Aihe

Pääsykokeista luovutaan 2018-

Lotion.my.feet

HS: Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä. Ensi keväänä korkeakoulujen pääsykokeita kevennetään, myöhemmin ylioppilastodistuksesta tehdään pääsykokeita yleisempi valintatapa.
Ajatuksia?

36

1868

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Eiuudistusta

   Kamala uudistus. Ei hyödytä ketään. Valmennuskurssit vaihtuvat abikursseihin ja nuoret taktikoivat opiskelupaikan kanssa. Yo-todistuksella päässeet kokevat olevansa väärällä alalla ja maistereiden taso laskee.

  • Yksialumnivaan

   Vaikea nähdä, että miten hyvä ylioppilastodistus kertoo kenenkään motivaatiosta opiskella juridiikkaa. Tämä on ollut se pääsykokeiden tarkoitus; erotella jyvät akanoista. Se, mitä nyt uudistuksesta seuraa, on opiskelija-aineksen homogeenistyminen oikiksissa. Alalle otetaan sisään yhä enemmän naisia ja nimenomaan pelkästään lukiossa menestyneitä naisia.

   Meistä miehistä kovin harva jaksaa tehdä töitä lukiossa yhtä kovalla intensiteetillä. Itselläni ylioppilastokarissa ei ollut yhtään laudaturia tai eximiaa. En minä kouluaikana sellasia edes ajatellut. Oli aivan toiset jutut mielessä. Koulu kulki vaan siellä taustalla ja mielenkiintoiset asiat tapahtuivat koulun ulkopuolella. Opiskelu alkoi kiinnostamaan vasta yli parikymppisenä ja sen vuoksi menin sitten oikeustieteeliseen 25 vuotiaana.

   Onko se reilua, että menestykseen vieville aloille olivat oikeutettuja vain ne, jotka hikipinkoilivat lukion läpi? Tuleeko sellaisista ihmisistä aina parempia juristeja taikka lääkäreitä? Vai olisiko ihan yhteiskunnan etu, että kaikki lääkärit ja juristit eivät olisi samasta muotista tehtyjä?

   Lukiosta muodostuu po. uudistuksen johdosta ilmeisimmin paikka, missä tulevaisuuden opiskeluvalinnat tehdään. Tosi kovat paineet luodaan 15 - 17 vuotialle. Jo nyt koulussa nuoret lukevat ihan eri intensiteetillä ja hoitavat hommansa paljon aikuismaisemmin kuin omana kouluaikana. Sääliksi käy. Koska nuoret saavat olla ihan vaan nuoria? Jos haluaa juristiksi ehdotetussa mallissa, kannattaa unohtaa teiniajoista nauttiminen ja istua vaan ahkerasti kirjojen ääreen.

   • Jovalmisotm

    Joo itekkin (miehenä) vedin lukion b:n papereilla ja kuutosen keskiarvolla läpi, eli ei olisi ollut toivoakaan päästä oikikseen ilman pääsykoetta. Silti ekalla menin sisään armeijan jälkeen, kun motivaatio heräsi.

    Ja eikös oikiksessa ole naisia nyt jo jotain luokkaa 70/30 tai siltä väliltä eli aika naisvaltainen ala kyseessä. Mitä sitten tapahtuisikaan jos pääsykokeesta luovuttaisiin.


  • Lotion.my.feet

   HS: Itä-Suomen yliopiston oikeustieteiden laitoksen johtaja Tapio Määtän mukaan oikeustieteiden valintauudistus toteutetaan kolmella keinolla:

   •Luettavaa materiaalia vähennetään huomattavasti. Perinteisesti luettavaa on ollut viime vuosina 500–600 sivua.

   •Lukuaikaa pääsykokeisiin vähennetään parista kuukaudesta noin kuukauteen. Käytännössä tiedekunnat pystyvät kontrolloimaan lukuaikaa muuttamalla pääsykoekirjallisuuden julkaisuaikaa.

   •Ennakkovalmistautumista vähennetään aineistokokeella. Osa kokeesta pohjautuu jatkossa kokeessa jaettavaan materiaaliin.

   Eli ilmeisesti ensi vuonna on vielä (kenties viimeisen kerran) pääsykoe.

  • Lukutaito

   OIKEUSTIETEELLINEN on yksi aloista, joille ei voi ensi keväänäkään päästä sisään pelkällä ylioppilastodistuksella.

   Sen sijaan suomenkieliset oikeustieteelliset tiedekunnat siirtyvät keväällä valtakunnalliseen yhteisvalintaan, kun Helsingin, Itä-Suomen, Turun ja Lapin oikeustieteellisiin voi hakea yhdellä valintakokeella.

   Määtän mukaan oikeustieteiden valintauudistus toteutetaan kolmella keinolla.

   Luettavaa materiaalia vähennetään huomattavasti. Perinteisesti luettavaa on ollut viime vuosina 500–600 sivua.

   Lukuaikaa pääsykokeisiin vähennetään parista kuukaudesta noin kuukauteen. Käytännössä tiedekunnat pystyvät kontrolloimaan lukuaikaa muuttamalla pääsykoekirjallisuuden julkaisuaikaa.

   Ennakkovalmistautumista vähennetään aineistokokeella. Osa kokeesta pohjautuu jatkossa kokeessa jaettavaan materiaaliin.

  • oikeudenmukaistako

   Hesarissa eritelty uudistus merkitsee, että lukiovalinnalla tulee jatkossa olemaan yhtä määräävämpi merkitys. Huippulukiossa saa huippuopetusta ja no keskinkertaisissa lukiossa keskinkertaista opetusta. Ja tietysti yläasteella pitäisi olla jo hyvät arvosanat, jos haaveilee pääsystä hyvään lukioon ja jos haluaa maksimoida pääsyn eliittialoille, kuten oikikseen tai lääkikseen.

   Ja tietysti peruskoulun valinta tulee olemaan vieläkin keskeisempi. Toisin sanonen vanhempien kannattaa muuttaa hyvälle asuma-alueelle lapsen ollessa pieni, että hän voi saada mahdollisimman hyvää opetusta ja sitä kautta voidaan maksimoida pääsy eliittialalle. Peruskoulujen tasoissahan on jo nykyisin hurjia eroja.

   Sen sijaan pääsykokeiden ansiosta koulumenestys, vanhempien sosiaalinen positio taikka perheen varakkuus ei ole ollut määräävä tekijä akateemiselle uralle pääsyssä. Apua siitä toki on, mutta huonot arvosanat eivät yksistään ole sulkeneet ovia.

   • IdiooteinIdeaIkinä

    Eriarvoisuus ja kahtiajako lisääntyy entisestään. Raha, valta ja suhteet määräävät. Köyhät ja muuten luuserit kyykkyyn. Eliitti nauraa röyhkeästi päälle. Suomen ainutlaatuinen, maailmankuulu opiskelujärjestelmä myrkyttyy ja romuttuu täysin. Opettajia ei enää arvosteta, lääkäreillä on villejä, ostettuja höpöhöpötutkintoja. Juristit ovat valejuristeja ymmärtämättä alasta tuon taivaallista. Vain bb-tähtiä, laulajia, aikuisviihdetähtiä, näyttelijöitä ja muita julkkiksia arvostetaan. Samaan aikaan kun otetaan pakolaisia niin toivotaan, että oma kantaväestö pienenee itsemurhia tekemällä, illuminatin ja Uuden maailmanjärjestyksen mukaan pienennetään väestöä keinotekoisesti tappamalla, kiusaamalla, ajamalla itsemurhiin ja murhiin, jotta jäljelle jää vain eliitti.

    (Hassua vain, elittiiä ei voi olla ilman ei-eliittiä. Kaikki eivät voi kuulua eliittiin!)

