Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Aloe huonossa kunnossa, mikä neuvoksi?

kuoleva.aloe

Minulla on ollut 3-4 vuotta aloe, joka menee kaiken aikaa huonompaan kuntoon. Yläosastaan kasvi on hyvävointinen, lehdet ovat raikkaan vihreitä ja pulleita. Alaosan lehdet sen sijaan ovat valjun värisiä, ohuita, nahistuneita, roikkuvia ja päistään kellastuneita. Kasvi on istutettu salaojitettuun ruukkuun tavalliseen kukkamultaan, vaihdoin uuden mullan muutama kuukausi sitten. Kasvi on minulla isolla ikkunalla, johon aurinko paistaa suoraan iltaisin. Kastelen kasvia reilusti, mutta annan mullan kuivahtaa kastelujen välissä kunnolla. Mitähän teen väärin..?

6

10155

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • NonWick

      On pieni riski, että kasvi on jo menetetty jos juuret ovat ehtineet kuolla kokonaan...

      Jos multapussissa ihan luki, että "kukkamulta", niin aika sisä/ruukkukasvatukseen huonosta mullasta on kyse. Moisissa nimittäin seisoo vesi juuria hapattamassa vaikka näyttäisi päälle päin jo kuivaneelta. Salaojitus kannattaa myös unohtaa, sillä se on ajat sitten debunkattu myytti: vesi voi jopa päästä huonommin poistumaan ruukusta, tai parhaassakin tapauksessa se vain nostaa mullan pohjaa jossa vesi voi edelleen seistä haitallisesti (wicking action). Jos haluat jotain avustamaan seisovan veden poistossa (yleensä tarpeellista vain kymmenien litrojen ruukuissa) niin vedä ruukusta muutama villalanka tai kangassuikale reikien kautta ulos. Kunnon multa (kesto tai kaktus jos et tee itse sekoituksia) ja muoviruukku jossa reikiä enemmän kuin yhdessä kädessä sormia (vielä parempi jos menee useamman käden sormet). Ei saviruukussa mitään vikaa, jopa tietyssä mielessä ehkä parempi, mutta muoviruukkua on kätevä nostella ja tarkastaa miten kuivaa multa oikeasti on!

      Vuodenajan ollessa mitä on, ottaen huomioon suhteellisen vaatimattoman valaistuksen mitä sinulla on tarjota veralle (??), niin ehkä voisit kunnolla vähentää kastelua/lopettaa tosi pitkäksi aikaa ja katsella kevääseen miten tilanne kehittyy.... Tai jos tuntuu että haluat tehdä tarkastuksen/operaation, niin mullat ja kuolleet juuret pois heti, ja sitten laitat jotain edellisen kappaleen tapaista tilalle.

      Toivottavasti vera elpyy!

    • kuoleva.aloe

      Kiitos vastauksesta NonWick! Mistä tietää, että juuret ovat kuolleet tai mädäntyneet?

      • NonWick

        Eipäs mtn... Kun ottaa entiset mullat kunnolla pois, niin siinä kyllä lähtee suurin osa siitä mikä ei ole eloisaa, tervettä ja tarpeellista. Ja näin yleisesti, lajista riippumatta, kyllä sen katsomalla (joskus haistamallakin) ilman kokemustakin osaa sanoa, mikä on eloisa terve osa ja mikä jotain muuta. Sitten kun kokemusta kasveista alkaa kertymään, niin katsomalla näkee myös muutakin hyödyllistä. Esimerkiksi sen kun alkaa olla aika kastelulle näkee lehtien "mehevyydestä" (esim. mehikasvit) tai kasvin yleisestä "ryhdistä" päivän mittaan (esim. fiikukset).


    • NonWick

      Niin ja vielä yksi asia mikä oli tarkoitus laittaa jo ensimmäiseen vastaukseen, mutta pääsi unohtumaan: Liika vesi ei ole ongelma vaan se että juurille syntyy hapeton ympäristö ja ne happanevat. Jotkin kasvit (juuret) vain sietävät tätä, ja huonoja multia jotka synnyttävät mainitun tilanteen, paremmin. Epäilisin että Aloe veraakin voisi kasvattaa vaikka vesiviljelyllä jos haluaisi koska tällöin myös happi ja muut jutut pääsevät vapaasti juuriin veden lisäksi.

      Älä siis missään nimessä luovu reilusta kastelusta kasvukautena kunhan muut ympäristölliset asiat ovat kasveilla kunnossa.

    • omatkokemukset

      Liika kastelu ja liian vähän valoa tappaa varmimmin. Omat aaloet meni myös talven aikana huonon näköisiksi, isosta roikkui alimmat lehdet, pienemmät vaaleita ja honteloita. Laitoin kesäksi parvekkeelle niin ovat aivan erinäköisiä, pilkutkin tuli uusiin lehtiin. Kaktusmulta varmaan olisi parempi, mutta minulla vain tavallista, kaikki samassa ruukussa niin käyttävät sentään veden nopeammin. Pidän nyt mahdollismman pitkään parvekkeella, kestävät kai aika hyvin kylmää, kun ei ihan pakkaselle mene. Aurinko ei tuohonkaan suoraan paljon paista ja iso puu varjostaa.

    • Anonyymi

      En oikeastaan tiedä mitä teet väärin. Minullakin on alle vera ja osa kasvin lehdistä ovat vähän laihat. Olen itsekkin ihmetellyt miksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      93
      2444
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2143
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      82
      1798
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1591
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1566
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1525
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      33
      1478
    8. 54
      1350
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      87
      1296
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      30
      1219
    Aihe