Yx tarina raiskauksen seurauksista

Maruntarina

Maru, 14, oli lahjakas uimari. Marun perheeseen kuului isä, äiti, pikkusisko ja koira. Niillä oli kiva asunto ja molemmat vanhemmat kävivät töissä.

Kundijengi houkutteli Marun mukaansa ja ne juottivat Marun känniin. Sitten ne raiskasivat Marun letkassa. Maru oli silloin jo tajuton.

Marusta tuli vihaa täynnä oleva nuori nainen. Maru hakkasi jokaisen, jonka naama ei miellyttänyt. Marua pelättiin.

Marun pikkusisko sekosi. Se tappoi poikakaverinsa. Löi sitä saksilla 40 kertaa ja joutui vankilaan, vaikka oikea paikka olisi ollut mielisairaala.

Koko Marun perhe tuhoutui sen raiskauksen takia. Isä päätyi erakoksi Lappiin. Marun mutsi jatkoi työntekoa kaupassa, oli aina ystävällinen kaikille asiakkaille, mutta ei pystynyt enää katsomaan ketään silmiin.

Alle kolmekymppisenä Maru kuoli nukkuessaan. Sen sydän oli pysähtynyt. Huoneessa nukkui myös Marun 1-vuotias tyttö. Marun mies soitti ambulanssin ja Maru vietiin pois.

Marun hauta on kaupungin hautausmaalla ja Marun äiti käy vaihtamassa siellä kukat säännöllisesti.

Marun pikkusisko oli mun kaveri aikoinaan. Sen elämä on ollut niin kamalaa, että sitä ei melkein pysty kertomaan. Keskenmenoja ja kuolleita lapsia yksi toisensa perään. Ainoastaan se ensimmäinen poika, jonka se sai 16-vuotiaana, on elossa. En tiedä, että oliko sen pojan isä se sama, jonka Marun pikkusisko tappoi. Ehkä oli.

Maru kuoli ennenaikaisesti sen raiskauksen takia.

Miksi kukaan tai mikään taho ei tee tutkimusta siitä, että mitä raiskauksien uhreille ja raiskauksien uhrien läheisille tapahtuu raiskauksen jälkeen heidän elämissään?

Sen tutkimuksen tulokset voisivat yllättää monet. Raiskauksen seuraukset ovat karmeat, eivätkä ne kohdistu vain raiskauksen uhriin, vaan paljon laajemmin.

6

314

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • true.story

   On totta että seksuaalisen väkivallan seurauksista itse uhrille on aika paljon tutkimustietoa, mutta sen seurauksista lähipiiriin, esimerkiksi perhedynamiikkaan ei ilmeisesti ole kovinkaan paljoa tutkimustietoa olemassa. Sille olisi tilausta.

   Tämä tyyppisiä ilmeisesti aika nuoren henkilön kirjoittamia tarinoita pidetään helposti dramatisoituina ja kuvastavan enemmän nuoren omaa sensaationhakuisuutta kuin todellisuutta. Valitettavasti tarina on aivan uskottava. Tuollainen seksuaalisen väkivallan kokemus voi todellakin aiheuttaa kuvatun kaltaisen katastrofin koko perheelle varsinkin jos uhri ja koko perhe ei saa laadukasta ammattimaista informaatiota ja apua heti tapahtumien jälkeen.