    Ei millään oteta huomioon eri elämäntilanteissa eläviä. Osalla vanhemmat eivät ymmärrä, välitä tai ole taloudellisia resursseja tukea lasta. Tämä näkyy esim. siinä, että työnnetään nuori jo lukioikäisenä hanttihommiin tienaamaan omat rahat. Joillakin ei ole vanhempia ollenkaan. Valitan, tyhmille vanhemmillekin voi syntyä huippuälykkäitä ja huippulahjaisia lapsia! Jotkut joutuvat elämään yläaste&lukioaikansa vanhempien avioeroriitojen, perheväkivallan, juopottelun tai huumeiden keskellä. Jotkut vanhemmista haluavat nuoren heti hanttihommiin lukio-opintojen sijasta tai viimeistään heti kirjoitusten jälkeen, vaikka nuori itse haluaisi yliopistoon. Osalla ei ole varaa muuttaa rauhallisempaan asuntoon yksin asumaan, koska vanhemmat eivätkä yhteiskunta tue. Osa vanhemmista on kouluja käymättömiä, jotka eivät ymmärrä tukea lastansa, joka haluaa yliopistoon.

    Aika monella herää kiinnostus seurusteluun ja perheen perustamiseen lukioaikana. Osa tekee lapset jo silloin. Osalla matkat lukioon ja edestakaisin kestävät monta tuntia. On normaalia, että yläaste&lukioiässä herää kiinnostus seurusteluun, harrastuksiin jne. Osa löytää elämänkumppaninsa jo hiekkalaatikolta, toiset yläasteelta, kolmannet lukiosta. Lukiossa ihastutaan, rakastutaan, petytään, riidellään, seurustellaan, niin tytöt kuin pojatkin. Eivät vain pojat. Minäkin olen tyttö ja minun lukioaikani seurusteluun, ystäviin, harrastuksiin ja pitkiin koulumatkoihin. En pystynyt keskittymään pänttäämiseen, koska vanhempani riitelivät usein ja rankasti.

    Hikipingolla yleensä ei ole muuta elämää kuin opintojen pänttääminen (siis peruskoulussa ja lukiossa). Ei harrastuksia, ei ihmissuhteita, ei seurustelua, seksiä, bilettämistä. Elämä perustuu pelkälle koemenestykselle. Tällaisista tulee sairaita yksilöitä, osasta kouluampujia, osasta kiusaajia, osasta syrjäytyneitä, muita ihmisiä pelkääviä nörttejä.

    Kympin tyttö tai poika, jolla ei ole elämänkokemusta ja joka on kasvanut pumpulin keskellä ei ymmärrä todellisesta elämästä mitään.

    Osalla toiveammatti voi olla aivan eri lukioikäisenä kuin kolmi-nelikymppisenä. Useimmilla lapsuuden toiveammatti on aivan eri kuin aikuisena. Toiveammatti voi myös muutttua vuosien varrella. Osa ammateista katoaa, osa ei työllistä niin kuin ennen, jollekin voi tulla ammattiperäinen vamma tai allergia, osa ei voi enää jatkaa ammattiaan fyysisten tai psyykkisten asioiden takia. Eläinlääkäri voi tulla allergiseksi eläimille, ammattitanssija menettää jalkansa onnettomuudessa jne.

    On oltava mahdollisuus vaihtaa alaa esim. paremmin työllistävään. On oltava mahdollisuus päästä pelkän pääsykokeen perusteella. Se on kaikista halvinta eikä kokeissa edellytetä valintakurssien käymistä, samat asiat oppii itsenäisesti kotonakin. Sen sijaan yo-arvosanojen korottelu ennen kuin voi edes pyrkiä opiskelemaan on kallista ja vie vuosia aikaa, koska arvosanojen pitää olla täydet ällät. Ennen vanhaan myös kirjoitettiin kaikki yhtenä keväänä, ei ollut mahdollista hajauttaa. Eri vuosina jaetut arvosanat eivät vastaa toisiansa. Te-toimisto pakottaa hakemaan amikseen, jotta mitään tukea yhteiskunnalta voisi saada, vaikka yhtään itseä ei kiinnosta amis vaan yliopisto. Vaihtoehtona on sitten kadulle jääminen, prostituutio, huumedilleksi ja varkaaksi ryhtyminen kun mistään muualta ei saa rahaa elleivät vanhemmat anna rahaa. Huom ! Kaikki rikkaat vanhemmat eivät välttämättä anna rahaa ihan vaan vittuillakseen, osa vanhemmista ei suostu tunnustamaan lasta, osa hylkää lapsensa esim. väärän seurustelukaverin, seksuaalisuuden, väärän uskonnon, vääränlaisen ystäväpiirin, ihonvärin, avio-ongelmien, erojen yms, vuoksi.

    Tuollainen systeemi pelkkien yo-arvosanojen perusteella laittaa korottamaan yo-arvosanoja 1-3 vuotta (sen 3 vuotisen lukion päälle) sen yhden pääsykokeen sijasta. Lopulta kun kaikilla esim. 2000 hakijalla on 10 ällää ja paikkoja on 20, miten valinta tapahtuu? Se myös syrjäyttää lopun elämäkseen todella suuren osan nuorista ja myös hieman vanhemmista, jotka ovat viettäneet välivuosia ja työskennelleet ahkerasti. He eivät saa enää töitä, mutta eivät opiskelupaikkaakaan. Ikinä.


   • Harmaatulevaisuus

    Melkoinen ääriesimerkki, mutta hyviä pointteja! YO-arvosanojen painottaminen lisäisi eriarvoisuutta ja (peruskoululaisten/) lukiolaisten painetta entisestään. Surullista ajatella, että tulevaisuudessa monella nousee elämässä etenemisen eteen seinä jo hyvin nuorena.


   • IdiooteinIdeaIkinä
    Harmaatulevaisuus kirjoitti:

    Melkoinen ääriesimerkki, mutta hyviä pointteja! YO-arvosanojen painottaminen lisäisi eriarvoisuutta ja (peruskoululaisten/) lukiolaisten painetta entisestään. Surullista ajatella, että tulevaisuudessa monella nousee elämässä etenemisen eteen seinä jo hyvin nuorena.

    Sinänsä aivan järkyttävää. Monella peruskoululaisella ei ole vielä mitään hajuakaan mistään unelma-alasta eikä edes kaikilla lukiolaisillakaan.

    Korostan edelleen, että lukioikäiselle ihan normaalia olla kiinnostunut seurustelusta yms. muusta elämästä kuin koulusta. Suurimpaan osaan lukiosta menee ihan normaalia porukkaa, jotka ovat ikäluokkansa tavoin kiinnostuneet musiikista, harrastuksista, seurustelusta, urheilusta jne. Sitten on näitä lukioita esim. Syk, jonne menee ihmisiä, joilla ei ole muuta elämää kuin se koulu. Seurusteluelämä tulee vasta paljon myöhemmin aikuisena jos silloinkaan.

    On kuitenkin ihan tervettä jokaisen mielelle, että on ystäviä, harrastuksia, urheilua jne. kuin että Japanin malliin mennään niin tiukasti, että ei ole mitään sosiaalista ikinä, aamusta yöhön on vain yksi päämäärä ja se on arvosanat (sick!)ja sitten tulee helpommin joko itsemurhia tai kouluampumisia. Moniko ihminen masentuu ja jää kyvyttömäksi makaamaan sänkyyn? Moniko jää koko loppuelämäksi yhteiskunnan tukien varaan kun ei saa opiskelupaikkaa eikä näin myöskään töitä?

    Jos taas sitä mallia haetaan, että ihan kaikki pitäisi päästä opiskelemaan ja karsinta tapahtuu myöhemmin niin tähän malliin pitäisi hypätä sitten kerta laakista eikä hitaasti kummallisia kommervenkkejä sovitellen.

    Myöskään työttömät eivät saa opiskella Avoimessa eikä työttömällä ole varaa maksella avoimen kursseja. Työtäkään ei anneta kun ei ole suhteita joten ei voi kustantaa avoimen opintoja ellei isi maksa, ota pikavippejä, myy seksiä tai hankkiudu kilikalihämärähommiin.

    Joka tapauksessa sisään opiskelemaan pääsee tasan saman verran kuin ennenkin, mutta sitten vain rikkaiden pennut tai hyvistä, tasaisista perheistä tulleet, joilla ei ole koskaan mitään riitoja tai ne nuoret, jotka aloittavat seurusteluelämän poikkeuksellisen myöhässä ja vanhana ikäluokkaansa nähden. Ensimmäinen poika/tyttöystäväkin ja ensimmäinen suudelma koetaan vasta 25-30v. ikäluokassa sen normaalin 12-19v. sijasta.


  • FiaskoaPukkaa

   On paljon aloja, joiden soveltuvuutta ei suoraan näe mistään kurssinumerosta. Toisessa ääripäässä ovat insinööritieteet, joiden soveltuvuutta on turha mittailla, kun sen näkee helposti oppilaan matematiikan, fysiikan ja kemian numeroista.

   Toisekseen, monet yliopistoista ovat jo säätiöitettyjä, eli raha ei tule valtiolta. Ne ovat edelleen lainsäädännön piirissä, mutta rahoitukseltaan yksityisiä, joten niiden pakottaminen opetusministeriön taholta on vähintäänkin kyseenalaista toimintaa.

   Lisäksi, nämä yliopistot itse nimenomaan HALUAVAT ylläpitää pääsykokeita, koska ne tietävät kokemuksesta, että niistä on hyötyä. Pääsykokeissa hyvin pärjänneet oppilaat ovat ehkä motivoituneempia kuin nokka pystyssä kulkevat kuuden laudaturin oppilaat, jotka ovat seuraavana vuonna kärkkymässä uudestaan lääkikseen. Opetusministeriön nalkutus pääsykokeiden työläydestä on sekin ihmeellistä, sillä eihän se osallistu niiden järjestämiseen tai rahoitukseen.

   Opetusministeriön toimien taustalla piilee halu työntää oppilaat ruuvipuristimen lävitse, missä opiskeluajat saadaan minimoitua pieniksi. Suomessa on toisteltu toistamasta päästyä, että opiskeluajat ovat liian pitkiä, yliopistoissa viivästellään, opinnot haarovat, on liikaa turhia kursseja ja sitten ovat ne hirvittävät välivuodet. Sääliksi käy varsinkin poikia, joilla on se pakollinen asepalvelus, pakollinen välivuosi. Naiset ovat jatkossa Suomen yliopistoissa vielä enemmän yliedustettuina.

   Valmennuskurssien epätasa-arvosta ulvovat tahot eivät ole ilmeisesti pohtineet, mitä tapahtuu, kun kilpailu siirtyy välivuosien sijasta lukioihin. Tulemme ehkä näkemään eliittilukioiden nousun ja miten jo vanhemmat preppaavat yläkoululaisiaan näihin eliittilukioihin, joista on todennäköisempää ponnistaa yliopistoihin. Tämä saattaa olla se tekijä opetusministeriön toimien taustalla, nimittäin suunniteltu järjestelmä tietäisi todella hyviä näköaloja tilanteessa, jossa toisen asteen koulutusjärjstelmä lukioita myöten on tarkoitus yksityistää. Ruotsissahan se on jo tehty.

   Oma kysymyksensä ovat ammattioppilaitoksen ja ammattikorkean käyneet oppilaat. Heidän arvosanansa eivät liene verrattavissa yo-tutkinnon kanssa ja kun pääsykokeitakaan ei enää ole, niin opintojen jatkaminen tyssääkin sitten siihen. Tähän mennessä opetusministeriö ei ole tästäkään asiasta sanonut halaistua sanaa. Tämä uudistus tulee osoittautumaan muutaman vuoden sisällä todelliseksi fiaskoksi, kuten moni muukin on tehnyt.

   • IdiooteinIdeaIkinä

    Nämä valmennuskursseista vinkuvat eivät joko millään ymmärrä tai eivät halua ymmärtää, että läpäistäkseen pääsykokeen ei tarvitse olla käynyt kalliita pääsykoekursseja ollenkaan.Se myös yleensä mainitaan kyllä hakutietojen kohdalla. Jostain syystä tämä usein unohtuu. Sen saman tiedon voi opetella ihan itse kotona itsenäisesti. Niillä kursseilla ei tule mitään salaista tärkeää tietoa jaettavaksi vaan niissä kahlataan kirja läpi, käsitellään keskeisiä asioita ja mietitään lukutekniikoita eli ei mitään hirveän ihmeellisiä asioita. Osa ajasta menee aina muiden esittelyyn, heidän kanssaan jutteluun turhista(kin) asioista sekä tietysti matkat edes takaisin kotoa kurssille ja takaisin. Melkeinpä tehokkaammin lukisi kotona (!)

    Poikien kohdalla helpottaisi kummasti jos kokeet olisivat kaksi kertaa vuodessa kuten ammattikorkeassakin.


   • Lisää.Kilpailua
    IdiooteinIdeaIkinä kirjoitti:

    Nämä valmennuskursseista vinkuvat eivät joko millään ymmärrä tai eivät halua ymmärtää, että läpäistäkseen pääsykokeen ei tarvitse olla käynyt kalliita pääsykoekursseja ollenkaan.Se myös yleensä mainitaan kyllä hakutietojen kohdalla. Jostain syystä tämä usein unohtuu. Sen saman tiedon voi opetella ihan itse kotona itsenäisesti. Niillä kursseilla ei tule mitään salaista tärkeää tietoa jaettavaksi vaan niissä kahlataan kirja läpi, käsitellään keskeisiä asioita ja mietitään lukutekniikoita eli ei mitään hirveän ihmeellisiä asioita. Osa ajasta menee aina muiden esittelyyn, heidän kanssaan jutteluun turhista(kin) asioista sekä tietysti matkat edes takaisin kotoa kurssille ja takaisin. Melkeinpä tehokkaammin lukisi kotona (!)

    Poikien kohdalla helpottaisi kummasti jos kokeet olisivat kaksi kertaa vuodessa kuten ammattikorkeassakin.

    Valmennuskurssien menestys piilee siinä, että niistä maksavat tahot ovat yleensä hyvin motivoituneita. Kukapa sitä maksaisi 1000 euroa siitä hyvästä, että jättää kirjat lukematta ja pääsykokeeseen valmistautuminen jää viimeiseen iltaan? Tottakai edellinen näkyy myös sisäänpääsytilastoissa.

    Vaikka usein siteerataan sitä, että sisäänpääsykokeissa oli niin ja niin paljon hakijoita, todellisuus on toisenlainen. Moni hakee esimerkiksi armeijasta vapaata pääsykokeeseen, mutta lukeminen on jäänyt vähäiseksi eikä ole edes tarkoituskaan päästä sisään.

    Kukaan ei estä valmistautumista itse tykönään. Pääsykoekirjat ovat kaikkien vapaasti hankittavissa ja vanhat pääsykokeet myös luettavissa. Jos oikein haluaa petrata, niin sitten voi lukaista vähän lisää ammattikirjallisuutta siihen päälle. Sekin onnistuu, jos motivaatiota riittää. Yliopistojen kirjastoihin on kaikilla vapaa pääsy ja jossain tapauksissa myös valintakoe saattaa vapauttaa joistain peruskursseista, koska sen läpäisseiden katsotaan osoittaneen tarpeeksi hyvää tietoutta. Sisäänpääsykokeita voi joissain tapauksissa siis pitää osana tutkintoakin.

    Lisäksi, eivät ne valmennuskurssit niin kalliita ole. Jos on ollut varaa maksella tuhansia lukion oppikirjoista vuositasolla, eiköhän se valmennuskurssi mene siinä jatkona, jos siis sellaiseen pitää päästä. Tasa-arvosta puheenolleen, noilla lukioiden oppikirjojen hinnoilla on paljon suurempi merkitys tasa-arvoon tai sen puutteeseen. Vaikuttaa siltä, että "kalliit valmennuskurssit ovat epätasa-arvoisia" -argumentti on lähinnä jokin tärppi, joka on heitetty vasemmalle ja se on nielty siellä koukkuineen ja kaikkineen.


   • trollerson

    Edes insinööritieteissä numeroista ei näe soveltuvuutta, kun numerot nyt kertoo lähinnä aiemmasta motivaatiosta.


  • uusinjärjestelmä

   Paljosta yliampuvasta kritiikistä pääsykokeiden poistamista kohtaan tosiasiana silti pysyy, että pääsykokeet ovat yliopistoille ja hakijoille aika valtava tehtävä, joka syö resursseja enemmän kuin moni luulee.

   Katsotaan asiaa vielä hakijankin kannalta. Onko hyvä, että joutuu hakemaan ja osallistumaan moneen pääsykokeeseen? Onko hyvä, että joutuu pääsykokeeseen vuodesta toiseen? Olisiko paha, jos kerralla selviäisi, ettei arvosanat yksinkertaisesti riitä tiettyyn opiskelupaikkaan?

   Siitä kuvitellusta unelma-ammatista vielä sanottakoon, että se monen kohdalla vuosienkin pääsykokeiden jälkeen saadun opiskelupaikan jälkeen osoittautuu sittenkin "ei omaksi alaksi".

   Minä ehdotan, että jokaiselle määrätään koulumenestyksen ja työmarkkinoiden tarpeen perusteella opiskelupaikka, yksi ainoa opiskelupaikka. Toisen opiskelupaikan voisi saada 20 vuoden työelämän jälkeen.

   • hoitajarobotti

    Hassu ehdotus, Nykyään harvalla ja tulevaisuudessa vielä harvemmalla on mahdollisuutta tehdä 20 vuoden työuraa samalla alalla, samalla koulutuksella. Maailma muuttuu sitä tahtia, että monet ammatit ja alat ehtivät muuttua ennen kuin tutkinto on valmis. Moni valmistuu suoraan kortistoon eikä saa ensimmäistäkään työpaikkaa siltä alalta, mitä opiskeli. Eikä se ole nuoren vika, joka lähti suurin odotuksin opiskelemaan.

    Toiseksi opiskelualan valintaan vaikuttaa niin moni asia, eniten vaikuttaa se ympäristö, mitä on nähnyt ja missä on lapsuutensa ja nuoruutensa elänyt. Ei tiedetä muusta, ei osata unelmoida muusta.

    Ylioppilastodistus kertoo osaamisesta nuoren hakijan kohdalla, jolla ei ole mitään muualta työelämästä tai muista koulutuksista hankittua osaamista. Mutta ei se kerro paljon mitään aikuisopiskelijan kohdalla, jos lukio on suoritettu vuosia tai jopa kymmeniä vuosia sitten ja välissä on paljon muuta elettyä elämää, joka on kartuttanut osaamista.

    Kannatan ehdottomasti pääsykokeiden säilyttämistä. Ilman pääsykokeita ei saada soveltuvia ihmisiä oikeille aloille. Sen sijaan ylioppilaskirjoitukset voisi poistaa.


   • Yksilöllistä___
    hoitajarobotti kirjoitti:

    Hassu ehdotus, Nykyään harvalla ja tulevaisuudessa vielä harvemmalla on mahdollisuutta tehdä 20 vuoden työuraa samalla alalla, samalla koulutuksella. Maailma muuttuu sitä tahtia, että monet ammatit ja alat ehtivät muuttua ennen kuin tutkinto on valmis. Moni valmistuu suoraan kortistoon eikä saa ensimmäistäkään työpaikkaa siltä alalta, mitä opiskeli. Eikä se ole nuoren vika, joka lähti suurin odotuksin opiskelemaan.

    Toiseksi opiskelualan valintaan vaikuttaa niin moni asia, eniten vaikuttaa se ympäristö, mitä on nähnyt ja missä on lapsuutensa ja nuoruutensa elänyt. Ei tiedetä muusta, ei osata unelmoida muusta.

    Ylioppilastodistus kertoo osaamisesta nuoren hakijan kohdalla, jolla ei ole mitään muualta työelämästä tai muista koulutuksista hankittua osaamista. Mutta ei se kerro paljon mitään aikuisopiskelijan kohdalla, jos lukio on suoritettu vuosia tai jopa kymmeniä vuosia sitten ja välissä on paljon muuta elettyä elämää, joka on kartuttanut osaamista.

    Kannatan ehdottomasti pääsykokeiden säilyttämistä. Ilman pääsykokeita ei saada soveltuvia ihmisiä oikeille aloille. Sen sijaan ylioppilaskirjoitukset voisi poistaa.

    Muuten olen kanssasi samaa mieltä, etenkin pääsykokeet tulisi säilyttää, mutta ei unelma-ammattiin vaikuta välttämättä yhtään se, etteikö olisi tietoa muista aloista. Päinvastoin joissakin tapauksissa. Toki helposti ammatti periytyy vanhemmilta lapsille etenkin tietyillä aloilla, mutta omiin unelmiin vaikuttaa yksilöllisesti monet eri seikat. Täytyy ottaa myös huomioon, että osalla ei ole edes mitään erityistä unelma-ammattia koskaan. Tiedän ihmisiä, joilla on täydet ällät kirjoitettuna yo-kokeista ja ovat päässeet helpolla yliopistoon, mutta ei mitään hajuakaan mitä oikeasti haluaisivat opiskella, on vain otettu joku tietty suosittu ala (koska ne muutkin), opiskeltu vuoden korkeintaan kaksi, tultu lopputulokseen, että tämä ei ole minun ala, haettu hyvillä papereilla uuteen suosittuun alaan, opiskeltu taas vuosi ja taas tultu tulokseen, että ei tämä ole minun ala ja taas sama juttu uudestaan.

    Väärin sekin olisi, että olisi hankkinut jonkun koulutuksen, mutta huonommilla arvosanoilla ja koulutus ei työllistä ollenkaan, mutta todistuksen arvosanojen takia ei myöskään pääsisi koskaan opiskelemaan työllistävämpää alaakaan. Tulevaisuus olisi taattu työttömänä.


   • samaamielt

    Nimimerkki uusi järjestelmä on oikeassa siinä, että on aivan hullua, kun moni nuori tuhlaa parhaita vuosia elämästään pääsykokeisiin valmistautumiseen. Tämä vältettäisiin, jos opiskelupaikat määrättäisiin jokaiselle heti koulun päätyttyä. Kyllä kouluaikana on selvinnyt varsin paljon siitä, mikä kenellekin sopii ja mitä kenestäkin voi tulla.

    Tutkinnon valmistuttua osoitetaan työpaikat.


   • Yksilöllistä_
    samaamielt kirjoitti:

    Nimimerkki uusi järjestelmä on oikeassa siinä, että on aivan hullua, kun moni nuori tuhlaa parhaita vuosia elämästään pääsykokeisiin valmistautumiseen. Tämä vältettäisiin, jos opiskelupaikat määrättäisiin jokaiselle heti koulun päätyttyä. Kyllä kouluaikana on selvinnyt varsin paljon siitä, mikä kenellekin sopii ja mitä kenestäkin voi tulla.

    Tutkinnon valmistuttua osoitetaan työpaikat.

    Luuletko aivan tosissasi, että ulkopuolisen määräämä tutkinto ja ammatti mahdollisten ulkopuolisten väärinkäsitysten, juorujen, virhearvioiden ja perättömien puheiden sekä kiusaamisen kera joku ihminen opiskelisi jotain tiettyä alaa (mikä välttämättä ei oikeasti kiinnosta pätkääkään ja jonne oikeasti ei sovi ollenkaan) olisi kannattavaa? Kuinka kauan tämä ihminen vaikkapa säilyttäisi oman työpaikkansa ennen kuin joko itse siellä lopettaisi tai ulkopuoliset savustaisivat tai potkaisivat ulos? Tuskin kukaan työnantajakaan haluaisi tällaista ohmistä koskaan palkata. Toinen vaihtoehto olisi, että työntekijä pidettäisiin väkisin töissä, vaikka todellisuudessa ei ilmestyisi koskaan työpaikkalle/ei tekisi mitään töitä työpaikalla tai jopa vaarallisesti sabotoisi työtänsä, firmaa, työkavereita ja pomoa? Vuotaisi liikesalaisuuksia, varastelisi, tappelisi, jopa murhaisi? Tämäkö olisi mielestäsi kannattavaa?

    Voihan olla, että joku ulkopuolinen on saanut todella perättömän ja virheellisen käsityksen jostain henkilöstä sanotaanko vaikka, että henkilö A luulee henkilön B sopivan parhaiten vaikkapa eläinlääkäriksi, vaikka kammoaa yli kaiken sairaaloita, inhoaa ja on allerginen eläimille? Entäpä ammattitanssijan ura sellaiselle pyörätuolipotilaalle, jolla ei ole rytmitajua eikä lahjakkuutta ollenkaan? Ekonomiksi ihminen, joka ei ymmärrä matematiikasta ja taloudesta mitään? Dippainssiksi ihminen, joka on lahjakas kielissä, mutta ei tajua fyssasta, kemiasta, matematiikasta tuon taivaallista? Laulajaksi sellainen, joka ei ikinä osaa laulaa? Poliisiksi rikosrekisterin omaavan ja kirjanpitäjäksi henkilön, joka on sotkenut omatkin luottotiedot, entäs miten firman rahojen laita? Vartijaksi ihminen, joka sopisi paremmin tohtoriksi tai henkilö, jolla on mittava varasteluhistoria? Lastenhoitajaksi pedofiili tai henkirikoksista tuomittu? Asiakaspalveluun ihminen, joka ei osaa alkeellisintakaan asiakaspalvelua eikä ole ulospäinsuuntautunut? Entäs ihminen, joka haluaa edetä vaikka juristista suuren yrityksen johtajaksi? Entäs ne ihmiset, jotka ovat tunteneet henkilön B pintapuolisesti 20-30 vuotta sitten ja sanotaanko, että henkilö oli silloin firman tsuppari ja kesäapulainen, pitäisikö hänen ikuisesti jämähtää vain tsuppariksi ja ainoastaan kesäisin olisi tarjolla töitä? Eli ylöspäin kouluttautuminen ja alan vaihtaminen on ehdottomasti kielletty? Etenkin naisilta, eikös vaan? Entä jos opettajaksi kouluttautunut haluaa edetä urallaan tomitusjohtajaksi tai sairaanhoitaja lääkäriksi? Entä jos on leipääntynyt totaalisesti alaansa, suuret velat maksettavana ja haluaisi huomattavasti parempaa palkkaa? Entäs henkilö, joka halusi 20 vuotta sitten muusikoksi, mutta tänä päivänä alalla ei tienaa leipäänsä vaan haluaisi kouluttautua lääkäriksi ja töitä olisi saman tien kun valmistuu? Eli hän ei saisi kouluttautua kun henkilö A menneisyydestä 20 vuotta sitten on luullut, että henkilö haluaa olla vain ja ainoastaan muusikko? Eli hän ei saisi uudelleenkouluttautua paremmin työllistävälle ja paremmin palkatulle alalle vaan hänen pitäisi olla lopun elämää yhtktukien varassa kun joku 20 vuotta menneisyydestä tyyppi A sanoo toisin? Sinun mielestäsi parempi siis olisi, että hän seuraavat 40 vuotta on työttömänä putkeen kaikki vuodet ja nostaa pelkkiä tukia Kelasta, koska joku tyyppi menneisyydestä on sanonut toisin, joko vahingossa tai tarkoitulla ilkeyksissään?

    Mistä tässä on kysymys? Kateudesta, sovinismista, virheellisistä ennakkoluuloista, toisten ihmisten kiusaamisesta tai sadismista? Saat sairasta nautintoa kun saat tuhota ihmisten elämän, uran, onnistumisen ja menestyksen?


   • järkiesiin
    Yksilöllistä_ kirjoitti:

    Luuletko aivan tosissasi, että ulkopuolisen määräämä tutkinto ja ammatti mahdollisten ulkopuolisten väärinkäsitysten, juorujen, virhearvioiden ja perättömien puheiden sekä kiusaamisen kera joku ihminen opiskelisi jotain tiettyä alaa (mikä välttämättä ei oikeasti kiinnosta pätkääkään ja jonne oikeasti ei sovi ollenkaan) olisi kannattavaa? Kuinka kauan tämä ihminen vaikkapa säilyttäisi oman työpaikkansa ennen kuin joko itse siellä lopettaisi tai ulkopuoliset savustaisivat tai potkaisivat ulos? Tuskin kukaan työnantajakaan haluaisi tällaista ohmistä koskaan palkata. Toinen vaihtoehto olisi, että työntekijä pidettäisiin väkisin töissä, vaikka todellisuudessa ei ilmestyisi koskaan työpaikkalle/ei tekisi mitään töitä työpaikalla tai jopa vaarallisesti sabotoisi työtänsä, firmaa, työkavereita ja pomoa? Vuotaisi liikesalaisuuksia, varastelisi, tappelisi, jopa murhaisi? Tämäkö olisi mielestäsi kannattavaa?

    Voihan olla, että joku ulkopuolinen on saanut todella perättömän ja virheellisen käsityksen jostain henkilöstä sanotaanko vaikka, että henkilö A luulee henkilön B sopivan parhaiten vaikkapa eläinlääkäriksi, vaikka kammoaa yli kaiken sairaaloita, inhoaa ja on allerginen eläimille? Entäpä ammattitanssijan ura sellaiselle pyörätuolipotilaalle, jolla ei ole rytmitajua eikä lahjakkuutta ollenkaan? Ekonomiksi ihminen, joka ei ymmärrä matematiikasta ja taloudesta mitään? Dippainssiksi ihminen, joka on lahjakas kielissä, mutta ei tajua fyssasta, kemiasta, matematiikasta tuon taivaallista? Laulajaksi sellainen, joka ei ikinä osaa laulaa? Poliisiksi rikosrekisterin omaavan ja kirjanpitäjäksi henkilön, joka on sotkenut omatkin luottotiedot, entäs miten firman rahojen laita? Vartijaksi ihminen, joka sopisi paremmin tohtoriksi tai henkilö, jolla on mittava varasteluhistoria? Lastenhoitajaksi pedofiili tai henkirikoksista tuomittu? Asiakaspalveluun ihminen, joka ei osaa alkeellisintakaan asiakaspalvelua eikä ole ulospäinsuuntautunut? Entäs ihminen, joka haluaa edetä vaikka juristista suuren yrityksen johtajaksi? Entäs ne ihmiset, jotka ovat tunteneet henkilön B pintapuolisesti 20-30 vuotta sitten ja sanotaanko, että henkilö oli silloin firman tsuppari ja kesäapulainen, pitäisikö hänen ikuisesti jämähtää vain tsuppariksi ja ainoastaan kesäisin olisi tarjolla töitä? Eli ylöspäin kouluttautuminen ja alan vaihtaminen on ehdottomasti kielletty? Etenkin naisilta, eikös vaan? Entä jos opettajaksi kouluttautunut haluaa edetä urallaan tomitusjohtajaksi tai sairaanhoitaja lääkäriksi? Entä jos on leipääntynyt totaalisesti alaansa, suuret velat maksettavana ja haluaisi huomattavasti parempaa palkkaa? Entäs henkilö, joka halusi 20 vuotta sitten muusikoksi, mutta tänä päivänä alalla ei tienaa leipäänsä vaan haluaisi kouluttautua lääkäriksi ja töitä olisi saman tien kun valmistuu? Eli hän ei saisi kouluttautua kun henkilö A menneisyydestä 20 vuotta sitten on luullut, että henkilö haluaa olla vain ja ainoastaan muusikko? Eli hän ei saisi uudelleenkouluttautua paremmin työllistävälle ja paremmin palkatulle alalle vaan hänen pitäisi olla lopun elämää yhtktukien varassa kun joku 20 vuotta menneisyydestä tyyppi A sanoo toisin? Sinun mielestäsi parempi siis olisi, että hän seuraavat 40 vuotta on työttömänä putkeen kaikki vuodet ja nostaa pelkkiä tukia Kelasta, koska joku tyyppi menneisyydestä on sanonut toisin, joko vahingossa tai tarkoitulla ilkeyksissään?

    Mistä tässä on kysymys? Kateudesta, sovinismista, virheellisistä ennakkoluuloista, toisten ihmisten kiusaamisesta tai sadismista? Saat sairasta nautintoa kun saat tuhota ihmisten elämän, uran, onnistumisen ja menestyksen?

    Kukahan tässä tuhoaa ihmisten elämän, uran ja menestymisen! Sinun sairas mielikuvituksesi ja se mitä SINÄ tekisit, jos olisit siinä asemassa, jossa toisten elämästä päätetään. Sinä ilmeisesti puhut perättömiä, käsität väärin, kiusaat, juoruat, määräät jalattoman tanssijaksi ja rikollisen poliisiksi?

    Aika paljon on nähty niitä itse valittuja unelma-aloja, jotka eivät sitten kuitenkaan olekaan "minua varten" tai ei tarjoa ensimmäistäkään työpaikkaa. Mitä tämä on? Hyvä vai? Parempi olisi niissäkin tapauksissa, että joku olisi jo lukion päättyessä suoraan sanonut, mikä kannattaa ja mikä ei ja opintojen jälkeen vielä päälle päätteeksi osoittanut työpaikan. Mitä vikaa siinä on?


   • tulevaisuudenkuva

    PÄÄTÖS TYÖ- JA KOULUTUSPAIKASTA.

    Suomen keskuskomitea / koulutus- ja työosasto, nuorten jaosto.

    Nimimerkkiä, Järkiesiin suomi24 palstalla 17.8.2017 käyttänyt henkilö määrätään Suomen keskuskomitean työpaikkapäätöksellä nro. 10556074574BA17 työskentelemään loppuikänsä Bajamajojen tyhjentäjänä. Työssä vaadittavien tietojen ja taitojen omaksumista varten hänet sijoitetaan bajamojen tyhjennysoppilaitokseen, josta hänet määrätään valmistumaan ensimmäisen luokan tyhjentäjäksi.

    Keskuskomitealle esitetyn selvityksen ja asianomaisen koululta pyydetyn lausunnon, sekä lopputodistuksen arvosanojen perusteella, määrätyn työpaikan katsotaan parhaiten vastaavan asianomaisen kykyjä ja taitoja.

    Päätös on lainvoimainen, eikä siitä voi valittaa.

    Lainkohdat: Nuoren jatkokoulutuksesta ja työllistämisestä annetun lain 13 §; 15 § ja 21 §,

    Helsingissä 30.5.2019,

    Suomen keskuskomitean koulutus- ja työasianpäällikkö,
    Seasum Elokuu


   • UlkopuolinenMäärää
    järkiesiin kirjoitti:

    Kukahan tässä tuhoaa ihmisten elämän, uran ja menestymisen! Sinun sairas mielikuvituksesi ja se mitä SINÄ tekisit, jos olisit siinä asemassa, jossa toisten elämästä päätetään. Sinä ilmeisesti puhut perättömiä, käsität väärin, kiusaat, juoruat, määräät jalattoman tanssijaksi ja rikollisen poliisiksi?

    Aika paljon on nähty niitä itse valittuja unelma-aloja, jotka eivät sitten kuitenkaan olekaan "minua varten" tai ei tarjoa ensimmäistäkään työpaikkaa. Mitä tämä on? Hyvä vai? Parempi olisi niissäkin tapauksissa, että joku olisi jo lukion päättyessä suoraan sanonut, mikä kannattaa ja mikä ei ja opintojen jälkeen vielä päälle päätteeksi osoittanut työpaikan. Mitä vikaa siinä on?

    Noh, joku ulkopuolinen määrää sinut lukion jälkeen työskentelemään osa-aikaisena siivoojana palkalla 500 e/kk brutto lopun elämää.

    Kuolemantuomion uhalla et voi vaihtaa työpaikkaa ikinä etkä myöskään lopettaa työpaikassa työskentelyä. Kilpailevalla yrityksellä työskentely sakon (1 500 000 e) uhalla kielletty. Jos et saavu työpaikallesi poliisi tai puolustusvoimat tulevat hakemaan sinut kotoa.

    Hakeutuminen koulutukseen ehdottomasti kielletty, ammattikouluun (sakko 1 200 000 e), ammattikorkeaan (sakko 2 500 000 e) tai yliopistoon (kuolemantuomio).

    Pärjättävä 500 eurolla (brutto) kuukaudessa. Asumistuki, toimeentulotuki, työttömyystuki ja sovilteltu työttömyystuki evätty ikuisesti.

    Määrätty asumaan yrityksen vessassa (koko 3 neliötä). Vuokra 5000 e maksetaan joka kuun 1. pvä työnantajalle.

    Seurustelu, ylimääräinen puhuminen, ystävyyssuhteet, seksisuhteet kielletty ehdottomasti niin työssä kuin asunnossa (vessa) sakon (3 300 000 e) uhalla.

    Ei eläimiä, tupakkaa, viinaa eikä lihottavia ruokia. Syöminen sallittu vain sille varatulla paikalla (vessa) kerran päivässä klo 03-05 aamuyöllä.

    Määrätty leikkaamaan hiuksensa säännöllisesti tietyn hiustyylin mukaan (sivulta kalju, edestä töyhtö). Määrätty pitämään samoja työvaatteita töissä kuin vapaa-ajalla. Työnantaja osoittaa työvaatteet (kustannettava itse)

    Työtehtävät: määrätty siivoamaan 10 000 vessaa per 2 tuntia + muut työnantajan osoittamat työtehtävät. Määrätty tekemään ilmaista ylityötä 30 h/vko.
    Työvälineet ja vaatteet kustannettava itse.

    Päätöksestä ei voi valittaa.


   • kjuio
    UlkopuolinenMäärää kirjoitti:

    Noh, joku ulkopuolinen määrää sinut lukion jälkeen työskentelemään osa-aikaisena siivoojana palkalla 500 e/kk brutto lopun elämää.

    Kuolemantuomion uhalla et voi vaihtaa työpaikkaa ikinä etkä myöskään lopettaa työpaikassa työskentelyä. Kilpailevalla yrityksellä työskentely sakon (1 500 000 e) uhalla kielletty. Jos et saavu työpaikallesi poliisi tai puolustusvoimat tulevat hakemaan sinut kotoa.

    Hakeutuminen koulutukseen ehdottomasti kielletty, ammattikouluun (sakko 1 200 000 e), ammattikorkeaan (sakko 2 500 000 e) tai yliopistoon (kuolemantuomio).

    Pärjättävä 500 eurolla (brutto) kuukaudessa. Asumistuki, toimeentulotuki, työttömyystuki ja sovilteltu työttömyystuki evätty ikuisesti.

    Määrätty asumaan yrityksen vessassa (koko 3 neliötä). Vuokra 5000 e maksetaan joka kuun 1. pvä työnantajalle.

    Seurustelu, ylimääräinen puhuminen, ystävyyssuhteet, seksisuhteet kielletty ehdottomasti niin työssä kuin asunnossa (vessa) sakon (3 300 000 e) uhalla.

    Ei eläimiä, tupakkaa, viinaa eikä lihottavia ruokia. Syöminen sallittu vain sille varatulla paikalla (vessa) kerran päivässä klo 03-05 aamuyöllä.

    Määrätty leikkaamaan hiuksensa säännöllisesti tietyn hiustyylin mukaan (sivulta kalju, edestä töyhtö). Määrätty pitämään samoja työvaatteita töissä kuin vapaa-ajalla. Työnantaja osoittaa työvaatteet (kustannettava itse)

    Työtehtävät: määrätty siivoamaan 10 000 vessaa per 2 tuntia + muut työnantajan osoittamat työtehtävät. Määrätty tekemään ilmaista ylityötä 30 h/vko.
    Työvälineet ja vaatteet kustannettava itse.

    Päätöksestä ei voi valittaa.

    Miksi sinä hulluttelet hyvällä idealla?

    Oikeassa elämässä olosuhteet eli itsesi ulkopuoliset tekijät joka tapauksessa määräävät, mitä sinä elämässäsi teet. Jos nyt joku sinua viisaampi kertoo miten näiden olosuhteiden kanssa parhaiten pärjää, onko se huono asia?

    Siivottavakin jonkun on. Aika moni päätyy siivoojaksi nykyäänkin kaikista pääsykokeista huolimatta. Hyvä että joku sen tekee, täysin kunniallinen ammatti

    Palaa maan pinnalle mielikuvitusmaailmastasi!

    Onko muuten palstalla joku muu ehdottanut, että lukion päättävät määrätään siivoojiksi?


   • ulkopuolinense
    UlkopuolinenMäärää kirjoitti:

    Noh, joku ulkopuolinen määrää sinut lukion jälkeen työskentelemään osa-aikaisena siivoojana palkalla 500 e/kk brutto lopun elämää.

    Kuolemantuomion uhalla et voi vaihtaa työpaikkaa ikinä etkä myöskään lopettaa työpaikassa työskentelyä. Kilpailevalla yrityksellä työskentely sakon (1 500 000 e) uhalla kielletty. Jos et saavu työpaikallesi poliisi tai puolustusvoimat tulevat hakemaan sinut kotoa.

    Hakeutuminen koulutukseen ehdottomasti kielletty, ammattikouluun (sakko 1 200 000 e), ammattikorkeaan (sakko 2 500 000 e) tai yliopistoon (kuolemantuomio).

    Pärjättävä 500 eurolla (brutto) kuukaudessa. Asumistuki, toimeentulotuki, työttömyystuki ja sovilteltu työttömyystuki evätty ikuisesti.

    Määrätty asumaan yrityksen vessassa (koko 3 neliötä). Vuokra 5000 e maksetaan joka kuun 1. pvä työnantajalle.

    Seurustelu, ylimääräinen puhuminen, ystävyyssuhteet, seksisuhteet kielletty ehdottomasti niin työssä kuin asunnossa (vessa) sakon (3 300 000 e) uhalla.

    Ei eläimiä, tupakkaa, viinaa eikä lihottavia ruokia. Syöminen sallittu vain sille varatulla paikalla (vessa) kerran päivässä klo 03-05 aamuyöllä.

    Määrätty leikkaamaan hiuksensa säännöllisesti tietyn hiustyylin mukaan (sivulta kalju, edestä töyhtö). Määrätty pitämään samoja työvaatteita töissä kuin vapaa-ajalla. Työnantaja osoittaa työvaatteet (kustannettava itse)

    Työtehtävät: määrätty siivoamaan 10 000 vessaa per 2 tuntia + muut työnantajan osoittamat työtehtävät. Määrätty tekemään ilmaista ylityötä 30 h/vko.
    Työvälineet ja vaatteet kustannettava itse.

    Päätöksestä ei voi valittaa.

    Onneksi sinä et ole päättäjä. Eikä sinusta tuolla maailmankuvalla päättäjää tule kuin omissa asioissasi jos niissäkään.


   • UlkopuolinenMäärää
    kjuio kirjoitti:

    Miksi sinä hulluttelet hyvällä idealla?

    Oikeassa elämässä olosuhteet eli itsesi ulkopuoliset tekijät joka tapauksessa määräävät, mitä sinä elämässäsi teet. Jos nyt joku sinua viisaampi kertoo miten näiden olosuhteiden kanssa parhaiten pärjää, onko se huono asia?

    Siivottavakin jonkun on. Aika moni päätyy siivoojaksi nykyäänkin kaikista pääsykokeista huolimatta. Hyvä että joku sen tekee, täysin kunniallinen ammatti

    Palaa maan pinnalle mielikuvitusmaailmastasi!

    Onko muuten palstalla joku muu ehdottanut, että lukion päättävät määrätään siivoojiksi?

    Kyllä. Minä määrään, että koska sinä olet syntynyt yhteiskuntaluokkaan B, sinä lukion jälkeen menet siivoojaksi. Menet sinne, vaikka äo:si on 150 ja sinulta puuttuu toimivat jalat (olet pyörätuolipotilas) ja olet allerginen siivousaineille ja pölylle. Sinähän siivoat ja nouset portaita edes takaisin, koska sinä olet syntynyt yhteiskuntaluokkaan B (kokoomuslainen näkemys, oikeistolainen näkemys, Illuminati, Bilderberg, WTC/911, New World Order jne.)

    Minä myös määrään sinut siivoojaksi, koska kuvittelen (pelkään) mielessäni, että sinusta saattaisi tulla tai haluta muuten tulla yhteiskunnallinen päättäjä tai poliitikko. Olet siis uhka juuri minulle, koska vainoharhaisesti kuvittelen, että kaikki älyköt haluaisivat nimenomaan päättäjiksi ja se olisi minun (rikoksieni) tuho.


   • turhaas
    UlkopuolinenMäärää kirjoitti:

    Kyllä. Minä määrään, että koska sinä olet syntynyt yhteiskuntaluokkaan B, sinä lukion jälkeen menet siivoojaksi. Menet sinne, vaikka äo:si on 150 ja sinulta puuttuu toimivat jalat (olet pyörätuolipotilas) ja olet allerginen siivousaineille ja pölylle. Sinähän siivoat ja nouset portaita edes takaisin, koska sinä olet syntynyt yhteiskuntaluokkaan B (kokoomuslainen näkemys, oikeistolainen näkemys, Illuminati, Bilderberg, WTC/911, New World Order jne.)

    Minä myös määrään sinut siivoojaksi, koska kuvittelen (pelkään) mielessäni, että sinusta saattaisi tulla tai haluta muuten tulla yhteiskunnallinen päättäjä tai poliitikko. Olet siis uhka juuri minulle, koska vainoharhaisesti kuvittelen, että kaikki älyköt haluaisivat nimenomaan päättäjiksi ja se olisi minun (rikoksieni) tuho.

    Määrää mitä määräät, sinun määräyksilläsi vaan ei ole lainkaan tehoa.


  • Jako_Kahteen

   Mikäli YO-todistuksesta tulee ainoa valintamenetelmä korkeakouluihin, niin lukiosta kehittyy
   varsin kyyninen paikka ihmisille. Armoton kilpailu. Kaikenlainen keplottelu lisääntyy. Jokainen pelaisi vain omaan pussiinsa minkä kerkiää. Tulevaisuus, kun olisi vain sen yhden YO-todistuksen varassa. Myöhemmin et voisi tilanteellesi tehdä enää yhtään mitään vaikka seisoisit päälläsi. Lyhyt 3-4 vuoden lukioaika olisi se merkittävin hetki elämässäsi. Sen perusteella siirryt joko jonoon A tai jonoon B. Muita jonoja ei ole tarjolla. Jonosta B ei ole mitään polkua jonoon A. Nuo jonot johtavat eri yhteiskuntaluokkiin. Jonon A kulkijoista tulee eliittiä ja nomenklatuuraa. Jonon B kulkijoista tulee renkejä ja tykinruokaa.

   • MuistakaahanSitten

    Aivan. Muistakaahan äänestää sitten kokoomusta jos haluatte tällaisen julman kastiyhteiskunnan, sillä kokoomuslainen ideahan tämä oli.


   • Lisää.Kilpailua

    Luultavasti taustalla on koulutusjärjestelmän (osittainen) yksityistäminen. Suomessa puuhataan teistön ja rautateiden yksityistämistä sekä terveydenhoidon yhtiöittämistä, joten eiköhän sen perusinfran mukana mene sitten aikanaan myös koulutusjärjestelmä.

    Nyt aihe saattaisi kuitenkin herättää liikaa intohimoja, joten parasta on tehdä ensin pientä kartoitusta ja erottelua lukioiden kesken. Sitä samaahan tehdään esimerkiksi Valtion rautateillä, jossa lopetetaan "kannattamattomia" linjoja. Elikä valtion omaisuutta trimmataan myytäväksi. Sitten kun yksityistäminen aloitetaan, ne hyvät osat, elikä eliittilukiot, voidaan myydä kerrasta jollekin ulkomaiselle koulutusketjulle, kuten kannattavat junalinjat. Näin niistä saadaan parhaat rahat ulos.

    Ruotsissa koulutusjärjestelmän yksityistäminen aloitettiin Suomesta tutulla "hivuttamisella" 90-luvun alkuvuosina. Vuonna 2008 Ruotsissa oli jo arviolta 900 yksityistä koulua, kaksi merkittävää koulutusketjua sekä joka kymmenes oppilas opiskeli tällaisessa yksityisesti johdetussa opinahjossa. Ruotsia on myös käytetty esimerkkinä Valtion rautateiden kohdalla, joten ihan tuulesta temmattua tämä ei liene ole.

    Ruotsissa on herättiin vasta muutama vuosi sitten pohtimaan, olikohan päätös sittenkään oikea. Englantilaisessa The Guardian -lehdessä on asiasta käyty kipakkaakin polemiikkia. Moni on nähnyt toiminnan hyvinkin eriarvoistavana. Eipä se aika Suomessakaan niin kaukana ole, kun täällä oli yksityisiä lukioita.


  • Riiiiiiii

   Aikaisemmat kirjoittajat sen jo sanoivatkin. Lisäksi tuo romuttaa entisestäänkin työelämän osaamista, kun opiskelijoilla ei ole tullessaan mitään perustietoja alastaan ja koulussa on edessä pelkkää verkko-opiskelua resurssien vähentyessä. Päin vastoin, pääsykokeita tulisi lisätä monilla entisen keskiasteen, nyt "korkeakoulutuksen" aloilla kuten sairaanhoitajakoulutukseen ja moneen muuhun. Eivätkö lääkärit lue enää Galenosta, pohjana koulun biologia ja kemia? Ei hyvänen aika. Toivottavasti en ikinä sairastu. Ammattikoulutuksen tasokin on hälyyttävää, sivumennen sanoen.
   Tarkoituksena on ilmeisesti romuttaa vähäinenkin jäljellä oleva korkeakoulutuksen arvostus. Tärkeintä on, että mahdollisimman monella on korkeakoulututkinto, laadusta viis. Opetusministeriö on jo pitkään ollut täysin ulalla. Mahdollisimman lyhyt opiskeluaika, työssäkäynti on muka pahasta, oman alan kokemusta ei tarvita koska opiskelija valmistuu lähes suoraan lainatin "oman alansa asiantuntijaksi" eli broileriksi joka valmistuu työttömäksi. Minun aikanani työkokemusta hankittiin jo opiskeluaikana.

  • mietittyttää

   Pitääkö sitten jo lukion päättäneen mutta opiskelupaikkaa vailla olevan korottaa ylioppilaskoearvosanoja ja palata takaisin abivuosien kammottavien kirjojen ääreen ja seikkailla lukion päättötodistuksen arvosanat paremmiksi?

  • jjkjjkk

   Tänä vuonna opiskelupaikka jäi 2 pisteen päähän, ajattelin jo että ensi vuonna opiskelupaikka on käytännössä 100-varma, ellei sitten joku uudistus heitä mua bussin alle. Tässähän sellainen uudistus mahdollisesti sitten on, voi v*tun v*ttu.

   Minä siis kävin ensin amiksen, mutta kun työllistymistilanne on oli niin vaikea niin päätin kirjoittaa ylioppilaaksi amispohjalta ja jatkaa siitä sitten korkeakouluun. Lukiopapereita ei siis ole ja ylioppilastokarilla en kyllä pääse sisälle mihinkään (EMCCB). Toki reenasin ylioppilaskokeisiin, mutta en viitsinyt siihen kaikkea aikaa tuhlata nimenomaan siksi, koska pääsykokeet. Ei helvetti sentään!

   • rauhallisestinytvaan

    Ensi vuonna on ainakin vielä pääsykokeet. Ja kannattaa nyt odotella mitä yliopistot tekevät. Ja senkin jälkeen tilanne on kyllä aidosti auki.

    Sen voin kertoa, että oikeustieteellisessä täällä helsingissä, tiedekunnan sisällä on sellainen konsensus, että pääsykokeista ei pidä luopua. Se takaa juuri sen, että tänne päätyy oikeanlaista opiskelija-ainesta. Oikis on rankka koulu ja harva abi on lukenut mitään lakitekstiä. Siksi on hyvä säilyttää pääsykokeet. Se antaa hyvän tuntuman alaan ja tekee samalla tutuksi hakijallekin.

    Ehkä lukuaika vähenee tai luettavan määrä ja voihan olla, että koetta jossain määrin uudistetaan, mutta ei vuodessa vielä radikaaleja uudistuksia tehdä.


  • 467282

   Hyvä homma. Armoton karsinta tapahtuu joka tapauksessa jossakin vaiheessa. Jos ei yo-kokeissa, sitten pääsykokeissa tai pudottamalla opiskelijoita yliopisto-opintojen aikana. Suomessa ei kuitenkaan ole mitään järkeä kouluttaa lakimiehiksi kaikkia alasta kiinnostuneita.

   Pääsykokeet ovat hakijoiden ajan ja yliopiston resurssien haaskausta, kun valintakokeiden tuloksilla ja yo-tuloksilla on kuitenkin vahva korrelaatio. Jos yliopistoon pyritään kuitenkin nykyään jopa 3 vuotta paikan saamiseksi, sinä aikana olisi vaikka käynyt lukion uudestaan... jos ensimmäisellä kerralla meni lukio pieleen, kun ratkesi ryyppäämään hamsterin kuoltua tai mitä nämä reppanoiden vakioselitykset nyt ovat.

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Maisan uupuvat päivitykset ja tuoreet rikosepäilyt

   Mikäs kun Maisa ei ole viikkoihin päivittänyt instaa ja nyt ollaan lehdissä tälläisistä.. 👀 https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/010c6594-780f-4
   Kotimaiset julkkisjuorut
   206
   16261
  2. Ikea palkkaa pakolaisia hienoa!

   Huonekalujätti Ikea aikoo tarjota Suomessa työpestin noin 70 pakolaiselle kolmen seuraavan vuoden aikana, yhtiö kertoo tiedotteessaan. – Pakolaiset o
   Maailman menoa
   334
   5810