ET:n avaamisesta

ET on nyt sallittu oppiaine niille, joiden "omaa uskontoa", ts. sitä uskontoa johon juridisesti kuuluu, ei opeteta koulussa. Erityisesti tämä sulkee aina pois evlut kirkkoon kuuluvat oppilaat.

Va-liitto haluaa poistaa rajoituksen. Eduskunnassa on tehty lakialoite, joka poistaisi rajoituksen.

Tulisiko va-liiton lähettää sivistysvaliokunnan jäsenille viesti, jossa kehotettaisiin edistämään tuota aloitetta? Jos ei, onko parempia ideoita?

35

544

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • antivaparinnumero.666

      Kyllä tulee lähettää heille viestiä siitä, että tässä on selkeä uskonnonvapauden vastainen rajoite. Ehkä sopiva esiintulo myös mediassa?

    • Et-opelta

      Viesti on paikallaan.

    • 8472

      Ehdottomasti viestiä. Lapsille on annettava yhdenvertaiset mahdollisuudet valita oma katsomusaine. Johan sen sanoo Perustuslaki ja kaikki ihmioikeusjulistukset.

    • kräppy

      Termiä "oma uskonto" sopisi myös kritisoida. Ei lapset opiskele "omaa uskontoa" eikä useimmissa tapauksissa edes "vanhempien uskontoa", vaan jäsenyyteen perustuvaa uskontoa. Tapakristillisessä maassa suurimmalla osalla ei ole "omaa uskontoa", on vain jäsenyys, joka on jäänyt roikkumaan päälle. Tämä käy hyvin selväksi esim. kirkon omasta nelivuotiskertomuksesta.

      • Vaffast

        ETn vahvistaminen ja avaaminen vähentäisi uskonnonopetusta oppilas oppilaalta.


    • Kirjelmää varten pitäisi kerätä argumentit. Sitten ne pitää esittää lyhyesti.

      Yksi niistä on ainakin selvästi aloitteen takana oleva kansan tuki. Mielipidetiedustelussa osuus oli muistaakseni 75%.

      Mitä muuta?

      • LosLos

        Lapsen oikeudet, mm. lukiolaisia ajatellen. "Ikäkausi huomioon ottaen". Lukiolainen saa päättää itse muut...


      • LosLos kirjoitti:

        Lapsen oikeudet, mm. lukiolaisia ajatellen. "Ikäkausi huomioon ottaen". Lukiolainen saa päättää itse muut...

        Joo, hyvä huomio. Vaikka haluaisimme samaa peruskouluunkin, on tässä lisäperustelu joka pätee vain (tai ainakin erityisesti) lukioon.

        Kansalaisaloitteet? Ei ehkä kannata mainita niitä, kun tuo kyselytutkimuksen 75 % kertoo enemmän.


      • gooffy

        Yksi argumentti on ettei ole olemassa mitään perustelua säilyttää ev.lut. uskonnon etuoikeutettua asemaa. Nykytilanne on yhdenvertaisuuden vastainen. Kaikkia katsomuksia, niin kuin niiden edustajia tai juridisia edustajia, on kohdeltava yhdenvertaisesti. ET on avattava vapaavalintaiseksi aineeksi kaikille oppilaille.

        ET vapaavalintaa pitäisi puoltaa myös 2000 luvun alusta vauhdittunut maallistumistrendi, joka näkyy monista jäsen- ja osallistumistilastoista, kuten kirkon omat nelivuotiskertomukset kertovat. Lain ja käytäntöjen ei pitäisi harata vallitsevaa kehitystä vastaan, vaan ottaa kehitys huomioon.


    • Luk.huom
      • Huom.luk

        ETn vahvistaminen tie parempaan


    • EsaYlikoskelta

      Hei, laittanut kertausviestin liiton kannasta, joka on lähetetty valiokunnalle jo aikaisemmin, kun se siirtyi valliokuntakäsittelyyn. Lähetin sen myös lukiouudistustyöryhmälle, josta kiiteltiin ja kerrottiin myös seuraavaa:

      "Lukiouudistukseen liittyvää keskustelua käydään laajasti myös lukiokiertueen tilaisuuksissa, joita järjestämme yhdeksällä paikkakunnalla eri puolilla Suomea. Seuraava on Lappeenrannassa keskiviikkona. Osoitteesta http://minedu.fi/uusilukio löytyy lisätietoa kiertueen paikkakunnista ja ohjelmasta. Tämän lisäksi järjestämme avoimen verkkoaivoriihen, johon pääsee osoitteesta www.uusilukio.fi. Lämpimästi tervetuloa osallistumaan sekä kiertueen tapahtumiin että verkkoaivoriiheen ja keskustelemaan lukion uudistamisesta.
      Ystävällisesti tervehtien ja hyvää syksyä toivottaen, Tiina Silander,
      Lukiouudistuksen yksikön päällikkö"

      • EsaYlikoskelta

        "Lukion uskonnon/elämänkatsomustiedon välisen valinnan mahdollisuuden avaaminen kaikille, myös ev.-lut. ja ort. kirkkojen jäsenille, olisi nyt oikeus ja kohtuus lukiouudistuksessa. Voihan lukiolainen tehdä muut valinnat, jopa sen opiskeleeko lukiossa vai ei, joten holhoava rajaus uskonnon ja et:n välillä ei ole oikein.

        Lapsen oikeuksien sopimuksessakin puhutaan lapsen/nuoren ikäkauden ja kehitystason huomioon ottamisesta. Lukioikäinen nuori ei voi itse erota kirkosta, vaikka hän itse sitä haluaisi ja toinen huoltajista sallisi. Tällainen tilanne ei ole suotava, koska se voi heikentää opiskelumotivaatiota ja opiskelijan jatko-opintomahdollisuuksia korkeakouluissa."


    • Liiton lausunto tästä on stilisointivaiheessa.

      • Luk.lis

        Lukiolain uudistaminen on nyt vireillä. Ihan ok mennä lukio edellä. Lukolaisen holhoaminen kornia, kun hän on voinut päättää, opiskeleeko vai ei lukiossa..


      • Luk.lis kirjoitti:

        Lukiolain uudistaminen on nyt vireillä. Ihan ok mennä lukio edellä. Lukolaisen holhoaminen kornia, kun hän on voinut päättää, opiskeleeko vai ei lukiossa..

        Onhan järjestys näin perustellumpaa kuin yläasteelta alkaen. Kaikki argumentit peruskoulusta pätevät myös lukioihin, mutta lukioissa on lisänä juuri tuo holhoaminen, kun muut ainevalinnat lukiolainen tekee itse.


    • dghkgg

      Mitenkäs se on, onko mahdollista opiskella sekä että ET ussa?

      Yleisesti ottaen minusta on valitettavaa, että uskovaiset tässäkin asiassa viivyttävät viimeiseen asti vääjäämätöntä kehitystä, siirtymistä katsomusaineiden vapaaseen valintaan koskien kaikkia koululaisia.

      Poliitikkojen enemmistö, ainakin tähän asti, on oman kristillisen vakaumuksensa takia katsonut asiakseen ajaa oman kirkkonsa, evlut. kirkon kaikin mahdollisin keinoin, vähät välittämättä sellaisista pikkuseikoista kuin oikeudenmukaisuus, ja yhdenvertaisuus.

      Kun kirkko ei pakota/velvoita jäseniään oikeastaan mihinkään, koska ei voi sen pelossa miten jäsenet pakottamiseen reagoisivat, niin yhteiskunta, valtio, eduskunta pakottaa kirkon puolesta evl. kirkon jäsenet opiskelemaan 'omaa' uskontoaan koulussa.

      Ja kirkollisveronkin valtio, verottaja, kerää puolisalaa palkasta pidättäen ja tilittää kirkolle, koska kirkon aikoinaan kerran vuodessa lähettämä konkreettinen kirkollisverolasku ei oikein innostanut vastaanottajia sitä maksamaan.

      • Et-opelta

        Kirkkoon kuuluvan pitää suorittaa pakollisen uskonnon kurssit. Nyt enää 2 ja aikuislukiossa yksi.

        Sen jälkeen hän voi vapaavalintaisiin kursseihin ottaa myös ET:tä. Tosin harvassa koulussa niitä opetetaan livenä. Ja harvalla on aikaa ottaa harrastuksen vuoksi kursseja.

        Toki kirkon jäsen, ainakin sellainen, joka ei aiko yo-kirjoituksissa kirjoittaa uskontoa, tekisi ihan viksusti jos ottaisi ET:n kursseja vapaavalintaisesti. Se voisi tukea esim filosofian kirjoittamistakin. Tai jatko-opintoja korkeakoulussa.


    • mälsää

      Suurelle osalle ev.lut. jäsenistä ev.lut.usko ei ole heidän 'oma uskontonsa', koska kirkon oman kyselynkin mukaan vain 27% kirkon jäsenistä uskoo, kuten kirkko opettaa.

      Eli suurelle osalle ev.lut. kirkkoon kuuluvista, ei ole koulussa tarjolla opetusta heidän omassa uskonnossaan/uskossaan, joten heidän tulisi saada jo nykysäännöilläkin valita ET. Paitsi, että nykysäännöissä on tulkittu ev.lut. kirkon eduksi, että vauvakasteesta lähtenyt jäsenyys itsessään määrittää, että jäsenen usko=kirkon opettama usko, mikä siis hyvin usein ei pidä paikkaansa.

      Ikään kuin lainsäätäjä olisi päättänyt, että kirkon jäsenistä enemmistö uskoo väärin, ja pakottaa toisinajattelijat ussantunnille uudelleenkoulutukseen, niin kuin NL:ssa Siperiaan ja Kiinassa niin ikään kaiketi edelleenkin uudelleenkoulutusleireille aivopesuun, tai vankilaan.

      • Lakien.huomio

        Kuulemma tulossa on pikapuoliin, huhtikuussa, ehkä jo viikon päästä torstaina.


      • Lukio.huom

        Ei ollut OKM:n esityksessä. Joten:

        Ehdotus: elämänkatsomustiedon avaaminen ns. omantunnon asiaksi

        Lukiolain siirtyessä eduskunnan käsittelyyn tulee Vapaa-ajattelijain liiton mielestä ottaa huomioon lapsen oikeuksien ja yhdenvertaisuuden erityisvaltuutettujen sekä Kuntaliiton ja Lukiolaisten liiton esittämät kannanotot elämänkatsomustiedon (ET:n) avaamisen puolesta. Ministeriön esitykseen nuo ehdotukset eivät nyt (12.4.) sisälly.
        - Uskontoihin ja katsomuksiin liittyvänä ET:n avaaminen on syytä käsitellä eduskunnassa ns. omantunnon asiana yli hallitus-oppositio -asetelman, ehdottaa Vapaa-ajattelijain liiton pääsihteeri Esa Ylikoski.
        Nyt evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuuluvalla ei ole oikeutta opiskella elämänkatsomustietoa.
        - Lukio-opiskelijan tulisi opinnoissaan saada valita katsomusaineekseen joko uskonnon tai ET:n niin kuin hän voi valita muutkin kurssit - ja vieläpä sen, opiskeleeko hän lukiossa vai ei, huomauttaa Ylikoski.
        Lapsiasiavaltuutettu totesi kertomuksessaan eduskunnalle 2018, että tällainen sääntely on ”yhdenvertaisuutta loukkaavaa ja lapsen oikeuksien sopimuksen 2 artiklan vastainen”. Tilanne on mahdollista korjata vireillä olevassa lukiolain uudistuksessa.
        Myös yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto esittää muutosta lausunnossaan opetus- ja kulttuuriministeriölle: "Lukiolaisen tulisi iästään riippumatta voida aina valita, osallistuuko hän uskonnon vai elämänkatsomustiedon opetukseen."
        Kuntaliitto toteaa, että ministeriön säännösluonnos ”jättää edelleen eri uskonnollisiin yhdyskuntiin kuuluvat tai kuulumattomat eriarvoiseen asemaan uskonnon tai elämänkatsomustiedon opetukseen osallistumisen osalta”. Suurin osa lukioista on kuntien ylläpitämiä.
        Lukiolaisten liitto vaatii myös siirtymistä yhteiseen katsomusaineeseen, mutta nyt ”vähintään lakia tulisi muuttaa siten, että myös opiskelijoiden enemmistön mukaiseen uskontokuntaan kuuluvalla opiskelijalla olisi halutessaan mahdollisuus osallistua elämänkatsomustiedon opetukseen oman uskonnon opetuksen sijaan”.
        Monen lukiolaisen perheen katsomuksellinen ja muukin perhetilanne on nyt eri kuin oli opiskelijan varhaislapsuudessa, jolloin hänet liitettiin kirkkoon. Jos nuori nyt haluaa erota kirkosta muun muassa mahdollistaakseen elämänkatsomustiedon opiskelun ja huoltaja sitä tukee, toisen huoltajan kielto riittää estämään eron ja siten pääsyn elämänkatsomustiedon opiskeluun. Kieltämistapauksissa ei aina ajatella nuoren lukio-opiskelun ja jatko-opintojen parasta.
        ET:n avaamista pidetään hyväksyttävänä myös uskontokuntiin kuulumattomien opiskelijoiden näkökulmasta. Tämä käy ilmi Humanistiliiton ja Vapaa-ajattelijain liiton lausunnoissa. Heidänkin tilanteensa paranisi, kun elämänkatsomustiedon opetuksen tarjonta todennäköisesti vahvistuisi nykyisestä.


    • EsaYlikoskelta

      Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston lausunto koski vain lukiolakia, koska se oli lausunto lukiolakiin. Sen sijaan lapsiasiavaltuutettu otti kantaa asiaan - voisiko sanoa vielä painavammin - kertomuksessaan eduskunnalle 2018.

      Lapsiasiavaltuutettu pitää kertomuksessaan eduskunnalle (helmikuussa 2018, sivu 154) nykyistä valintakieltoa sekä peruskoulussa että lukiossa yhdenvertaisuuden ja lapsen oikeuksien vastaisena:

      ”Elämänkatsomustiedon opetukseen osallistumista rajoittaa se, että siihen osallistuminen ei ole mahdollista edes huoltajan pyynnöstä, jos lapsi kuuluu uskonnolliseen yhdyskuntaan, jonka mukaista uskonnonopetusta järjestetään. Vastaavat säännökset sisältyvät lukiolakiin. Oppilaiden enemmistön mukaiseen uskontokuntaan kuuluvalla lapsella ei ole oikeutta opiskella elämänkatsomustietoa. Sääntely on siten yhdenvertaisuutta loukkaavaa ja lapsen oikeuksien sopimuksen 2 artiklan vastainen.”

      Oikeus ajatuksen-, omantunnon ja uskonnonvapauteen -luvussa Lapsiasiavaltuutetun kertomuksessa 2018 esitetään selkeästi ja yksiselitteisesti, että ”uskonnonopetusta koskevaa lainsäädäntöä tulisi tarkentaa, jotta se takaisi kaikille lapsille yhdenvertaisen oikeuden osallistua tai olla osallistumatta uskonnonopetukseen tai vaihtoehtoisesti elämänkatsomustiedon opetukseen.”

      Sitaatit ovat lausunnon tekstiä.

      • LukijanKysymys

        Herättivätkö nämä kommentit antivaparin raivoisaan sihinään?


    • Lukija.huom
    • Lähetekeskustelu keskiviikkona illalla.

      • ET:n avaaminen mainittu!


      • jori.mantysalo kirjoitti:

        ET:n avaaminen mainittu!

        ET:n avaamista tuki myös valiokunnan varapuheenjohtaja. Kannatusta siis sekä SDP:n että Kokoomuksen riveistä. Olen kohtuullisen toiveikas.


    • "Arvioitu esittelyviikko 33/2018", eli palataan asiaan kun koulut alkavat.

      • Arghs! Väärä ketju!


      • Sanonnp

        Valikokuntakäsittely on käynnistymässä toden teolla alkavalla viikolla. Päättänevät vielä mm. lausuntopyynnöistä yms.


      • Sanonnp kirjoitti:

        Valikokuntakäsittely on käynnistymässä toden teolla alkavalla viikolla. Päättänevät vielä mm. lausuntopyynnöistä yms.

        Tästä epäilemättä tulee va-liitolle lausuntopyyntö.

        Liekö sitten enemmän merkitystä pyydetyillä vai muilla lausunnoilla, sitä en tiedä.


    • Alas.ET

      ET on Saatanasta totesi jo Leo Meller aikoinaan. Humanoidit on oikeesti demoneja eli perkeleitä.
      .

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4552
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2239
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1754
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1498
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      27
      1433
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1298
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1217
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1136
    9. 22
      1086
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe