Ymmärtäminen auttaisi jaksamaan...

ÄänekästäSairastelua

Yläpuolellani asuva parikymppinen henkilö on eläkkeellä mielenterveydellisistä syistä.

Aiemmin olen ajatellut, että henkilön mielenterveys on lääkkeillä hoidossa, mutta vuorokaudenhallinta on hukassa, kun hän yleensä ilalla kymmeneltä aktivoituu siivoamaan ja pyykkäämään. Ja pahimmillaan tuota melkoisen häirtsevää siivoamista voi jatkua aamu kolmeen tai neljään saakka.

Nyt kun kuulin huutoa, että jokin on häirinnyt häntä koko yön, vaikka hän itse on koko yön raapinut lattiaa jollakin välineellä, niin väistämättä herää epäilys ettei lääkitys ole ihan kohdallaan.

Mitä pitäisi tehdä?

Tietenkin henkilöä pitää ymmärtää, mutta oma jaksaminen tulee jossakin vaiheessa vastaan.

20

561

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • NormiMeiningillä

      Oletko puhunut hänelle asiasta? Kannattaa aluksi kokeilla. Jos ei auta, niin yhteys isännöitsijään. Kyllä mt-potilaisiin tulee suhtautua mahdollisimman pitkälle, kuin kehen tahansa. Eikä varmasti yökukkuminen ja hääräily hänenkään mielenterveytensä kannalta mikään hyvä juttu ole.

    • Itseeikykene

      Paikalliseen mielenterveystoimistoon tai sos.viranomaisiin yhteys että hakevat hänet hoitoon.

    • Jeote

      Joskus se on niinpäin että mielisairas kuulee päässään ääniä ja laittaa ne toisten syyksi. Todettu mielenterveysongelma/ dementia panee pahasti epäilemään tälläistä.

    • ÄänekästäSairastelua

      Kyllä tuota suoraan puhumista on tullut yritettyä, mutta jostakin syystä ei kykene ymmärtämään tai kokee ettei naapuri voi määritellä hänen vuorokausirytmiään.

      Tuo Jeoten mainitsema asia ei tullut lainkaan mieleen, vaikka luultavasti tuo on se ilmeisin selitys.

      • kulio

        Oletko varma ettet ole itse sairas? Onko kukaan muu kuullut ääniä?


      • ÄänekästäSairastelua

        En tunne monia mielenterveyshäiriöistä kärsiviä, joten tulee tehtyä hätiköityjä päätelmiä aikaisempien tietojen perusteella. Eräs hoitoon joutunut ja lääkityksen saanut henkilön kertoi, että hän näki ennen lääkityksen saamista joka paikassa pieniä mustia itikoita ja ne purivat erittäin kipeästi, joten hän yritti kaikin tavoin häätää näitä. Vaikka ihminen kärsiin mielenterveyshäiriöistä, niin toiminta voi olla loogista, vaikka ne pohjautuvat harhoihin. Edellinen henkilö ei kuitenkaan ollut riittävän sairas päästäkseen eläkkeelle.

        Kun yöaikaan lähdetään siivoamaan ja pyykkäämään, niin todennäköisin päätelmä on normaalista poikkeava vuorokausirytmi, mutta kun seuraavana päivänä samainen henkilö kiljuu jokin häirinneen häntä koko yön (ja talon ainoa meluja on henkilö itse), niin väistämättä tuli mieleen taistelu jotain pikkuitikoita vastaan, mutta kyse voi olla myös noista pään sisäisistä äänistä, joiden häiritsemisen vaimentamiseksi ryhdytään siivoamaan ja pyykkäämään.

        Kuten varmaan tiedät, niin usein olemattomia ääniä itse kuuleva ei tiedä onko kyse todellisista vai kuvitelluista äänistä, joten siltä osin kysymyksesi oli tyhmä. Kun en ole ryhtynyt tekemään häiriöilmoitusta, niin en ole tullut kysyneeksi naapureiden kuulemisia.


    • merkkitön

      Miten luulette maailman toimivan.. jotkut elävät eri aikakausirytmiä.
      Häiriöksi se menee. iyselläni naapurissa koiria jotka räksyttää putkea päin ja ääni resonoituu.
      Eipä kannata tehdä mitään, varmaan väärä lääkitys ja sit traumat.
      Et tuskin halua kukkahattutätiä sua kyttää.....
      Aika arvaamattomia vat, jos et henkilökohtaisesti tunne, jos ei häätö etene, helpommalla pääset kun itse muutat pois.
      Näin on tämä homma. kun kaikkia vähempi arvoisia halveksitaan ja diskoläpsyttäjäjiä paapotaan niin olan tkaa, että meni munkin vanhempien eläkkeet ja omatki niitte hoivaamisee.
      Et mitä sä siellä valita, jos et osaa yhteisös asiua ja yrittää olla.
      Hanki akustiikkalevyä!!!

    • ajattelen.siis.olen

      En nyt keksi muuta kuin että isännöitsijälle infoa mitä talossa tapahtuu.
      Voit myös kysyä esim. terveyskeksuksesta tai mt-toimistosta mitä he ehdottavat. Myös poliisilta voi kysyä, asiakaspalvelua siellä tehdään ja autetaan monen laisissa tilanteissa. Heillä ainakin on tiedossa lait ja mahdollisuudet joita tavallisilla siviileillä ei ole.
      Mihinkään pakkohoitoon ketään ei tuon perusteella viedä, se on varmaa, mutta totta kai jokaisella asukkaalla on oikeus yörauhaan ja turvalliseen asumiseen. Sitä ei kukaan voi noin vain terrorisoida, olkootkin mt-tausta.
      Siispä rohkeasti kyselemään neuvoa, muutenhan asia ei kyllä selviä ja aiheuttaa lisää kireyttä ja jännitettä asukkaiden välille. Lisäksi ko. henkilö ei todellakaan voi hyvin.

    • eituonytolejustmitään

      Kyllä ihminen saa pyykätä ja siivota yöllä kämpässäään. Siitä oli oikeuden päätös että yksi nainen laitti vaan illalla säleverhot kiinni krstalon vuokra asunnossaan ja touhusi juuri tuollaisia asunnossaan tiskasi ynnä vastaavaa niin oikeus katsoi että kyllä ihminen saa tuollaista siivoamista ja pyykinpesua tehdä yöllä. Se ei kenellekään muulle vaan kuulu se asia. Todennäköisesti poraamista seinäporalla ei saa tehdä yöllä eikä huutaa eikä naulata vasaralla seiniä eikä tahallaan kopistella patteria tai korkokengillä ravata edestakaisin krstalon rappusia esim, tietenkin muuten voi käydä sen menomatkansa yöllä rappusisssa mutta ei edestakaisin hyppäämistä rappusissa saa tehdä turhaan yöllä. Ainoastaan tuosta voit sanoa hänen kohdallaan että jos väittää että sinä huudat yöllä tai joku muu huutaa yöllä krsralossa siis Suurin piirtein tosi useasti tai puolen tunnin väleinko sitten huutoa tai jotain niin sitten voit sanoa että taidat sanoa siitä hoitotahollesi jollet itse sano asiasta heille sinne hoitoon että hoidettava kuulee huutoa yöllä. (kannattaa häneltä vielä kysyä mitä tarkoitaa huutamisella tai huudolla jota kuulee. Että mitä huudossa sanotaan ja onko miehen tai naisen ääni (ja mitä kieltä huuto on)ja mistäpäin sitä kuuluu että sisältä vai ulkoa esim? ). Tuollainen äänten kuuluminenhan(yleensä se ei kai ole huutoa se olematon ääni mutta kai voi ollakin sitä) joita ei ole olemassakaan niin voi vähän viitata johonkin vakavempaan mutta huutamisesta hänen kanssa kun puhuu niin selviää mitä tarkoittaa sillä? (Ettei ole vaan joku väärinymmärrys siitä asiasta)mutta jos olematonta kuulee (huutoa)niin autathan häntä ja kysy vaikka että oletko siitä huudosta huomannut puhua hoitajiesi kanssa, kun häntä näet ja että toivot hänelle hyvää. . Muuten jos olet yön ääniin herkkä joita kämpästä läheltä vähän esim kaikuu niin sinun pitää hankkia esim joku paksumpi korvatulpparatkaisu asiaan. Tai muuttaa omakotitaloon yms. Että ymmärryksellä ja sovulla asioihin.. ei kannata kaikkia ympätä samaan vuorokausirytmiin vaan, kun se taitaa olla vähän mahdotontakin sitten kun voi olla vuorotyöläisiäkin ja jonkun pitää soittaa toiselle puolen maapalloa ynnä vastaavaa.. niin ei se onnistu oikein kun yöllä sitten se elo.. tietyistä syistä.

    • 23423423423

      Pakkohoitoon vaan ja niin jämerä lääkitys, ettei liiku edes silmät päässä.

    • armoajaymmärrystä

      Ja anteeksi kun puhuin huudosta että olisi sitä kuullut olemattomana niin siis tuo yövalveilija ei sanonut kuulevansa huutoa(olematonta) vaan siis joku oli vaan hänen mielestään häiriköinyt, häirinnyt jotenkin häntä.. Se kuullostaa jotenkin siltä että jos joku hänestä jotain valittaa (esim isännöitsijälle tms)niin taitaa osata sanoa takaisin siitä sanojastakin... että pahimmassa tapauksessa lähtijä onkin se valittaja .. Mutta tämä nyt vain mahdollisena asiana asiaan. Eli ihmisten kanssa kannattaisi pärjätä muuten kuin valittamalla heistä. Ollaan muuten enempi paremmissa merkeissä tekemisissä keskenämme.. ja keskustellaan muusta kuin toisen jostakin virheistä, pistetään asiat läpi sormien. Kaikki eivät pysty nukkumaan silloin kun yrittää nukkua! . Minullakin on se vika ja olen paljon yölläkin hereillä kun en saa nukahdettua.. että ei sille vaan mahda mitään.

    • ymmärtäminen_eiauta

      Ei tarvitse ymmärtää mitenkään. Sairaus on sairautta ja poikaa koskee samat säännöt talossa kuin muillakin. Kannattaa sanoa asia hänelle itselleen. Jos ei auta, ottaa isännöitsijään yhteyttä, toinen vaihtoehto mielenterveystoimistoon, ettei pojalla ole asiat kohdillaan.

      • äläprojisoi

        Taitaa ola tyttö kun on kova siivoomaan. Akkojen hommiahan se on. Taidat vain projisoida omaa sukupuoltasi tähän, aivankuin naiset eivät sairastuisi mielisairauksiin.


    • äidsaldsa

      Mistä tiedät että naapurisi on eläkkeellä mielenterveydellisistä syistä? Jos hän on keronut noin paljon itsestään sinulle, niin voisithan sinä jutella hänelle suoraan siitä, että hänen käytöksensä häiritsee sinua. Eläkkeellä oelvat mielenterveyspotilaatkaan eivät ole kyvyttömiä ottamaan vastaan sanallista palautetta. He ymmärtävät oikein hyvin puhetta etenkin, jos puhut oikein hitaasti ja tavutat sanasi. Ainakin se on tehokkaampaa, kuin asiasta valittaminen internetin keskustelupalstalla. Jos uskot että kommunikaatio ei toimi teidän välillä, niin voit vaikka valittaa isännöitsijälle. Hänen lääkityksensä ja muut henkilökohtaiset ongelmansa eivät ole sinun asioitasi, joten voit rauhassa lakata pohtimasta niitä.

    • et_yksi
    • Ratkaisuehdotuksia

      Ei kai univaikeudet ja siivoaminen tarkoita että on mielenterveysongelmainen? Voithan pyytää jos vaikka pesisi pyykin päivällä kun kuuluu sinun asuntoosi ja sinun on vaikea nukkua. Ehkä hänen yläkerrastaan kuuluu myös jotain meteliä? Osta teille molemmille korvatulpat :)

    • sgslkn

      Mielenterveystoimisto nauraa sulle päin naamaa, jos tuollaisesta lähtee soittelemaan. osta korvatulpat.

    • wrhs

      Ei siellä toimistossa mitään hoitajia tai lääkäreitä ole puhelimen päässä vaan merkonomeja.

    • Kyllä kerrostalot on omiaan tekemään hulluksi kenet hyvänsä.
      Mitään ei voi tehdä! Heti ollaan huutamassa hys hys!

      Paitsi jos tekee remonttia betoniporalla aamuvarhaisesta iltamyöhään. Se on sallittua.

    • frg

      Älkääkä ruuhkauttako niitä linjoja muutenkaan! Ihmisillä kun oikeitakin hädänaiheita!

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      137
      1906
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1898
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1848
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1630
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1160
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe