti 100g (grammaa) uraania. Myös Japanissa usko loppui kokeilujen jälkeen. mutta siellä ilmeisesti vielä tutkitaan asiaa.

      • FaktaaKehiin

        Jos hyötöreaktorit tulevat, ei ihan ensiksi tarvitse alkaa uuttaa merivedestä. Varastoissa ole pari miljoonaa tonnia köyhdytettyä uraania mikä riittää useiksi sadoiksi vuosiksi. Ja esim. fosfaateista kannattaa silloin erottaa uraania, määrät ovat aika valtavat.


    • K.Late

      Ydinvoiman voittokulku jatkuu. ISIS saa ensimmäisen ydinvoimalan paikallisjärjestönsä toimialueelle Nigeriaan. Siellä ei paljoa päätä palele.

    • FaktaaKehiin
    • NoinhanSeOn

      https://chinaenergyportal.org/en/2017-q3-electricity-and-energy-statistics/

      Viime vuosi oli Kiinassa huippuvuosi uusiutuvien kasvun kannalta ja povattiin, että uusiutuvat ovat lopullisesti jättäneet taakseen fossiiliset ja ydinvoiman, ja eksponentiaalinen kasvu jatkuu kohti 100 % osuutta. Mutta silloin oli jo näkyvissä rajoituksia verkko-ongelmien takia. Tänä vuonna ne ovat realisoituneet. Linkissä on vuoden kolmannen kvartaalin kasvut: fossiiliset 200 TWh, tuulivoima 33 TWh, ydinvoima 28 TWh, ja aurinkosähkö 11 TWh.

      No pääsevätpähän Stuxnet ja muut viheruskovat hihkumaan, että tuulivoiman kasvu Kiinassa peittosi ydinvoiman kasvun.

    • Hirmuista

      " Linkissä on vuoden kolmannen kvartaalin kasvut: fossiiliset 200 TWh, tuulivoima 33 TWh, ydinvoima 28 TWh, ja aurinkosähkö 11 TWh."

      Pelottavaa kehitystä Kiinassa. Fossiilisten kasvu yhdessä vuodessa oli n. 200 TWh, joka vastaa 3-kertaisesti Suomen kaikkea sähköntuotantoa.

      • NoinhanSeOn

        Tuo oli yhdessä kvartaalissa. Kuukaudessa kasvua liki Suomen vuosituotannon verran.


    • FaktaaKehiin
    • NoinhanSeOn
    • CP-1
      • NoinOn

        Tänä vuonna tuli 60 vuotta ensimmäisen pelkästään rauhanomaiseen käyttöön suunnitellun ydinvoimalan, Shippingportin käyttöönotosta. Esim. Britanniaan Calder Hallia käytettiin alussa myös plutoniumin tuotantoon ja Venäjän Obninsk ei tainnut tuottaa sähköä verkkoon.


    • K.Late

      "Areva hoippuu tyrmäyksen partaalla. "

      Areva on tyrmätty jo ajat sitten, joten se ei enää juurkaan hoipu. Mutta tuo linnki TVO:n tiedotteeseen oli sikäli mielenkiintoinen, ettei siitä saanut irti edes pientä hitusta. Jos joku tuon jargonin osaa kääntää suomenkieliseksi, niin antaa palaa. Vai oliko tarkoitus vaan sanoa, että päätökset saadaan myöhemmin? Siihen olisi riittänyt yksi lause?

      Jos välimiesoikeudessa jo valmiiksi tappiollisen projektin rasitteeksi tulee vielä miljardeja, niin se on kova isku ranskalaisille veronmaksajille. Suomi saa voimalan kolmasosahintaan ja isot taskurahat vielä kaupan päälle. Voi olla, että välimiesoikeus ottaa huomioon polkuhinnan, koska tuskin EPR:ää nyt ilmaiseksi toimitetaan.

      • NoinhanSeOn

        No otetaan vaikkapa tuo kommentti: "TVO pitää vaatimuksiaan hyvin perusteltuina ja on todennut laitostoimittajan vaateet perusteettomiksi. Kolme merkittävää välimiesoikeuden antamaa osapäätöstä vahvistavat tätä näkemystä." Juristiliturgialla laadittu mutta eiköhän viestin pitäisi olla selvä ihan maalaisjärjelläkin. Ei TVO voi ryhtyä ilkkumaan, kun kerran on vielä paljon yhteistyön tarvetta laitoksen käyttöönotossa.

        Ja ei välimiesoikeus tee säälituomioita. Vai mitä Late tykkäisi, jos tekisi talon rakentamisesta avaimet käteen sopimuksen kolmeensataantuhanteen euroon. Sitten rakennusliike sanoisi että se maksoikin kahdeksansataatuhatta. Pitäisitkö oikeudenmukaisena sitä, että välimiesoikeus määräisi sinut maksamaan kahdeksansataatuhatta?


    • K.Late

      "Ja ei välimiesoikeus tee säälituomioita. "

      Ei se varmaan säälituomioita tee, mutta ehkä kohtuullisia. Tuo esiin ottamasi lause voisi kertoa niistä vaateista, joita Arevalla oli TVO:olle, mutta ne vaateet, jotka TVO:lla on Arevalle jää epäselväksi. Eli kohtuullistamisella tarkoitin lähinnä sitä, että Suomi tuskin kuitaaa tässä 2-3 miljardia tiliä sen lisäksi, että se ydinvoimalan hullujenpäivien hintaan.

      Voisi tutkia sitäkin puolta, että kuka todella uskoi, että EPR voidaan rakentaa neljässä vuodessa. Vuonna 2004 EDF:n johtaja ilmoitti julkisuudessa, että EPR:n rakentaminen kestää vähintään 10 vuotta. EDF oli se joka tietää, mistä puhuu, toisin kuin Areva, joka ei ollut rakentanut ennen Olkiluotoa ensimmäistäkään ydinvoimalaa. Joku ehkä vedätti, mutta uskoiko TVO 4 vuoden toimitusaikaan?

      No katsotaan kuinka tässä käy, mutta loppu voi mennä aika pitälle tulevaisuuteen.

      • NoinhanSeOn

        Mitä tulee TVOn mahdollisiin vaateisiin, ylimääräiset rakentamisaikaiset korot ovat kiistaton ja helposti osoitettava tappio viivästymisestä, ehkä puoli miljardia. Kuinka paljon TVOn omistajat ovat joutuneet maksamaan korkeampaa hintaa sähköstä, sitä on vaikeampi osoittaa sillä 2012 lähtien sähkön markkinahinta on ollut alhainen. Vielä vaikeampi osoittaa, miten Olkiluoto-3 käynnistyminen olisi vaikuttanut sähkön hintaa laentavasti. Mutta ensi vuoden alkupuolella pitäisi tulla lopullinen päästös.


    • K.Late

      "Faktajuttua ydinvoimasta ja vähän muustakin. "

      No tänä päivänä ydinvoima tuskin on nopein ja halvin tapa syrjäyttää polttoon perustuvaa energiateollisuutta. 80-luvulla se saattoi sitä ollakkin ja niin taisi myös käydä. Jos lasketaan ydinvoimalan rakentamisaika alkuideasta käyttöönottoon, niin se on ehkä 20 vuotta. Ja jos otetaan ydinvoimaloiden "suurten ikäluokkien"eläköitymisikä, niin on aika realistista arvioida, että ydinvoiman osuus ei juurikaan kasva, ehkä jopa vähän vähenee. Haihattelun tilalle soisin realismia, riippumatta asenteesta ydinvoimaan.

    • NoinhanSeOn
    • K.Late

      Perusteluna oli näköjään se, että uudet ydinpommikerholaiset olivat aloittaneet ydinaseen kehittelyn jo ennen kuin hankkivat ydinvoimaa. Toisaalta, juuri nuo tutkimusreaktorit, joita hankitaan ennen varsinaisia reaktoreita, mahdollistavat ydinaseen kehittämisen. Eli pitäisikö todeta, että kaupallisten tutkimusreaktoreiden rauhanomainen kauppa mahdollistaa ydinaseohjelman? Intian, Brasilian ja Pakistanin kaltaiset maat ovat tarvinneeet länsimaista, kaupallista apua ohjelmiinsa ja sitä on niille auliisti myyty, IAEA tarkkailevien silmien alla.

    • K.Late

      Jordaniasta ydinvoiman kehityksen keihäänkärki? No ehkei. Eikä Rosatomkaan ole pienten , modulaaristen reaktoreiden johtava kehittäjä. Jutussa mainittu kelluva reaktori perustuu käsittäääkseni 60-luvun tekniikkaan, eli sukellusveneiden ja jäänmurtajien ydinreaktoreihin.

    • Tottakin.mukaan

      " Jutussa mainittu kelluva reaktori perustuu käsittäääkseni 60-luvun tekniikkaan, ..."

      Jatketaan hieman ikäluetteloa: tuulimylly perustuu tuhansia vuosia vanhaan tekniikkaan, sähkögeneraattori ja auton (otto)moottori perustuvat 1800-luvun tekniikkaan....

    • K.Late

      "Jatketaan hieman ikäluetteloa: tuulimylly perustuu tuhansia vuosia vanhaan tekniikkaan, sähkögeneraattori ja auton (otto)moottori perustuvat 1800-luvun tekniikkaan.... "

      Totta puhut. Mutta jos mielestäsi viittaus SMR reaktoreihin tuon kelluvan lautan yhteydessä, niin taidat olla vähän pihalla. Mitään uuden tekniikan modulaarisia voimaloita ei vielä ole missään, vaikka toimittajat jo niitä näkevät milloin missäkin, samoin kuin 4:n sukupolven hyötöreaktoreita mm Venäjällä. Näissä mennnään vielä 60-luvun tekniikalla ja turvatasolla. Koeta nyt vaan kestää tosiasioita.

      • NoinhanSeOn

        Monet kehitteillä olevat ideat ovat vanhoja. Esim. sulasuolareaktoria suunniteltiin jos 1950-luvulla, mutta se jäi sitten kevytvesireaktorin jalkoihin. Luontaisesti turvallisten reaktorien äiti taitaa olla Asea-Atomin 1980-luvulla suunnittelema kaukolämpöreaktori SECURE ja sen myös sähköä tuottava versio PIUS. Myös kuulakekoreaktori kehitettiin Saksassa jo vuosikymmeniä sitten.
        Yksi nykyisten ydinvoimalaitosten rakentamista hidastava tekijä on se valtava hyvin yksityiskohtaisen dokumentaation määrä, joka täytyy toimittaa ennen rakentamisen aloittamista. Sen ovat saaneet Areva ja Rosatom tuta, STUK taitaa olla maailman kärkipäässä dokumentaatiovaatimuksissaan. Se ei ole pelkästään hyvä asia turvallisuuden kannalta, sillä vaarana on, että merkittävät asiat hukkuvat detaljimereen.
        Pienet modulaariset reaktorit voitaisiin tyyppihyväksyä: kun ensimmäisen suunnitelmat on hyväksytty, on sitä seuraavienkin. Jäljelle jäisi vain valmistuksen valvonta. Reaktorilaitos voisi olla niin pieni, että se voitaisiin valmistaa kokonaan tehtaalla ja kuljettaa sitten sijaintipaikalleen. Se nopeuttaisi valmistusta ja yksinkertaistaisi edelleen valvontatoimia.


      • NoinhanSeOn

    • Ollikolmonen

      Hyvä laitosyksikkö,

      https://yle.fi/uutiset/3-9984277

      "Olkiluoto kolmosen laitosyksikössä ei ole Säteilyturvakeskuksen mukaan käytetty laitoksen turvallisuutta vaarantavia osia."

    • Pienydinvoimala

      K.Late, "Mitään uuden tekniikan modulaarisia voimaloita ei vielä ole missään, vaikka toimittajat jo niitä näkevät milloin missäkin "

      Tulevaisuudessa myös toimittajat voivat nähdä modulaarisen ydinvoimalan tuottamassa kaukolämpöä Helsingissä.

      http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/voisiko-paakaupunkiseudun-lammittaa-pienydinvoimalla-jo-kolmessa-kunnassa-on-vireilla-selvitys/779672

      " Jo kolmessa pääkaupunkiseudun kunnassa on tehty viime viikkojen aikana valtuustoaloite sen selvittämiseksi, voisiko alueen ilmastopäästöjä vähentää rakentamalla minikokoisia ydinreaktoreita.
      Aloitteiden takana on yhteensä viitisenkymmentä Helsingin, Espoon ja Kirkkonummen kunnanvaltuutettua eri puolueista.

      Ajatuksena on selvittää pienydinvoiman mahdollisuuksia lämmön tuotannossa, sillä noin puolet pääkaupunkiseudun ilmastopäästöistä aiheutuu kivihiileen nojaavasta kaukolämmöstä.

      - Helsingin strategia muuttua hiilineutraaliksi perustuu kuvitelmaan, että biomassan poltto on hiilineutraalia. Ja sehän ei todellakaan ole, perustelee Helsingin aloitteen alullepanija Petrus Pennanen.

    • FaktaaKehiin
      • FaktaaKehiin

      • Jokseenkinhyvin

        Suunta on oikea.


    • NoinhanSeOn

      http://www.generationatomic.org/actions/sign-the-open-letter-to-erik-solheim-at-unep

      Joukko valveutuneiden kansalaisjärjestöjen edustajia, mukana Suomen ekomodornistit, on lähettänyt UNEPin pääjohtajalle avoimen kirjeen, jossa paheksutaan ydinvoiman etujärjestön WNAn sulkemista pois Bonnin ilmastokokouksesta (jossa mm öljy-yhtiöiden edustajat esiintyivät). Kirjettä tukee suuri joukko asiantuntijoita. Kokouksessa joukko fundamentalistisia ympäristöjärjestöjä luovutti Ranskalle vuoden fossiili -palkinnon sen takia, että Ranska ei kiirehdi ydinvoimalaitosten sulkemista vaan asettaa etusijalle hiilivoimalaitosten sulkemisen. Tuo kertoo paljon noiden ympäristöjärjestöjen tavoitelogiikasta.

    • Käyttökerroin
    • K.Late

      "Kokouksessa joukko fundamentalistisia ympäristöjärjestöjä luovutti Ranskalle vuoden fossiili -palkinnon sen takia, että Ranska ei kiirehdi ydinvoimalaitosten sulkemista vaan asettaa etusijalle hiilivoimalaitosten sulkemisen."

      Olisko taas vähän värittynyt tulkinta? Tuskin tässä protestoidaan hiilivoimaloiden sulkemista?

      Ranska nyt vaan on ydinvoiman panttivanki, eikä pysty noudattamaan omaa päätöstään ydinvoiman vähentämisestä. Siis myöskään yli-ikäisiä voimaloita ei voida sulkea, vaan ne ajetaan "loppuun", mitäs se sitten tarkoittaakin. Ehkä fossiili-palkinto tuli tästä?

      Palstan ydinvoimaväki voisi ottaa kantaa näihion vanheneviin ydinvoimaloihin. Tätä aihetta te olette kiertäneet kuin kissa kuumaa puuroa. Onko siis hyvä, että Euroopan yli-ikäisillä voimaloilla vähennetään hiilipäästöjä? Nyt ei kannata puhua uusien rakentamisesta, koska niitä ei rakenneta.

      • NoinOn

        Kyllä ympäristöjärjestöjen pitäisi ymmärtää kokonaisvaikutukset, jos kolmannes ydinvoimasta lopetetaan, korvataan osa siitä väistämättä fossiilienergialla, kuten Saksassa. Ranskassa one meneillään vanhempien ydinvoimalaitosten parannusohjelma, ja on hyvä saada poliittiselta taholta kannanotto niiden tulevaisuudesta.


    • K.Late

      "Ranskassa one meneillään vanhempien ydinvoimalaitosten parannusohjelma, ja on hyvä saada poliittiselta taholta kannanotto niiden tulevaisuudesta. "

      Politiikot siis tietää, voiko jo vähän lahoa ydinvoimalaa käyttää vielä jonkin aikaa? Vai onko kyse vastuunsiirrosta? Kun huonosta päätöksestä tehdään kaikkien yhteinen päätös, niin sitten ketään ei syyttää?

      Olen valmis antamaan fossiilipalkinnon myös sinule.

      • NoinOn

        Ranskan ydinvoimalaitokset ovat saaneet turvallisuusviranomaiselta käyttöluvan 40 vuoden ikään asti. Nyt on kyseessä käyttöiän pidentäminen tuosta ja sitä varten tarvittavat laitteiden uusinnat ja muut turvallisuusparannukset. Jos kustannukset nousevat liian suuriksi, voidaan jokin laitos sulkea lopullisesti. Tämä tapahtuu laitosten omistajan EdFn ja turvallisuusviranomaisen ASNn välisen vuoropuhelun kautta. Macron on vain luvannut, ettei poliittisilla päätöksillä estetä käyttöiän pidennyksiä. Mutta viherlaseilla tuokin voidaan nähdä vääristyneenä.


    • NoinhanSeOn
    • NoinhanSeOn
    • K.Late

      "Fortum selvittelee Loviisan ydinvoimalaitoksen käyttöiän pidentämistä 10 tai 20 vuodella. Siten laitosta voitaisiin käyttää 2040 tai 2050 tienoille."

      Joopa. Ja samaan aikaan Stuk tuntuu olevan huolissaan Kuolan vastaavien voimaloiden käyttöiän pidennyksestä.

      • NoinhanSeOn

        Kuolan neljästä reaktorista kaksi on vanhempaa tyyppiä, jossa turvallisuusominaisuudet eivät ole uudempien tasoa. Ja turvallisuusparannuksia ei ole tehty vastaavasti kuin Loviisassa.


    • K.Late

      https://yle.fi/uutiset/3-10008180?origin=rss

      "Kun Rosatom esitetään kuin minä tahansa kaupallisena yrityksenä, sen olemus ensisijaisesti maansa strategisia etuja ajavana Venäjän valtion yhtiönä hämärtyy. Poliittiset päättäjät vaikenevat toistuvasti venäläisen ydinvoiman ja muun energian turvallisuuspoliittisesta merkityksestä, vaikka se on ilmeinen."

      Tästä ei Suomessa puhuta. Fennovoiman hanke kasvoi vuosien saatossa niin paksuksi pakkomielteeksi, että muut näkökulmat ja keskustelu turvallisuuspolitiikasta unohtui tai se vaiettiin.

      Balttiassa asiat ovat toisin, luottamuksen voi menettää pelkästään hyvillä suhteilla Rosatomiin. Artikkelissa kysytään, että pitäisikö myös Suomessa keskustella energiahankkeiden muista ulottovuuksista, kun vastapuolena institutionaalisen korruption ja järjestäytyneen rikollisuuden toimintatavat omaava yhteystyökumppani?

      • NoinOn

        Balteilla on omat traumansa ja pelkonsa. Noissa maissa on huomattava venäläisvähemmistö ja Venäjälle lojaaleja henkilöitä saattaa yhä olla johtavillakin paikoillakin. Suomessa ei edes äärivasemmisto ole enää Venäjälle lojaali vaan vastustaa Fennovoimaa.


    • Ydinasiaa
    • vai.niin

      Ydinvoiman suosio vahvassa kasvussa Suomessa.


      https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/talous/artikkeli-1.225544

      Ydinvoiman suosio kasvaa vahvasti Suomessa ja Pyhäjoella

      Ydinvoimaa käyttöä lisäävien osuus Suomessa on noussut vastustajia korkeammaksi. Pyhäjoella kolme neljästä kannattaa Fennovoiman ydinvoimalaa.

    • YdinjaTuuli

      Kyllä kansa tietää, ei sattumasähkö (tuulisähkö) eikä hiilisähköä. Ydinsähköä sen olla pitää.

    • niinkö.on
    • Tiesittekö

      Tiesittekö:

      - jos asuu ydinvoimalapaikkakunnalla, ydinvoimalasta saa säteilyannoksen noin 0,1 mikroSv/vuosi
      - jos syö banaaneja, banaaneista saa säteilyannoksen noin 0,1 mikroSv/banaani
      - jos asuu hiilivoimalapaikkakunnalla, hiilivoimalasta saa säteilyannoksen noin 0,3 mikroSv/vuosi

      Voi kauhistus, jos asuu Helsingin seudulla ( hiilivoimalat) ja lempiruokana ovat banaanit.

      http://imgs.xkcd.com/blag/radiation.png

      • Puoliksimeni

        Mutta jos asuu esim. itäisellä Uudellamaalla, vaikkakaan ei yhdenkään ydinvoimalan läheisyydessä, montako mikroSv:a tai Bercuereliä saa itseensä vuosittain? Täällä meillä kun Uraanin puoliintumistuote Radon jyllää vähän joka kulmalla!


    • FaktaaKehiin
    • Lakikirja

      Todella yllättävää tietoa Fukushiman syöpätapauksista;


      Fukushiman ydin­katastrofista seitsemän vuotta – asian­tuntija: alueen evakuointi oli hirvittävä virhe

      Tsunamissa ja maanjäristyksessä kuoli tai katosi noin 18 500 ihmistä. Onnettomuuden seurauksena yli 63 000 joutui jättämään kotinsa noin 20 kilometrin säteellä Fukushimasta. Heistä noin puolet on yhä evakossa, kirjoittaa Financial Times.

      Näiden lukujen valossa on hieman yllättävää, ettei yhtään onnettomuuteen liittyvää syöpätapausta ole todettu, ei edes voimalan työntekijöiden keskuudessa."

      https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005599944.html

      • pelko.tappaa

        Tshernobylin onnettomuudessa eniten tuhoa aiheutti massiivisen radioaktiivisen laskeuman sijaan pelko. Sama toistettiin Japanissa.


      • oxox

        Jos nyt ihan tarkkoja ollaan, niin se, että syöpätapauksia ei ole ilmennyt, on ihan täysin linjassa työntekijöiden ja väestön saaman säteilyaltistuksen pohjalta tehtyjen ennusteiden kanssa. Ei siis millään tavalla yllättävää.


    • FaktaaKehiin

      TVO ilmoittaa, että Olkiluoto-3:n kokonaishinta tulee olemaan €. Se tekee vajaat 3,4 M€/MW. Nykyisellä korkokannalla voidaan laskea sähkön hinnaksi tulevan hieman yli 30 €/MWh, eli vastaa sähkön nykyistä halpaa hintaa.

    • Ydinvoimaa
    • FaktaaKehiin

      https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005627909.html

      Turkin pitkään suunnitteilla oleva ydinvoimalaitoshanke nytkähti ratkaisevan askeleen eteenpäin, kun Turkin ja Venäjän presidentit käynnistivät rakentamistyöt alueella. Tarkoituksena on rakentaa neljä VVER 1200 reaktoria ja ensimmäisen pitäisi valmistua 2023 (optimistista).

    • Ydinasiaa
      • poliittinen.valinta

      • NoinhanSeOn

        Niinkuin tuossa T&T-jutussa todetaan, alun perin IVO suunnitteli hankkivansa AEGn rakentaman kiehutusvesireaktorin. Niitä rakennettiin Saksaan joitakin kappaleita ja kaikkien käyttöikä jäi aika lyhyeksi, enimmillään noin 20 vuotta. Yksi myytiin Itävaltaan, se rakennettiin valmiiksi mutta kansanäänestyksen tuloksena sitä ei koskaan otettu käyttöön.

        Poliittisen painostuksen vuoksi Loviisaan rakennettiin kaksi neuvostoliittolaista VVER-440-reaktoria. Ne ovat toimineet nyt 40 vuotta ja 10-20 vuoden jatkoaika on suunnitteilla. Kaikkiaan maailmassa on toiminnassa yhä yli 20 VVER-440-reaktoria, käyttöiät 40 vuoden molemmin puolin.

        Olikohan taas väärin sammutettu?


    • pienydin

      Tulevaisuudessa,näin,

      " Pienydinvoimalat voivat poistaa sähköverkon tarpeen ja sarjavalmistettuna skaalautua nopeasti etenkin, jos pienimuotoinen fuusio- tai fissioreaktio saadaan edulliseksi."

      https://www.hs.fi/tiede/art-2000005645848.html

    • FaktaaKehiin
    • FaktaaKehiin
    • FaktaaKehiin

      https://www.vox.com/energy-and-environment/2018/5/10/17334474/nuclear-power-renewables-plants-retirements-us

      USAssa ydinvoimalla tuotetaan 20 % sähköstä ja 50 % puhtaasta sellaisesta. Taloudellisesti ydinvoima on kuitenkin ahdingossa, sillä se ei nauti tuista, joita muu puhdas sähkö saa. Tilannetta parantaisi CO2-päästömaksut, mutta niitä ei haluta. Ei tietenkään fossiililobby mutta eivät myöskään näköalattomat ympäristönsuojelijat, joille ydinvoiman vastustaminen on ensisijaista. Tuttu ilmiö tälläkin palstalla!

    • kunhantotesin

      Tiesittekö, että

      Tshernobylin tuhoutuneen ydinvoimalan päälle on rakennettu uusi sarkofagi (suojarakennus),

      - pituus 165 m, leveys 260 m, korkeus 110 m
      -rakennusaika 2014- 2016
      - hinta 1,5 miljardia euroa, josta suurimman osan on maksanut EU

      Sarkofagin sisälle on asennettu järeä nosturi ja etäoperoitava robotti, jolla voimalan jäänteet ja radioaktiivinen materiaali paloitellaan ja siirretään pois.

    • FaktaaKehiin
    • K.Late

      "Olkiluoto 1&2 ovat hyväkuntoisia keski-ikäisiä, ja STUK puoltaa niiden käytön jatkamista, näillä näkymin 60 vuoden eläkeikään asti. "

      Siis tarkoitat varmaankin myöhästettyyn eläkeikään. Suunnitteluperusteinen (tätä sanaa itsekkin käytät paljon) eläkeikä on siis toinen juttu.

      Samaan aikaan, kun Stuk puoltaa Suomen ydinvoimaloiden jatkettua eläkeikää, se suhtautuu karsaasti mm Kuolan ydinvoimaloiden käyttöiän lisäämiseen. Nehän ovat loistavia VVER440:siä, maailaman parhaita voimaloita, samoja kun Loviisassa tuottaa sähköä.

      Tähän touhun pitäisi jo jonkun puuttua. Euroopassa myönnetään nyt kaikille ydinvoimaloille lisäaikaa, koska korvaavaa voimantuotantoa ei ole saatavilla. Vanhoille mörskyille, joiden paineastiat säröilevät, myönnetään lisäaikaa.

      Ydinvoima on aiheuttanut panttivankitilanteen. Siitä ei voida luopua.

    • TietoTaito

      K.Late, "Tähän touhun pitäisi jo jonkun puuttua."

      " STUK puoltaa niiden käytön jatkamista, näillä näkymin 60 vuoden eläkeikään asti."

      Tässäkin asiassa luotan paljon enemmän Suomen Säteilyturvakeskuksen asiantuntemukseen kuin nimimerkillä kirjoittelevaan harrastelijaan.

    • FaktaaKehiin
    • FaktaaKehiin

      https://www.bbc.com/news/business-44363366

      Britanniassa on tarkoitus muuttaa ydinvoimalaitosten rakentamiskäytäntöä. Hinkley Point C tulee hyvin kalliiksi, koska sen pääoperaattoriksi tulee ranskalainen EdF, joka laskuttaa hankeken 9 % pääomakustannusten pohjalta. Markkinoilta saisi kuitenkin lainaa noin 2 % korolla, esim. TVOn korkotaso on nykyään tuota luokkaa. Siksi Britit aikovat rakennuttaa itse Wylfan laitoksen.

    • FaktaaKehiin
    • K.Late

      "Kiinan Taishan-1 EPR on saavuttanut ensimmäistä kertaa kriittisyyden. "

      Mukavia uutisia Kiinasta. Tarpeeksi kaukana. Jos Taishan ei heti possahda, niin ehkä Olkiluotokin uskalletaan ottaa käyttöön.

      Taishanissa on se paskateräksestä valmistettu paineastia. Siitä ei sitten enää puhuta, kun voimala piti saada käyttöön. Ei tosin puhuta enää Flamanvillenkään haperosta paineastiasta.

      Pelkkää periksiantamista koko ala.

      • FaktaaKehiin

    • K.Late

      "Latelta taaskin huonosti informoitua tekstiä."

      Informintiin tämän juuri perustan. Miten siellä Flamanvillessä aiotaan vaihtaa paineastian pohja, joka parin vuoden takaisissa tutkimuksissa todetiin haperoksi?

      Ilmeisesti pidät itseäsi hyvin informoitina, kun luet pro-nuclear-sivustojen meriselityksiä? Minä luen lähinnä vain luetettavien uutislähteiden sivustoja.

      Sekä Kiinan, että Ranskan paineastian ylä- ja alapäässä todettiin tutkimuksissa olevan heikkoa terästä. Laita linkki, jos olet löytänyt tutkimuksen, jossa kumotaan aikaisempi tutkimus.

    • K.Late

      " ASN on kuitenkin päättänyt, että kansi pitää vaihtaa vuoteen 2024 mennessä."

      Jaahas, siis käynnistetään voimala, vaikka tiedetään, että kansi on jo valmiiksi hapero? Miksi ihmeessä? Hyvä jos tuo edes kerkiää kunnolla verkkoon tahdistua vuoteen 2024 mennessä.

      Jotakin omituista tässä on. Vai onko niin, ettei kantta saa aikaisemmin? Lähdetään heikolla kannella, ydinvoimalan kaikkein kriittisimmällä osalla liikenteeseen.

    • FaktaaKehiin
    • FaktaaKehiin

      http://www.fennonen.fi/artikkelisivu/maailma-tarvitsee-pikaisesti-uusia-ydinvoimaloita.html

      Ydinvoima-alan maailmanjärjestö ehdottaa, että 30 vuoden päästä neljännes maailman sähköstä tuotetaan ydinvoimalla. Tämä merkitsisi noin 1000 GW uuden ydinvoimakapasiteetin rakentamista. Uutta vähähiilistä kapasiteettia tarvitaan hiilidioksidipäästöjen hiillitsemiseksi. Viidenkymmenen vuoden ajalta kertyneet kokemukset osoittavat, että ydinvoimalla on tehokkaimmin syrjäytetty fossiilisia polttoaineita.

    • NoinhanSeOn

      http://m.koreatimes.co.kr/pages/article.asp?newsIdx=252025

      Etelä-Koreassa on presidentti, joka haluaisi vähentää ydinvoimaa maasssaan. Kansalaiset ovat kuitenkin toista mieltä. 54 % haluaa lisätä ydinvoimaa tai säilyttää nykyisen tason, ja 32 % haluaisi vähentää sitä. Ja ydinvoiman kannatus on noususuunnassa.

      • NoinhanSeOn

        https://www.eia.gov/beta/international/analysis.php?iso=KOR

        Tuossa vielä taustatiedoksi E-Korean sähköntuotannosta. Fossiiliset edustavat yhä yli 60 % sähköstä, ydinvoima runsaat 30 %. Eli järkevää olisi lisätä uusiutuvia kivihiilen eikä ydinvoiman kustannuksella. Korea on lisäksi suuri ydinvoiman viejämaa, esimerkkinä Arabiemeiraattien menestyksellinen neljän ydinvoimayksikön rakennushanke. Kansalaiset näyttävät ymmärtävän faktat presidenttiä paremmin.


    • FaktaaKehiin
    • NoinhanSeOn
    • seiska
    • FaktaaKehiin
    • FaktaaKehiin
    • NakkiIloisena

      Hienoa; Olkiluodossa kotimaista, vähäpäästöistä sääoloista riippumatonta sähköntuotantoa ainakin vuoden 2038 loppuun saakka.

      https://tem.fi/documents/1410877/10039383/Käyttölupapäätös, 20.9.2018.pdf

    • NoinhanSeOn
    • NoinhanSeOn

      https://enochthered.wordpress.com/2009/01/09/the-environmental-footprints-of-coal-and-uranium-mining/

      Otetaanpa vertailu uraanikaivoksen ja hiilikaivoksen mittaluokkien kesken. Linkissä on tehty sellainen vertailu kahden Ausseissa olevan kaivoksen kesken: Rangerin uraanikaivoksen ja Blair Atholin hiilikaivoksen kesken. Rangerin esiintymä ei ole mitenkään rikas, uraanipitoisuus vain 0,24 %.

      Vertailu osoittaa ensinnä, että hiilikaivoksen pinta-ala on suunnilleen kolminkertainen uraanikaivokseen verrattuna. Kuitenkin rangerin uraanilla voidaan tuottaa vuodessa sähköä 8,6 kertaa niin paljon kuin Blair Atholin hiilellä. Eli hiilikaivoksen laajuus on suunnilleen 25 kertainen uraanikaivokseen nähden, kun vertailu tehdään tuotettua energiayksikköä kohti. Ja vielä edullisempi tulos uraanin kannalta saadaan, jos vertailukohdaksi otetaan poranreikäuuttoon perustuva tuotantoteknikka.

    • NoinhanSeOn
    • SitäMieltäMinäkin
    • kerty

      Joku olinähnyt unen:"Gammasäteilytys alkaa Suomessa v. 2019. "Tuolloin käynnistänevät O3:n, joka on ssamantehoinen kuin Amerikassa Ohiom valtiossa, joka säteilee gammasäteitä Suomeeb asti, jootka näkyy mittareia.

    • FaktaaKehiin
    • NoinhanSeOn

      Japani on pikkuhiljaan palaamassa ydinvoimakantaan. Nyt on 9 yksikköä käytössä.

    • NoinhanSeOn

      https://blog.education.nationalgeographic.org/2015/10/19/the-scientists-who-pee-plutonium/

      UPPU on sellaisten ihmisten kerho, jotka 1940-luvulla hengittivät plutoniumia yli sallittujen rajojen USAn Manhattan-ohjelman yhteydessä. Lyhenne tulee sanoista Yuo Pee Pu, eli pissaat plutoniumia. Kerholaiset ovat olleet tehostetussa terveystarkkailussa, johon liittyen he ovat antaneet lukuisia pissanäytteitä. Plutoniumaltistuksesta huolimatta kerholaiset ovat muuta väestöä terveempiä, kuolleisuus on 50 % alempi. Varsinaisena terveysaineena plutoniumia ei voi silti pitää, mutta ei se myöskään ansaitse superhypermyrkyn mainetta, jolla jotkut tollot yrittävät pelotella tietämättömiä.

    • K.Late

      "Members of the UPPU club had low-level exposure to plutonium and “the mortality rate for the group is about 50% lower than the national average.” (Note: This does not mean plutonium is good for you!) High-level exposure will likely result in an increased risk for lung cancer, and possibly bone and liver cancer."

      Niinkuin itsekkin käänsit, kuolleisuus on 50% alempi???Kylmät väreethän (osa muuttunut vampyyreiksi?) tuosta tulee, jos lausetta ei kiinnitetä mihinkään - vaikka esimerkiksi toteutuneeseen elinaikaan. Matalan annoksen saaneet, hyvinkoulutetut tutkijat ja insinöörit voivat tosiaan elää pidempään, kuin keskivertokansalaiset. Nuo vielä 60 vuoden päästä elossa olevat eivät ole saaneet kohtalokkaita määriä sisäänsä. Ja se osa joka kuoli jo ajat sitten, ei välttämättä ole enää vertailussa mukana.

      Täällä oli joskus Los Alamos-dokumentti, jonka mukaan 5mg:n sisäinen annos tappaa varmuudella 10 vuoden kuluessa. Joten ylläolevan - sanoisinko turhan artikkelin, on joku kirjoittanut vain lämpimikseen.

      • NoinhanSeOn

        "There were about 25 workers from Los Alamos National Laboratory who inhaled a considerable amount of plutonium dust during 1940s; according to the hot-particle theory, each of them has a 99.5% chance of being dead from lung cancer by now, but there has not been a single lung cancer among them." Eli tuon mukaan on suoranainen ihme, että nuo UPPU-kerhon jäsenet ovat elossa, meinaan jos ydinvoiman vastustajien suosima teoria plutoniumin vaarallisuudesta pitäisi paikkansa.


      • NoinhanSeOn

        "5mg:n sisäinen annos tappaa varmuudella 10 vuoden kuluessa"... 5 mg ei ole mikään sisäinen säteilyannos. Plutonium on yli 1000 kertaa vaarallisempi hengitettynä kuin suun kautta nautittuna. Hengitettynä 5 mg aiheuttaa ilman muuta hengenvaarallisen säteilyannoksen, mutta ei syötynä.


    • K.Late

      "5 mg ei ole mikään sisäinen säteilyannos. "

      Älä nyt kiukuttele, kun itse toit tuon " koulutusmateriaalin" esiin. 5mg on annos, ei sitä kukaan ole säteilyannokseksi väittänytkään. Sillä voidaan kertoa, että plutonium on voimakas myrkky, joka tappaa jo pieninä annoksina. Jos olet ihastunut artikkeliin, jossa tiedemiehet pissaavat plutoniumia, sinunkin oli varmaan hyvä tietää tämä.

      • NoinhanSeOn

        UPPU-ryhmä on tahaton ihmiskoe. Sikäli hyödyllinen, että hurjimmat väitteet plutoniumin vaarallisuudesta voidaan todeta pötypuheeksi.


    • kunhantotesin

      K-Late "Täällä oli joskus Los Alamos-dokumentti, jonka mukaan 5mg:n sisäinen annos tappaa varmuudella 10 vuoden kuluessa

      K-Late, "5mg on annos, ei sitä kukaan ole säteilyannokseksi väittänytkään.

      Ei teistä palstatolloista ota selvää Erkkikään.

    • K.Late

      "UPPU-ryhmä on tahaton ihmiskoe. Sikäli hyödyllinen, että hurjimmat väitteet plutoniumin vaarallisuudesta voidaan todeta pötypuheeksi."

      Mikä tuon jutun faktoista mielestäsi tukee sitä, ettei plutonium olisikaan erityisen vaarallista? Kerro meille, kuinka vaarallista se on. Jos jätetään vaikka nämä pissajutut pois, koska niissä ei ole puhuttu määristä (vain matalista annoksista)

      • NoinhanSeOn

        Et tainnut lukea edellä olevia viestejä. Ns. plutoniumin kuumahiukkasteorian mukaan UPPU-ryhmän jäsenien olisi pitänyt aikoja sitten kuolla keuhkosyöpään 99,5 % varmuudella.


    • FaktaaKehiin
    • K.Late

      "Ns. plutoniumin kuumahiukkasteorian mukaan UPPU-ryhmän jäsenien olisi pitänyt aikoja sitten kuolla keuhkosyöpään 99,5 % varmuudella."

      Tuskin kaikki ovat hengittäneet varmuudella kuumia hiukkasia, joita syntyy vain fissiossa ja jotka tavallisesti eivät sisällä pelkästään plutoniumia, vaan myös halkeamistuotteita. Jos labrassa saa sisäänsä kuuman hiukkasen, niin sitten on mennyt jotakin muutakin aika lailla pieleen. Tietenkin sen voi saada sisäänsä kenttäkokeessa, etenkään jos ei suojaa hengitystään, mutta eiköhän tällaiset tapaukset helposti poistu keskuudesta.

      Kaiken kaikkiaan juttu oli epämääräinen, ehkä vähän propagandistinen. Onnneksi kuitenkin jutussakin varoittivat, että plutonium on vaarallinen myrkky.

    • Valinnat

      "kuumia hiukkasia, joita syntyy vain fissiossa ja jotka tavallisesti eivät sisällä pelkästään plutoniumia, vaan myös halkeamistuotteita."

      Sitä vain, että fissiossa ei synny plutoniumia.

    • FaktaaKehiin
    • FaktaaKehiin

      https://friendsoftheearth.uk/sites/default/files/downloads/tyndall_evidence.pdf

      Linkissä on raportti, joka koskee uuden ydinvoiman rakentamista Britanniaan. Selvitys on tehty Britannian, Skotlannin ja Walesin Maayn ystävät -järjestön toimesta. Sen johtopäätökset ovat asialliset. Esim. ydinvoimalaitoksen turvallisuudesta todetaan seuraavaa: "Kaikkiaan ydinvoimaan liittyvä turvallisuusriski näyttää olevan samaa tasoa kuin uusiutuvista energiatekniikoista aiheutuva riski, ja merkittävästi pienempi kuin hiili- ja maakaasulaitoksista koituva riski tuotettua energiayksikköä kohti."

    • VankkaTuki
    • K.Late

      Voisiko syytä naisten kielteiselle suhtaumiselle ydinvoimaa kohtaan hakea biologiasta? Nainen on se joka kantaa ja synnyttää elämän alun, joka on herkimmillään juuri elämän alkuvaiheessa, aina munasolusta alkaen? Naiselle uuden elämän syntyminen on paljon konkreettisempaa, kuin miehelle.

      • NoinhanSeOn

        Varmaan on niin, että naiset ovat alttiimpia kaikenlaiselle pelottelulle. Siksihän tollokin harjoittaa täällä mutanttipornokampanjoitaan.


    • Järkihoi

      "Nainen on se joka kantaa ja synnyttää elämän alun, joka on herkimmillään juuri elämän alkuvaiheessa, aina munasolusta alkaen?"

      Jep, ja miehen siittiöstä elämä saa alkunsa. Siittiöt ovat herkkiä säteilylle. Silti miesten suuri enemmistö kannattaa ydinvoimaa. Miehet ymmärtävät, että ydinvoimalat eivät ole vaaraksi heidän siittiöilleen.

    • NoinhanSeOn

      http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/136565/stuk-b224-nettiin.pdf?sequence=1&isAllowed=y

      STUkin valvontaraportissa esitetään tilastoja säteilytyössä saaduista annoksista. Suurimmat annokset saivat vuonna 2017 terveydenhuollon työntekijät, maksimiannos noin 30 mSv. Ydinvoimalaitostyössä suurin annos oli runsaat 6 mSv ja keskimääräinen annos kirjausrajan ylittäneiltä 1 mSv tienoilla. Tuo keskiannos merkitsee alle 0,01 % syöpäriskiä. Eli aivan toisin kuin tollo väittää.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      The stated PRC goal is to raise domestic nuclear energy output from 43 gigawatts (GW) to 300 GW by 2030.

      Kiinaan on tulossa todella paljon lisää ydinvoimaa. Kiinan tavoite : vuonna 2030 käytössä 300 GW ydinvoimakapasiteetti (vastaa 300 kpl 1000MW ydinreaktoria).

    • Anonyymi

      The Harmony program: Vuoteen 2050 mennessä rakennetaan 1000 GW uutta ydinvoimaa (vastaa 1000 kpl 1000MW ydinreaktoria).

    • Anonyymi

      The nuclear harmony(holokaust?) on vain utopistinen idea. Nykyään ei olisi enää valmiutta rakentaa tuollaisia määriä, eikä siihen halukkaita löytyisi.

      Kiinalainen toive voisi toteutua periaatteessa,, mutta se edellyytäisi noin 26 reaktorin vamistumista vuosittain, Nyt siellä voisi valmistua vain muutama vuosittain. Länsimaissa tuo olisi mahdotonta, koska meillä lupajärjestelmät vaatii rakentamaan turvallisia turvallisia voimalaitoksia.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      https://yle.fi/uutiset/3-10635667

      Ydinvoima tekee paluuta EU:ssa: ilmastopäästöjen nollaaminen vaatisi kymmenien uusien laitosten rakentamista. Tätä mieltä on EU-komission energiaosaston johtaja Garribba.

    • Anonyymi

      Ydinvoimasta päästää eroon kun ilmaisen energian zydeemit saadaan joka kotiin . <<samalla myös kulkuneuvot savat omat ilmaisen ergian yksikkönsä.
      Mitä tulee ilmaston lämpenemiseen niin se edeltää aina kylmää jaksoa.

    • Anonyymi

      "Mitä tulee ilmaston lämpenemiseen niin se edeltää aina kylmää jaksoa. "

      Jos laittaisit vähän perusteluita tähän. Jos näin on joskus ollutkin, niin tuskin tuo mikään sääntö on. Tietenkin pitkällä aikavälillä voidaan löytää jotakin vuorottelua, hiilikausi-jääkausi jne. Mutta tässä nyt ihminen ei ole hakemassa keinoja vastustaa mitään geologisten aikakausien syklejä, vaan ihmisen aiheuttamaa, nopeaa muutosta.

      No joo, jos ilmastonmuutos onnistutaankin torjumaan, niin ihminen näyttäisi tuhoavan tämän planeetan muilla keinoin. Lopulta jää jäljelle se pohdinta, että kumpi tapa tuhoutua moraalisesti helpompi kestää ja kummassa tavassa olisi planeetan elämän kannalta parempi.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      https://www.achgut.com/artikel/energiewende_a_la_francaise?fbclid=IwAR0POXnJKw4adST7b9L9q9ylUZ7sXX-HdVfX0mTsYpQhlekVf6v_Iq1RO6w

      Huono uutinen on, että Ranska aikoo sulkea kaksi Fessenheimin ydinvoimayksikköä. Ne ovat Ranskaan vanhimmat ja sijaitsevat Saksan rajalla, ja sakemannien painostus on yksi syy sulkemiseen.

      Hyvä uutinen on, että Ranskassa aiotaan rakentaa kuusi EPR-laitosta 15 vuoden aikana. Ja tässäkin tapauksessa Saksa yrittää sekaantua asiaan ja painostaa hankkeen hautaamiseen. Sakemanneille ei riitä että sotkevat perusteellisesti oman energiapolitiikkansa, pitää tehdä sama naapureillekin.

    • Anonyymi

      " Lisää kiinnostavia ydinvoimauutisia:

      " Suomessa kehitetään omaa ydinreaktoria – pieni ydinvoimala voisi tulla vaikka joka kaupunkiin.
      Pelkästään kaukolämpöä tuottavalla pienydinvoimalalla haetaan ratkaisua lämmityksen hiilidioksidipäästöihin."


      https://yle.fi/uutiset/3-11026726

    • Anonyymi

      Toimiva ydinreaktori on hyvin voimakas neutronisäteilylähde, sillä fissioissa vapautuu neutroneita, joista osa vuotaa reaktorisydämen ulkopuolelle. Kun reaktori sammutetaan, neutronisäteily häviää lähes kokonaan. Sitä kehittävät vain jotkut transuraanit, kuten curiumisotoopit, jotka hajoavat spontaanin fission kautta. Gammasäteilyyn verrattuna neutronisäteilyn osuus on häviävän pieni.
      Tämä suhde säilyy myös käytetyssä ydinpolttoaineessa vuosien ajan. Jos polttoainenippuja sijoitetaan ns kuivaan terässäiliöön, jonka seinämä vähentää tehokkaasti gammasäteilyä mutta ei neutronisäteilyä, voi gamma- ja neutronisäteilyn taso olla säiliön ulkopinnalla samaa suuruusluokkaa. Jos säiliössä on neutroneita vaimentavaa vettä, jää neutronisäteilyn osuus selväti pienemmäksi.
      Siten käytettyä polttoainetta käsiteltäessä neutronisäteilystä aiheutuvat säteilyannokset jäävät lähes aina gammasäteilyä pienemmiksi.

    • Anonyymi

      Käytettyjen polttoainenippujen säteily myös pienenee nopeasti. Jos oletetaan ihmisen olevan metrin päässä käytetystä polttoainenipusta, saadaan kuolemaan johtavat säteilyannokset seuraavasti:
      * Jos polttoainenippu on juuri poistettu reaktorista, välitön kuolema (50 Sv annos) seuraa muutaman minuutin kuluessa ja viivästyneeseen kuolemaan johtava säteilyannos (5 Sv) 10-20 sekunnissa
      * Jos polttoainenippu on vuoden jäähtynyt, välitön kuolema tulee noin tunnissa ja viivästynyt kuolema noin kuuden minuutin säteilyajan jälkeen
      * Jos polttoainenippu on jäähtynyt 500 vuotta, tarvitsee oleskella noin kuukauden päivää se lähellä jotta viivästynyt kuolema seuraisi.

      Säteilyä vastaan on myös helppo suojautua. Jos välissä on metri betonia tai kolmisen metriä vettä tai henkilö on muutaman metrin päässä suojaamattomasta polttoainenipusta, jää annosnopeus verraten matalalle tasolle.

      Ydinvoimalaitoksella polttoainenippuja käsitellään vain veden alla. Niiden nosto vedenpinnan yläpuolelle on varmistettu vakuuttavasti. Kukaan ei ole kuollut ydinvoimalaitoksilla käytetyistä polttoainenipuista lähtevään säteilyyn eikä tiedossa ole, että niistä olisi aiheutunut suuria säteilyannoksia.

    • Anonyymi

      Ydinenergian käyttäminen fossiilisten energianlähteiden sijaan on säästänyt viime vuosikymmeninä lähes kaksi miljoonaa ihmishenkeä, arvioivat Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan tutkijat tutkimuksessaan. Nasan Goddard-instituutin tutkijat Pushker A. Kharecha ja James E. Hansen kehottavat päättäjiä suosimaan ydinenergiaa ilmansaasteita ja kasvihuonekaasuja aiheuttavien hiilen ja maakaasun sijaan. Ydinvoimaan tukeutuen voitaisiin heidän mukaansa säästää miljoonia ihmishenkiä myös tulevaisuudessa.

    • Anonyymi

      Ydinvoimalaitosonnettomuuksista aiheutuneet kuolemat liittyvät lähes yksinomaan pahimpaan niistä, Tshernobylin onnettomuuteen.
      Akuutin säteilysairauden oireita sai 134 työntekijää ja ne aiheuttivat noin 50 kuolemaa välittömästi tai muutaman viikon.
      Onnettomuuden jälkeen tehtyihin suojelutöihin laitoksella osallistui noin 600 000 "likvidaattoria”, joista suuri osa sai huomattavan suuria säteilyannoksia. Ydinvoimalaitoksen ympäristöstä evakuoitu väestö myös altistui suurehkoille säteilyannoksille. Lisäksi säteilylle altistui väestöä, joka jäi asumaan vähemmän saastuneille alueille Ukrainassa, Valkovenäjällä ja Venäjällä.
      Lapsilla ja nuorilla on todettu onnettomuuden jälkeen useita tuhansia kilpirauhassyöpiä (kuoleman johtanut muutama kymmen tapausta), joista useimpien arvioidaan aiheutuneen onnettomuudesta. Epidemiologiset tutkimukset edellä mainittujen ihmisten keskuudessa eivät ole osoittaneet hälyttäviä lukemia muista syövistä. Myöskään todettujen kuolemien tutkimukset eivät ole antaneet luotettavaa lukemaa säteilyn osuudesta.
      Onnettomuudesta kaikkiaan aiheutuvien syöpäkuolemien määrää on arvioitu myös laskennallisesti aiheutuneiden säteilyannosten pohjalta soveltaen ns lineaarivastemallia. Maailman terveysjärjestö WHO on tältä pohjalta päätynyt 9000 syöpäkuoleman lukemaan. Eräät muut luotettavat tieteelliset arvioinnit ovat päätyneet enimmillään muutamaan kymmeneen tuhanteen syöpäkuolemaan.
      Muut onnettomuudesta mahdollisesti aiheutuneet sairaudet ovat vieläkin kiistanalaisempia. Todennäköisesti niiden osalta ovat psykosomaattiset vaikutukset säteilyä suurempi tekijä.

      • Anonyymi

        https://ec.europa.eu/energy/sites/ener/files/documents/170.pdf

        Linkissä on EU-asiantuntijoiden terkemä hyvä tarkastelu Tshernobylin onnettomuuden aiheuttamasta syntymävammaisuudesta saastuneilla alueille Ukrainassa ja Valkovenäjällä.

        Ensinnäkin, pitää erottaa sikiönkehityksen yhteydessä syntynyt vamma ja perinnöllisesti (sukusolumutaation) kautta syntynyt vamma. Perinnöllisiä vaikutuksia on selvitetty tutkimalla säteilylle altistuneiden vanhempien lapsien kromosomistossa olevien minisatelliitti DNA –muutoksia. Tshernobylin puhdistustyöntekijöiden jälkeläisissä tällaisia muutoksia ei ole havaittu, kun taas yksi tutkimus saastuneen alueen lapsissa osoittaa pientä kohonnutta mutaatiotaajuutta. Perinnöllistä tietä aiheutunut syntymävammaisuus voidaan kuitenkin arvioida vähäiseksi.

        Merkittävämpi vaikutus on sikiönkehityshäiriö, mikä aiheutuu säteilyaltistuksesta, joka on saatu raskauden herkimpinä aikoina. Tämä riski on tiedetty ja säteilyn käytön alkuajoista lähtien ja siksi raskaana oleva nainen ei saa tehdä säteilytyötä.

        Ukrainassa ja Valkovenäjällä on synnynnäisiä epämuodostumia tutkittu suurimpien hallinnollisten yksiköiden (oblast) tasolla, ja tulokseksi on saatu että saastumattomilla alueilla niitä oli jopa vähemmän kuin saastuneilla alueilla. Siksi esim. UNSCEAR ei katsonut olevan todisteita syntymävammojen lisääntymisestä.

        Myöhemmin on tutkimuksia tehty pienempien hallinnollisten yksiköiden (district) tasolla. Silloin on saatu tilastollisesti merkitseviä lisäyksiä tietyissä syntymävammoissa eräillä seuduilla, joissa saastuminen oli suurempaa. Niillä raskaana olevien naisten altistuminen säteilylle yli normien oli mahdollista, jos he käyttävät paljon paikallisia elintarvikkeita ja luonnontuotteita, joten sikäli tulos ei ole yllättävä Muiden tekijöiden, kuten odottavan äidin alkoholin käytöllä ja hivenaineiden saannilla voi olla merkitystä mutta niitä ei voitu kattavasti selvittää.

        Vaikka Tshernobylin onnettomuus olisi aiheuttanut tutkimuksen mukaista pientä lisäystä syntymävammoissa, on vastenmielistä viherpropagandaa antaa ymmärtää niiden lisääntyneen räjähdysmäisesti.


