Jalankulkijoiden toistensa väistäminen

perinteenmukainen

Jalankulkija saa valita paikkansa yhdistetyllä jalka- ja pyörätiellä, siinä ei ole pyöräilijöitä erottavaa keskiviivaa. Voin kävellä vasenta tai oikeaa reunaa tai keskellä. On henkilöitä, jotka kävelevät vasenta reunaa, tapa on perua maantien pientareella kulkemisesta. Kun kuljet vasenta reunaa ja vastaasi tulee toinen jalankulkija, väistä niin kuin olisit väkijoukossa. Suomessa on oikeanpuoleinen liikenne. Ruotsissa oli aikoinaan vasemmanpuolinen liikenne. En tiedä, miten jalankulkijat siellä tänä päivänä toisiaan väistävät.
Mielellään kuljen kaukana ajoradasta, enkä halua toimia luontoani vastaan, jos vastaantulija haluaa pitää vasemman reunansa itsellään. Tämä aiheuttaa, että joudun menemään koko väylän leveydeltä ajoradan puoleiseen reunaan. Säännökset suovat vapauden, ihmiset rajoittavat päähänpinttymällään tätä vapautta. Poukkoilu vähenisi, ei tarvitse ennakolta mennä keskemmällä, kun yhdessä kohtaa käyttäydytään oikeanpuolisen mallin mukaan. Poikkeuksena ovat liikuntarajoitteiset ja koiranulkoiluttajat.
Perustele, jos sinulla on vastakkainen käsitys.

8

159

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 4899

      Monelta ongelmalta säästyttäisiin, jos kävelijätkin alkaisivat kunnioittaa oleva tai kuviteltua tien keskiviivaa ja pysyisivät sen oikealla puolella.

      • perinteenmukainen

        Kevyen liikenteen väylä, joka on jaettu keskiviivalla, on usein ahdas sekä pyöräilijöille että kävelijöille. Sen takia on hyvä noudattaa oikeanpuolista liikennettä omalla puoliskolla. Kun tapa on etukäteen selvillä kenenkään kävelijän ei tarvitse hyvän matkaa ennakolta roikkua keskiviivan tuntumassa.
        Voit kävellä vasenta reunaa ja samalla noudattaa vastaantulevaa kohdatessa oikeanpuoleista liikennettä. Toivon, että joku järjestää asiasta tiedotuksen mediassa.


    • oikeallataivasemmalla

      Perinteenmukainen kirjoittaa:
      "Mielellään kuljen kaukana ajoradasta, enkä halua toimia luontoani vastaan, jos vastaantulija haluaa pitää vasemman reunansa itsellään. Tämä aiheuttaa, että joudun menemään koko väylän leveydeltä ajoradan puoleiseen reunaan. Säännökset suovat vapauden, ihmiset rajoittavat päähänpinttymällään tätä vapautta. Poukkoilu vähenisi, ei tarvitse ennakolta mennä keskemmällä, kun yhdessä kohtaa käyttäydytään oikeanpuolisen mallin mukaan. Poikkeuksena ovat liikuntarajoitteiset ja koiranulkoiluttajat."
      Itse kuljet mielellään kaukana ajoradasta? Kuljet siis sekä oikealla että vasemmalla jalkakäytävällä sekä yhdistetyllä pyörätiellä ja jalkakäytävällä kulkusuunnastasi riippuen, sillä et muuten voi aina kulkea kaukana ajoradasta.

      Kannattaisi jo opetella erottamaan se, että ajoneuvoilla (pyörät, mopot, autot jne) on oikeanpuoleinen liikenne mutta Jalankulkijoilla ei ole oikeanpuoleista liikennettä.

      Itse kuljen jalankulkijana joko oikealla tai vasemmalla riippuen siitä miten vilkas on yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä pyöräilijöiden osalta. Syynä oma turvallisuus. Ketä väistän? Väistän vastaantulevaa jalankulkijaa, mutta en pyöräilijää.

      Nykyisillä pyörän nopeuksissa tulisi olla niin, että kaupungin keskustoissa tai isoissa taajamissa ei tulisi olla yhdistettyä pyörätietä ja jalkakäytävää. Yhdistetyt tulivat aikanaan, kun pyörän nopeudet olivat ihan toista kuin nykyään.

      • perinteenmukainen

        Seuraelämä edellyttää, että pyritään väistämään yhdenmukaisella tavalla. Kaupan ihmispaljoudessakin mahdollisuuksien mukaan noudatetaan oikeanpuoleista liikennettä. Kevyen liikenteen väylällä voin valita vasemman tai oikean reunan, kummassakin noudatan lähikohtaamisessa oikeanpuoleista liikennettä. Pyöräilijän on sovitettava nopeutensa ihmisesteiden mukaan. Pyöräilijänä minusta oli vain mukavaa harjoitella ennakoimista ja väistämistä. Parasta on lähestyä kävelijöitä selän takaa, ei liian lähelle, odottaa vastaantulevaa liikennettä ja lähteä ohittamaan turvallisesti. Kysymys on toisten huomioimisesta, tilannenopeuden sovittamisesta. Pyörän nopeuden ajatteleminen kaupunkiolosuhteissa on väärää ajattelua. Yhdistetyllä kevyen liikenteen väylällä on kaikille tilaa. Kyllä niissä on siirtymäväleissä mahdollista pyöräillä nopeasti. Jalankulkijoita ei ole joka metrillä.


    • Tiedäkösinä

      Poikkeuksena ovat liikuntarajoitteiset ja koiranulkoiluttajat."

      Miksi?

      • perinteenmukainen

        Voisin lisätä listaan myös ekaluokkalaisia taluttavat vanhemmat. On vältettävä provosoimista. Kysytkin, että miksi. Se on jokaisen itse mietittävä.


      • Eijärkeä
        perinteenmukainen kirjoitti:

        Voisin lisätä listaan myös ekaluokkalaisia taluttavat vanhemmat. On vältettävä provosoimista. Kysytkin, että miksi. Se on jokaisen itse mietittävä.

        Poikkeuksena myös vanhukset, rollaattorilla liikkuvat, lasten vaunujen kanssa liikkuvat jne? Eli ketkä kulkisivat sitten oikealla, jos annettaisiin osalle jalankulkijoista poikkeuslupa kävellä missä haluaa, mutta osalta vaadittaisiin oikealla kävely? Ei mitään järkeä! Onneksi eduskunta ei tule tekemään sellaista päätöstä.


      • Tiedäkösinä
        Eijärkeä kirjoitti:

        Poikkeuksena myös vanhukset, rollaattorilla liikkuvat, lasten vaunujen kanssa liikkuvat jne? Eli ketkä kulkisivat sitten oikealla, jos annettaisiin osalle jalankulkijoista poikkeuslupa kävellä missä haluaa, mutta osalta vaadittaisiin oikealla kävely? Ei mitään järkeä! Onneksi eduskunta ei tule tekemään sellaista päätöstä.

        Joo niinhän se on, eli oikeuksia kävelijällä on, mutta jokainen vasenta puolta kulkeva aiheuttaa ne törmäyskurssit.
        Jos on näkyvyyttä, niin eihän se haittaa, mutta kapeilla mutkaisilla pensaiden verhoamilla teillä tulee helposti ongelmia. Siksi esimerkiksi liikenteen suunnittelijat laittavat sellaisiin paikkoihin nuolet oikean puoleisen liikenteen aikaansaamiseksi. Valitettavasti se ei ole mahdollista joka paikassa.
        Nyt tietysti sanotaan, että sen pyöräilijän tai juoksijan tilannenopeus.
        Juoksija toki pystyy hyppäämään sivuun, mutta lähes kävelyvauhtiakin ajavalle kokemattomalle pyöräilijälle äkillinen jarrutus saattaa olla kohtalokas jommalle kummalle tai molemmille.
        Tätä tietysti on turha selittää ihmiselle, jolla on jääräpäinen käsitys oikeudesta kulkea missä vain ja miten vain välittämättä toisista.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken 15-v tapauksessa ihmettelen ??

      On sääli, että pahoja ihmisiä liikkuu aina vapaana eri puolilla Suomea, mutta minkä ihmeen takia 15-vuotiaan nuoren täyt
      Maailman menoa
      416
      8854
    2. Nyt ahdistaa

      Joku nuori tyttö on surmattu Valkeakoskella. En tunne ihmistä, mutta silti se koskettaa. Uutisissa oli hiljattain, että
      Valkeakoski
      241
      6384
    3. Puhuuko Orpo niin totta kuin osaa?

      Vai osaisiko "en muuta keksinyt" -Orpo edes vähän paremmin puhua totta? https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f8d5241f-
      Maailman menoa
      334
      2305
    4. Valkeakosken tappo

      "Tyttö löytyi poliisin mukaan kuolleena läheisestä metsästä muutaman sadan metrin päässä kotoaan. Uhrin löysivät hänen k
      Henkirikokset
      12
      1926
    5. Salakamera! Kirsikka Simberg julkaisi Farmilla otetut salakuvat: "Paha tapa" paljastuu! Katso kuvat!

      Oho, no nyt on kyllä rikottu sääntöjä… Farmi Suomi -kuvauksista paljastuu yllättävää materiaalia. Lue lisää: https://w
      Tv-sarjat
      9
      1677
    6. Laita viestiä?

      Sitten kun on sinulle hyvä hetki, minä odotan. Jotain jäi kesken ja haluan viedä sen loppuun 😘
      Ikävä
      95
      1633
    7. Keski-ikäinen nainen raiskasi miehen

      https://www.hs.fi/helsinki/art-2000010451173.html Ei olisi varmasti kymmenen vuotta nuorempana tarvinnut pakottaa.
      Sinkut
      183
      1265
    8. Olen ollut pois täältä neljä kuukautta

      Neljä kuukautta sitten olin tosiaan psykoottinen, ja jouduinkin osastolle hoidettavaksi kahdeksi kuukaudeksi. Ystävyys-
      Ikävä
      187
      1263
    9. Olen ollut ikävä, tiedän

      ja myönnän sitten ettei johdu mistään vahvuudesta, vaan siitä, että olen ollut aika loukkaantunut. Voit kerätä siitä pi
      Ikävä
      77
      979
    10. Olet seksikäs nainen

      Olet seksikäs nainen
      Ikävä
      48
      954
    Aihe