Suomen kieltä suomeksi

Politiikkojen mielestä on hienoa puhua vaikeasti ymmärrettävää kieltä. Niin sanotun kapulakielen alkeet iskostetaan oppilaisiin jo koulussa, jossa vaaditaan oppilaita kirjoittamaan hienommin kuin ajattelevat ja sepittämään keinotekoisesti tekstejä, joiden ainoa lukija on opettaja.

Politiikkojen käyttämiä kuluneita ja täysin tarpeettomia sanoja tai sanontoja ovat nykyään mm. isossa kuvassa, pitkässä juoksussa, juurikin, eskaloitua, brexit, digiloikka, aikaikkuna, tuottavuusloikka, arvouttaa, insrata, lähetysikkuna, vivutus ja monet sadat muut sanat, jotka voisi ilmaista suomalaisille ymmärrettävässä muodossa ja aivan suomen kielellä. Joskus uutta kieltä on vaikea ymmärtää. Alla tuulesta temmattu esimerkki kapulakielestä.

"Eeppisissä meteorologisissa olosuhteissa kesätapahtumien ananastukat instasivat pystykahvitellen".

Suomeksi ehkä: "Hyvillä kesäsäillä korealaishiuksiset lähettelivät festarikuviaan juoden kahvia seisaaltaan".

8

182

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ihan hyvä aloitus, mutta mielestäni siitä tehdään vielä enemmän Lieksan palstalle sopiva tällä lisäyksellä.

      Pohdiskellaan vaan lauseoppia keskenämme me lieksalaiset, että oppisimme paremmin kirjoittamaan Lieksa palstalle ymmärrettävällä ja ytimekkään tehokkaalla tyylillä. Muutenkaan ei olisi pahitteeksi lukijaa ja asiaa arvostaaksemme huolitellumpi kielenkäyttö. Kohteliaisuus tietenkin kannattaa aina myös muistaa. Hyvät tavat ovat eteenpäin vieviä, kun taas naljailu, ilkeily ja asiattomat loan heitot aiheuttavat vain turhaa mielipahaa puolin ja toisin. Murresanat ja pohdiskelut sopivat mielestäni aina myös Lieksa palstalle.

      Nimimerkille Katuvankka tohdin antaa palautetta. Uskallan siksi, että uskon hänet tuntevani kohtalaisen hyvin. Käsittääkseni hän käytti taannoin nimimerkkiä Nomikäänsheriffi. Jo silloin taannoin hänen lauserakenteensa muuttuivat silloin tällöin erittäin monimutkaisiksi klo. 22:00 jälkeen. Ajalla ja epäilyillä on olemassa selkeä yhteys. Nautintoaineiden käytöstäkin voi keskustella asiallisesti ja auttavalla sävyllä. Lieksa palstalla ja suomi24 foorumissa tällainen keskustelu on kyllä toivottavaa. Mutta asiat, kytkennät ja laaja käyttäjäpiiri ymmärtäen, melko toivotonta. Täällä kun on kaiken karvaista väkeä. Mutta sallittavahan se on.

      On hyvä keskustella lämpimästi. Oli paha, etten tullut maininneeksi asiasta.

    • Kiitos palautteestasi Akseli. Olen miltei ällikällä lyöty. Vai uskot tuntevasi minut jotenkuten. Kaikkihan me toisemme tunnemme, ihmisinä. Ihmisillä on ihmisten tavat. Maistelut, konjakit ja paistit pidän enempää rääpimättä nyt omana asianani. Tapani olette näköjään jo oppineet tuntemaan. Sen verran, että ei niin pientä pilaa, ettei totta toinen puoli.

      Mitä muuta te teette väliajalla, silloin kun ette roiku täällä? Työssä käyn säännöllisesti. Pääsisin jo eläkkeelle, mutta en ihan vielä malta. Ehkä vuoden päästä.
      Tässä istuessani joskus illoin, nyt sunnuntaiaamuna, minä luen kirjaa. Joskus menee kotva ja vilkaisen sitten onko vastattu. Kotvakin on mielenkiintoinen sana. Montako minuuttia se on mielestänne, vai onko kyse vain sekunneista. Vai onko koko elämä kotvan uni;)

    • politikonpuhetta

      Kun Paavo Väyrynen oli pieni, niin isä sanoi " sinusta tulee politikko isona"? Paavo kysyi isältään,,mistä tiedät?
      Isä vastasi " osaat puhua kauniisti ja pitkään sanoilla, jotka eivät tarkoita mitään"!

    • Hyvä.
      Jos haluat olla onnellinen yhden päivän, ota humala. Jos haluat olla onnellinen kolme päivää, mene naimisiin. Jos kahdeksan päivää, teurasta sika ja syö se. Jos haluat olla ikuisesti onnellinen, ryhdy puutarhuriksi.
      Sananlasku, ehkä kiinalainen, en muista.

      • En oikein pidä ja tykkää piilonaljailusta.

        Minä elän ja moninaisesti elänkin kaikkien niiden elämää joista kirjoitan; olen iloinen iloisten kanssa, paha pahojen, hyvä hyvien kanssa; ryömin ulos omasta henkilöstäni ja puhun lasten suulla, naisten ja vanhusten; olen kuningas ja kerjäläinen, olen korkea-arvoinen, tyranni ja halveksituista halveksituin, vainottu tyranninvihaaja; minulla on kaikki mielipiteet ja kaikkia uskontoja tunnusta, elän kaikkia aikakausia eikä minua itseäni enää ole. Se on olotila, joka antaa kuvaamattoman onnen.

        PS. Toki tuon onnen haluaisin kuvata. Kenen tekstiä? Lue vankka ja kerro jos muistat tai löydät.


      • Akseli.Pärekorpi kirjoitti:

        En oikein pidä ja tykkää piilonaljailusta.

        Minä elän ja moninaisesti elänkin kaikkien niiden elämää joista kirjoitan; olen iloinen iloisten kanssa, paha pahojen, hyvä hyvien kanssa; ryömin ulos omasta henkilöstäni ja puhun lasten suulla, naisten ja vanhusten; olen kuningas ja kerjäläinen, olen korkea-arvoinen, tyranni ja halveksituista halveksituin, vainottu tyranninvihaaja; minulla on kaikki mielipiteet ja kaikkia uskontoja tunnusta, elän kaikkia aikakausia eikä minua itseäni enää ole. Se on olotila, joka antaa kuvaamattoman onnen.

        PS. Toki tuon onnen haluaisin kuvata. Kenen tekstiä? Lue vankka ja kerro jos muistat tai löydät.

        Olisiko August Strindberg ollut asialla?
        Toivon, hänen olleen myös tunneihminen.
        https://www.youtube.com/watch?v=9xDVHEzKEaY


    • Mokkakakku

      Näillä voimakkaasti elävillä ns. tunneihmisillä on muutama piirre, joista en pidä. He mieluusti neuvovat muita ja siteeraavat iänaikaisia kirjoituksia eikä huumorintajusta tai itsekritiikistä ole tietoakaan. Niin ja on tietysti mukavaa paistatella muutaman mukaan tarttuneen sivistyssanan loisteessa.

    • Aloittaja kirjoitti aivan asiaa.
      Minuakin ihmetyttää, miksi jotkut yleisöluentojen pitäjät käyttää paljon sivistys sanoja ja ammatti slangia, vaikka kuulijat (lähes kaikki) ovat maalikkoja.
      Itse koetan puhua kieltä, jota kaikki kuulijat ymmärtää yleisöluennoissani, alan ihmisille sitten puhun alan kieltä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      81
      1810
    2. Suomalaisia naisia lennätetään seksimatkoille

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1f5f5e20-8c36-4907-9640-8e0c3b017c5a Gambia on jo vuosia ollut yhtä kuin munanhaku ma
      Maailman menoa
      222
      1500
    3. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      82
      1454
    4. Mietitikö nainen koskaan

      Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
      Ikävä
      106
      1318
    5. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      163
      1091
    6. huono omatunto

      johtuu siitä, että minulla on tunteita sinua kohtaan. Se vaikuttaa asiaan. Kaipasin sinua tänäänkin.
      Ikävä
      64
      1073
    7. Päätin juuri että

      En odota että meidän välillä enää tapahtuisi mitään. Tämä on aivan liian monimutkaista ja kyllä sinäkin olisit joskus mi
      Ikävä
      32
      922
    8. Onnistuit sohaisemaan mua

      Kaikkein herkimpään kohtaan ja kyseenalaistamaan mun luottamuksellisuuden. Kun sitä ei ole niin ei ole mitään muutakaan
      Ikävä
      62
      906
    9. Huomenna se

      Tulee kohta, odotatko?
      Ikävä
      61
      846
    10. Mitä kaipaat

      Usein elämässäsi
      Ikävä
      94
      814
    Aihe