Hailuodossa ennen?

Muistanko.liikaa

Onko Hailuodossa ennen, sanotaan nyt vaikka sata vuotta sitten, pidetty karjaa kesälaitumella jossakin Viinikanlahden seutuvilla? Oliko siellä jotain tilapäisiä rakennuksiakin? Joku teistä on kuullut vanhojen kertomuksia.

Toinen asia. Kuulin, että Hailuodossa on ennen asuttu kesällä navetassa, joka perusteellisesti putsattiin sitä ennen. Miksi? Ja onko jossakin muuallakin tehty samoin?

6

121

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • On ollu tapa muuallakin. Ainakin Peräpohjolassa, Meri-Lapissa ja Ruotsin Länsi-Pohjassa. Sekä talo, että navetta siivottiin perusteellisesti keväisin ja syksyisin. Kesäksi lehmät muutti laitumelle ja siellä olevaan kesänavettaan, joka oli lähinnä sateensuojakatos. Ihmiset muuttivat sitten navettaan. Mysteeriksi minulle on jäänyt, että mihin taloa sitten käytettiin kesällä? Vuokrattiinko se kaupungin herraskansalle huvilaksi? Vai oliko kyseessä vaan russakoittentorjunta-asiat? Nehän oli yleisiä talossa kuin talossa vielä 60-luvulla. Ehkä helpompi häätää, jos samaan aikaan kukaan ei asu tiloissa?

    • lehmän100kerta

      Kai se navetta lehmänpaskasta putsataan ennekuin taloksi asetutaan.

    • tuohonsuuntaanehkä

      talo oli kesä tuuletuksessa kun lattiat pestiin vedellä ja mikäsenytolise pahallehaiseva,,glysoolilla, se oli niin pahanhajuista ettei siellä viikkoihin voinut nukkua, ehkä russakoitakin jollain myrkyllä yritettiin tappaa,,tuloksetta, kun russakka menee vielä enemmän piiloon rakennuksessa ja kiviuunin rakoihihin, myös kirput ja lutikat myrkytettiin ja senkin vuoksi huoneet oli asuinkelvottomia, kunnes tuulentui myrkyt-haju pois.

    • Muistanko.liikaa

      Kiitoksia! Tuo navetassa asuminen tuli mieleen sen takia, kun muuan entinen hailuotolainen joitakin vuosikymmeniä sitten kertoi siitä ja kysyi, oliko meillä sellaista ollut. En osannut vastata, asia kyllä tuntui hyvinkin tutulta. Sisareltani kysyin; ei ollut meillä sellaista. Ehkä se sitten oli edellisessä elämässäni Hailuodossa tapahtunutta ja siksi tuttua. Olin silloin niin pieni vielä...

      Tuo syöpäläisten hävitys tehtiin polttamalla rautapadassa rikkiä eli tulikukkaa. Asuntoon ei saanut mennä pitkään aikaan ja tuulettaa piti hyvin. Rautapadassa piti polttaa siksi, kun se rikki kuohui palaessaan ja olisi polttanut koko talon...

      Se Hanhisen kesänavettajuttu selvisi. Niitä on ollut! Ilmankos joskus 1980 -luvulla siellä ajellessani paikka tuntui kotoiselta ja sanotaanko vaikka, että lehmien hyvä, ystävällinen ja rauhoittava henki vallitsi yhä alueella. Silloin kävin Hanhisessa ensimmäisen kerran tässä inkarnaatiossani. Olin etsimässä sieltä Äijänkankaalta esi-isäni hautaa ja muutaman metrin tarkkuudella sen löysinkin paikallisten ohjeitten perusteella. Nyt sekin paikka on tuhottu.

      Muuten, onko Kirkonkylän Suomelassa ollut sata vuotta sitten päärakennuksessa kaksi verantaa ja talo punaiseksi maalattu? Korkea sokkeli? Silloisen äitini kanssa leikkipuheesta päätellen oltiin Suomeloita, mutta toisaalta saatu tieto kertoisi, että kaksiverantainen talo olisi ollut Potin Sipilässä. Kuka tietää? Ja silloin saattaa olla, että kuolinkin Potinlahdella enkä Ojakylänlahdella. Kevättalvella. Pitää selata Hailuodon jäljelle jääneet kirkonkirjat läpi ja tutkia, mikä sopii niihin ja mikä ei.
      Se Faarestiinan juttu kyllä juontuu sinne, tämän inkarnaationi isä ei ollut sellaisesta kuullutkaan ja itsekin muistan vain sen, että siinä isän polvella kuultuna se oli jännä ja hirveän mielenkiintoinen juttu, josta en valitettavasti enää muista muuta kuin Faarestiinan nimen.

      On maailmassa monta ihmeellistä asiaa. Ne kummastuttaa nuorta kulkijaa.
      Ja vanhempaakin...

      • Conditioned

        Buddha selitti 2600 vuotta sitten miten meditaation kautta ja elämäntapoja muuttamalla (jotta meditaatio yleensä olisi mahdollista) voi muistaa entisiä elämiä. Siitä jatkui vielä sitten niin että meditaation syvemmällä tasolla tekee myös oman mielensä voimalla toisen ruumiin johon voi siirtyä ja sillä mm. kävellä veden päällä ja lentää ilman halki. Mielenkiintoista luettavaa. Joillakin on kuitenkin tietoa edellisestä elämästä jo lapsena, ja näitä on vahvistettu vaikka kuinka monta, että voisivat olla vain jotain höpätystä. Mm. Tiibetiläisillä lamoilla on useilla muistoja jo lapsena ja monilla muillakin jotka sen tapaisissa "kuvioissa" ovat, muuallakin maailmassa.


    • laes

      Ovatko esim.kauppiaat valittaneet navetoissa asuvista asiakkaista.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1876
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1638
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1574
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1517
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe