Ilmastoinnin tehokkuus saunoessa

123tai4

Asumme kerrostalohuoneistossa, jossa on koneellinen tulo- ja poistoilma. Ilmanvaihdon tehokkuutta säädetään keittiön liesikuvusta, säädöt 1-4. Ykkönen on poissaoloasento, jota ei tule koskaan käytettyä. Kakkonen on aika tehoton etenkin yöaikaan, tuntuu, että happi loppuu, joten ainoastaan kovilla pakkasilla on kakkosella. Käytännössä on aina kolmosella, mikä on ilmastointiasentajan mukaan normaali asento meillä.

Saunomisen jälkeen ainakin poisto kylpyhuoneesta/saunasta ja tehot täysille eli neloselle, mutta missä asennossa liesikuvun säädöt tulee olla saunaa lämmitettäessä ja sitten saunomisen aikana? Onko olemassa olemassa jokin suositus tähän? Meinaan, että nykyisin, kun saunoessa laittaa poiston kylpyhuoneesta/saunasta ja teho on kolmosella, niin siitä huolimatta kylpyhuoneen peilit, kaikki kaappien ovet ja seinät valuvat noroina vettä. Kuuluuko tämä asiaan, kun saunoo? Neloselle jos taas laittaa, niin ainakin kylmemmällä ilmalla tuntuu, että saunaan ei saa riittävästi lämpöä, vaikka miten heittää kiukaalle vettä ja kiuas on täysillä.

14

1501

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • näinhänsevaanon

      Liian pieni kiuas, tai vastuksia pimeänä, jos ei jaksa lämmittää.

      IV aina asennossa 3 kun normaalia elämää.

      • normaaliteho

        > IV aina asennossa 3 kun normaalia elämää.

        Se nyt riippuu asunnon koosta. Yksiöissä ja kaksioissa normaali käyttöteho voi olla 2/4. T

        Oireiden perusteella kylläkin vaikuttaa, että asunto olisi isompi ja normaalin käyttötehon pitäisi tosiaan olla 3/4.

        Ellei sitten ole suodattimet tukossa (milloin lie vaihdettu?) tai ulkosäleikkö tukossa hyönteisistä (tästä syystä ulkosäleikössä ei pidä olla tiheää verkkoa).


    • saunasauna

      Onhan tuloilma auki, sen pitää olla aina auki saunoessa muutin täysin hapeton ja huono sauna...

      • kirvesvartta_päivää

        Oliko aivot nyt mukana tässä ajatuksessa?


    • saunamajuri76

      Totta Ihmeessä pitää tuloilman olla saunoessa auki, olen nähnyt uuvatteja jotka kiertävät ilman kiinni ja ihmetellään kun saunassa on huono ilma.
      Tulo aina auki ja poisto esim kolmosella, tosin kakkosellakin pärjää ihan hyvin riippuu tietenkin kämpästä.
      Vanhoissa kämpissä(80luvun alku) ei ollut tuloilmaa ollenkaan ja oli paska sauna, sitten tulo laitettiin alas lattiarajaan ja ilma jäi jaloille, 90 luvn lopulla keskittiin että tuloilman pitää olla kiukaan yläpuolella ja jo rupesi ilmakin kiertämään, joten kyllä hyvässä saunassa kelpaa löylytellä kun on asiat kunnossa.

    • InsinööriX

      Sähkösaunassa tarvitaan ilmanvaihtoa kahteen asiaan:
      1) Saunottaessa on saunojille tuotava raitista hengitysilmaa => jostakin on tultava ulkoilmaa (raitisilmaventtiili) ja jonnekin on pilaantuneen ilman poistuttava (poistoventtiili).
      2) Saunomisen jälkeen on erittäin kostea ilma poistettava ulos, ei asuntoon sisälle => avataan lisäksi saunan kuivatusventtiili ja tehostetaan mahdollista koneellista poistoa sopivaksi ajaksi (kesällä pitempään, talvella riittää 15-30 min).

      Joissakin saunoissa poisto- ja kuivatusventtiili on yksi ja sama. Tällöin se pidetään vähän auki saunottaessa ja avataan täysin auki kuivatuksen ajaksi.

      Kun sauna (löylyhuone) on jäähtynyt ja kuivunut siellä ei tarvita kummoista ilmanvaihtoa. Kuivatusventtiili ja raitisilmaventtiili tuleekin tällöin sulkea etteivät ne heikennä asunnon ilmanvaihtoa muissa tiloissa.

    • Saunomisohje

      Lämmittäessä eikä saunoessa pidä laittaa ilmanvaihtoa liian isolle, vasta saunomisen jälkeen. Poistoventtiili auki heti kun aletaan saunoa. On normaalia, että peili huurtuu kun löylyhuoneen ovea auotaan. Saunomisen jälkeen löylyhuoneen ovi kiinni, ilmanvaihtoa isommalle, pesuhuoneen ovea raolleen. Vedellä ei pidä lauteita lotrata, vaan käyttää laudeliinoja. Sauna kuivuu jälkilämmöllä.

