Millaiset venepukit?

VeneYlös

Nyt kun veneilukausi on Virallisesti Ohi(TM), pitäisi varmaan hankkia veneelle pukit, ennen kuin kaupunki pudottaa paatin suoraan sepelin päälle, tjsp.

Onkohan suosituksia hyvistä pukeista n. tonnin painoiselle veneelle?

12

1567

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jälkiviisastelua

      purkkari, motskatri uppoumarunkoinen,... perätuuppari... sisäperä..., monirunkoinen,.. kaikilla noilla on erilaiset pukit. Kandee kysyjän ehkä ensiks mietiskellä ja hieman avautuakkin millaista toiminnallisuutta pukeilta haluaa... riittääkö pelkästään tukevuus avoimella ja tuulisella telakointipaikalla, vai tulisiko pukkien mahdollistaa veneen pohjan maalaus ym. työt. Saako pukki olla raskas mutta tukeva, onko pukkiin saatava esimerkiksi talvipressu kiinnitetyksi, vai pitäisikö sen olla kevyt ja mahdollisesti kokoontaitettava jotta sitä voi kuskailla käsipelissä ja mopedin tarakalla ja säilyttää esimerkiksi kellarikomerossa kesäaikaan.

      Vastaan kuitenkin annetuilla lähtötiedoilla ... rautaa sen olla pitää

    • VeneYlös

      Vene on V-pohjainen moottorivene, lasikuitua... kuten edellä unohtuikin kertoa.
      Päätehtävä on pitää vene tukevasti paikoillaan mutta olisi toki hyvä, että samalla veneen pohjan ylläpito olisi mahdollista.

      • simlpeashell

        tonnin painoinen vene vaan parin kuormalavan päälle. Pari kalikkaa tueksi.


    • Jälkiviisastelua

      Tonnin painoinen vene on kevyt ja kaatuu tuulessa herkästi jos pukit on liian korkeat etenkin jos veneen päälle tulee korkea pressuteltta. Jos pukit on matalat, ei alle mahdu työskentelemään.

      Noin kevyen veneen kyseessä ollen paras tukevuus saavutetaan jos pukin keula- ja peräosio ovat samaan kehikkoon kiinni hitsattuja peräpukin leveyden ollessa veneen levyinen. keulaosio voi olla hieman kapeampi. Jos keula ja peräosio ovat "yhtä puuta" on pukin siirtely ja säilytys melko haasteellista, mutta vene ei kaadu säilytyksen aikana. Tuuli saattaa työntää venettä pukkeineen kokonaisuutena, mutta vene ei kaadu

      Kaksiosainen pukki on helpompi säilyttää ja siirtää käsivoimin. Jos valitaan tämä ratkaisu, tulisi pukkien korkeus olla sellainen, että veneen pohja tulee n. 400 mm:n korkeuteen maanpinnasta. Rakenne rautaa ja hitsattu kasaan esimerkiksi RHS 60 x 60 palkista, mutta kuitenkin tehty siten, että pukkien päälle pistetty esimerkiksi U-palkki siten, että siihen sakaroiden väliin saa heitetyksi lankun 2 "x 4" tai 2" x 6" siten, että veneen runko makaa lankkujen päällä pehmeästi. Takapukin jykevyyteen erityisesti kannattaa kiinnittää huomiota. Leveys tosiaan minimissään veneen levyinen, hitsattu teräksestä ja pystytolpat tuettu polvioin. Pukin päissä nousevat ja laskevat pohjatuet levein 200 x 150 mm tukilapuin ja pehmustein ( esim. kumimatto tms. ) teräslapun päällä. Lapun ja työntötangon konstruktio sellainen, että sen saa istutettua veneen pohjan muotoihin reiluin säätövaroin niin vertikaalisesti kuin horisontaalisesti. Pukin reunoissa ( siis veneen laitojen kohdalla ) pukin runkoon hitsatut veneen pituussuuntaiset maatuet, joiden pituus vähintään 1000 mm mieluimmin pidemmät . 400 mm:n korkeus mahdollistaa pohjan kunnostustyöt, sekä esimerkiksi tynnyrin hinaamisen vetolaitteen alle makeavesiajoihin yms. yms.

      Keulapukki 50 mm korkeampi ( saadaan kaato tasaisella alustalla pilssiveden valutukseen ) Keulapukkiin myös sivutuet ja leveät maatuet. Ilman leveitä maatukia vene tipahtaa kovemmalla sivutuulella keulapukilta kun pukki pääsee resonoimaan ja kaatumaan. Keulapukin ei tarvitse välttämättä olla veneen levyinen, mutta jos on, on mahdollisen pressutelineen alapään kiinnittäminen samanlinjaisiin pukkeihin huomattavan yksinkertaista.

      Onhan sitä toki muunkinlaisia hyviä ratkaisuja...