      • Anonyymi

        https://www.who.int/ionizing_radiation/a_e/chernobyl/-EGH Master file 2005.08.24.pdf

        Tuossa raportissa on maailman terveysjärjestön arvio säteilyn vaikutuksesta immuunnijärjestelmään. Siinä on käyty läpi lukuisia tutkimuksia niin ydinpommeista, Tshernobylistä ja muissa yhteyksissä altistuneista ihmisistä. Johtopäätös on, etteivät useita kymmeniä mSv pienemmät säteilyannokset olennaisesti heikennä immuunijärjestelmää.


    • Anonyymi

      STUK, Syöpärekisteri ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat tehneet perusteellisia tutkimuksia Tšernobylin ydinvoimalaitosonnettomuuden aiheuttamista syöpien määrästä Suomessa. Tutkimuksissa ei ole saatu viitteitä siitä, että syöpäilmaantuvuus olisi kohonnut muuta maata enemmän alueilla, joille laskeumaa tuli eniten.
      Tutkimuksessa käytettiin hyväksi Suomen korkealaatuisia rekistereitä ja mahdollisimman suuria väestömääriä. Tutkimuksiin valittiin onnettomuuden jälkeen vähintään vuoden pysyvästi samoissa pientaloissa asunut Suomen väestö. Maa jaettiin eri säteilyaltistumisalueisiin STUKin tekemien ulkoisen säteilyn mittausten perusteella. Sen lisäksi syöpäilmaantuvuutta altistumisalueilla verrattiin ennen Tšernobyl-onnettomuutta ja sen jälkeen.
      Ensimmäiset tutkimukset kohdistettiin lapsuusajan leukemiaan ja kilpirauhassyöpään, jotka voivat ilmaantua verraten varhain onnettomuuden jälkeen.
      Leukemiaa koskevassa tutkimuksessa ei havaittu merkittävää lisäystä onnettomuuden jälkeen verrattuna onnettomuutta edeltävään aikaan. Tutkimuksen perusteella voisi aiheutua yksi ylimääräinen leukemiatapaus vuodessa, mikä on yhteensopiva ns lineaarimallin antaman arvion kanssa. https://www.bmj.com/content/309/6948/151
      Kilpirauhassyöpää koskevassa tutkimuksessa väestö jaettiin kahtia onnettomuudesta aiheutuneen kilpirauhasannoksen perusteella. Kilpirauhassyövän ei todettu lisääntyneen onnettomuuden jälkeen verrattuna onnettomuutta edeltävään aikaan ja enemmän altistuneessa väestössä ilmaantui jopa vähemmän kilpirauhassyöpää kuin muussa väestössä. https://www.ejcancer.com/article/S0959-8049(06)00235-8/fulltext
      Noin 20 vuoden jälkeen onnettomuudesta tutkimus kohdistettiin kaikkiin syöpälajeihin pois lukien rinta-, eturauhas- ja keuhkosyövät. Näiden syöpien ilmaantuvuus on verraten nopeassa muutostilassa ja siksi tilastollinen analyysi ei olisi antanut luotettavaa tulosta. Tutkimuksessa ei todettu merkittävää lisäystä altistuneimmilla alueilla muissa syöpälajeissa kuin naisten paksusuolen syövässä, mitä voidaan pitää tilastollisena satunnaistuloksena pikemmin kuin todellisena säteilystä aiheutuneena lisäyksenä. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ijc.28554
      Tshernobylin onnettomuudesta Suomessa aiheutuneen säteilyaltistuksen perusteella voidaan ns lineaarivastemallia soveltaen arvioida, että vuosittain voisi sairastua onnettomuudesta aiheutuvaan syöpään enimmillään parikymmentä ihmistä. Kun syöpien ilmaantuvuus on noin 30 000 vuodessa, on selvää, etteivät nuo syövät näy tilastoissa.

    • Anonyymi

      Mikään maa ei ole valmistanut ainakaan ensimmäisiä ydinaseitaan ydinvoimalaitosta hyväksi käyttäen. Ydinaseiden valmistuksessa avainasemassa ovat isotooppirikastukseen ja ydinpolttoaineen kemialliseen jälleenkäsittelyyn tarkoitetut laitokset. Kansainvälisen valvonnan ulkopuolella olevaa ydinvoimalaitosta voitaisiin käyttää tukena mutta yksinään se on aika hyödytön ydinaseohjelman kannalta.
      Kun polttoainetta käytetään normaalisti ydinvoimalaitoksessa, muodostuu plutoniumien isotooppisuhde siinä huonosti ydinaseisiin soveltuvaksi. Kevytvesireaktorit soveltuvat erityisen huonosti ydinasemateriaalin valmistuksen sillä niissä polttoaineen sijoittaminen reaktoriin ja poistaminen sieltä on suuritöistä. Siksi USAlla ja Venäjällä on ollut erityisesti rakennetut reaktorit ydinasemateriaalin tuottamiseen.
      Ydinvoimalaitoksissa on käytetty polttoaineena ydinaseohjelmia purettaessa tarpeettomaksi käynyttä korkearikasteista uraania, joka on laimennettu ydinvoimalaitoksille sopivaksi ja ydinaseisiin kelpaamattomaksi. Tätä "megatons to megawatts" -ohjelmaa voidaan pitää modernina versiona ikiaikaisesta "miekoista auroiksi" -tavoitteesta. Myös ylijäämäistä ydinaseplutoniumia on suunniteltu hävitettävän ydinvoimaloissa.

    • Anonyymi

      Faktantarkistusta HBO:n Tshernobyl-TV-sarjasta erityisesti säteilyasioihin liittyen. Kommentoijana nainen, joka oli keskeisesti mukana onnettomuuden säteilysuojelutoiminnassa. Erityisesti tapaus, jossa voimakkaalle säteilylle altistunut palomies "säteilyttää" sairaalavuoteella vaimonsa, on täyttä epärealistista fiktiota.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      https://www.foronuclear.org/en/news/latest-news/124876-cop25-nuclear-innovation-for-clean-and-sustainable-growth-2?fbclid=IwAR1xcbxey82P3_pBCdyWrkNBB7b-tJlKExOqN_kqOOT3sCZLO79oW9IvcHs

      Kun uusien ydinvoimalaitosten rakentaminen tökkii, pidennetään olemassa olevien käyttöikää. USAssa ovat ensimmäiset ydinvoimalaitokset, floridalaiset Turkey Pointin laitosyksiköt 3 ja 4 saaneet käyttöluvan peräti 80 vuodeksi.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Hyvä uutinen on ollut kuulla että jopa suomessa kehitellään nyt noita ns. pienydinvoimaloita, eli ydinvoimayksiköitä joilla voitaisiin tuottaa vaikka vain kaukolämpöä. Teknisesti tuollainen vain lämmitetyn veden tekemiseen tarvittava voimala olisi paljon yksinkertaisempi kuin sähkön tuotantoon käytetty. Koska vettä ei ollenkaan höyrystettäisi, koko prosessin käyttöpainekin jäisi hyvin alhaiseksi.
      Tässä on varteenotettava keino CO2- päästöjen vähentämiseksi tulevaisuudessa. Suomen voimavaroin näiden tuotantoa toki ei aikaansaada, mutta jospa sellainen saataisiin täällä prototyyppiasteelle niin Kiinassa alkaisivat muutaman viikon sisään tuottaa niitä myyntiin laivalasteittain...

    • Anonyymi

      https://www.tvo.fi/news/2168

      2019 oli Olkiluodossa erinomainen tuotantovuosi. Ykkösyksikön tuotanto oli historian paras ja käyttökerroin oli liki 97 %. Koko laitoksen tuotanto oli historian toiseksi paras. Laitos avain vertyy vanhetessaan.

    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 31 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      52
      2884
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      536
      2733
    3. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      48
      1885
    4. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      32
      1867
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      119
      1758
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      302
      1698
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1352
    8. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      62
      1163
    9. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      90
      1144
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1122
    Aihe