      • InsinööriX

        Uudemmissa asunnoissa, joissa on koneellinen tulo/poisto/LTO ilmanvaihto on saunaan lauteiden alla yleensä poistoventtiili ja katossa kuivatusventtiili. Pesuhuoneen liiallinen kosteus voidaan (ja kannattaa) poistaa jo saunomisen aikana laittamalla IV-kone tehostukselle kunhan löylyhuoneen kuivatusventtiili on kiinni => ilma ei vaihdu siellä liian tehokkaasti jäähdyttäen saunan.

        Ja hyvä keino pitää pesuhuoneen ilma raikkaana ja kuivana tuon tehostuksen lisäksi on avata siellä ikkunaa, jos siellä sellainen on.


      • realismia_kehiin

        Perusmallin grynderiratkaisussa on tasan 1 kpl poistoventtiileitä, katossa.


    • saunamajuri76

      Tulovnettiili on katossa kiukaan yläpuolella ja poisto jalkatilassa ja perustason ratkaisu, mutta pieni sauna, aiemmassa isommassa saunassa oli kaksi poistoa toinen alhaalla ja toinen ylhäällä ja tietysti tulo ylhäällä ja kummassakin saunassa on koneellinen tulo/poisto.
      Hyvät löylyt saa ja aina saunan jälkeen pidän kiukaan päällä 20 minuuttia että kuivaa, ikkunakin on mutta en päästä lämpö' harakoille tai päästä kylmää kosetaa ilmaa sisään silloin ei sauna kuivu vaan kosteus tiivistyy saunaan.

      • InsinööriX

        > päästä kylmää kosetaa ilmaa sisään silloin ei sauna kuivu vaan kosteus tiivistyy saunaan.

        Fysiikan lakien mukaan se kylmä ilma sisältää hyvin vähän absoluuttista kosteutta eli vettä verrattuna lämpimään saunan tai pesuhuoneen ilmaan. Mitä kylmempää ilmaa tuodaan ulkoa pesu/saunatilaan sitä tehokkaammin se kuivaa tilan. Samalla periaatteella toimii mm. kondenssikuivain.

        Esim. kun -10C ja 80% RH ulkoilma lämpiää 25C niin sen suhteellinen kosteus on enää n. 10% eli se on niin kuivaa, että se kuivaa tilan erittäin tehokkaasti.


      • Hölmöläiset

    • Ilmavasti

      Paras laittaa ne räppänät ja koneet niinkuin itsestä hyvältä tuntuu.

      Lämmittämisen aikana ei kannata poistaa lämpöä ilmanvaihtoon. Saunomisen aikana ilmanvaihtoa tarvitaan paljonkin, riippuen nuppiluvusta ja löylyttelytavoista. Saunomisen jälkeen ilmanvaihtoa niin, että sauna ja pesuhuone kuivuvat.

      Omassa saunassani on poistoräppänä löylyhuoneen katossa ja tuloilma kuikaan alle (josta kiukaan läpi nouseva ilmavirtaus sen kyllä nostaa koko tilaan). Lämmityksen aikana räppänä kiinni, saunomisen aikana kone täysille ja räppänä löylynoton ajaksi kiinni, löylyjen välillä vilvoitellessa auki. Saunomisen jälkeen kone normaaliteholle ja räppänä auki. Pesuhuoneen poistoventtiil on aina auki,

      Vaikuttaa kyllä aika kostealta jos kaakeleita pitkin vesi valuu. Joskus olen laittanut kodinhoitohuoneen poistoventtiilin eteen talouspaperin tarkoituksena lisätä saunan ilmanpoiston määrää.

      • eiparempaatekemistä

        :D :D :D :D

        Kuluuhan se aika noinkin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      83
      1868
    2. Suomalaisia naisia lennätetään seksimatkoille

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1f5f5e20-8c36-4907-9640-8e0c3b017c5a Gambia on jo vuosia ollut yhtä kuin munanhaku ma
      Maailman menoa
      240
      1749
    3. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      92
      1562
    4. Mietitikö nainen koskaan

      Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
      Ikävä
      110
      1368
    5. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      168
      1131
    6. huono omatunto

      johtuu siitä, että minulla on tunteita sinua kohtaan. Se vaikuttaa asiaan. Kaipasin sinua tänäänkin.
      Ikävä
      64
      1093
    7. Päätin juuri että

      En odota että meidän välillä enää tapahtuisi mitään. Tämä on aivan liian monimutkaista ja kyllä sinäkin olisit joskus mi
      Ikävä
      32
      932
    8. Onnistuit sohaisemaan mua

      Kaikkein herkimpään kohtaan ja kyseenalaistamaan mun luottamuksellisuuden. Kun sitä ei ole niin ei ole mitään muutakaan
      Ikävä
      62
      926
    9. Huomenna se

      Tulee kohta, odotatko?
      Ikävä
      61
      866
    10. Mitä kaipaat

      Usein elämässäsi
      Ikävä
      97
      860
    Aihe