      • mites_pressun_kiinnitys

        No johan oli pukki! Säilytätkö venettä hurrikaanialueella?


      • Tötterströmm

        Hanki traileri.


      • Jälkiviisastelua
        mites_pressun_kiinnitys kirjoitti:

        No johan oli pukki! Säilytätkö venettä hurrikaanialueella?

        Hurrikaani nyt on lievästi liioiteltu. Jos paattia säilytellään avoimella rannan läheisyydessä olevalla laajalla telakointialueella kuten usein kaupunkien läheisyydessä on tapana, riittää veneen kaatumiseen navakka ja puuskainen suora sivutuuli ensimmäisessä venerivissä, esimerkiksi tommonen 16 m/s tai enemmän jos pukit lähtee keikkumaan.

        Jos telakointialueen pinta pääsee jäätymään, niin sittenhän pukit vasta kyytiä tuulella saavatkin. Joskus telakointialueen pohja on pehmeää liejua ja mikäli pukeille ei tehdä esimerkiksi lankuista petiä ja tukijalat eivät jaa kuormaa riittävän laajalle alueelle saattaa maa pettää joltain kohtaa pukin alta ja pukki kallistuu kaatuen lopulta.

        Surkuhupaisia pukkeja nyt näkee telakointialueilla tämän tästä. Esimerkiksi eräskin varsin suosittu kaupallinen valmistaja tekee palkeista kasattavaa purjevenepukkia 120 x 120 peltiprofiilista kuumasinkittynä, missä purkkari makaa ristikoksi pedatun pukin päällä kölinsä varassa. Veneen paino lukitsee pukin kiinni alustaansa, Sivutuenta on rakennettu järein vanttiruuvein ja sivutallat käännetään mukamas tukemaan veneen sivustaa, jottei vene pääse kaatumaan. Pukin rakenne on hivenen liian kapea, ettei sivutukia saa trimmatuksi siten, että tukiin kohdistuva voima olisi pääosin puristusta vaan voima onkin tangentiaalista. Veneen runkolinjan suuntaan sivutukia ei ole tuettu, vaan valmistaja kuvittelee, että neliökotelo itsessään olisi riittävän tukeva. Jos vene on prikulleen pystyssä, eikä tuule - kaikki hyvin - mutta tuulella pukki alkaa resonoimaan ( johtuen palkkien ohuesta seinämästä ) ja sivutukiin kohdistuvan momentin seurauksena sivuttaistuet saattaa nurjahtaa ja vene kaatuu.

        No entä sitten moottorivenepukit. Onhan se kätevää tehdä pukki esimerkiksi kysyjän tapauksessa veneen painon ollessa vain tonnin esimerkiksi 40 x 40 huonekaluputkesta tai runkoputkesta. Kun putket hitsataan pystyyn niin kyllä kestää ja on kevyet käsitellä jos ei telakointialueella tuule tai muutoinkin olosuhteet pysyvät suotuisina, naapuriveneilijät ei törmäile peräkärryillään jne... Monikaan ei välttämättä tule ajatelleeksi millainen pistemäinen pintapaine veneen runkoon kohdistuu 40 mm:n leveän pukin kosketuspinnasta sen sijaan, että kosketuspinta olisi ehdottamassani ratkaisussa 100 mm tai 150 mm.

        Mutta kukin tyylillään...


      • VeneYlös
        Tötterströmm kirjoitti:

        Hanki traileri.

        Miten traileri toimii veneen talvisäilytysalustana pukkeihin verrattuna? Suojaa vene tavitsee kuitenkin... ja onko vene trailereineen liiankin helposti 'siirrettävissä'?

        Etuna olisi ainakin se, että ei tarvitse hankkia nosto- ja laskupalvelua erikseen joka kerta ja siihen sitten muut trailerin edut päälle. Trailerin hankinta on kyllä muutenkin ollut harkinnassa.


      • Jälkiviisastelua

        Joo kyllä trailerikin toimii, tosin kandee pedata traileri talvisäilytyksessä siten, että tunkkaa pyörät ilmaan pölkkyjen varaan niin, että ne pyörivät vapaasti, sekä varustaa vehkeen järeällä aisalukolla ja pyörät ketjulukolla


    • pikkuRahoja

      Vie paattisi kaupalliselle telakalle, niillä on pukit ja hoitavat kaikki puolestasi...

    • Näinmeilhesas

      Kannattaa kysyä jos maahan saisi kaivaa veneen muotoisen kuopan johon laskea vene, pohjan huoltoa on mahdotonta mutta ei kaadu talvella. Toiseksi siihen saa helposti rakennettua teltan veneen päälle.

      Ja sekin etu kyseisessä ratkaisussa on ettei ketään kadunmies pääse "tauskina" asumaan veneen alla.

    • PööPääPuu

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      50
      5015
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3287
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1422
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1275
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      967
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      888
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      219
      750
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      738
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe