Klassista taisteluskeneä: Endor

BigBoomers

Jedin Paluussa nähtävä Endorin taistelu on varsin vaikuttava visuaalisesti ja muuten. Käykäämme nyt kuitenkin läpi itse taistelun kulkua.

Keisari Palpatinen suunnitelma siis lyhyesti oli, että kapinalliset houkutellaan Endorin luokse ja tuhotaan Kuolemantähden toimiessa vasarana ja imppaajien tähtilaivaston alasimena. Palpy sitten katselisi aitiopaikalta kapinallisten tuhoa.

Palpyn suunnitelma itse asiassa on muuten hyvä, mutta... miksi vaivautua paikalle henkilökohtaisesti. Tuollaisessa tilanteessa on aina vaara päästä vihreämmille laitumille ja Palpy olisi voinut katsella varmaan tilannetta tallenteeltakin. Tai etäkuvauksena.

Toinen mutta on paikan valinta. Miksi valita kaikista mahdollisista sijoituspaikoista Kuolemantähden suojageneraattorille (Kun sitä jostain syystä ei voi kai sijoittaa itse Kuolemantähdelle) sijaintipaikaksi planeetta, jonka pinta on sankkaa metsäkasvustoa ja jota asuttaa tuntematon rotu (Ewokit).

Kapinallisten soluttautumissuunnitelmassa Endoriin on siinäkin merkittävä aukko. Siinä oletetaan, että ensin kapinalliset pääsevät lentämään varastetulla(!) imppaajien sukkulalla planeetan pinnalle läpi sitä vartioivan laivasto-osaston. Ilman siis, että imppaajat tajuaisivat kysellä perään, kun sitä "varaosia ja miehistöä" tuovaa sukkulaa ei alakaan kuulua Endorin tukikohtaan. Muutenkin imppaajien logistiikka ei liene kaksisella tasolla jos Hanin mainitsemaa "lähetystä" planeetan pinnalle ei ole tiedossa laivastolla, että voisivat kaivaa sen esiin. Imppaajilla olisi siis paljon parantamisen varaa.

Kapinallisten Endoriin laskeutunut ryhmä, sanokaamme E-ryhmä, on näemmä valinnut vaatetukseksi puvut jostain Wal-Martin halpismaastopukujen valikoimasta. Han ei johtajana itse perusta muiden käyttämistä typerän näköisistä kypäristä.

Imppaajien partiosotilailla onkin sitten mukavasti erottuvat mustavalkoiset suojavarusteet Endorilla, kauttaaltaan vihreällä planetalla. Mustavalkoiset suojavarusteet ovat hyvät iskusotilailla avaruusaluksissa, kun ne auttavat naamioitumaan samansävyistä taustaa vasten, mutta Endorin pinnalla ne tarjoavat lähinnä paremman maalin. Kuitenkin Sithin koston aikana Kashyuukin taistelussa klooneilla oli vihreiksi värjättyjä suojavarusteita.

Partiosotilaiden yllättäminen näemmä ei onnistu tuolla miesmäärällä kovin hyvin. Joka tapauksessa on hieman yllättävää että partiosotilailla on "jammerit" tietoliikenteen häirintään varusteissaan.

Vader ei ilmeisesti viitsinyt varoittaa partiosotilaita siitä, että ryhmä kapinallisia tuli juuri planeetan pinnalle. Toki kapinalliset olisivat saattaneet huomata että partiosoltut odottivat heitä, mutta toisaalta kaipa partiosoltuille olisi voinut antaa vähän vapaatakin kunnes muut olisivat ottaneet kapinalliset kiinni.

Iskareita siis oli "legioona" planeetan pinnalla. No kun katsoo pihalle kokoontunutta ryhmää imppaajia kapinallisia ulos bunkkerista tuotaessa, niin ei siinä ole läheskään legioonaa. Muutenkin Palpylla näyttää olevan turhan paljon luottamusta iskareita kohtaan, kun näille tähtääminen ei näytä olevan vahvin puoli.

Mielenkiintoinen kysymys on myös, että ennen taistelun alkua planeetan pinnalla, minne aiemmin nähty AT-AT katosi miehistöineen. Sille olisi saattanut olla käyttöä. Toisaalta iskareiden ja muiden imppaajien olisi pitänyt joka tapauksessa pystyä listimään jossain ihmisen ja apinan välimaastossa älyltään liikkuvat ewokit, jotka turvautuvat yhä jousi ja nuolet tyyppiseen sotaan, mennen tullen. Ylivoimaiselta kuitenkin näyttää.

Bunkkeri ei tietenkään olisi mistään kotoisin, jos siellä ei vihollisen soluttautumisen helpottamiseksi olisi myös takaovea. Yhtä yllättävää kuin se, että ewokki saa lähistöllä olleen partiosoltun motskarin käyntiin on kuitenkin se, että kaikki loput partiosoltut hylkäävät paikan ja lähtevät takaa-ajoon. Ovatko he siellä takaovella vain muuten vetelehtimässä?

Kapinallisten suunnitelma Kuolemantähden tuhoamiseksi kusee sekin alusta saakka. Kyseessähän piti olla nopea iske ja poistu operaatio, joten mihin laivaston raskaita aluksia tarvitaan. Tai koko laivastoa sen puoleen? Jos tehtävä olisi huolella toteutettu, ehkä tusina hävittäjää olisi riittänyt kun oletettiin että kapinallisilla on yllätysetu.

