Aloitin uimaharrastuksen. Osaisiko joku auttaa?

uimamaisteri.kysyy

Mikähän kirjoituksessani oli vikana kun se pian katosi kirjoitettuani sen? Oliko siinä mukamas jotakin sääntöjenvastaista? Kokeilen kirjoittaa asiani uudemman kerran, toivottavasti sitten paremmalla onnella.

Viikon verran käynyt uimahallissa uimassa, suunnilleen joka toinen päivä aamupäivisin. Uintireissu vie pari tuntia. Tykkään ottaa löylyjä uimisen välillä. Eihän sitä tällanen "luuviulu" kauaan edes tarkene uidakaan ku alkaa palella, pakko välillä käydä saunan löylyissä lämmittelemässä.

Minulla nyt sellainen outo tilanne että verensokerit nousevat kovasti uimareissun jälkeen. Kuvittelin että verensokerit pikemminkin laskisivat. Jopa yli 20 mmol/l ollut uintireissun jälkeen sokerit vaikka uimaan lähtiessä 6.2-6.8 mmol/l. En ota mitään ylimääräsitä välipalaakaan ennen uimaan menoa. Uin noin 800-1200 metriä yhteensä. Kertokaahan viisaammat mitä uintireissulla tapahtuu että noin ousevat? Mitä pitäisi asiallen tehdä?

Olen 48v mies, sairastanut 1-tyypin diabetesta noin 10 vuotta, Toujeo ja Humalog insuliineina. Verosokerit kyllä olleet kunnossa, Pitkäsokeri oli viimeksi kontrollissa 52mmol/mol

10

134

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ammattilaiset_ensin

      Fyysinen voimakas kuormitus voi myös nostaa verensokereita. Sinun kannattaisi keskustella diabeteshoitajasi tai -lääkärisi kanssa kun olet vasta aloittanut aktiivisemman kuntoilun. Saat parhaimmat ohjeet sieltä.

    • liikkuva.diabeetikko

      Asiasta ei löydy suomenkielellä mitään. Amerikkalaista tekstiä kyllä sitten löytyykin. En tähän linnikä laita mutta halukkaat voivat vaikka hakea googlella (swimming in cold water blood sugar levels). Syynä on elimistön reaktio kylmään joutumisesta (adrenaliini). Insuliiniresistenssi kasvaa, eli myöskään pistetty insuliini ei toimi normaalisti. Kun vietät pitkään (kylmässä) vedessä koska uit noinkin pitkiä matkoja, voi tosiaankin verensokeri nousta voimakkaastikin.

      Suosittelen että ihan pistät ennen uimaan lähtemistä vähintään 3-4 yksikköä ateriainsuliinia. Oikea annos löytyy varmaan ajan myötä. Toki sitten vaatekaapissa oltava varalta hedelmä ja/tai voileipää jos verensokeri meneekin lisäpistoksilla liian matalalle ja ehdottomasti verensokerimittari aina mukana uimareissuilla lisäeväitten ohessa.

      Ihan pelkkä ulkoilukin talvella pakkassäässä saattaa nostaa saman reaktion seurauksena verensokerin korkealle.

      Toisaalta sauna/lämpö taas aiheuttaa päinvastaisen reaktion ja verensokerit voivat laskea. Ei ole helppo yhtälö lainkaan yhdistää samaan pakettiin runsas uiminen ja saunominen. Toivottavasti sait apua kirjoituksestani. Älä ainakaan lopeta uimistasi, on hyvä ja turvallinen ja nivelille lempeä liikuntamuoto.

      Vielä huomautus että en ole lääkäri vaan itsekin 1-tyypin diabeetikko. Liikun monipuolisesti ja kaikenlaiset diabetekseen liittyvät asiat kiinnostavat. Valitettavasti lääkäreillä, ainakaan Suomessa ei ole oikeaa tietoa mm. edellä kuvatusta asiasta. Itse olen saanut esim. urheiluun ja liikkumiseen liittyviä ohjeita ja neuvoja lääkäriltä ainostaan silloin kun lääkäri on myös 1-tyypin diabeetikko.

      • liikkuva.diabeetikko

        Tuollaisen kovan rasituksen kuten uinti ja saunominen vaatii verensokerin seurantaa rasituksen jälkeen. Vaikka verensokerit nousevat kylmässä uinnin takia, rasitus vie paljon energiaa ja se pitää sitten myöhemmin korvata. Verensokerit saattavat sitten yllättäen laskea useitakin tunteja rasituksen jälkeen.


