Omenapuun leikkaaminen täydellä sadolla

Onko.kummempaa.nähty

Menin pihansiivoustalkoisiin ja pihaomenapuussa roikkui yksi asukas saha kädessä. Kysyessäni hän ei kertonut, miksi hän siellä oli, mutta yksi oksa rojahti alas omenoineen. Kipaisin hallituksen puheenjohtajan luo kysymään. Hän sanoi että nyt otetaan pari oksaa kun sattuu olemaan lava pihassa. (Se on aina siinä keväällä ja syksyllä.) Palasin takaisin todetakseni, että asukas karsi koko puun. Minä yritin ensin kieltää, sitten mennä poimimaan omenoita, ajoi pois, osa omenoista on vielä raakoja. Talloi mennessään omenoita, siirtyi seuraavan puun luokse ja sama juttu, kaikki oksat pois ja omenat maahan. Menetin kerrassaan malttini, en ole ikinä kuullut että puu raiskataan omenat oksilla. Sitten sain selityksen: on helpompi poimia omenat kun ottaa oksat pois, kun ovat niin korkealla. Se täytyi olla provosointia, ei normaali voi olla tätä mieltä.
No poimin omenoista ne, joita ei oltu tallattu. Lähdin sitten pois talkoista ja nyt kuivuri pyörii ja omenahillokattila liedellä. Lähti myös sahaaja ja jätti kaiken siihen makaamaan.

9

443

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • poltinkarva

      Hullu tuo omenapuun sahaaja. Omenapuita leikataan keväällä ennen lehtiä ja maltilla, vain muutama oksa. Jos tulee kovat pakkaset, niin syksyllä sahatut omenapuut voivat kuolla.

      • jenniina111111

        Omenapuita voi hyvin leikata myös kesällä, kesäkuun loppupuolella yleensä, kun kovin kasvukausi on ohi. Kesällä tehty leikkaus ei samalla tavalla yllytä uusien versojen kasvua. Eli jos halutaa uutta kiivasta kasvua, niin leikkaus keväällä. Muussa tapauksessa kesällä. Näin olen lukenut ja puutarhurilta kuullut, ja näin toiminut, ja hyvin on mennyt.


      • poltinkarva
        jenniina111111 kirjoitti:

        Omenapuita voi hyvin leikata myös kesällä, kesäkuun loppupuolella yleensä, kun kovin kasvukausi on ohi. Kesällä tehty leikkaus ei samalla tavalla yllytä uusien versojen kasvua. Eli jos halutaa uutta kiivasta kasvua, niin leikkaus keväällä. Muussa tapauksessa kesällä. Näin olen lukenut ja puutarhurilta kuullut, ja näin toiminut, ja hyvin on mennyt.

        Niin kauan kuin on leutoja talvia, niin kesä- ja syysleikkauksen voivat mennä hyvin. Mutta jos tuleekin pakkastalvi, niin ei sitten omenapuilla menekään hyvin.
        Kesällä ja syksyllä leikkaaminen on arpapeliä, kun ei monikaan tiedä minkälainen talvi tulee.


      • Jenniina111111

        Ihan mielenkiinnosta kysyn. Mistä sinä olet tuollaisen tiedon saanut?


      • poltinkarva
        Jenniina111111 kirjoitti:

        Ihan mielenkiinnosta kysyn. Mistä sinä olet tuollaisen tiedon saanut?

        Jenniina111111 , outoja kysyt, joillakin on kokemusta.


      • Jenniina11111

        Ai miten niin outoa? Mielestäni on ihan fiksua kysyä, kun en tiedä sinusta mitään, miita kuin kiukkuisen vastauksen. Kysyin ystävällisesti. Olisit voinut vastata myös ystävällisesti.

        Enhän voinut mitenkään tietää, että sinulla on kokemusta omenapuiden kesäleikkauksista. Ja ilmeisesti olet aika laajastikin leikannut omenapuitasi kesällä, kun olet havainnut kuolemia aina kylmien talvien aikaan, vai? Jos ei ole kokemusta kesäleikkauksista, et niistä kokemuksella voi mitään tietää.

        Monet ovat perinteisesti aina leikanneet vaan keväällä, koska ovat luulleet ettei kesällä voi. Niin kauan kuin minulla ei ole tietoa sinun sanasi luotettavuudesta, luotan kirjallisuuteen ja koulutetun puutarhurin kantaan.

        Mutta kiitos vastauksesta. Päättelen sitten itse mihin uskon ja luotan. :)

        Katso Leif Blomqvist, Pohjoisen omenat - pomologinen käsikirja.


    • kaikkeakuleekin

      Heikkoja vesiversoja taitaa tulla urakalla... Mikäli puut selviää kevääseen. Oliko ne oksat minkä kokosia ? Kuinka vanhoja puita ne oli?

    • jaune

      On ihan huvä leikata omenapuita "SYKSYLLÄ" ( heinä-elo-syyskuussa) kun lehdet ei ole pudonneet . Tietty omenapuita ei oikein voi leikata sato päällä. Idea tähän syysleikkaukseen on juuri vesiversot tai nimenomaan niiden pois jääminen. Kun puu ei ehdi vetää kaikkea ravintoa lehdistä takaisin juuristoon ennen leikkausta ei sen myöskään tarvitse työntää ylimääräiseksi käyvää ravintoa keväällä vesiversoihin. Ja jos niitä kuitenkin tulee ,ei niitä saa missään nimessä leikata pois koska siihen tynkään tulee ensi vuonna 10 uutta. Ne pitää nyhtää pois noin juhannuksen aikoihin niin että nyhdettyyn oksaan tulee kanta. Tämä ei vioita puuta. Myös ajoissa tehty syysleikkaus on ihan turvallinen talvenkeston suhteen. Jos tulee niin kova pakkanen että se vioittaa puita tekee se sen oli ne leikattu tai ei. Yleensä vioitukset ovat rungossa eikä oksissa.

      Lisättäköön tähän että oikein vanha omenanviljelijöiden kikka suojata nuoria puita oli sitoa tuomen oksia runkoon. Tuomi tekee että jänikset ja kauriit eivät syö. Toimii muissakin kasveissa. Käytän kesällä kaikessa kelpaavassa kasvillisuudessa pieniä (10-15 cm ) oksia joista olen rapsuttanut kuoren rikki että se haisee paljon. Ei tarvitse olla lehtiä. Kätken oksat esim mansikkamaahan tai punajuuripenkkiin ja elukat luulee että kaikki on tuomea. Noin metrin välein. Huono puoli on että ne kuivuvat ja pitää vaihtaa. Toimii! Kannattaa kokeilla myös tulppaanien lähellä ja orvokkiruukussa. Kaikki tämä kelpaa muuten ainakin kauriille.

    • poltinkarva

      Vaan kyllä pakkanen menee omanapuuhun rungon sisälle juuri siitä haava kohdasta.Siitä haavan kohdasta pakkasvioitus alkaa ja kuori irtoaa. Mutta eivät kaupunkilaiset mitään tälläistä voi ymmärtää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6323
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      4066
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      263
      2476
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1970
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      28
      1458
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1326
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1097
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1070
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      1016
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      991
    Aihe