Energiahifistely ja arkijärki

W.Leiriniekka

Kauppalehti uutisoi eilen maanantaina 25. syyskuuta tätä vuotta 2017 St1-yhtiön hallituksen puheenjohtaja Mika Anttosen puheesta Suomen Liikemiesyhdistyksen juhlaseminaarissa Helsingissä. Anttonen oli sanonut mm. seuraavaa:
- Sähköautot ovat elitistisen ajattelun symboleja.
Anttosen mukaan uusien energiaratkaisujen pitää olla myös maailman köyhimpien ihmisten saavutettavissa.

Viime toukokuussa 22.5.17 Kauppalehti/Forbes uutisoi, kuinka USA:ssa Fordin pääjohtaja Mark Fields oli saanut potkut. Syynä oli se, että sijoittajat eivät ole uskoneet autonomisesti liikkuvien autojen ja älyliikenteen kehittämiseen. Fordin kurssikin oli romahtanut. Uudeksi pääjohtajaksi oli nimitetty James P. Hackett.

Meillä Suomessa on ainakin mediassa meneillään melkoinen kohkaaminen, jonka koostumuksena on niin sähköautoa ja älyliikennettä kuin monenmoista muutakin teknistä huippuhienoutta. Jopa meidän vallanpitäjämmekin tai ainakin heistä osa on mukana siinä hifistelyssä. Ihan kuin jo kohta lähes huomenna meillä olisi kaikki muuttunut ja totta kai meidän täällä pohjoisen Euroopan perukoilla pitäisi olla ajan hermolla ensimmäisinä piikkipaikalla kuin hevosen raveissa. Semmoisella ravihevosella kuuluu olla silmälaput estämässä häiritseviä vaikutteita, jollaisia saattaa ilmetä radan sivussa.

Jos tavallinen rivitallaaja esittää kritiikkiä pilvilinnoihin hurahtamisen suhteen, niin se epäily on vaivatonta pyyhkäistä syrjään. Miten sitten mahtanee mennä perille arvostetun yritysjohtaja Anttosen suorittaa tilanteen arviointi tai USA:n sijoittajien tekemä kannan määrittely, jossa dollari on puhunut. Rahan sanotaan olevan hyvä konsultti.

3

86

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • VanhaMuttaKatkera

      Suomalaiset "vallanpitäjät" eivät muuta tee, kuin ovat huolissaan "mitä ne meistä ajattelee", ja yrittävät siitä syystä olla aina rähmällään joka suuntaan. Edes kylmän sodan aika ei opettanut, että yhteen suuntaan kumartamalla pyllistää toiseen suuntaan. Tai se oppi on ainakin jo unohtunut.

      Vihervasemmisto saattaa olla oikeassakin, tästä maasta ei ole kuin susiensuojelualueeksi ja kaikki asukkaat on syytä tappaa viluun ja nälkään johonkin betonikuution nurkkaan.

    • W.Leiriniekka

      Tuoreimman neljännesvuosisadan tuotoksena meidän elämisen olosuhteitten yksi olennaisin muutos on ollut tietotekniikan kehittyminen ja se muutos on edennyt niin nopeaan tahtiin ja niin laaja-alaisesti, että me emme meinaa pysyä mukana siinä vauhdissa. Tietysti täytyy esittää myös se kysymys, jotta missä määrin mukaan on järkevää ja viisasta mennä? Tuo Jenkkilän tilanne Fordin kohdalla on konkreettinen esimerkki siitä, että käytännön arjessa sopii muistaa myös terveen järjen hyödyntäminen eikä kaikkiin kotkotuksiin ole viisasta mennä täydellä teholla, vaikka sinänsä tulevaisuudessa tekniikka varmaan tarjoaakin hyödyntämisen mahdollisuuksia. Jalat olisi pidettävä maassa. Mediassa kuitenkin näkyy ja kuuluu jopa hurahtaneisuuden taipumusta ja viehtymystä. Meillä Suomessakin näkee jukisuudessa heittoja, joissa mainitaan mm. autojen bensiinimoottoreitten kieltäminen ja jopa kuskittomien liikennevälineitten ilmaantuminen väylimmemme. Ikään kuin se semmoinen olisi ilman muuta itsestäänselvää luontaista edistystä.

      Vielä 1980-luvulla mm. vanhanaikaiset "käsikäyttöiset" toimistokortistot ja muut perinteiset tietojen säilytysmenetelmät olivat normaalia elämää siinä kuin lankapuhelimetkin. Tekniikan muutos toi aikaisempien "vanhanaikaisten" menettelyjen rinnalle uuden tietojenkäsittelyn ja tallentamisen. Arkiseen elämäämme siinä tuli ensi alkuun vaihtoehtoisia mahdollisuuksia arkistenkin asioitten hoitamiseen. Käteistä rahaa alkoi saada katuvarren automaateista ja esim. pankkiasioita voitiin hoitaa kotoakin käsin. Siinä vaiheessa ensi alkuun tekniikka siis tarjosi vaihtoehtoisia mahdollisuuksia. Tilanne toi monipuolistuneisuutta palveluihin, niitten saantiin, käyttöön. Monipuoliset mahdollisuudet ovat periaatteessa aina hyväksi, myönteinen asia.

      Ikävä kyllä muutoksen riento on kuitenkin edennyt semmoiseen vaiheeseen, että tekniikka on monin paikoin siirtynyt yhden vaihtoehdon tarjoajasta hegemonia-asemaan ja syrjäyttämässä "vanhanaikaisiksi" leimatut käytännöt. Monen pankin katutason konttorien tiskeillä ei voi enää käsitellä käteistä rahaa eli palvelujen kohdalla tekniikka on vienyt yksioikoisuuteen eikä monipuolisuuden todellisuus ole kestänyt kuin lyhyehkön aikajakson. Tekniikan taholta eli esim. isoimpien pankkien taholta kerrotaan sen olevan edistystä ja väitetään, että muunlainen ajattelu on pelkkää muutosvastarintaa eikä sitä semmoista asennetta tarvitse ottaa vakavasti. Onneksi on kuitenkin vielä olemassa joitakin rahalaitoksia, joissa mm. käteisen käyttö perinteiseen tapaan on mahdollista ainakin toistaiseksi.

    • W.Leiriniekka

      Muoti-innostuneisuuden sopulimainen läpilyönti näkyy olevan suorastaan yleismaailmallinen ilmiö. Mainitsemani Mika Anttosen ja Fordin strategia-arvioinnin kaltaisella tavalla vastaavanlaisesti esim. suomalaisten pankkien taholla havaittu tilanne antaa aiheen syynäilyyn, jotta miksi näin tapahtuu. Ford pisti yli-innokkaat taivaanrannan maalailijansa kuriin. Meillä Suomessa ei taida löytyä semmoista voimaa, joka alkaisi pitää pankkien tavallisten asiakkaitten puolta ja puolustaa palvelumuotojen monipuolisuutta. Yhtenäisenä ilmiönä näkyy olevan, että väestön lukuisaa vähäväkisintä osaa ollaan kurmuuttamassa. Tapahtuvaa luonnehditaan valtaapitävillä tahoilla luonnolliseksi kehitykseksi, josta olisikin oikein maksaa sille kuuluva hintansa. Meidän digi-intoinen pääministerimme mielestä riittänee, kun todetaan, että kipeää tekee ja sillä siisti.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6163
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      3936
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      255
      2319
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1920
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1373
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1296
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1077
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1040
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      986
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      951
    Aihe