   Tarinasta ei käy ilmi joutuivatko tekijät rikosoikeudelliseen vastuuseen ja saiko uhri ja perhe ammattiapua tilanteeseen. Jos uhri ei koe saavansa oikeutta eikä ammattiapua ole ollut tarjolla tilanteet voivat todella pyöräyttää sellaisia jatkumoita käyntiin että tilanne voi eskaloitua todella pahaksi. Usein varsinkin seksuaalisen väkivallan kohdalla omat perheenjäsenet, kuten omat vanhemmat ja sisarukset eivät osaa suhtautua tilanteeseen oikein. Toisaalta kuten kaikki kriisit, myös tällaiset kokemukset voivat paljastaa läheisistä sellaisia puolia ja asennevammoja joiden olemassaolosta ei edes olisi tiennyt jos tällaista kriisiä olisi tapahtunut. Suomessa ongelmana on se että valtaosa aikuisista ihmisistä ovat psykoseksuaaliselta kehitykseltään kypsymättömiä. Meidän saunakulttuurin kasvattama kansakunta ei hahmota intimiteettirajoja ja seksuaalisuuteen suhtautuminen on jämähtänyt viisivuotiaan hihittelevän lapsen tasolle. Seksuaalisuuteen - kuin myös seksuaaliseen väkivaltaan - suhtaudutaan usein asiattomasti. Seksuaalisuuteen suhtaudutaan kevyesti läpällä, sillä mässäillään tai sitten siihen suhtaudutaan kuin viisivuotiaan hihitellen. Seksuaalisen väkivallan uhri joutuu valitettavan usein jopa kiusaamisen kohteeksi koska psykoseksuaalisesti kyspymättömät aivokääpiöt eivät ymmärrä tällaisten kokemusten vakavuutta lainkaan. Jotkut uhrien kokemukset siitä miten läheiset, kuten omat vanhemmat tai sisarukset ovat uhriin suhtautuneet ovat uskomattoman härskejä. Uhreja on huoriteltu, heitä on kiusattu pahimmillaan vuosikaudet, heidän kokemustaan on vähätelty jne. Jos uhri ei pääse varsinkin tilanteessa jossa oma lähipiiri puukottaa selkään, kunnollisen ammattiavun piiriin jälki voi olla em. tarinan mukaista. Lähipiiri voi tehdä myös monenlaisia "tyypillisiä" virheitä, jollaisia ovat esim. holhoaminen, tai vaikkapa se että uhrin kokemuksia aletaan ruotia julkisesti eikä uhrin yksityisyyttä ja intimiteettiä osata kunnioittaa. Sisarukset voivat jäädä huomiosta paitsi kun yhdell perheenjäsenistä on vakava kriisi menossa. Monesti seksuaalisen väkivallan kokemus on vasta alkusoitto pitkään jatkuville uudelleenrtaumatisoitumiskokemuksille, joita tulee tämän yhden kokemuksen seurauksena.

   Viha mitä seksuaalinen väkivalta aiheuttaa on niin myrkyllistä että jos sitä ei pysty ohjaamaan johonkin hyödylliseen tai ei muulla tavalla pysty kontrolloimaan se todella johtaa äärimmäisiin tekoihin joko itseä tai sitten muita kohtaan.

  • UhrienMuistolle

   On ensinnäkin itse rikoksesta, joka on syvä loukkaus uhrin omaan ruumiiseensa ja seksuaalisuuteensa nähden itsensämääräämisoikeutta vastaan, sekä rikoksen tekotavasta, että itse uhrin henkisistä voimista, ynnä paljosta muustakin kiinni, kuinka uhri nk. selviytyy kokemastaan.

   Itse rikos, tehtiin se miten tahansa on syvä loukkaus. Jokaiselle ihmiselle kuuluu oikeus hallita omaa ruumistaan ja kaikki tätä vastaan suunnattu toiminta ja väkivalta on aina erityisen tuomittava rikos.

   Kaikki alistaminen, kaikki kiusaaminen on samaan lajhiin kuuluvaa toisen ihmisen persoonan häpäisyä ja tiedämme, että monet koulukiusatut jopa tappavat itsensä. Kiusaaminen jättää pysyvät jäljet ja kiusaaja tietää tämän. Koulukiusaajalla on raiskarin ja murhaajan mielenlaatu, on hän sitten poika tai tyttö. Hän on jo lapsena raiskaaja ja tappaja. Lapsenraiskaaja, sillä rikos kohdistuu koululaiseen, lapseen. Hän on samaa myös aikuisena.

   Edellä Marun ja hänen perheensä tragedia. Marun raiskaajat tappoivat henkisesti koko Marun perheen. He eivät voi saada tekoaan tekemättömäksi. Heidän kuuluu kantaa syyllisyys.
   .

   • true.story

    Kyllä, seksuaalista väkivaltaa kokeneet ja heidän läheisensä ovat ihan samoin erilaisia yksilöitä kuin muutkin. Jokainen reagoi eri tavoin ja selviytyy omalla tavallaan. Suosittelen kuitenkin ehdottomasti ensiavuksi ulkopuolisen ammattimaisen avun hakemista niin pian kuin suinkin jotta vältyttäisiin tyypillisimmiltä virheiltä ja tilanteiden eskaloitumiselta. Sekään ei tietenkään korjaa tehtyä vahinkoa jonka tuollaiset ihmissaastat mitä raiskaajat ovat saavat aikaan eikä aina pelasta ihmistä hajoamasta kappaleiksi. Mutta sen avulla voidaan ehkäistä tyypillisimpiä mokia ja ehkä johdatella vähän vähemmän kivikkoiselle tielle jatkossa.

    Toivottavasti aloittaja ei käytä henkilön oikeaa nimeä. Nämä ovat juuri niitä mokia joita ympärillä olevat ihmiset usein tekevät. Ruotivat toisten yksityisasioita usein ihan hyvää tarkoittaen ymmärtämättä kunnioittaa toisen rajoja. Rajojen rikkomista on myös se että toisten yksityisasioita ruoditaan jopa siten että henkilöllisyys on vaarassa paljastua.

    Tällaisten mokien ja uudenneentraumatisoitumisten välttämiseksi ammattiapu ja konsultaatio on ehdottoman tärkeää kaikille joita asia jollakin tavalla koskee.


  • Valitus

   Onko tuo ylläoleva tarina totta? En kysy siksi että epäilisin vaan siksi että suunnittelen kantelua Suomesta kansainvälisiin Ihmisoikeus- ja rikostuomiosituimiin. Nehän ovat jo 2003 antaneet päätöksen että seksi ilman suostumusta on rikos. Lisäksi meillä on rikoksen jälkihoito riittämätöntä, apu, korvaukset jne.

   Jos topikin aloittaja näkee tämän, tai joku muu joka tuntee tämän tai jonkun muun tarinan jossa uhria on loukattu, esim. jos jokin viranomainen ei ole uskonut, reagoinut jne. Kerrotteko niin laitan tiedot hakemukseen.

   • Lawetorder

    Täällä nyt kenenkään uhrin ei todellakaan pidä antaa omia yhtestietojaan tai muitakaan tarinoita, vaan tiedustelija antaa omat tietonsa, tai tekee rekisteröidyn nimimerkin, ilmaisee sen jolloinka voi laittaa yksityisviestiä.

    Tsiisus, koettakaa nyt edes vähän käyttää sitä ei niin säteilevää pollaanne.


   • tahtokysymys
    Lawetorder kirjoitti:

    Täällä nyt kenenkään uhrin ei todellakaan pidä antaa omia yhtestietojaan tai muitakaan tarinoita, vaan tiedustelija antaa omat tietonsa, tai tekee rekisteröidyn nimimerkin, ilmaisee sen jolloinka voi laittaa yksityisviestiä.

    Tsiisus, koettakaa nyt edes vähän käyttää sitä ei niin säteilevää pollaanne.

    Katsoitteko dokumentin Arvet minussa?

    https://areena.yle.fi/1-4287288

    Aivan loistava. Siitä tuli hyvin esille monet suomalaisen yhteiskunnan, suomalaisen lainsäädännön ja koko kulttuurin asenneilmaston käsittämättömyydet joita meillä(kin) on suhtautumisessa seksuaaliseen väkivaltaan. Jostakin syystä se ei ole herättänyt minkäänlaista yhteiskunnallista keskustelua. Upeasti toteutettu dokumentti. Mitään ei ollut liikaa eikä mitään liian vähän. Tuska ja koetut oikeusmurhat tuli näkyväksi ja se oli aitoa ja todellista.

    Dokumentissa esiintyneet seksuaalisen väkivallan uhrit tekivät suuren uhrauksen paljastaessaan äärimmäisen arkaluontoisia ja intiimejä kokemuksia elämästään. Näiden ihmisten ei olisi TARVINNUT uhrata oikeuttaan omaan intimiteettiinsä ja yksityisyyteensä. Heillä ei ollut mitään velvoitetta paljastaa tällaisia kokemuksia itsestään. Mutta he tekivät sen silti omasta tahdostaan koska asiat ovat Suomessa(kin) niin päin per****ä.

    Koska jotain on PAKKO tehdä. Asenteiden, lainsäädännön ja koko kulttuurin on pakko muuttua tässä asiassa. Koska tämä ei voi jatkua näin.

    Ja miten suomalainen yhteiskunta sitten reagoi näiden ihmisten tekemään uhraukseen?

    Kuunnelkaa tätä hiljaisuutta.

    Näin paljon Suomi näiden ihmisten kokemalle vääryydelle antaa painoarvoa. Näin vähän suomalaiset viranomaiset, poliitikot ja muut vaikutusvaltaiset henkilöt heidän uhraustaan arvostavat.

