Valco-skandaalin anatomia

SunilanUkko

"Valco Oy oli vuonna 1976 perustettu yritys, jossa Suomen valtiolla oli osake-enemmistö. Yhtiön tarkoituksena oli valmistaa väritelevisioiden kuvaputkia Hitachin toimittamaa tekniikkaa käyttäen."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Valco

Alussa oli valtava innostus. Oli suuria suunnitelmia ja isoja elkeitä. Luullaan että kaikki onnistuu tuosta noin vain koska oma innostus peittää alleen järjen äänen. Lopulta epäonnistumisesta syytetään muita.

Hankkeen keulakuva oli silloinen pääministeri Kalevi Sorsa. Voi olla että Sorsalla oli haaveena kaapata Suomen elektroniikkateollisuus valtion haltuun ja että hänestä ja muista SDP:n politiikoista tulisi sen johtajia. Yritysten sosialisoimisesta ja yhteiskunnan holhoukseen laittamisesta puhuttiin siihen aikaan hyvin yleisesti. Ilmeisesti Sorsa uskoi että pääoman saanti on yritystoiminnan pahin pullonkaula.

Onko niin että Saloran johtaja Jouko Nordell huomasi Sorsan liiketaloudellisen osaamattomuuden ja päätti hyödyntää sitä?

Yleensä yritykset eivät halua toimialalleen uusia toimijoita. Vakiintuneilla toimijoilla on keskenään status quo. Sosialismin pelko oli hyvin yleistä sen ajan porvareissa. Miksi Salora olisi sitten halunnut valtion mukaan Suomen elektroniikkateollisuuteen? Koska tiesi hankkeen olevan muutoin kannattamaton.

Hitachilla oli jo omaa kuvaputkituotantoa. Miksi se olisi halunnut kilpailla itseään vastaa? Jos Hitachi olisi halunnut tuotantoa Suomeen niin se olisi kyllä ihan varmasti onnistunut omalla pääomalla, ilman Suomen valtion pääomaa. Hitachi ja monet muut yritykset toimittivat Valcolle koneita ja laitteita jotka eivät toimineet. Joko ne toimittivat tahallaan huonoja laitteita tai sitten niitä ei osattu käyttää. Tekniset ongelmat eivät tulleet Hitachille yllätyksenä, muuten se olisi toimittanut tehtaan "avaimet käteen" -periaatteella. Yksityiset laitetoimittajat tekivät isoa bisnestä.

Jos joku teollinen hanke on ihan oikeasti liiketaloudellisesti järkevä, niin yritys kyllä tekee sen ihan itse ilman sivullisia, mielummin vielä omilla rahoillaan. Kannattaviin hankkeisiin löytyy aina yksityinen rahoitus, rahoittamisesta suorastaan kilpaillaan. Rahoittaja tavoittelee korkotuottoa.

Miksi liikeideaksi valittiin juuri kuvaputkitehdas? Kuvaputkien valmistaminen on erittäin tekninen ja paljon eritysosaamista vaativa ala. Sen ajan Suomessa ja varsinkin Imatralla oli alan osaamista hyvin vähän. Kannattavan tuotannon olisi pitänyt olla riittävän suurimittaista. Siis riskit oli suuria.

Jos tehdas olisi alkanut toimia suunnitellusti niin minne niin suuret määrät kuvaputkia olisi saatu kaupatuksi? Markkinat ovat rajalliset ja kilpailu on kovaa ja likaista.

Miksi yksityinen yritys menee mukaan teollisuushankkeeseen jossa aluepoliittiset näkökulmat ovat keskeisessä asemassa? Yleensä yksityiset yritykset toimivat liiketaloudellisin periaattein. Kyllä yritykset tietävät että yhteiskunta ei toimi liiketaloudellisin periaattein. Ilmeisesti tavoitteena on riskien sosialisointi. Voitot kyllä yksityistetään. Mitäs markkinataloutta se sellainen on?

Valco ei ollut lajinsa ainut tapaus, ei ensimmäinen eikä viimeinen. Eiköhän ole parempi että liiketoiminta tapahtuu yksityisten toimesta yksityisellä riskillä, ei veronmaksajien riskillä.

17

1006

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • CRT-monitor

      70-luvulla maailma ja Suomi oli ehkä hieman toisenlainen kuin tänä päivänä. Olisikohan yksi näkökulma ollut työllisyys?
      Tietokoneethan olivat kohisten leviämässä 70-luvulla koteihin joten kuvaputkien menekki silloin varmasti oli selvässä kasvussa tietokonemonitorien ja pienempien televisioiden käytössä kotitietokoneiden näyttönä, esim. 80-luvulla useimmat Commodore 64:t oli kytketty pienehköihin televisioihin ja loput monitoreihin jotka käyttivät myös silloin kuvaputkiteknologiaa.
      Teoriassa siis ihan hyvä idea valita kuvaputkien valmistus teollisuudenalaksi silloin. En ole juurikaan perehtynyt miksei se ottanut tuulta alleen. Onhan tässä maassa kyllä yksityiset yrityksetkin osanneet tuhota menestyksensä hyvin nopeasti...

      • SunilanUkko

        Ilmeisesti hankkeen takana oli ajatus saada Suomeen huipputeknistä teollisuutta. Suomen talous oli silloin puujalan varassa (metsäteollisuus). Kuvaputkitehdas Suomeen oli periaatteessa ihan oikean suuntainen liike mutta nyt yritettiin lohkaista kerralla liian suurta palaa. Yksityinen Nokia-yhtiö sitten lopulta teki Suomesta huipputekniikan maan.

        Kuvaputket oli silloin 1970-luvulla ihan käypää tekniikkaa. Litteät näytöt kyllä teki tuloaan, nestekidenäyttö tuli markkinoille vuonna 1971, mutta ne olivat vielä lapsenkengissään:

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Nestekidenäyttö

        Tekniikka on täynänsä ikuisia tulevaisuuden lupauksia, kuten polttokenno, suprajohteet ja sähköauto. Teollisessa toiminnassa on aina se riski että tulee uusi tekniikka ja syrjäyttää vanhan.

        Aina kun joku yrittää tehdä jotain, niin aina löytyy vastustajia ja pahanilmanlintuja. Niin ja sivullisia viisaita. Pitää muistaa että Valco-hankkeen vetäjillä ei ollut mitään kristallipalloa josta nähdä tulevaisuuteen.

        Aika harva maailman huipputekniikan yhtiöistä on valtionyhtiö, edes aseteollisuudessa. Ovat aloittaneet pienin suunnitelmin ja vähäisin elkein autotallissa.

        Valcon koneet kuulemma myytiin Intiaan. Saiko ne tehtaan toimimaan?


      • hukkaputki-televisio

        Joku aika sitten näin youtubessa 80-luvun brittiohjelman jossa käsiteltiin tulevaisuuden teknologiaa ja siinä oli nykyaikaisen näköinen littunäyttö, ensin en edes tajunnut ihmetellä sitä kun sellainen littunäyttö on niin tavallinen näky tänä päivänä mutta sitten muistin että ko. ohjelma oli 80-luvulta jolloin ei paljon muusta tiedetty kuin kuvaputkitelkuista ja tietokonemonitoreista. Nestekidenäytöt oli lähinnä laskimien ja digitaalikellojen varusteita.
        Kasarillahan suuri uudistus oli televisioissa kun tuli ne ns. täyskuvatelevisiot eli ruudun nurkat ei olleet enää pyöristettyjä vaan teräviä 90 asteen kulmia. Kai siinä oli jotain kehitystä saatu aikaan kuvaputkiinkin.


      • Anonyymi

        Kannattaa lukea kirja "Tapaus Valco" siinä kerrotaan taustat. Korruptiota, lahjontaa, manipuloituja laskelmia.


    • se.toimi.teoriassa

      Wikipediassa yhtenä epäonnistumisen syynä mainitaan liian suuri teollisen kulttuurin ero, terästehdastyöläisistä yritettiin väkisin saada elektroniikkateollisuustyöläisiä.

      Entäs kun tänä päivänä on jo ties kuinka pitkään väkisin "uudelleenohjelmoitu" teollisuustyöntekijöitä lähihoitajiksi, vielä paljon radikaalimpi kulttuuriero noiden töiden välillä.

      Toinen juttu se että joku paskakone ei koskaan pelannut siellä, eikö tilalle olisi millään löytynyt toimivampaa konetta sen sijaan että on epätoivoisesti yrittäneet saada jotain perinpohjaisen pohjimmiltaan höyryävää paskaläjää toimimaan niin että se aiheutti koko tehtaan konkurssin jos ei sen takia saaneet tuotteita aikaiseksi?

      Tosin itselläkin on kokemusta valtion sokeaan luottoon teorioihin ja käytännön osaamattomuudesta kun jossain palaverissa hyvälaatuisella materiaalilla tehty esitys ei toimikaan käytännössä kun materiaalin laatu ei olekaan tositoimissa yhtä hyvää kuin myyjien järkkäämässä demonstraatiossa ja sitten ihmetellään kun homma ei sujukaan yhtä vauhdikkaasti kuin siinä myyntimiesten esityksessä...

    • nyky-Waari

      Valcon kohdalla wanhojen muistelemisen yhteydessä juohtuu päällimmäisenä mieleen tuotantolinjan valinta. Hitachi toimitti Imatralle linjan, mikä oli tiettävästi Hitachin sisälläkin prototyyppi eli sitä testattiin Suomessa. Sellaiseen tilanteeseen kuuluu suoranaisina luontaisetuina, että tuotannon alkuunsaaminen takkuaa pitkän aikaa enen kuin hommat alkaisivat sujumaan kunnollisesti. Tähän asetelmaan suomalaiset eivät ilmeisestikään ymmärtäneet tai osanneet varautua etukäteen. Nähtävästi kuviteltiin, että nappia painamalla tehtaan avajaisissa kohta pikaa alkaisi suoltua mainioita kuvaputkia systeemin toisesta päästä. Niin ei tietenkään käynyt. Takkuamisten selvittämiseen meni aikaa ja se sitten loppui kesken eli suomalaisilta päättyi kärsivällisyys. Tietämän mukaan tuotantolinjan ongelmat olisivat tulleet ratkaistuiksi ja tuotanto olisi päässyt kunnolla käyntiin suunnilleen niihin samoihin aikoihin, jolloin sitten poliitikot vihelsivät pelin poikki. Arvoitukseksi jäi, olisivatko kuvaputket käyneet kaupaksi Suomen ja maailman markkinoilla.

    • sdjsdklsdlkjfsj

      ruetaanko seuraavaksi tekemään valtion tuella vaikka lp-levyja ja c-kasetteja, näillä suomi nousuun...

      • SunilanUkko

        Halloo!

        Valco toimi 1970-luvulla. Lue ensin viesti ennenkuin vastaat siihen.


    • SunilanUkko

      "Onhan tässä maassa kyllä yksityiset yrityksetkin osanneet tuhota menestyksensä hyvin nopeasti..."

      Siis mikä menestys? Valcon tuotantokoneisto ei toiminut missään vaiheessa edes tyydyttävästi. Tuotantokoneisto on teollisen yrityksen toiminnan perusta.

      Toki myös yksityisetkin yritykset tekevät isoja virheitä ja konkursseja mutta silloin on kyse osakkeenomistajien (ja velkojien) rahoista, ei veronmaksajien rahoista. Pääministeri Kalevi Sorsa alkoi yrittäjäksi veronmaksajien rahoilla.

      "Tietämän mukaan tuotantolinjan ongelmat olisivat tulleet ratkaistuiksi ja tuotanto olisi päässyt kunnolla käyntiin suunnilleen niihin samoihin aikoihin, jolloin sitten poliitikot vihelsivät pelin poikki."

      Jotenkin tulee mieleen Länsimetro jonka valmistuminen on ikuinen ensi kuun juttu. Tarkoitus oli että Valco olisi ollut normaali yritys mutta sen tuotannon mittakaava oli lopussakin aivan liian pieni ollakseen kannattava.

      Valco seikkailu pitkittyi koska niin moni merkittävä politiikko oli laittanut siihen likomaan niin paljon omaa arvovaltaansa.

      Kuitenkin suomalaiset insinöörit saivat kokemusta korkeasta teknologiasta ja puhdastilaelektroniikan tuotannosta, mikä varmasti oli hyväksi Suomen teollisuuden kehitykselle. Mitkä ovatkaan heidän vaiheensa Valcon jälkeen?

    • kiinan.paskavehkeet

      Valmistuksen ja osaamisen siirto kiinaan yms. halpamaihin on meille länsimaille, euroopalle tuhoisa virhe. Niillä ei ole siellä kiinassa mitään ymmärrystä mitä ne oikein tekevät, pistävät vaan elektroniikkakomponentteja summassa läjään ja toivovat että se toimii vähän aikaa.
      Tälläkin videolla esim. auton latausjännitteen mittari joka kuumenee niin paljon että sulaa koska virtapiiri on suunniteltu typerästi:
      https://www.youtube.com/watch?v=NDv4IvmvQWw

      Samoin huonot kondensaattorit pilaavat verkkojännitteelläkin toimivat laitteet nopeasti, niissä on jo vaaramomenttiakin mukana. Ensinnäkin kondensaattorin hajoaminen lopettaa laitteen toimimasta, lisäksi konkka vuotaa nesteet piirilevylle tuhoten senkin korjauskelvottomaksi tai ainakin hyvin hankalasti korjattavaksi.
      Miten tällaisia paskoja voidaan hyväksyä euroopassakin käyttöön?!
      https://www.youtube.com/watch?v=9xpHsnY8oc0

      • SunilanUkko

        "Miten tällaisia paskoja voidaan hyväksyä euroopassakin käyttöön?!"

        Koska kuluttajilla on kouristuksenomainen tarve ostaa kun halvalla saa, miettimättä yhtään asian toista puolta. Sama pätee myös niihin yrityksiin jotka teettävät tavaraa halpamaissa.


      • kiinan.paskavehkeet
        SunilanUkko kirjoitti:

        "Miten tällaisia paskoja voidaan hyväksyä euroopassakin käyttöön?!"

        Koska kuluttajilla on kouristuksenomainen tarve ostaa kun halvalla saa, miettimättä yhtään asian toista puolta. Sama pätee myös niihin yrityksiin jotka teettävät tavaraa halpamaissa.

        Niin, mistähän se mahtaisi johtua että useimmat joutuvat aina etsimään mahdollisimman halvan vaihtoehdon? Johtuisikohan siitä että rahasta on tekemällä tehty pulaa suurimmalle osalle väestöstä ja vain se rikkain prosentti kykenee ostamaan laatua eikä suttapaskaa.
        Nyt on kyllä kiinaanmenon myötä laatu heikentynyt niin ratkaisevasti että enää ne paskavehkeet eivät ole edes sen halvan hintansa arvoisia. Parempi olla ilman jos vaan pystyy.


    • SunilanUkko

      Yksi syy Valcon epäonnistumiseen löytyy myös sen vetäjästä. Sorsalla oli siinä vaiheessa takanaan jo hieno poliittinen ura, oikein pääministeriksi asti päässyt. Sen johdosta Sorsa oli ilmeisesti tehnyt johtopäätöksen että hän on myös liiketaloudellinen nero.

      Käytäntö sitten osoitti rajat. Ilmeisesti tämän vuoksi Valcon loppu oli Sorsalle niin kova paikka.

    • Anonyymi

      Miksi meillä oli pitkään niitä pyöreänurkkaisia kuvaputkitelkkareita, kun Sonylla on näköjään jo vuonna 1975 ollut Trinitron kuvaputki terävänurkkaisella putkella:
      https://www.radiomuseum.org/r/sony_kv_1722kv172.html#images

      Suomessahan näitä "täyskuva televisioita" markkinoitiin suurena uutuutena vasta 80-luvulla...

      • Anonyymi

        Ehkä nuo oli erikoismalleja, kalliita laitteita. Valcon tapauksessakin olisi pitänyt lukittaa itsensä tiettyyn putkimalliin ja tiettyyn tekniikkaan ja valmistaa niitä putkia sitten niin kauan, kuin mahdollista.

        Valcossa meni kaikki pieleen. Ihan kuin Talvivaarassakin, jossa aluepolitiikka näytteli pääosaa koko touhussa. Muuttotappioalueelle haluttiin sosiaalidemokratian nimissä työtä.
        Hitachi ei halunnut toimittaa koko tehtaan laitteistoa, koska sehän olisi silloin kilpaillut itsensä kanssa. Saloran putket olivat jo Hitachin tavaraa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ehkä nuo oli erikoismalleja, kalliita laitteita. Valcon tapauksessakin olisi pitänyt lukittaa itsensä tiettyyn putkimalliin ja tiettyyn tekniikkaan ja valmistaa niitä putkia sitten niin kauan, kuin mahdollista.

        Valcossa meni kaikki pieleen. Ihan kuin Talvivaarassakin, jossa aluepolitiikka näytteli pääosaa koko touhussa. Muuttotappioalueelle haluttiin sosiaalidemokratian nimissä työtä.
        Hitachi ei halunnut toimittaa koko tehtaan laitteistoa, koska sehän olisi silloin kilpaillut itsensä kanssa. Saloran putket olivat jo Hitachin tavaraa.

        Onhan nuo myöhemminkin osanneet mennä pieleen mihin vaan poliitikot ovat sotkeutuneet... esim. sähköfarssi... nyt on niin kalliit sähkönhinnat ettei milloinkaan ole ennen ollut perkele!!!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ehkä nuo oli erikoismalleja, kalliita laitteita. Valcon tapauksessakin olisi pitänyt lukittaa itsensä tiettyyn putkimalliin ja tiettyyn tekniikkaan ja valmistaa niitä putkia sitten niin kauan, kuin mahdollista.

        Valcossa meni kaikki pieleen. Ihan kuin Talvivaarassakin, jossa aluepolitiikka näytteli pääosaa koko touhussa. Muuttotappioalueelle haluttiin sosiaalidemokratian nimissä työtä.
        Hitachi ei halunnut toimittaa koko tehtaan laitteistoa, koska sehän olisi silloin kilpaillut itsensä kanssa. Saloran putket olivat jo Hitachin tavaraa.

        Ei varmaan kannata ajatella vain Valco-Sorsaa sillä muuttotappioalueelle halusi teollisuutta ymmärrettävästi erityisesti Keskustapuolue.
        Muistaakseni Paavo Väyrynen lausui tuolloin, että hyväksyy kuvaputkitehtaan, "jos se sijoitetaan kehitysalueelle".
        Hankkeen vastustajat tuskin olivat vain ilkeämielisiä "pahanilmnlintuja", sillä tunnettu radiotekniikan professori Martti Tiuri päätyi arviossaan hankkeen kannattamattomuuteen.
        Ja se olisi jo käynnistyessään vanhentunut.
        Veikko Vennamokin kritisoi sitä ,että tehdasta ei toimitettu avaimet käteen -periaatteella.

        Kuten Hitachista yllä todettiin, eihän se omia markkinoitaan ollut sahaamassa tietenkään.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2142
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      47
      1694
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1511
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      36
      1495
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1441
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1435
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1407
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1341
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1260
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      6
      1239
    Aihe