Nuorisokeskus Anjala

remppaalykkää

Nuorisokeskus Anjala sai valtuustolta remonttirahat — kivinavettaa kunnostetaan 1,85 miljoonalla eurolla
19.9.2017 17:13
Kuva: Jussi Lopperi
Loppuosakin kaupungin vanhasta kivinavetasta remontoidaan Nuorisokeskus Anjalan käyttöön.
Loppuosakin kaupungin vanhasta kivinavetasta remontoidaan Nuorisokeskus Anjalan käyttöön.

Kouvola kunnostaa Anjalan kartanon mailla olevan entisen kivinavetan Nuorisokeskus Anjalan käyttöön. Kaupunki omistaa suojellun rakennuksen.

Remontissa tilat muutetaan esteettömiksi.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantai-iltana yksimielisesti investoinnin kokonaiskustannusarvioksi 1,85 miljoonaa euroa. Kaupunki hakee opetus- ja kulttuuriministeriöltä 1,3 miljoonan euron investointiavustusta. Ministeriön avustuksen jälkeen kaupungin rahoitusosuus hankkeesta on 550 000 euroa eli 30 prosenttia.

Osa valtuuston myöntämistä rahoista käytetään jo tänä vuonna. Valtuusto hyväksyi tälle vuodelle investointia varten 100 000 euron lisämäärärahan ja 70 000 euron investointitulon. Kaupungin omarahoitusosuudeksi jää siten 30 000 euroa.

Valtuusto kävi asiasta vilkkaan keskustelun: puheenvuoroja käytettiin reippaasti yli 20.

Forsell: Ministeriö ei voi myöntää koko rahoitusta ensi vuodeksi

Talous- ja rahoitusjohtaja Tuukka Forsell kertoi valtuustolle olleensa ennen kokousta yhteydessä opetus- ja kulttuuriministeriöön (OKM). Ministeriö myöntää vuosittain avustuksia veikkausvoittovaroista.

Forsellin mukaan OKM suhtautuu myönteisesti avustuksen antamiseen, mutta ministeriö joutuu pilkkomaan avustettavia hankkeita.

— Kerroin, että Kouvola voisi toteuttaa koko hankkeen ensi vuonna. Ongelma on, että ministeriö ei voi myöntää koko avustusta ensi vuodelle. Totesimme yhteisesti, että Kouvola voi jättää tästä pienen hännän vuodelle 2019, jolloin hankkeen voi pilkkoa osiin.

Forsell kertoi valtuutetuille, että Kouvolalla on perusteet uskoa ministeriön maksavan avustusta myös vuonna 2019.

— Aiemminkaan avustusta ei ole jätetty seuraavana vuonna maksamatta, kun hankkeen kokonaiskustannus on ollut tiedossa.

Anjalassa Etelä-Suomen ainoa nuorisokeskus

Valtuutettu Marja-Leena Vainio (sd.) kertoi toimineensa 12 vuotta nuorisokeskuksen johtokunnan puheenjohtajana sen vakinaistamisesta vuodesta 2000 alkaen. Hän totesi koko SDP:n valtuustoryhmän kannattavan hanketta.

— Nyt nuorisokeskuksia on Suomessa yhdeksän, ja Anjala on ainoa Etelä-Suomessa sijaitseva.

Vainion mukaan investoinnin taustalla on nuorisokeskuksen pyrkimys vastata kasvaviin asiakasmääriin ja kehittyvään toimintaan. Vainio totesi, että viime vuonna nuorisokeskuksella oli majoitusvuorokausia lähes 9 000.

Remontin valmistuttua nuorisokeskuksen on tarkoitus tiivistää toimintojaan kaupungin omistamista kahdesta rakennuksesta yhteen.

Nuorisokeskuksen toimintaa pyörittävä Ankkapurhan kulttuurisäätiö sitoutuu vuokraamaan kivinavetan pitkällä, noin 20 vuoden vuokrasopimuksella. Tarkoitus on, että säätiö maksaa remonttikulut vuokrassa vähitellen takaisin kaupungille.

Valtuutetut kysyivät, kuinka suureen investointiin kaupunki oikeasti sitoutuu

Osa valtuutetuista pohti sitä, että ministeriön tuki ei ole vielä sataprosenttisen varma eikä valtuusto tiedä sitoutuuko se 550 000 euron vai 1,85 miljoonan euron kustannuksiin. Varmuutta kysyivät esimerkiksi Jari Larikka (kok.), Aimo Rautiainen (ps.) ja Juha Huhtala (vihr.), joka korosti kannattavansa hanketta.

— Meillä on esitys 550 000 euron nettokustannuksista. Jos määräraha muuttuu ajan kuluessa, talousarviota pitää muuttaa ja hakea teiltä lisämääräraha tai vastaavasti tehdä muutos alaspäin. Meillä on kustannusarvio, johon pitää pystyä luottamaan tällä hetkellä, Forsell vastasi.

Jari Larikka kysyi, onko nuorisokeskus varautunut siihen, jos kaupungin omarahoitusosuus nouseekin 550 000 eurosta lähelle 1,85 miljoonaa euroa ja kaupunki vastaavasti korottaa rakennuksen vuokraa.

— Mikä on se raja, johon nuorisokeskus voi vuokran takaisinmaksussa varautua ilman, että toiminta sakkaa?

Nuorisokeskuksen toiminnanjohtajan Jenni Liikasen mukaan 20 vuoden pääomavuokran takaisinmaksuajalla vuosivuokraksi on tulossa 75 000 euroa.

—  Jos joudumme kahdesta epäkäytännöllisestä tilasta maksamaan korotettua vuokraa, olemme oikeasti kipurajalla. Olemme jo nykyään maksaneet 76 000 euron pääomavuokraa vuodessa. Siihen olemme pystyneet kaikkina näinä vuosina.

Sari Hyytiäinen (vihr.) ja Pekka Korpivaara (kok.) pitivät hanketta elinvoimainvestointina. Risto Kuisma (sd.) puolestaan toppuutteli epäilijöitä ja sanoi, että valtion aikeeseen avustaa investointia pitää luottaa.

Ravintola ja vastaanottotilat kivinavettaan

Ankkapurhan kulttuurisäätiö esitti kaupungille kesäkuussa remontti-investointia. Säätiö haluaa keskittää ravintola-, vastaanotto- ja toimistotilansa nuorisokeskuksen ja Kouvolan seudun ammattiopiston nykyisin yhteiskäytössä olevaan kone- ja liikuntahalliin.

Ksao luopuu lähivuosina vuokratiloistaan Anjalassa samalla kun se vähentää ja osin lakkauttaa siellä toimivia koulutuslinjoja. Toiminnanjohtaja Jenni Liikanen kerto

1

226

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • samaaihesama

      Nuorisokeskus Anjala tavoittelee lisää asiakkaita — esteettömien tilojen uskotaan täyttyvän tulevaisuudessa myös kesällä
      20.9.2017 5:30
      Kuva: Jussi Lopperi
      Toiminnanjohtaja Jenni Liikkanen uskoo, että Nuorisokeskus Anjalan kivinavettaan remontoitavat tilat tarjoavat toiminnalle erinomaiset puitteet.
      Toiminnanjohtaja Jenni Liikkanen uskoo, että Nuorisokeskus Anjalan kivinavettaan remontoitavat tilat tarjoavat toiminnalle erinomaiset puitteet.
      Ksaon vanhan päärakennuksen yhdessä kerroksessa toimiva Nuorisokeskus Anjala siirtyy tiloista kivinavettaan vuonna 2018.
      Porvoolaisen Huhtisen koulun 6B-luokkalaiset pelasivat tiistaina iltapäivällä Kalkkuna-nimistä peliä Anjalassa.

      Nuorisokeskus Anjalassa on kovat odotukset sen keskittäessä toimintansa kivinavettaan. Remontoitavat tilat suunnitellaan täysin esteettömiksi.

      — Näemme tässä valtavasti uusia mahdollisuuksia. Majoitustilat ovat jo esteettömiä eli nyt voimme aidosti tarjota palveluita myös liikuntarajoitteisille erityisryhmille, Nuorisoskeskus Anjalan toiminnanjohtaja Jenni Liikkanen sanoo.

      Kivinavetan vastaanotto-, ravintola- ja toimistotilojen remontin on määrä valmistua vuoden 2019 alkupuolella. Liikkanen uskoo leirikouluistaan tunnetun nuorisokeskuksen kiinnostavan useita yhdistyksiä. Useat leirit ajoittuvat kesäkuukausille.

      Syksyisin ja keväisin leirikoululaisista täyttyvä nuorisokeskus haluaa laajentaa sesonkiaan. Se pyrkii kasvattamaan myös majoituksen täyttöastetta.

      — Suunnittelemme jo esimerkiksi Kouvolan vuoden 2019 asuntomessujen aikaan perheille erityyppistä tarjontaa.

      Liikkasen mukaan nuorisokeskuksen toimintaa pyörittävän Ankkapurhan kulttuurisäätiön omistuksessa olevat 140 majoituspaikkaa ovat leirikoulujen aikaan usein täynnä.

      — Leirikoulujen aikaan niillä on sataprosenttinen käyttöaste. Vuosittain meillä on keskimäärin 10 000 majoitusvuorokautta vuodessa. Viime vuonna se oli vajaat 9 000, koska kesän ryhmät olivat aiempaa pienempiä.

      Ksaon vanhan päärakennuksen tulevaisuus on avoin

      Vuokralla Kouvolan seudun ammattiopiston (Ksao) päärakennuksessa toimivassa nuorisokeskuksessa ei jäädä kaipaamaan nykyisiä tiloja. Keskittämisestä kivinavettaan koituu Liikkasen mukaan monia hyötyjä.

      — Vastaanottotiloja meillä ei ole ollut koskaan. Nyt saamme asialliset tilat ryhmien vastaanotolle. Voimme vastaanottaa ryhmät sisätiloissa parkkipaikan sijaan.

      Nuorisokeskuksen arki jatkuu remontin aikana normaalisti. Kivinavetan toisessa kerroksessa jo olevan liikuntasalin käyttö jatkuu sellaisenaan. Ksaon vanhassa rakennuksessa sijaitsevat tilat ovat remontin ajan käytössä.

      Ksaon vanhassa päärakennuksessa on nuorisokeskuksen ohella opiskelija-asuntoja, opettajanhuoneet ja luokkatiloja.

      — Olisi epäkäytännöllinen ratkaisu, että me jäisimme yksin rakennukseen. Rakennus vaatisi mittavat remontit. Meidän kaupungille maksama vuokra ei varmasti kattaisi edes rakennuksen lämmityskuluja.

      Toimitilajohtaja Timo Oksanen kaupungin tilapalveluista sanoo, että Ksaon vanhan päärakennuksen kohtaloa ei ole vielä pohdittu. Vaihtoehtoina ovat rakennuksen kunnostaminen tai purkaminen. Rakennusta ei ole käytössä olevien tietojen mukaan suojeltu.

      — Sille ei ole vielä suunnitelmaa. Jotain tarvitsee tehdä. Sitä joudutaan funtsaamaan aikanaan, Oksanen sanoo.
      Kyösti Suolanen

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      14
      1382
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1265
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      62
      1170
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1052
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1006
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1005
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      993
    8. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      979
    10. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      971
    Aihe