Pitääkö työkavereille kertoa Aspergerista?

väke_

Kaverini väitti, että kun eräs hänen tuntemansa henkilö on töissä eräässä sairaalassa, tämä henkilö tietäisi, jos jollakulla sairaalan työntekijöistä olisi Asperger. Minun käsittääkseni ainoastaan työnantajan tulee olla tietoinen siitä, jos jollakulla työntekijällä on Asperger, mutta ei muilla. Olenko oikeassa?

14

1311

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • väke_

      Ei muiden*

    • yksilö1

      Asperger on rikkaus, ei puutos. Olipa kummallinen kysymys kaiken kaikkiaan.

      • Breda

        Joku on luullut, että olen yksilö1. Mutta kyllä tuo yksilö1 on aivan eri henkilö.


    • Riippuu

      ihan yksilöstä ja siitä, miten Asperger näkyy. Kaikilla se ei näy niin selvästi. Jos on vähänkään näkyvämmät piirteet, niin suosittelen kyllä kertomaan, jotta voisi paremmin ehkäistä noloja väärinkäsityksiä ja ettei muiden tarvitse ihmetellä, miksi toinen käyttäytyy hieman erikoisesti/poikkeavasti.

    • Breda

      Pitääkö työkavereille kertoa aspergerista?

      Minun mielestäni aspergerista kertominen on täysin jokaisen oma asia.

      Asperger ei ole häpeä. Kuten yksilö1 kirjoitti: "Asperger on rikkaus, ei puutos." Näin se on, vaikka enemmistö ei vielä näytä sitä juurikaan tiedostavan.

      Minä en ole jättänyt omaa assiuttani kertomatta silloinkaan, kun olen tiennyt, että porukassa on assiuteen hyvin negatiivisesti ja ennakkoluuloisesti suhtautuvia. En pelkää heikkotietoisia enkä loukkaannu narsistisesti, jos joku esim. mustamaalaa minua "muka-assiksi". Olen assiuden kokemusasiantuntija. Olen voimautunut assi.

      Toivon koko sydämestäni, että kaikki nekin assit, jotka vielä tänään normaalia aiheellista kritiikkiä kohdattuaan yliherkästi loukkaantuvat hourien "törkeydestä" ja vaatien kriitikolta anteeksipyyntöä, voimautuisivat, alkaisivat palata todellisuuteen ja ryhtyisivät seisomaan omilla jaloillaan. Alituinen yliherkkä uhriutuminen ja heittäytyminen marttyyriksi ei ole hyväksi kenellekään, sellainen pitää assin selän vain kumarassa ja tilanteen jäässä eikä assi kehity yhtään. Sellaista, aivan liian herkkänahkaista assia, pitää muiden assien vähän "potkia". Muuten hän nukkuu ja on jäässä koko loppuelämänsä. Ja sitäkö joku haluaa! Ei kukaan!

      Useammin kuin yleisesti tajutaankaan assiudessa on "rajoitteiden" lisäksi sellaisia arvokkaita vahvuuksia, joiden kautta yksi jos toinenkin assi on pärjännyt elämässä vähintään hyvin, saavuttanut jopa jotain selvästi merkittävää. Niin kauan kuin aspergeria hävetään niin että siitä kertomista pidetään arkana ja salailtava asiana, ollaan vielä tosi tietämättömiä koko ilmiöstä.

    • Kyllävaansiihen

      Kyllä Aspergeriin väkisinkin kuuluu vahvuuksien ja voimavarojen lisäksi myös vaikeuksia, sehän diagnooseissa juuri onkin ideana, että ne annetaan, jotta vaikeudet pystytään ottamaan paremmin huomioon. En ymmärrä, miksi pitäisi hakea diagnoosia, mikäli piirteet eivät oikeasti haittaa elämää millään osa-alueella tai aiheuta tuentarvetta.

      • Asperger_diagnosoitu

        Aivan! Siksi minulla diagnoosi. Kiitos oivaltavasta viestistäsi.


    • yksilö1

      En ole koskaan kertonut työpaikalla olevani assi, mutta koska johtajani oli fiksu ja tarkka-aistinen, sain kerran pyytämättäni oman työhuoneen käyttööni. Tunsin olevani kuin suojeluksessa, koska vain omassa rauhassani sain tehdä työpanokseni kympillä. Väsyn ja kuormitun aivan tavattomasti yhteistyöskentelystä ja ns. avokonttorin hälinästä. Vaikka työ itsessään oli silloinkin parhainta (ja vaikeinta) kaikilla mausteilla, sain tuloksia ja tutkimuksia valmiiksi aivan toisin. Ja tämä huomattiin!

      Tällä esimerkillä tuon esiin, että kaikki riippuu työympäristöstä. Jos Asperger tarvitsee enemmän omaa tilaa (kuten meistä niin moni), voi olla hyvä mainita tästä neurologisesta herkkyydestä.
      Edelleen painotan: Asperger ei ole sairaus vaan neurologinen ominaisuus.
      Jos työtoverillani on ms-tauti, epilepsia tai kuulolaite, en tajua miksi työpaikan se tulee tietää. Mutta jos asian julkituominen auttaa ja parantaa työntekijän omaa oloa, silloin voi olla hyvä siitä mainita.

    • omakohtainenkokemus

      Ei kaikki riipu työympäristöstä. Mieti nyt vähän. Sinulla on vaikka Crohnin tauti, kuinka ymmärtäväisiä ihmiset ovat joutuessasi juoksemaan pitkin työpäivää vessassa 20 kertaa 5 min välein ja jos sinulla lisäksi on vielä Asperger. Ei typeryksiä kouluttamalla mitään kenellekään opeteta. Kannettu vesi ei kaivossa pysy. Suurin osa ihmisistä on empatiakyvyttömiä sekä tyhmiä.

      • yksilö1

        Olen pahoillani jos jotenkin pahoitin mielesi, se ei ole tarkoitukseni ollenkaan. Tarkoitin todella juuri sitä mistä sanot, että jos asian kertominen auttaa, silloin kannattaa kertoa.
        Tuo Crohnin tauti on kamala, tiedän tutun kokemuksesta. Kun koskee ja sattuu ja silloin on mentävä! Toiset ko. potilaat ovatkin poissa työelämästä juuri tuon takia.
        Eikä se ole edes työpaikan syykään aina, joka puolella törmää hölmöihin ja tolloihin.


      • Info-Aspergerinfo

        Siksen juurikaan pidä erityisen tärkeänä infota taikka kertoa saati luennoida missään esim. Aspergeristäa koska ihmiset, joilla ei sitä ole, eivät vain yksinkertaisesti ymmärrä mistä on kyse. Ei ihminen, jolla ei ole omakohtaista kokemusta jostain tietynlaisesta ongelmasta taikka erilaisuudesta, voi ymmärtää. Ainoat jotka ymmärtävät, ovat vertaiset, joilla on diagnoosi jostain, mikä aiheuttaa vaikeuksia elämässä. Ei diagnoosia haeta huvikseen, vain ne hakevat, jotka kokevat tarvitsevansa jotain konkreettista tukea elämänhallintaansa. Mulla on As ja olen syrjäytynyt pahasti, monen asian summa, vaikka älyssäni ei ole mitään vikaa, silti olen syrjäytynyt ja tukea sekä apua olen hakenut noin 20 vuoden ajan joka puolelta, eipä sitä ole juurikaan tullut. Ihmettelenkin, miksi Autismi- ja ASPERGERLIITTO ole tehnyt asioille mitään tiettyjen asioiden suhteen - tai on yrittänyt ehkä jotain tehdä, mutta ei ole kyennyt/halunnut keskittyä olennaiseen, eli vanhenevien AS-henkilöiden elämänlaadun ylläpitämiseen mitenkään.


      • yksilö1

        Meitä vanhoja on paljon, joilla on koko elämänmittainen selviytymistarina takanamme.
        Jo pikkulapsena moni joutui eristetyksi ja koulussa oli raskasta monin tavoin pysyä ryhmän mukana, vaikka järjessä ei ollut todellakaan mitään vikaa. Koulu ja sen tuoma kaaos oli kuormittavaa, kyllä. Plus opiskelu, työelämä ja parisuhdekin, niinpä niin.

        Nyt kun olen itse jo eläkeiässä, olen maininnut nykyään assin aiheuttamista erityisistä ongelmista, kuten vaikka jaksamisen kanssa (aina väsyttää ja torkahdan ja nukun pitkät päikkärit), väsyn kodinhoitoon, en halua tavata juurikaan ketään, aika vaan kuluu ja aina on ilta. Terveydenhoitoammattilaiset suhtautuvat kuin olisin jotenkin tahallani tällainen, puhuvat jopa itse aiheutetusta syrjäytyneisyydestä. Joopa joo.
        Että niskasta kiinni vaan ja eläkeläisrientoihin :) Haha.


