(YLE 11.3.2018) Areva maksaa OL3 myöhästymisestä

nytkö-areva-ja-tvo-sopu

Ylen uutisen mukaan AREVA on maksamassa OL3 myöhästymisestä Teollisuuden Voimalle korvauksena satoja miljoonia euroja. Aika pieni kipuraha ottaen huomioon kuinka suuret taloudelliset menetykset viiveestä on ydinvoimalan ostajalle aiheutuneet.

Ylen uutinen perustuu ranskalaislehden uutiseen, jonka nimettömät lähteet kertovat odotettavissa olevan lähipäivinä sopimuksen allekirjoittaminen ja virallinen ilmoitus. Seurataan siis uutisia.

Kun OL3 on toiminnassa niin sinne pitää varmaankin tehdä pyhiinvaellusmatka.

27

625

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • TiliäTehdään

      Ydinvoimarakentaminen on kannattavaa businesta.

      • Joo. ei niitä muuten rakennettaisikaan. Sivutuotteena ydinpommimateriaalia ja mahdollisuus jättimäiseen ydinkatastroofiin, jonka maksajina olisi veronmakasajat (eihän se muuten olisikaan hyvä bisnes).


    • nytkö-areva-ja-tvo-sopu

      Ylen uutinen Arevan ja TVO:n tulevasta sopimuksesta tässä:

      https://yle.fi/uutiset/3-10111184

      Tällä hetkellä ennustettu, että OL3 tuottaisi sähköä verkkoon alkaen toukokuussa 2019.

    • NoinOn

      Trallallaa, Olkiluoto kolmosesta tulee tosi halpa laitos, 3,2 mrd euroa miinus Arevan maksamat korvaukset. Trallallaa, tolloa ketutttaa, trallallaa...

      • TottakinMukaan

        Ei mikään yllätys. Kun kirjallinen sopimus voimalan toimittamisesta on tehty ns. avaimet käteen periaatteella niin näin se sopimusmaailmassa menee. Alaan perehtyneet tämän tietävätkin, mutta joillekin todelliset asiat ovat vaikeasti käsitettävissä. Laitostoimittaja Arevalle sopimus ei ollut kannattava, mutta se on heidän päänsärkynsä.


      • OletOikeassa

        Urakkasopimus "avaimet käteen" periaatteella on toiminut. Kun rakentaja osapuoli on tarjousta tehdessään laskenut hinnan väärin, niin se on heidän murheensa. Sopimus pätee kun nimet on paperissa. Näin toimitaan yleensäkin kun mitä tahansa rakennetaan.


    • sikahalpa

      Ydinvoima näköjään halpenee. Mites muut?

    • FaktaaKehiin
    • Halpuutus
      • Euroja.tarjolla

        Lisäksi on 400 millin lisäoptio, jos onnistutaan viivyttelemään vuoden 2020 puolelle. Nyt kannattaisi ehkä laittaa hieman kapuloita rattaisiin, koska rahanteko ei ole ollut koskaan näin helppoa.

        "...jos Areva ei saa ydinvoimalaa valmiiksi vuoden 2019 loppuun mennessä, yhtiö joutuu maksamaan 400 miljoonan euron lisäkorvauksen."


      • Huoltovarmuus

        Avaimet käteen sopimus kannatti TVO.lle. Tosin myöhästymisen korvaus olisi voinut olla suurenpi, mutta se oli sopimuskysymys. Hyvä että saatiin asia selväksi ja tosiasiat esille julkisuuteen, koska nyt loppuu se tolkuton valehtelu summista TVO.n osalta. Nyt vaan voimalaitos käyntiin, jotta päästään sähköpulasta.


    • Virsut

      Teollisuuden Voima teki hyvityssopimuksen Arevan kanssa ENNEN kuin koko voimala on edes käynnistetty. Haiskahtaa vähän enemmän voitelulta. Lintiläkin oli vähän liian tyytyväinen tilanteeseen. Eiköhän tämäkin hätäily tule vielä miljardiluokkaan nousemaan. En tiedä, kuka käynnistinnappia painaa, mutta kateeksi ei käy-

      • NoinhanSeOn

        Sopimukseen sisältyy 150 M€ hyvitys, jos voimalaitos saadaan käyntiin nykyisessä aikataulussa, ja 400 M€ sakko, jos ei ole käytössä 2019 lopussa. Eli TVO on neuvottelussa panostanut nimen omaan voimalaitoksen valmistumiseen, ja on valmis maksamaan ekstraa sen varmistamiseksi.


    • HyvääTienestiä

      "...jos Areva ei saa ydinvoimalaa valmiiksi vuoden 2019 loppuun mennessä, yhtiö joutuu maksamaan 400 miljoonan euron lisäkorvauksen."

      ... ja jos ei valmis vuoden 2020 loppuun mennessä, Areva maksaa 400 miljoonan euron lisäkorvauksen jne.

    • OL3.tuotantoon

      OL3:n tulo sähköntuotantoon on erinomainen asia.
      Sähköntuotannon omavaraisuus kasvaa oleellisesti, sähkön tuonti vähenee, aluehintaerot tasoittuvat. Ennen muuta OL3 tuottaa vähäpäästöistä sähköä edulliseen hintaan.


      https://www.talouselama.fi/uutiset/te/45abdf83-307e-358f-adf4-e3e9c37ce360?ref=ampparit:59de

      Käytännössä Olki 3 luultavasti pienentää selvästi tai jopa poistaa Suomen ja ruotsin väliset sähkön aluehintaerot ja vähentää sähkön tuontia Ruotsista Suomeen. Omavaraisuus siis paranee oleellisesti.

      Käynnistyvän ydinvoimalan kannattavuudelle sähkön markkinahintojen nousu tekee hyvää. Kun TVO, Areva ja Siemens saivat myös aikaan TVO:lle suhteellisen edullisen sopimuksen pitkässä riidasssa voimalan myöhästymisestä, saattaa Olkiluodon uusi yksikkö pystyä tuottamaan sähköä alusta asti jopa alle sähkön markkinahintojen. Esimerkiksi tammi-helmikuussa sähkön markkinahinnat Suomessa olivat noin 40 euroa megawattitunnilta, kun Olki 3 voi päästä sähköntuotannossaan reilun 30 euron omakustannushintaan megawattitunnilta.

      • Punakolmio

        Pidän myös hyvänä asiana OL3:n tuloa tuotantoon, mutta olkaamme realisteja sähkön tuonnin vähenemisen suhteen. Pitää muistaa se perusasia, mitä useammat eivät ilmeisesti ensinkään tiedosta, että sähköä ei tuoda yli rajojen suomen tuotantokapasiteetin vähyyden takia, vaan ihan kaupallisista ja hinnoitteluteknisistä syistä. Sitä tuontia on ollut monta vuotta jopa keskikesällä, silloin tietysti vähemmän, mutta kuitenkin, eikä OL3:n todennäköisesti tule tilannetta olennaisesti muuttamaan. OL3 ainoastaan kiihdyttää kotimaisen jo nyt vähällä käytöllä olevan kapasiteetin lopullista alasajoa, meillähän on viime vuosina purettu ja puretaan voimaloita pois kuleksimasta eli odottamasta niitä muutamana hassuna vuorokautena per vuosi esiintyviä kovempien pakkasten ja korkeampien sähkön tuottajahintojen jaksoja.
        Jos sähkön kulutus nykyisestä kasvaa, OL3 siis ei käytännössä edes kykene korvaamaan sitä tuotantokapasiteetin vähenemistä, jota se osaltaan on ollut ja on aiheuttamassa.
        Onneksemme meillä on ns. uusiutuva utopiavoima apunamme, kun talvi oikein kovistelee!

        OL3 lähtee tuotantoon parhaimmillaankin omakustannushinnoilla, ei myyntivoittoa tekemään. Tulevaisuus näyttää sitten mitä tapahtuu. Tulevaisuus näyttää mm. sen, miten paljon vielä sähköyhtiöt kehtaavat korottaa kuluttajilta perittyjä sähkönsiirtohintoja, miten paljon valtio kehtaa laittaa veroja laskuja lisäämään jne.


