Kannabiksen laillistaminen pelastanut ihmishenkiä!

NukkuvaTiedustelija

https://tekniikanmaailma.fi/tiede/marijuanan-laillistaminen-pelastaa-jo-ihmishenkia-usassa-paljastaa-uusi-tutkimus/?shared=796172-4ea474ac-500

Uuden yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan opioidien yliannostuksista johtuvat kuolemat ovat vähentyneet merkittävästi kannabiksen viihdekäytön laillistamisen myötä Coloradon osavaltiossa.

Tutkimus julkistettiin American Journal of Public Health -tiedejulkaisussa. Siitä uutisoi Washington Post -lehti.

Kannabiksen viihdekäytöstä tuli Coloradossa laillista tammikuussa 2014. 21-vuotiaat ja sitä vanhemmat henkilöt saavat ostaa kannabista myyntiluvan omaavista liikkeistä ja kasvattaa marihuanaa myös omaan käyttöön tai lahjaksi (lahja voi olla enintään 28 grammaa) yksityisessä, suljetussa tilassa. Kuka tahansa 21 vuotta täyttänyt paikallinen tai osavaltiossa vieraileva henkilö saa pitää hallussaan enintään 28 grammaa kannabista kerrallaan.

Tutkijat tarkastelivat osavaltion opioidipohjaisten reseptilääkkeiden yliannostuksiin liittyvien kuolemien kuukausitilastoja ajalta ennen kannabiksen laillistamista ja sen jälkeen. Opioidit ovat ensisijaisesti keskushermostoon vaikuttavia voimakkaita kipulääkkeitä. Tutkijat ottivat huomioon myös tarkasteluajan aikana muuttuneet lääkekannabista ja reseptilääkevalvontaa koskevat säädökset.

Kävi ilmi, että kuolemat olivat vähentyneet 6,5 prosentilla kahden vuoden sisällä kannabiksen viihdekäytön laillistamisesta. Tutkijat korostavat, että tulokset ovat vasta alustavia, kun otetaan huomioon se, että tutkimusdataa on vain kahden vuoden ajalta.

Useat aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että lääkekannabiksen laillistamisen ja opioidikuolemien vähentymisen välillä on selvä yhteys.

Uudet tutkimustulokset viittaavat siihen suuntaan, että sama ilmiö toistuu myös viihdekäytön laillistamisen kohdalla.

Kannabiksella on usein yhtä tehokkaita kivunlievitysominaisuuksia lukuisten sairauksien kohdalla kuin opiaateilla, jotka on määrätty samojen sairauksien aiheuttaman kroonisen kivun hoitoon.

14

138

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • PorTor

      "Kuolema ei ole pahin."

    • Bre-Vir

      "Metsässä omasta tahdostaan"

      • Alkoholi_Psykoosi_Iskee

        "Jazzmies pyysi esittelemään kehittämäni tekniikan, esittelin sen, hän tunnisti kappaleen, joten tekniikka siis toimi. Sen jälkeen hän aloitti kuitenkin säälittävän venkoilun ja söi sanansa, ja hänen aiheuttamansa aikavarkaus päättyi siihen, että toinen akateemisesti koulutettu ammattimuusikko nimesi tekniikkani."


    • ptosh

      Kannabis myös mitä todennäköisimmin vähentää alkoholikuolemia suunnilleen saman verran. Coloradossa tilastoitiin 5%n vähennys sekä liikenne- että väkivaltakuolemissa. Alkoholin käyttöä jenkeissä on suht mahdoton tilastoida, mutta nuo luvut viittaisivat tähän

      • ganjaeno

        Kun humalassa polttaa jointin niin on vähemmän agre kuin pelkästään humalassa. Sekakäyttö sanana kuulostaa pahalta mutta huomautan että sekakäyttö on mielletty lähinnä alkoholin ja pillereiden käytöstä.

        Ne napit ja viina on yleisin sekakäytön muoto suomessa. Sellaista en suosittele kenellekkään. Siinä on hengen lähtö herkässä. Kannabis alkoholi aiheuttaa liikana oksennuksen ja se vaarallisempi aine tulee ulos.

        Jos omaan käyttöön kasvatus sallitaan niin alkoholin käyttö vähenee ja siksihän alkoholiteollisuus vastustaa kannabiksen sallimista/laillistamista.


    • innokas-tutkija

      Onko havaintoa miten kannabiksen laillistaminen on vaikuttanut fillarivarkauksiin?
      Useat aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että kannabiksenkäytön ja fillarivarkauksien välillä on selvä yhteys.

      • Gemilo

        Olen käyttänyt kannabista yli 30 vuotta, eikä fillariani ole koskaan varastettu.


      • laatupyörävarmaan

        Ei korppi korpin silmää noki.


      • ptosh

        Korrelaatiosta on aina vaikea päätellä kausaliteettia. (Kausaliteettiahan ei pysty havainnoimaan, toisin kuin esim. temporaalisuutta). Väkivaltakuolemista melkein kaikki tapahtuvat humalassa, joten syy-yhteys ainakin näyttää todennäköiseltä.

        Huumeidenkäytön ja polkupyörävarkauksien välillä on varmaankin yhteys, mutta pitäisin kummallisena, jos nimenomaan kannabis erottuisi joukosta


      • Phyi
        ptosh kirjoitti:

        Korrelaatiosta on aina vaikea päätellä kausaliteettia. (Kausaliteettiahan ei pysty havainnoimaan, toisin kuin esim. temporaalisuutta). Väkivaltakuolemista melkein kaikki tapahtuvat humalassa, joten syy-yhteys ainakin näyttää todennäköiseltä.

        Huumeidenkäytön ja polkupyörävarkauksien välillä on varmaankin yhteys, mutta pitäisin kummallisena, jos nimenomaan kannabis erottuisi joukosta

        Pössyttelysohvien menekki kirpputoreilta on kannabiksenkäytön myötä kasvanut rajusti. Harrastustoimintavälineiden menekki taasen laskenut.


      • SohvaIIa
        Gemilo kirjoitti:

        Olen käyttänyt kannabista yli 30 vuotta, eikä fillariani ole koskaan varastettu.

        Ei pössyttelijän polkupyörää helposti varastamaan pystykään, koska se on kellarissa käyttämättömänä. Ei savuapina viitsi pyöräillä.


      • MariFillari
        Gemilo kirjoitti:

        Olen käyttänyt kannabista yli 30 vuotta, eikä fillariani ole koskaan varastettu.

        Sama juttu täällä. Fillarillani ajan ympäri vuoden säistä piittaamatta ja kilometrejä kertyy n. 3000. Ekologista ympäristön ja hermojen kannalta. Eipä tarvitse istua ruuhkaisessa bussissa, ratikassa, metrossa...kenenkään sohvaperunajuntin vieressä.


    • ganjaeno

      Suomessa on niin vaikea saada lääkkeekksi että voi vain arvailla kuinka moni kasvattaa siksi omalla luvalla. Kipu ja unilääkkeisin verrattuna monta kertaa vaarattomampi puhtaasti aineena.
      Omasta mielestä on uskomatonta että opiaatteja saa helpommin kuin kannabista. Niin se kuitenkin suomessa on.

      Viihdekäytön vähäisen haitallisuuden näkee kyllä kun katsoo esim coloradoa. Se on enää vain ajan kysymys kuinka nopeasti laillistaminen yleistyy. Suomi toki on viimeinen joka edes sallii jos sallii koskaan?

    • kovvooonhuumet

      Onneksi suomessa cannapiksen tykittäjät suljetaan vankilaan.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      52
      2824
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      523
      2654
    3. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      48
      1845
    4. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      32
      1777
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      117
      1723
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      301
      1669
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1272
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      87
      1106
    9. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      57
      1089
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1082
    Aihe