      • Info-Aspergerinfo

        Samaa koen. Täytän ylihuomenna 50 v, koko elämä on ollut pelkkää taistelua. Onneksi olen erityisen sitkeä henkilö ja geenit hyvät. Mielestäni ei ole mitään hävettävää siinä, jos pitää päivän mittaan välillä levätä, kukin tekee sen omalla tavallaan, vaikka ei olisi mitään diagnoosejakaan. Itsekin viihdyn mieluiten yksin koirani kanssa ja kaikki ihmiskontaktit kuormittavat suuresti. Olen ollut työkyvyttömyyseläkkeellä 15 vuotta, sitä ennen oli useita eri työpaikkoja, jotka kaikki sain itse ilman lehti-ilmoituksia, hain vain paikkoihin ja sain työpaikat, ongelmaksi muodostui kerta toisensa jälkeen se, etten pystynyt tekemään töitä, koska sosiaalinen ympäristö häiritsi siten, etten pystynyt keskittymään ollenkaan varsinaisen työn tekemiseen, jonka osasin täysin, oli omaa alaani, olin visualisti.
        Minulla on tulevaisuudessa erittäin raskaita asioita tulossa, mutta en aio luovuttaa, vaikka jaksaminen on lähes nollaluokkaa tälläkin hetkellä. Uusi päivä aukeaa huomenna, ehkäpä tätä päivää parempi päivä, meille yksilöille. Pitää muistaa aina se, että jokainen ihminen on yhtä arvokas sekä opetella kunnioittamaan muiden ihmisten ohella omaa itseään.


      • SocietyversusSolitude

        Hei Info-Aspergerinfo, puhut todella tärkeitä sanoja. Olen itse sinua kymmenen vuotta nuorempi mutta kokemukseni omasta elämästäni on että se on ollut jatkuvaa taistelua ja rämpimistä eteenpäin. Tietysti kaikilla ihmisillä elämä on sellaista, mutta jokaisella omalla tavallaan. Kokemukseni työelämässä pärjäämisestä on myös samantyyppinen kuin sinulla, työhistoriani on hyvin kirjava ja jokainen työpaikka tuonut omat vastuksensa mukanaan. Sinulle on selvästi kertynyt tärkeää itsetuntemusta ja kokemusta josta myös nuoremmat asperger-ihmiset voivat hyötyä.

        Eli olet siis tärkeä ihminen!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tykkään sinusta tosi tosi paljon

      Siksi en pysty sisäistämään sitä, että se ei ole molemminpuolista. Sattuu liikaa. En osaa käsitellä sitä tunnetta, koska
      Ikävä
      51
      3487
    2. Mikä sai sut ihastumaan

      Mitä tapahtui?
      Ikävä
      156
      2109
    3. Kaupan kassalla kannataa olla kylmä käytös

      https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010488540.html "19-vuotias Minja ja 59-vuotias Anne työskentelevät sillä todelli
      Sinkut
      206
      1805
    4. Mitä tehdä asialle?

      Jos laitan deitti-ilmon "40-vuotias nainen etsii seuraa" niin ketään ei kiinnosta (korkeintaan paria runkkaripenaa joill
      Sinkut
      134
      1716
    5. 80
      1165
    6. Hyvää heinäkuuta

      Hyvää huomenta ihanaa. 🦗🌾☔🤗🌻❤️
      Ikävä
      234
      1104
    7. Mitä helvettiä pakolaisille pitäisi tehdä RAJALLA?

      Jos Venäjä työntää rajalle pakolaisia ja tekee Suomelle selväksi että heidän puolelleen ei ole pakolaisilla asiaa - mitä
      Maailman menoa
      285
      1071
    8. Ethän syytä itseäsi

      siitä miten asia menivät. Mä en antanut sulle tilaisuutta.
      Ikävä
      130
      999
    9. Olen pahoillani mies

      Olen surullinen puolestasi, ettet saanut kaipaamaasi naista. Yrititkö lopulta edes? Teistä olisi tullut hyvä pari
      Ikävä
      52
      939
    10. Olet mies varmasti peto

      Makkarin puolella. 🤤
      Ikävä
      72
      895
    Aihe