    • lippulaivaan
    • yks1mies

      Ero ei kata läheskään rakentamisen hinnan nousua, mutta lohtuna TVO:lle on sen suunta.

      • Pianuraanihalkeaa

        Hinnan nousun maksaa toimittaja, eräs Areva, tilaaja maksaa alkuperäisen sopimuksen mukaisen rahasumman. Tästä ei edes ole kiistelty, nyt kyseessä oleva maksu Arevalta on maksu voimalatoimituksen viivästymisestä, ja siitä jotain yli neljäsataa miljoonaa on ihan kelvollinen summa. Jos voimala olisi tullut tuotantoon alkuperäisen aikataulun mukaan, olisi se ehtinyt tehdä sähköä nyt 7- 8 vuotta, lähes kaiken tämän ajan enemmänkin tappiollisesti kuin kannattavasti. Voimalan viivästyminen on ollut TVO:lle kannattavaa, OL3 kun tulee käytännössä kilpailemaan myös TVO:n jo toimivan tuotannon kanssa ja mahdollisesti sähköpörssissä hyvinkin polkemaan hintoja yhä alaspäin!
        OL3 on tuottamassa monen vuoden myöhästymisellään TVO:lle enemmän tuottoa, kuin se olisi lainkaan tuottanut alkuperäisen suunnitelman mukaan valmistuessaan!


    • NoinhanSeOn

      Kokonaisinvestointi 5,5 mrd€ jaettuna teholla 1600 MW antaa 3,44 M€/MW. Se on hyvin edullinen vertailuhinta uuden polven laitokselle. Lisäksi teho saataneen aika pian korotettua 1750 MW tasolle, mikä on Kiinan vastaavaissa laitoksissa alun perin.

    • NoinhanSeOn
      • TotuusEsille

        Vakkilainen on professori joka oikeasti tietää ydinvoimasta, eikä oleta tyhjänpäiväisyyksiä. Luotettavasti toimiva sähköntuotanto on sitä mitä Suomi tarvitsee.


    • samaa-mieltä

      Olen samaa mieltä:

      Olkiluoto 3 valmistuu juuri oikeaan aikaan

      "Talous kasvaa, teollisuuden tuotanto pyörii täysillä ja päästöoikeuksien hinnat ovat nousussa.

      Myös sähkön hinta on noussut. Nyt ollaan noin 40 eurossa megawattitunnilta, kun OL-3:n omakustannushinta on reilut 30 euroa.

      Olkiluoto 3:n käynnistymisellä on suuri merkitys omavaraisuudelle. Lauhana talvipäivänä Suomen sähköntuotanto riittää nippa nappa kattamaan kulutuksen. Mitä kylmempää, sitä enemmän olemme tuontisähkön varassa.

      Edullisen perusvoiman tarjonta hillitsee myös hintojen nousua."

      https://www.kauppalehti.fi/uutiset/uutinen/xZxKCZm6?ref=ampparit:2b23&ext=ampparit

    • ydinrules

      On oikeastaan käsittämätöntä, että kivikautiselle tuulivoimalle syydetään tuotantotukia, jotka ovat yli kaksinkertaisia verrattuna nykyaikaiseen ydinvoimaan verrattuna. Eipä ole paljon kehitystä tuulivoimapuolella näkynyt ja turvallisuuskin on tutkitusti heikompi kuin ydinvoimalla.

      • Huijaustaseon

        Tarkoittanet valtion tuulivoimatuotannolle maksamia tukia? Mutta saavatko esim. ydinvoimalla sähköä tuottavat yhtiöt siis nekin niin suuri tukia, että ne ovat puolet tuulivoiman saamista tuista? Jos tarkastellaan maamme ydinvoimaloiden vuosituotantoja ja suhteutetaan se tuulivoimaloiden vastaavaan, väitän lainkaan faktoihin tämän enempää tutustumatta, että se on noin tuhatkertainen! Paljonko tuulivoimalla tuotettua energiayksikköä, esim. MWh, kohti on tuki? Entä jos tuki puolitettaisiin ja sitä maksettaisiin ydinvoimalle kertomallasi tavoin, siinä päädyttäisiin varsin mittaviin lukuihin, tulitko ajatelleeksi tätä, millaisiin Euromääriin päädyttäisiin?
        Minustakin tuulivoiman tukeminen on lähes käsittämätöntä, käsitän sen jotenkin kuitenkin: Se on seurausta poliittisista päätöksistä ja sen sellaisesta, myös päätöksistä joiden mukaan pieni Suomi yrittää pelastaa koko maailman siirtymällä uusiutuviin energialähteisiin, ja tuulivoima on näistä yksi, hinnasta viis. Kukaan ei rakentaisi ensimmäistäkään tuulivoimalaa kaupalliseen käyttöön ilman näitä tukia.
        Kuka olisi se poliitikko joka uskaltaisi ennen vaaleja sanoa, että olemme hölmöläisiä?


      • tukiaiset.vääristävät
        Huijaustaseon kirjoitti:

        Tarkoittanet valtion tuulivoimatuotannolle maksamia tukia? Mutta saavatko esim. ydinvoimalla sähköä tuottavat yhtiöt siis nekin niin suuri tukia, että ne ovat puolet tuulivoiman saamista tuista? Jos tarkastellaan maamme ydinvoimaloiden vuosituotantoja ja suhteutetaan se tuulivoimaloiden vastaavaan, väitän lainkaan faktoihin tämän enempää tutustumatta, että se on noin tuhatkertainen! Paljonko tuulivoimalla tuotettua energiayksikköä, esim. MWh, kohti on tuki? Entä jos tuki puolitettaisiin ja sitä maksettaisiin ydinvoimalle kertomallasi tavoin, siinä päädyttäisiin varsin mittaviin lukuihin, tulitko ajatelleeksi tätä, millaisiin Euromääriin päädyttäisiin?
        Minustakin tuulivoiman tukeminen on lähes käsittämätöntä, käsitän sen jotenkin kuitenkin: Se on seurausta poliittisista päätöksistä ja sen sellaisesta, myös päätöksistä joiden mukaan pieni Suomi yrittää pelastaa koko maailman siirtymällä uusiutuviin energialähteisiin, ja tuulivoima on näistä yksi, hinnasta viis. Kukaan ei rakentaisi ensimmäistäkään tuulivoimalaa kaupalliseen käyttöön ilman näitä tukia.
        Kuka olisi se poliitikko joka uskaltaisi ennen vaaleja sanoa, että olemme hölmöläisiä?

        VTV: Tuulivoiman tuki käy kalliiksi – veronmaksajille jopa kolmen miljardin lasku
        https://yle.fi/uutiset/3-9552046

        "Nykyisellä hintakehityksellä tukimenot ovat nousemassa arviolta yhteensä 2–3 miljardiin euroon vuodesta 2017 vuoteen 2030 mennessä."

        Tällä hetkellä tuulivoiman tukiaiset vuodessa ovat luokkaa sata miljoonaa euroa. Ongelmana on se, että tuulivoiman tuottajien ei tarvitse kilpailla ollenkaan. Heille maksetaan aina tietty vähimmäishinta sähköstä markkinatilanteesta riippumatta. Tuo vähimmäishinta *tuottajalle* on vuodesta 2016 alkaen 83.50 euroa megawattitunnilta eli 0.083 euroa. Kuluttajan ostamana sähköenergia maksaa keskimäärin luokkaa puolet tuosta, johon sitten siirtomaksu päälle. Erotus maksetaan valtion budjetista eli verotuloista. Vuonna 2015:

        https://www.mtv.fi/uutiset/talous/artikkeli/tuulivoiman-hintalappu-nousee-veronmaksajan-lasku-yli-3-mrd/4699218

        "Vuosikymmenen lopulla valtion tuki voi nousta 300 miljoonaan euroon vuodessa."


    • Tuulihuoli

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5005
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3167
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1817
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1780
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1635
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1501
    7. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1257
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1256
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1237
    10. Ison Omenan uhri tukahdutettiin kuoliaaksi. Kuolinsyynä sydämen pysähdys.

      Eli naisen hengittäminen estettiin ja tästä oli suorana seurauksena sydämen pysähdys. Ihan oppikirjan mukainen tapaus. H
      Maailman menoa
      17
      1217
    Aihe