Tähän ollaan menossa

yhtiöittämisenonnea

"Vanhuksilta viedään leipä, levite ja ruokajuoma - ”Ehkä kannattaisi miettiä, keneltä näitä palveluita karsitaan”

Helsingin kotihoidon ateriahinta nousee ja ruoat eivät jatkossa sisällä leipää, levitettä tai ruokajuomaa. (KUVA: Pentti Nissinen)
Julkaistu: 16.2.2015 20:46
Jaa10894TwiittaaSähköposti
Ateriapalvelun hinta nousee Helsingissä, mutta palvelut suppenevat ja leipäkin jää pois pöydästä.

TÄHÄN asti Helsingin kotihoidon ja Palmian järjestämissä ateriapalveluissa asiakas on voinut valita kolmesta eri ateriakokonaisuudesta mieleisensä. Helmikuun alussa voimaan astuneen muutoksen myötä vaihtoehtoja jäi enää yksi: sellainen joka ei sisällä leipää, levitettä ja ruokajuomaa.

Palmiasta kerrotaan IS:lle, että kyseessä on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnan päätös. Päätös on hyväksytty lautakunnan kokouksessa tammikuun lopulla.


HELSINGIN sosiaali- ja terveysviraston sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalveluiden vs. osastopäällikkö Arja Peiponen kertoo, että aterioiden hinnat nousivat 0,70 euroa ateriaa kohden ja aterioiden kuljetusmaksut puolestaan 0,50 euroa per kuljetuskerta.

– Päätöksen taustalla on se, että on haluttu yhtenäistää pääkaupunkiseudun ateriahintoja ja -valikoimaa, Peiponen sanoo.

– Vaihtoehto, johon ei kuulu leipää, levitettä ja ruokajuomaa on ollut kaikkein suosituin. Siksi on päädytty tarjoamaan vain sitä ateriaa.


VANHUSTYÖN keskusliiton toiminnanjohtaja Satu Helin kummeksuu päätöstä. Helinin mukaan palvelun muuttuminen on ongelma erityisesti sellaisille asiakkaille, jotka eivät itse pääse käymään kaupassa ostamassa lisukkeita aterialleen.

– He ovat niitä, jotka kaipaavat kaikkein kipeimmin kotihoidon palveluita. Ehkä kannattaisi miettiä, keneltä näitä palveluita karsitaan.

Helin huomauttaa, että vaikka asiakas ei söisikään leipää juuri ruuan kanssa, se saatetaan syödä esimerkiksi välipalana.

– Kyllä leipä on suomalaisten perustarve. Leipä ja pieni nokare levitettä ovat kyllä iäkkäille paikallaan.

Kotihoidon asiakkaan tai hänen omaisensa täytyy hankkia haluamansa lisukkeet nyt itse. Tähän kotihoito tarjoaa avuksi lisämaksullista kauppapalvelua.


SOSIAALI- ja terveyslautakunnan päätöksen mukaan muutoksella ei ole negatiivisia vaikutuksia asiakkaiden terveyteen ja hyvinvointiin. Helin kuitenkin toivoo, että tilannetta seurattaisiin.

– Toivottavasti kaupunki seuraa tilannetta ja tarkkailee kotihoidossa olevien asiakkaidensa ravitsemustilaa ja sen kehitystä.

Helinin mielestä on epäjohdonmukaista, että yleensä korostetaan vaihtoehtojen ja valinnan tärkeyttä, mutta tässä tapauksessa juuri niitä karsitaan.

Peiponen huomauttaa, että kaikkia vaihtoehtoja ei ole karsittu, vaan asiakkailla on edelleen mahdollisuus valita kylmänä ja lämpimänä toimitettujen aterioiden sekä Menumatin välillä.

Lisäksi sotainvalideille on tarjolla oma vaihtoehtonsa, johon sisältyy edelleen leipä, levite ja ruokajuoma. Peiposella ei ollut tietoa, miksi sotainvalidien ateriaan kuuluu edelleen lisukkeet, vaikka muille ei."