    Joskus hiljaisuus puhuu enemmän kuin meteli.

    Uskoisin että nimim. Valitus on tavallinen rivikansalainen eikä viranomainen tai muu ammattinsa puolesta toimiva henkilö. Muuten hän tietysti olisi ymmärtänyt nimim Lawetorder- toimintametodin ihan itse. Mutta juuri se että sen täytyy aina olla nimenomaan tavallinen rivikansalainen joka harkitsee tekevänsä jotakin suurempaa ja vaikuttavampaa asioiden muuttamiseksi paljastaa juuri sen mikä Suomessa on pielessä.

    Missä ovat viranomaiset, poliitikot ja lainsäätäjät? Miksi sen täytyy aina olla se joku asiantuntematon ihminen, tavallinen rivikansalainen joka päättää edes yrittää toimia. Ihminen jolla ei ole vaikutusvaltaa, ammattitaitoa, koulutusta. Ihminen jonka motivaattorina toimii vain oma oikeustaju ja hyvä sydän.

    Vaikutusvaltaisimmat vaikenevat ja hyväksyvät kaiken hiljaa.

    Kunka monen ihmisen pitää elää kammottava tuskainen elämä ja kuolla ennenaikaisesti ennenkuin joku vaikutusvaltaiseen asemaan saateltu etuoikeutettu henkilö tälle asialle OIKEASTI ja TOSISSAAN tekee jotain?

    Kysymys ei ole mistään muusta kuin tahdosta.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Beata Papp gold digger (Leppilampi)

   Kivasti nuori nainen turvasi toimeentulonsa kun antoi setämihelle. Naiset!!! Kyllä niitä setämiehiä löytyy aina vaikka naama ois kuin petolinnun perse
   Kotimaiset julkkisjuorut
   99
   4714
  2. Venäjän ydinisku lähestyy hitaasti mutta satavarmasti...

   https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/eac44407-e77d-418b-ae21-1db8a0104309 Venäläisten ärsyttäminen jatkuu, milloin menee kuppi nurin ja "uusi aurinko"
   Maailman menoa
   597
   3773
  3. Ernan pahoinpitely

   Erna pahoinpidelty. Törkeää Seiskalta nimittää tuota kissatappeluksi. Erna kertoo tässä lehtijutussa että hänellä on turvamies aina yöelämässä. Missä
   Kotimaiset julkkisjuorut
   71
   2846
  4. Huumekohussa marinoitu Redrama Vain elämää -kuvauksista: "...valehtelevan, jos sanoo, ettei..."

   Juhannuksen jälkeen Redrama oli aiheuttanut lähipiirissään huolta kuukauden mittaisella katoamistempullaan. Vain elämää -leiri pidettiin toukokuun lop
   Suomalaiset julkkikset
   4
   2614
  5. Mikä hän on ammatiltaan?

   Mitäs sun ikävän kohde tekee työkseen?
   Ikävä
   154
   2328
  6. Paras muistosi hänestä?

   Mitä muistoa muistelet mieluiten ikävöimästäsi ja miksi?
   Ikävä
   108
   1921
  7. Kun mennään...

   yhdessä petiin... Otathan mut peiton alle? Hyvää yötä toivottaa sun nalle. Oot mun oma hehkulamppu, Kauniimpi kuin nätein kukkakimppu. https://you
   Ikävä
   196
   1030
  8. Taitaa olla viimeinen talvi.

   Jos sähkön hinta talvella on 4-5 kertaa suurempi, kuin edellisenä talvena, niin mulla ei ole varaa lääkkeisiin, ei ruokaan, muita laskuja en voi maksa
   Pori
   89
   1011
  9. Ohhoh! Michele Murphy-Kaulanen hämmentää vauvauutisella - Totuus on hieman toisenlainen!

   No nyt on aikamoinen "vauva"! Michele Minttu Murphy-Kaulanen on jakanut Instassa "iloisen perhetapahtuman". Lue juttu ja katso kuvat: https://www.su
   Kotimaiset julkkisjuorut
   8
   967
  10. Selvitetään syyt kalliiseen sähköön!

   Sähkön hinta pysyy hirmukalliina riippumatta kulutuksesta. Nytkin keskellä kesää sunnuntaina yli 30 snt/kWh. Mitä onkaan tulossa talvella? https://ww
   Maailman menoa
   243
   822
  Aihe