Selittämätön hiustenlähtö

Tukkakato

Aihe on varmasti moneen kertaan koluttu, mutta kyselen nyt kuitenkin. Eli onko joku kokenut selittämätöntä hiustenlähtöä ja kasvoiko tukka lopulta takaisin?
Itse olen 22v nainen ja kärsinyt hiustenlähdöstä yli 1,5 vuotta, tässä ajassa vähintään puolet tukasta lähtenyt. Verikokeet yms. ok, en käytä hormonaalista ehkäisyä joten sekään ei voi olla syynä. Ruokailutottumukset pistetty kuntoon jo ajat sitten.
Hiuksia lähtee tasaisesti ympäri päätä ja naistyyppinen kaljuuntuminenkin on suljettu pois (olen käynyt muutamalla eri ihotautilääkärillä). Hiusta kasvaa jonkin verran takaisin, mutta se on kovin hötöä ja putoaa pois. Myös ripseni ovat kokeneet kadon. Olen erittäin kiitollinen kaikista vastauksista!

7

370

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Liisukka81

      Miten naistyyppinen kaljuuntuminen on poissuljettu?
      Tuo hiuksen läpimitan pieneneminen ja lyhyen hiuksen tippuminen voisi kuulostaa naistyyppiseltä.
      Onko millaiset verikokeet otettu? Ferritiini erityisesti rauta-arvoista, ei pelkkä hemoglobiini.

    • Tukkakato

      Naistyyppisen kaljuuntumisen poissulkemiselle on monta syytä: hiuksia lähtee tasaisesti kaikkialta, suvussa ei esiinny vaivaa missään määrin, gyne totesi ettei mikään viittaa testosteronin liikatuotantoon ja lisäksi tämä tilanteeni olisi edennyt "liian nopeasti", jotta viittaisi naistyyppiseen hiustenlähtöön. Ja tietääkseni siihen ei liity ripsien (ja säärikarvojen) lähtöä?

      Verikokeista otettu laaja verenkuva ja perusverenkuva pariinkin otteeseen. Ferritiiniä ei ole testattu, mutta hemoglobiini oli täysin normaali. Kyselin joskus ferritiinistä, mutta kuulemma se näkyy alhaisena hemoglobiinina jos on vinksallaan.

    • Meibomin_ongelmaa

      Itse kävin silmälääkärissä, ja yllätyksekseni hän antoi silmän reunan hoito-ohjeen - en ollut mitään ongelmaa itse tajunnut. Silmän reunan Meibomin rauhaset voivat tukkeutua ja tulehtua, jolloin saattaa menettää jopa silmäripsensä. Ko. rauhaset ovat eräänlaisia talirauhasia, jotka voitelevat ripsiä ja silmänreunaa.

      Itse olen alkanut pähkäillä, voisiko hiustenlähdöllä ja silmäongelmilla olla keskenään yhteyttä. Eli siis onko pään alueen talirauhasissa samaa ongelmaa kuin silmäluomissa, ja irrottaako se hiuksia samoin kuin silmäripsiä? Talista sen verran, että itselleni kehittyy myös runsaasti mustapäitä. Eli ilmeisesti talin laatuni on sellaista, että se ei voitele ihoa, vaan on liian paksua ja pakkautuu ihohuokosiin. En ole tälle teorialle saanut mitään vahvistusta, mutta olisi mielestäni loogista. Itselläni hiukset ovat vähentyneet, mutta eivät radikaalisti. Ajoittain ripsiäkin putoilee runsaasti, mutta ongelmaa en ole siinä kokenut.

      Silmien puolesta voit käydä silmälääkärissä. Silmälääkärit ovat oikeasti tosi fiksua porukkaa. He ainoina lääkäreinä näkevät mm. verisuonien kunnon suoraan silmän pohjan verisuonien kautta. Eli he näkevät myös monet krooniset taudit, kuten diabeteksen, silmistä. Kävimme myös mielenkiintoisen keskustelun verensokeriasioista silmälääkärin kanssa. Kummankin mielestä viitearvot ovat aivan liian korkeat. Elimistö vaurioituu jo paljon alle 6:n verensokereilla, joka on normaaliarvojen yläraja.

      Eli suosittelen investoimaan silmälääkäriin, niin oudolta kuin se kuulostaakin. Hän näkee ripsien tyvet mikroskoopilla tai vastaavalla, ja osaa sanoa, miksi ripset irtoavat. Ehkä sitä kautta pääset hiustenlähdönkin juurille. On ehkä satasen luokkaa Kela-korvauksen jälkeen.

    • Tukkakato

      Kiitos meibomin_onglmaa vastauksesta! Pitääkin ottaa asiaksi silmälääkäri, koska sillöin tällöin luomiini tulee selkeitä punaisia alueita jotka kutisevat. Toivoisin todella, että tälle pähkäilylle saisi vastauksen. Ja tosiaan mittautin ferritiinin ja sekin normaalilukemissa eli 38.

      • Liisukka81

        Ferritiinin olisi hyvä olla yli 70 (hiuksille paras jos olisi yli 100. Minulla oli 50 ja lääkäri ohjeisti ottamaan lisärautaa, kun kerroin hiusten ohenemisesta.


      • Tukkakato

        Luin myös, että yli 50 olisi suositeltavaa, mutta kun yritin kysellä hoitajalta tästä, hän vain totesi, että 38 on viitearvojen sisällä (eli häntä ei vissiin kiinnostanut asia). Hemoglobiini minulla on 143, viitearvot 117-155, joten pohdin voiko se nousta liian korkeaksi rautakuurin myötä. Kai se pitäisi taas varata aika yksityiseltä, kun julkisella ei korvaa lotkauteta näille asioille 😐


      • Liisukka81
        Tukkakato kirjoitti:

        Luin myös, että yli 50 olisi suositeltavaa, mutta kun yritin kysellä hoitajalta tästä, hän vain totesi, että 38 on viitearvojen sisällä (eli häntä ei vissiin kiinnostanut asia). Hemoglobiini minulla on 143, viitearvot 117-155, joten pohdin voiko se nousta liian korkeaksi rautakuurin myötä. Kai se pitäisi taas varata aika yksityiseltä, kun julkisella ei korvaa lotkauteta näille asioille 😐

        Ei minulla ainakaan hemoglobiini ole noussut lisaraudan takia. Voit varmasti hyvin ottaa rautaa kolmisen kuukauttakin vaikka, jostain luin että naiset ja lapset voisi hyvin ottaa säännölliset rautakuurit. Joku apteekin käsikaupparavara on turvallinen, esim. Obsidan 100mg (tyhjään mahaan!).


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 197
      2732
    2. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      239
      2640
    3. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      65
      2356
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      196
      1841
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1364
    6. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      12
      1328
    7. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1297
    8. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      22
      1266
    9. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1234
    10. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      158
      1132
    Aihe