Nielemisen pelko ja ruuan kurkkuuntakertuminen

Hermoraunio

Hei, olen lukenut paljon samankaltaisia keskusteluita,mutta ajattelin lisätä oman tilanteeni ja kysellä onko muilla vastaavia.

Kaikki alkoi kuin salamakirkkaalta taivaalta kun söin hodaria, nielaisin ja tuntui kuin olisi jäänyt jotain kurkkuun niin että jos hengitän vedän sen vääräänkurkkuun. Sain kamalan paniikkikohtauksen heti kun olin saanut huuhdottua ruuan alas. Senjälkeen tunnetta on jatkunut melkein joka aterialla, kestoa tälle on noin 6kk laihtunutkin olen kun en oikein uskalla syödä. Noh asian tiimoilta olen saanut useita paniikki kohtauksia j päivystyksessä käynyt kaksikertaa nielu on ollut kuulemma ok. Välillä tuntui että ruoka menee hyvin alas ja välillä että sitä pitää huuhtoa alas vedellä kun kokoajan takertuu, puuro, suklaa, tuc keksit, jugurtti,keittoruuat menevät helpoten alas.
No sitten suuni yhtäkkiä turposi todettiin viisurin ientaskun tulehdus ja mainitsin nielemisongelmasta ja määräsivät kahet antibiotit. Kuurin lopussa oireet alkoivat helpottaa ja syöminenkin helpottui. Viikkomeni ja nieleminen vaikeutui, kävin terveyskeskuksessa ja hoitaja katsoi että ei ole mitään,mutta sain lähetteen lääkärille ehkä parin kuukauden päästä sinne. Hermo meni malsin hammaslääkäriin että onko tulehdus uusimassa, ei ollut aikansa tökkivät ja veikkasi jotain lihaksiston jumia ja määräsi lihaksia rentouttavia joita nyt syön. Mikään tablettien nieleminen ei ole tuottanut ongelmaa niitä on pystynyt huuhtomaan ihan helposti
Onko kellään mitään samankaltaista???

Olenko vain kehittänyt ongelman itselleni vai onko mahdollista että liittyy johonkin muuhun. Hermot menee ku ei saa syötyä normaalisti ja pittää vätkyttää sitä ruokaa ikuisuus.

5

275

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • syödäkövaieikö

      On ollut samantapaista. Joskus tuntuu että pelkkää normaali hengittäminenkin syömisen aikana voi aiheuttaa sen että tuntuu että tukehtuu kun yhtäkkiä vetäiseekin ruokaa/juomaa jotenkin väärin kurkkuun. Välillä pitää oikein keskittyä kun syö ja puhuminen on vaarallista. Ärsyttääkin ihmiset jotka kyselevät syömisen aikana jotain ja eivät ymmärrä että et voi vastata kun on ruokaa suussa. En tiedä onko nielu jotenkin normaalia ahtaampi kun ei ole tutkittu eikä koskaan lääkärissä tai hammaslääkärissä ole erikseen huomioitu nielurisoja tai muuta outoa. Onhan se pelottavaa joskus kun miettii että jos on yksin kotona ja tukehtuu mutta kun ei syömättäkään voi olla. Ehkä se tosiaan on joku lihasjännitys.

    • Hermoraunio

      Itseä ahdistaa suuresti koska ennen tätä nautin suuresti ruuasta ja nyt lempiruuatkaan ei mene alas.
      Tänään onneksi aika yksityiselle lääkärille jos vähä valasis tilannetta. Mielessä on käyny proppu, lihas jumi, refluksi. Toivottavasti tänään saan jonkilaista selkeyttä asiaan.

    • Jeenaiina

      Se jäi sinulle mieleen-se tunne ettet pystynyt kontrolloida tilannetta mitenkään, tuntui varmaan että tukehdut. Tällaisista kokemuksista jää niinsanottu shokkitila ja pelko että jos nyt nielaisen niin jää kurkkuun ja tukehdun. Sinuna aloittaisin niin, että syö aluksi pehmeätä ravintoa, vaikka keittoja. Perunat pistät niin pieniksi kuin mahdollista ja muut ainekset. Älä pakota itseäsi syömään. Jos tuntuu ettet pysty nielemään, anna olla. Katso vaikka telkkaria tai lue hyvää kirjaa tmv. ja anna sen syömisen olla. Sano itsellesi että "minun ei tarvitse syödä, kukaan ei pakota minua siihen". Syöt sitten kun todella haluat ja itse sen tiedät. Kaikkea hyvää Sinulle :-)

    • Jeenaiina

      Hermoraunio, mainitsit proput. Onko sinulla niitä nielurisoissa?
      Kärsin tosi pahoista kurkkukivuista flunssan yhteydessä ja kun proppujen takia (ikäviä pirulaisia) menin lääkäriin niin sain lähetteen sairaalaan ja nielurisojen japroppujen poistoon. Ei voisi parempaa ratkaisua muuten olla: Ei ole 2 vuoteen ollut kurkkukipua eikä flunssaa! Ajatella…mutta mene TK:hon näyttämään kurkkuasi.

    • Hermoraunio

      Aloitin keskustelun ja nyt päivitän että tähystykset sun muut tehtiin ja mitään ei löytynyt, muutama kuukausi sitten taas hammaslääkäri totesi sattumalta että narskutan hampaita ja että lihakset suun ja kaulanalueelta on iha muusia.
      Syöminen on jokseenkin helpottunut parempia jaksoja vaikka päiväkaks saattaa olla vaikeempaa. Pikkuhilja parempaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ilouutinen! Anniina Valtonen heitti jymy-yllätyksen - Tämä ei jätä kylmäksi!

      Ohhoh, tämäpä ylläri! Anniina Valtonen sai puolisonsa kanssa lapsen viime vuoden lopulla. Lue lisää: https://www.suomi2
      Suomalaiset julkkikset
      29
      2085
    2. Ootko muuten vieläkään hiffannut

      Että en kuulu sinun maailmaasi? On meissä samaa, ja samaa aaltopituutta oli, mutta tunsin oloni usein hyvin vaivautuneek
      Ikävä
      173
      1508
    3. Miten nyt sanoisin

      tämän sinulle. Oletko mielessäni päivittäin, kysyin itseltäni ja vastaus oli, kyllä olet. Yllätyin, päädyin oudoille tei
      Ikävä
      88
      1465
    4. Mistä vuodesta

      lähtien olet ikävöinyt kaivattuasi?
      Ikävä
      108
      1199
    5. Susta on tullut

      Ihana nainen. ❤️
      Ikävä
      52
      1169
    6. Tämä ei voi jatkua

      Näin. Eilisen jälkeen tulin siihen tulokseen.
      Ikävä
      55
      904
    7. Voitko vain unohtaa

      Minut. En ole sinun arvoisesi
      Ikävä
      59
      870
    8. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      38
      775
    9. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      277
      734
    10. Oletko mustasukkainen luonne?

      Tai ylipäätään millaisia tunteita herättää, jos kaivattuasi liehittelee joku muu tai hän deittailee jonkun muun kanssa?
      Ikävä
      80
      695
    Aihe