Kokemuksia dementian käytöshäiriöistä?

Käytös

Epäilen sukulaisellani jotain alkavaa dementiasairautta, hän on mm. aggressiivinen ja saa raokohtauksia, hajottaa tavaroita jne..

Millaisia kokemuksia teillä on käytöshäriöistä dementiapitilailla?
Millaisia asioita he saattaavat tehdä?

13

300

  Vastaukset

  • No nuo kirjoitusvirheet on 1 asia joka tulee mieleen ja muisti huononee alkaen lähimuistista,käytöshäiriöt myös kuuluu asiaan .

  • No mutta mitä kaikkea käytöshäiriöt voi olla? Onko esimerkkejä lisää?

   • Huono muisti, muistihäiriöt, varastelu, valehtelu, kirjoitusvirheet, kompurointi ym...


  • Ärtyneempi kuin ennen,levottomat puheet kuin ennen,ostosvimma,pelivimma,alkoholivimma,saamattomuutta enemmän,aloitekyvyttömyyttä lisääntynyt,lähimuisti reistailee normaalia enemmän,tressaantuu helpommin alakuloisuutta ym.

  • Oireet voivat toki johtua dementoivastakin sairaudesta mutta yhtä hyvin ne voivat liittyä esimerkiksi ahdistuneisuuteen tai masennukseen. Suosittelen keskustelemaan neutraaliin sävyyn sukulaisesi kanssa hänen muuttuneesta käytöksestään ja ehdottamaan käyntiä terveyskeskuksessa. Lääkäri ohjaa arvionsa mukaisiin lisätutkimuksiin. Mikäli sukulaisesi ei ole suostuvainen hoitoon eikä hän ole suoranaisesti vaaraksi itselleen tai muille, asialle on vaikea tehdä mitään. Voit myös ehdottaa yhteistä lääkärikäyntiä myös muista syistä ja ottaa vastaanotolla nämä asiat puheeksi.

   Huolehdi kuitenkin ennen kaikkea kuitenkin omasta voinnistasi. Et ole vastuussa kenenkään toisen aikuisen hyvinvoinnista.

   Markus Heikkilä
   Mielenterveyteen erikoistunut lähihoitaja
   Hoivapiiri.fi

   • Ei tarvi olla vaarallinen itselleen tai muille. Jos sairaus pahenee ilman hoitoa on myös syytä laittaa hoitoon.


   • Kyllä jollakin toisella ihmisellä on vastuu geriatrisissa sairauksissa.
    Ei ihmisellä itsellään ole oiretiedostusta.
    Ihminen joak käyttäytyy poikkeavasti mahdollisen alkavan geriatrisen sairauden takia ei tajua mennä lääkäriin.
    Häntä on vaikea saada lääkäriin. Hän suuttuu yleensä, hänen itsensä mielestä ei ole mitään vikaa.
    Muistitesti on ensimmäinen, jolla pääsee alkuun. Sen voi tehdä jonkun tavallisen terveyskeskuskäynnin yhteydessä. Ihmisen muisti voi olla hyvä, vaikka sairaus olisi alullaan ja testikin on tosi simppeli, siitä on helppo saada hyvät pisteet, mutta se on joku alku, voidaan tehdä seurantaa jatkossa.


  • Tuontyyppistäkin voi olla otsalohkoa rappeuttavissa dementioissa. Kieltääkö hän oman sairauden tai persoonallisuuden muuttumisen? Sekin voi olla oire ja tekee avun hausta hyvin haastavaa. Onko käytös- ja muistioireiden lisäksi motorisia vaikeuksia? Entä oletko huomannut tilan vaihtelevan, niin että välillä olisi äkillisiä pahenemisia ja sitten taas toipumista? Sellaista on ainakin versisuoniperäisessä dementiassa. Toki aivoihin voi tulla tulehduksellisiakin sairauksia tai kasvaimia.

   Joka tapauksessa olisi hyvä jos saisit hyvälle neurologille, aivot kuvattua ja selkäydinnäytteet tutkittua. Tai ensi alkuun yleislääkärille, joka tekee muistitestin ja ottaa perusverikokeet muiden sairauksien poissulkemiseksi.

  • Minun vaimoni, jolle olin omaishoitajana, eksyi kotona. Hän meni rappukäytävään, kun oli menossa vessaan. Saunaan hän ei tullut siksi, kun minä olin siellä. Vaikka koko kolmikymmen vuotisen avioliittomme ajan olimme kylpeneet yhdessä. Hän ei osannut käyttää suihkun kraanoja. Hän oli minulle siten tottelematon, ettei hän suostunut lähtemään suihkuun jos minä halusin hänet sinne kylpytuolissa viedä, mutta jos kylvettäjänä oli esm kotisairaan hoidon ihminen niin hän aivan miellellään meni suihkuun hänen kanssaan. Minusta tuntuu, että dementoitunut haluaa tehdä kiusaa juuri sille läheiselle ihmiselle, kuten omaiselle, joka häntä hoitaa, hän on kateellinen omaiselleen, hänen paremmasta kunnostaankin.
   Nyt alan itse dementoitua, minä toisinaan etsin puhelinta vaikka se on hihnassa kaulassa tai puhelin on taskussa. Olen onnellinen, että asun yksin, niin kukaan ei näe alkavaa sairauttani.
   Minun naapurini hälyytti poliisit kun hän luuli, että hänen autonsa on varastettu. Hänen autotallinsa vieressä olevan tallin ovi oli auki niin hän oletti , että hänen autotalliinsa on murtauduttu ja hänen autonsa varastettu.
   Viranomaiset tekevät tahallaan kiusaa dementoituneille tämän päivän Suomessa.

  • Se minusta on ihme, kun televisiossa eräs lääkäri sanoi, että kännykkä aiheuttaa dementiaa. Oli todettu, että 1980 luvulla syntyneillä naisilla on kännykän aiheuttama dementia lisääntynyt. Kyllä kännykässä joku säteily on, joka saattaa aiheuttaa, säteilystä aiheutuvia jotain häiriöitä, vaikka se ei varsinaista dementiaa vielä olekkaan, varsinkin niillä, jotka paljon kännykkään puhuvat.

  • Oletko sinä itse kirjoittanut aloituksen vai se dementoitunut omaisesi. Aloitus tekstissäsi on yllättävän paljon kirjoitus virheitä. Tiedä vaikka aloittaja olisikin se dementoitunut.

   • Älä hörhöile! Tuollaiset kirjoitus virheet ei mitenkään vaikuta asia sisältöön.


  • Aivan ei ne vaikuta,itsekin jos ei lukulaseja ole niin tulee noita vierekkäisiä kirjaimia usein tai valaistus heikko tässä kirjoituspaikassa.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Martina jatkaa säälin kerjäämistä, kaikki on Stefun syytä

   Martina jatkaa säälin kerjäämistä ja myynnin kasvattamista tällä kertaa MeNaisissa. Odotettu valkopesuhaastattelu on ilmestynyt, onnittelut kaikille j
   154
   3944
  2. Kuinka keskustella rikoksista Suomi24:ssä

   Hei kaikille! Suomi24 on aina ollut paikka, jossa keskustellaan laajasti monenlaisista aiheista. Uutiset, ihmissuhteet ja elämän koko kirjo näkyy pal
   Suomi24 Blogi ★
   53
   2195