37

551

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • voi.piip

      Heh, empä ole ennen lukenut että leivän poistaminen ateriasta nostaa aterian hintaa kodinhoidon tarjotessa maksullista lisäpalvelua jos asiakas haluaa käydä ostamassa leipää...

      • Maan.tapa

        leipäjonon jatkoksi ateriapalvelun asiakkaat maahanmuuttajien kohdalla kukaan ei edes uskaltaisi ehdottaa soppalinjaa. Rasistileiman tuostakin varmaan saa kun epäkohtia esille nostaa?


      • kirjoita.tuo.YouTubeen

        TEIDÄN SYYTÄNNE.


      • vaiennettukansa
        kirjoita.tuo.YouTubeen kirjoitti:

        TEIDÄN SYYTÄNNE.

        Puhe suomen eduskunnasta, Ja Hyvä puhe onkin.


      • linderg

        On erittäin väärin ja erittäin surullista että vanhusten etuuksia ollaan karsimassa ja jopa poistamassa. Tähän lienee yksiselitteinen syy eli säästäminen. Melkoinen paradoksi on se kun samaan aikaan mm. Helsinki turvaa täysimääräisesti ja enemmänkin ns. pakolaisten etuudet jopa sellaisten joilla ei ole oleskelulupaakaan. Jostakin syystä...................tähän tarkoitukseen ilmeizsesti rahaa näyttää löytyvän reippaastikin...............Voidaankin kysyä täydellä syyllä eikö tämä iäkäs sukupolvi joka kovalla työllä ja ahkeruudella rakensi nykyisen hyvinvoinnnin eikö he ansaitse arvokasta ja turvallista vanhuutta ?


      • Tube.teidän.syytänne
        kirjoita.tuo.YouTubeen kirjoitti:

        TEIDÄN SYYTÄNNE.

        Hyvä puhe.. Sipilä se kiusaa vähäosaisia ja köyhiä. Mutta matuille piisaa aina rahaa ja Luxusta.


    • minkäkirjoitinjo

      menee "Huutolaiset kategoriaan!

    • nopeutetullaapäätöksellä

      esm vaikka vielä ei uusi Sote ole voimassa, mutta jo ennen sitä v2013 Kärsämäki oli aikaansa edellä tehostaen kuntalaistensa terveyden hoidon "valinnanvapautta myymällä terveydenhoidon Pörssiin, Ruåttalaisille, Kämäkiläiset alkoi välittömästi käyttää uutta "vapauttaan käymällä Hpj "Heimolla.

      • vihervasemmistoeliitti

        Eikös siellä helsingissä päättäjinä olekin vihervasemisto enemmistö, kyllä olisi suomen asiat huonosti jos ne olisi saanu jatkaa maan hallituksessa!


      • Haapavetelä.taas.äänessä
        vihervasemmistoeliitti kirjoitti:

        Eikös siellä helsingissä päättäjinä olekin vihervasemisto enemmistö, kyllä olisi suomen asiat huonosti jos ne olisi saanu jatkaa maan hallituksessa!

        Järjetön kommentti avaukseen jonka aihe on yhtiöittämisen ongelmat hallituksen aikana jonka yhtiöittämisvimma on käsittämätön.


      • vihervasemmistoeliitti
        Haapavetelä.taas.äänessä kirjoitti:

        Järjetön kommentti avaukseen jonka aihe on yhtiöittämisen ongelmat hallituksen aikana jonka yhtiöittämisvimma on käsittämätön.

        Niipä näkyy vihervasemmistolaiset helsingin päättäjät jo tekevan yhtiöittämistä ennekuin hallitus on edes esitystä antanut


      • otahhanpappanappis
        vihervasemmistoeliitti kirjoitti:

        Niipä näkyy vihervasemmistolaiset helsingin päättäjät jo tekevan yhtiöittämistä ennekuin hallitus on edes esitystä antanut

        Katsele ympärillesi ja nimeä lähikunnista ne, jotka eivät olisi jo palvelunsa ulkoistaneet pörssipelureille? Yhdistävä tekijä jokaiselle kepuenemmistö esimerkkinä Haapavesi joka ajaa omat hoitopalvelut alas kansainvälisen pörssiyhtiön tullessa tilalle. Niin että katse peiliin ennenkuin muita syyllistämään alat Haapavedenkin vanhukset huutokaupattiin jo. Luulisi sinuakin kiinnostavan koska makaat kohta paskat housuissa osastolla ilman että ketään kiinnostaa kun aika menee rahan laskemisessa ja miettiessä mistä vielä pihistäisi voittojen maksimoimiseksi


      • vieheliäisenkieroa
        vihervasemmistoeliitti kirjoitti:

        Niipä näkyy vihervasemmistolaiset helsingin päättäjät jo tekevan yhtiöittämistä ennekuin hallitus on edes esitystä antanut

        Joo punavihreät etunenässä helsingi hyvä esimerkki


      • Suomenmaa-sensuurissa

        Herkässä on taas sensuuri. Ei montaa minuuttia kerennyt olla avaus "Yksityiset valmistautuu soteuudistukseen - listautumalla pörssiin". Kepulehti suomenmaa artikkeli


      • hyshyshyss

        oma lehmä ojassa


      • raiskarimamuihin.väsynyt
        vihervasemmistoeliitti kirjoitti:

        Eikös siellä helsingissä päättäjinä olekin vihervasemisto enemmistö, kyllä olisi suomen asiat huonosti jos ne olisi saanu jatkaa maan hallituksessa!

        Suomalaisilta leikataan. Ja siirretään rahat matuille.


      • lapinfiidu
        raiskarimamuihin.väsynyt kirjoitti:

        Suomalaisilta leikataan. Ja siirretään rahat matuille.

        valitettavasti taitaa asia jokseenkin noin olla !

        eniten säälittää suomalaiset vanhukset joilta leikataan Leipäjonot pitenee kaiken aikaa

        Ottamatta kantaa siihen onko oikein että matuille annetaan turvattu ja hyvä toimeentulo pitäisi toki ajatella myös suomalaista vanhusväestöäkin. Hehän ovat työllään luoneet hyvinvoinnin


    • lisääkopss

      Yle: Sipilä valmis nostamaan pakolaiskiintiön väliaikaisesti 2000:een – aikoo ajaa asiaa eteenpäin

      • satusetä_

        Vihreiden kannatus kasvoi liian suureksi siksi se alkoi vihreilemään maahanmuuton osilta vaikka juuri Halla-ahon maahanmuuttopolitiikkaa toteutti Turun tapahtumien jälkeen. Kiitteli kovasti myös EU:ta joka samanaikaisesti on vaatimattomasti vain se suurin uhka Sipilän haaveille lisätä hakkuiden määriä. Niin että niin päin persettä kuin olla ja voi mutta ihan perinteistä Sipilää.


    • larmankkila

      "Jotain on tehtävä, tätä menoa olemme ulostettuna..

    • tuutintäyveltä

      Sikamaista hommaa, mistä sikapaarikin lihansa ostaa

    • Näin voidaan menetellä ja tälle tulee siunaus tuolta arkadian mäen sosiaalipummikerholta.
      Kaiketikin kun suuri joukko näitä arkadia soskerholaisia istuu vielä kaupungi hallintoelimissä.

      Onhan tämä suuntaus ollut jo kauan nähtävissä, mihin tätä maata ja kansaa ajetaan, viimeisenä innovaationa konetuliaseet poliisille, mutta kansa nyt ei vain näytä ottavan opikseen ja jätä kertakaikkiaan äänestämättä jatkuvasti samoja täydellisesti arkielämästä tietämättömiä,
      välinpitämättömiä miljonäärejä näistä asioista sopimaan.