Sitten kun varsinainen avaruustaistelu alkaa, Palpy ja Vader eivät edes viitsi katsoa sitä. Molemmat vain hössöttävät Lukelle Voima-filosofiaa. Eikö Luke olisi kannattanut pistää putkaan siksi aikaa kun kapinalliset on tuhottu? Vaderille olisi varmaan ollut käyttöä hävittäjää lentämässä.

Imppaajien laivasto ei näytä koonsa puolesta erityisen vakuuttavalta. Liene ollut loma-aika menossa?

1

91

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • BigBoomers

      Imppaajien suunnitelma avaruustaistelun osalta on siis pitää laivasto kaukana Kuolemantähdestä estämässä kapinallisten pako. Pari interdictor-risteilijää olisi tietenkin ollut cool tähän liittyen mutta mitäs pienistä.

      Imppaajat siis lähettävät ensin TIE-hävittäjät hyökkäämään. Ilmeisesti hyvien lentäjien mahdollinen kuolema kapinallisalusten räjähdellessä ei ole kovin iso ongelma imppaajille. Mutta on mukavaa että he ovat löytäneet kuitenkin useamman kuin kuusi (kts episodi 4 taistelu) TIE:tä.

      Landon päätös jäädä paikalle kuhkimaan vaikka kilpi on vielä ylhäällä on aika kummallinen. Aina tulee uusia tilaisuuksia ja joka tapauksessa, imppaajathan tiesivät että kapinalliset ovat tulossa. Miksi siis ei kannattaisi paeta kun imppajilla ei näy olevan edes interdictoreita estämässä?

      Imppaajien voimat planeetan pinnalla. Epämääräinen joukko iskareita, jotka ilmeisesti eivät pahemmin harrasta tähtäimien kalibrointia. Epämääräinen joukko mustapukuisia merisotilaita (Planeetan pinnalla? Jollain operatiivisessa johdossa taitaa viirata tai sitten Palpylla muuten on iskarit kortilla). Muutama partiosolttu lentelemässä pölynimureillaan. Ja kokonaista kolme kpl AT-ST kulkijoita.

      Näillä eväillähän sitä varaudutaan ehkä isoonkin hyökkäykseen.

      Imppaajilla ei näytä olevan kovin kaksisia taitoja ajaa evokeja ja kapinallisten halpis-ramboja paitsioon. Iskarit etenevät peräkkäin vaikka taistelutilanteissa etenemisen pitäisi tapahtua rintamana. Näille myös näyttää olevan ylivoimaisen vaikea kestää ewokien nuolia ja kiviä huolimatta haarniskoista.

      Kolme AT-ST:tä pärjäävätkin paremmin, mutta nelinkertainen määrä olisi ollut kätevämpi kattamaan tällaisissa tilanteissa bunkkerin kaikki sivut ja ajamaan rintamaa kauemmaksi. Aiemmin nähtyä AT-AT:ta ja sen miehistöä varmaan ei voinut vaivata mukaan taisteluun lakisääteisen kahvitunnin vuoksi.

      Lopultahan yksi halpis-tarzan oli kaikki mitä AT-ST:n kaappaaminen vaati ja siitä imppaajien hyökkäys alkoi purkaantua. Ilmeisesti imppaajilla ei ollut mitään tietoa miten lyödä omaa kaapattua kulkuneuvoa? Tai lähetintä kutsua sitä AT-AT.ta paikalle?

      Lopulta, mitä tapahtuikaan "operaationumeroille" (ep 4) kun bunkkerin komentaja menee Hanin ansaan? Imppaajilla ei ole kovin kaksiset tunnistautumismetodit enää käynnissä. Ymmärtäähän sen kun eivät ne auttaneet aiemminkaan.

      Akbarin ajatukset kulkevat jälkijunassa, mutta osaavan amiraalin löytäminen lienee ollut kapinallisille liian iso urakka. Tietenkin kapinallisten olisi kannattanut hyökätä Executoria vastaan heti aluksi. Luonnollisesti taas mukavaa kun imppaajat osoittavat aluksen muotoilulla sen olevan komentoaluksena.

      Lopulta on hieman mysteeri, että miten Executor oikeastaan putoaa Kuolemantähteä vastaan. Senhän piti muiden alusten tavoin olla taaempana eikä aseman yllä.

      Ja miksi ihmeessä Palpy ei tajunnut suojata Kuolemantähden päägeneraattoria siten, että sen luokse ei pääse, vaikka asema onkin vielä kesken? Takaa-ajavilla TIE-lentäjilläkään ei prioriteetit ole täysin kohdallaan kun reaktorin suojelu ei vie voittoa pakenevien kapinallisten takaa-ajosta.

      Tätä taistelua seuratessa tulee ihmetelleeksi, että miten kapinalliset eivät tuhonneet Imperiumia jo monta vuotta aiemmin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      126
      3108
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      267
      1265
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      101
      1251
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      65
      1056
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1051
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      1010
    7. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      956
    8. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      52
      947
    9. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      42
      914
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      44
      826
    Aihe