      Kansaa syyllistetään, haukutaan ja kikytetään mutta mikään ei siltikään riitä eli yksi suuri ja hyvä kysymys on mistä me maksamme veroa ja toinen samaan syssyyn, mihin nämä rahat lapioidaan.
      Normaalissa taloudenhoidossa hoidetaan ensin omat kustannukset ja jatketaan sen jälkeen ulommas jos kantti kestää, pöpilän klaanilla on juuri päinvastoin eli on juurikin kuin yritys, joka pyrkii sijoittamaan, poistamaan ja peittelmään kaiken, mikä osoittaa voittoa sen jälkeen, kun osakkaat ja johto ovat kuorineet kerman.
      Meillä on yhä kasvava joukko niitä, jotka tällä kaavalla toimien saavat "voittonsa" ja muuhun ei jaettavaa näinollen voi jäädä jaetaan vain poikien ja tyttöjen kesken ihan hissuksiin sisäpiirissä.
      Ainahan nämä voidaan perustella vaikkapa erilaisina yritystukina veljen kummin kaimalle ja muulle erittäin tarpeessa olevalle joukolle olkoonkin, että sattuisi olemaan valmiiksi konkurssikypsä yritelmä.

      Jos nyt joku joskus näistä jää ns. kiinni, niin senkin peittelyyn kyllä selitykset löydetään.
      Ei ole vielä talvivaarakan unohhtunut.

      Kansan vähäosaiset ovat se hyvin hyvin pieni ryhmä, jotka verovaroista hyötyvät, kyllä ne suurimmat pummit ja rosvot ovat siellä, mistä muita osoitellaan sormella sillä välin kun toinen käsi on kansan taskussa aina yhä syvemmällä.

      Sitä paitsi helsingin kaupungillekin on paljon tärkeämpää priorisoida esim. nuorten äitien siirtyminen lastenvaunuineen pysäkinvälin pari, etteivät nyt suinkaan rasittuisi liiallisesta liikunnasta, kun on koko päivä vietetty reipashenkisesti kahviloissa ja shoppailtu.

      • näihänseonnähtävä

        Kaikki kuntien ja valtion viroissa olevat hyötyy verorahoista palkkojen, etujen ja lomien muodossa, ne suurimmat edunsaajat


      • näihänseonnähtävä kirjoitti:

        Kaikki kuntien ja valtion viroissa olevat hyötyy verorahoista palkkojen, etujen ja lomien muodossa, ne suurimmat edunsaajat

        Kuntien- ja valtionviroissa oleva henkilöt on palkattu eri tavoin pitämään huolta siitä, että veroeurojen käyttö näilä osa-alueilla kohdistuu siihen tarkoitukseen johon niitä oli alunperinkin kerätty.
        Mutta nyt esim. sote tulee siirtämään valtaosan näistäkin veroeuroista sijoittajille, jotka eivät suinkaan maksa verojaan suomeen muuta kuin näennäisesti ja juurikin nämä arkadian mäen sosilaaalipummit ovat sitä kaksin käsin edistämässä, koska saavat siitä, tottakai , taas siivun omiin bisneksiinsä joko suoraan tai välillisesti.
        Mutta siitähän ei sovi puhua, siitä tehään tuota pikaa rikosilmoitus.
        Mm. tämä arkadian mäen eliitti, jonka alunperin oli tarkoitus hoitaa suomen ja suomalaisten asioita ja valvoa näiden etua, ei sitä näytä tekevän, joten mitä suurimmassa määrin voi sanoa, että ovat sosiaalipummeja, jotka hyödyntävät kansalta kerättyjä veroeuroja sumeilematta täysin omin tarkoituksiinsa, jolloin voi tehdä hyvinkin johtopäätöksen, että eivät ole edes kykeneviä tehtäviin, joihin kylläkin kilpaillen ovat hakeutuneet, suurimmalta osin virheellisin perustein.
        Millä muulla "työpaikalla" voi menetellä niin, että antaa uskoa olevansa pätevä tehtävään ja valituksi tultuaan puuhailla työantajan selän takana rapauttaaksen yrityksen toiminnan eli toisn sanoen valehdella täysin kirkkain silmin ja silti nostaa tehtävästä palkkansa "luontais"etuineen.

        Ja toinen asia mikä tästä eliitistä tekee myöskin sosiaalipumeja on se, että pätevyyttä löytyy vaalikampanjassa vaikka minkälaisiin saavutuksiin, mutta jos sieltä torkkupeiton alta tipahtaa, ei suuressa pätevyydessään pysty edes työllistymään vaan jatkaa loputtomiin jollain sopeutumiseläkkeellä, mihin se pätevyys tällä välin on kadonnut.


    • kirjoita.tuo.YouTubeen

      Monikulttuuriset uutiset.

      • juudas-sipilä.mamuttaja

        Jep, Suomi on menetetty. Päättäjät ja valtaa pitävät ovat kääntäneet selkänsä suomalaisille.


    • eipäsjuupaei

      eläimessä on silti nahka jäljellä mitä myydä kun tuotto hiipuu alle ruokakulujen,,,,,,,,,,kuka nyt veltolla ja elähtäneellä nahalla mitään tekee, saiskos edes pettuleipää sano sodanveteraani, kaupunki vastaa , ajat on kovat, ei oo leipään varaa saati voinappiin, mutta lyijynapin saat jos oikein kovasti ruinaat...rahat tai renki sano kaiken valtias ennen kuin armahti.
      se mitä et menetä heti ,menetät myöhemmin isompana, siis piilota arvokas jo ajoissa kun ajatus kulkee ,

      • nahkurinorsilta

        se nahka onkin jo ainoa millä yksityiset eivät vielä rahasta. Jos vielä hautaustoimistot ostaisivat pois kuleksimasta jokainen suomalainen vauvasta vainajaksi toisi pörssipelureille voittoa.


    • janäkemiin

      ei niitä rahoja eikä omaisuutta enää ole siinä vaiheessa, lapset on jakaneet #säästöhenkivakuutuksella kaiken etukäteen, yleensä 10 lapsen katraasta 3 aktiivia keskenään kirJOITUTTANEET kädestä pitäen vanhemmillaan vakuutukseen itsensä edunsaajiksi, sitten kun "aikakoittaa ja perintö jaetaan, pesänselvittäjä ilmoittaa lakoonisesti, että näin o näreet!
      Pesänselvityksetä tulee 35000e lasku jaetaan kaikien kesken, Kiitos

      • kassankauttakiitos

        mitkä ihmeen perinnöt ne menee yksityisille hoivayrityksille yksi juuri valmistumassa kärsämäelläkin. Jos ei vanhuksella ole omaisuutta, varoja yhteiskunta maksaa. Mistä sinä kuvittelet olevan kyse siinä, että jokaiseen tuppukyläänkin nousee yksityisten hoivakoteja kuin sieniä sateella? Miljardimarkkinoista kasvavista sellaisista ja Sipilän hallitus tekee kaikkensa jotta suomi sukeltaa verovarojen valuessa kansainvälisten pörssipelureiden taskuun.


    • loskuveiri

      Vanhuutensyyliä on vaikka koirat söis. Mitenkä niistä pääsee. Myönkö perikunnalle ennakkoperinnönkö vai mitenkä

    • enselitäenosaa

      moni askartelee nupissaan samaa, mutta koko homma on niin kapulakielellä rakennettu ettei siitä ota selvää kuin lakialukenet eikä kaikki nekään, tuossa ylempänä oli kovaatextia jonka allekirjoitan, pörssipelureille kyllä kelpaa kaikki vanhukset hoitoon jos omaisuutta ei ole niin kunta kyllä maksaa, omassa esityksessäni tarkoitin varoittaa lapsia ennen perinnön jakoa suomeen, Sipilän hengessä on levinyt trendinä, että ennen vanhustenkuolemaa jotkut lapsosista voi #kaapata vanhusten säästöt ns. #säästöhenkivakuutuksella, jättäen hitaalla kulkevat nopenosalle.

    • muttanevaipat

      #Kotihoito on kirjoittamaton lehti vielä ja sen kirjoitta junnttamisen hengellä terveysPörssi-itse ja junttaamiseen spesiaalisoitunut #enemmistö- valtuutetut siunaa!
      Ainaki S-latvalla vanhukselle nakataan pakastettu sämpylä joka sittenkuuluisan sota-päälikön Tsingis-Kaanin tavoin lämmitetään istumalla sen päällä päivä, hieman muunnellen kuuluisan sotapäällikön tapaa pehmittää ruokansa ja samalla hieman lämmittäin.
      Hampaattomalle Suomen nousuun nostajalle riittääkin sämpylä koko päiväksi ikeneillä jauhaa, nousua on tapahtunut petunjauhamisen päivistä, joten vanhus on Onnellinen olostaan!

    • lahtarikiertää

      Nyt, jo monen vuoden jauhamisen ja vaoitusten(media) jälkeen junttipää suomalinen on jo hämärästi alkanut uumoilemaan ja aavistaen ymmärtänyt, että rosvot on tulleet jäädäkseen, mutta kukaan ei vielä-kään tiedä kuin -ka suuresta on kysymys, sillä siinä on kerroin täältä ikuisuuteen, tai seuraavaan kansannousuun!

    • isännätjaisäntienvarjot

      ,,niin se EU-lahtari kiertää, maataloudessakin sika ei kasva enempääns tai siis nopeammin kuin kem 500g /vrk syotti sille mitä hyvänsä, samoin lehmät, lypsi niitä vaikka millä robotilla, ja jos sattumoisin jalostuksella lisää tuottoa saa sen koppajaa teurastus,kuljetus ja kaupat, maatalous löysässä hirressä pysyy ja paranoi, EU ja Amerikan yhteisillä sanktioina rasitettuna, just ja just hengittää, inflaation korjaus- tukiaisia nostetaan, että reaaliarvo pysyy samana vuodesta toiseen, nekin vuosi myöhässä, mutta ja kun ne maatatalousyrittäjä sitten tililleen saa niin nosto on vain kuittaus, rahat on jo menneet ylikorkoihin ja viivästysmaksuihin, siinä vaiheessa maatalous yrittäjä alias EU renki vetää henkeä, huomatakseen, että samapeli ja soitto mollissa jatkuu.
      Maatalous maksaa isoa hintaa, siitä, Suomen MTK alias Keskusta ja EU ja Trumpin jalanpesiä Trumpin venäjä- sanktioita toimeen panee ja määrää!

    • jonkun

      näistä akuuteista on ja pitää kirjoitta, se ei mollottamalla eikä Teuraa seuraamalla #tiuskimalla korjaannu, kansanedustajat ja tulevaksi aikovat lukee ahnaasti s24, etenkin #kuuluisaa Kmäen osiota, Pyhäveen osiolla ei päästä Tiittavaaran sukkahousun hajuista eroon ja Hoopoveteläisillä ei ole kuin #yksi joka älyää, jota kämäkiläiset ei älyä.

    • Arbeitmachtfreih

      Arvoisa(vielä)Maataloustuottaja äänestä Kesäkuussa Sipilää se #vapauttaa!

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1913
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1486
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1421
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      17
      1408
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      16
      1398
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1375
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1347
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1290
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1220
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1207
    Aihe