    • uimamaisteri.kysyy

      Onhan tänne sentään tullu vastauksiakin, kiitoksia.

      On tarkoitus käydä taas perjantaina uimassa ja tavoitteena ainakin kilometrin verran allasta päästä päähän. Pitääpä tosiaan kokeilla ateria/pikainsuliinia ylimääräinen annos pukuhuoneessa ottaa ennen uimaan lähtöä. Mittari ja insuliinikynä sekä ykimääräinen eväs toki aina tuollaisilla reissuilla varlta aina mukanakin.

      Oikeastaan noinhan se ois pitäny päätelläkin, siis kylmä. No onneksi toiset osaa auttaa. Oon joskus vuosia sitten pelaillu sulkapalloa ja siinä kans verensokerit nousi aika lahjakkaasti ku sykkeet huiteli 200:ssa. Tuolloin jo opin sen pistoksen ottamisen ennen pelirupeamaa. No, tässäpä tosiaan viisastuu jo perjantaina,..

      • liikkuva.diabeetikko

        Katsohan varsin kellosta kauanko vietät aikaa uima-altaassa, siis huomenna. Osaisi hieman tuota kovaa verensokerin nousua siitä sitten arvioida.


      • uimamaisteri.vastailee
        liikkuva.diabeetikko kirjoitti:

        Katsohan varsin kellosta kauanko vietät aikaa uima-altaassa, siis huomenna. Osaisi hieman tuota kovaa verensokerin nousua siitä sitten arvioida.

        Voisin jo arvioida tuota aikaa. Aika lailla tasan tunnin oon altaassa ollut, riippuen kokonaismatkasta. Tunti-tunti ja vartti. Onhan se melkoisen pitkä aika vedessä.


    • uimamaisteri.uimassa

      Eilen oli taas uimisen vuoro. En aamupaloja harrasta, enkä juuri lounastakaan, aamupala oli pelkkä kahvi ja jogurtti.

      Pukuhuoneessa ennen uintia mittailin sokerit klo 11:40: 7.5 ja pistin 4 yksikköä humalogia. Tulikin sitten uitua hieman enemmän aikaa ja matkaakin taittui 2.1km altaassa. Aikaa altaassa kului varmaankin 1 tunti ja 45 minuuttia saunaa 1 tunti. Niinpä kun takaisin pukuhuoneessa mittasin verensokerit, olikin verensokerit lisäpistoksesta huolimatta korkealla: 11.7. Pistin korjauksena 3 yksikköä, epäillen että saattaa mennä sokerit pian liiankin alas. Kas kummaa, reilu tunti edellisestä pistoksesta verensokeri oli noussut 15.,0:een!!!! Ei muuta kuin uudelleen humalogia korjaukseen 5 yksikköä. Vasta klo 17:24 vs oikeissa mitoissaan, eli 5.9. Klo 19:00 vs oli laskenut 4.3:een, jolloin sitten söin "päivällisen"

      On se, kylmä vesi metka elementti. Pitänee harjotella ja seurailla jatkossa lisää, ei ihan kerralla oppinu..

      • Toujeo

        Jotenkin oudolta kuulostaa tuo outo verensokerien nousu. Ei selity uimisella kylmässä. Kerrohan miten muutoin menee päivät, siis onko nyt viimeaikoina ollut muutoin poikkeuksellista verensokerien nousua? Miten aamusokerit?

        Tulee vain mieleen tuosta outo oma kokemus vajaa kaski vuotta siytten kun aloittelin Toujeon kanssa. Kävi niin että Toujeo-insuliini ei toiminut kuin viikon ja sen jälkeen vaikutus nopeastikin hiipui. Siis ei säilynytkään 4 viikkoa huoneenlämmössä. Jouduin Toujeot palauttamaan apteekkiin, Sanofi ei myöntänyt vikaa olleen insuliinissa.


      • 64hjutr65
        Toujeo kirjoitti:

        Jotenkin oudolta kuulostaa tuo outo verensokerien nousu. Ei selity uimisella kylmässä. Kerrohan miten muutoin menee päivät, siis onko nyt viimeaikoina ollut muutoin poikkeuksellista verensokerien nousua? Miten aamusokerit?

        Tulee vain mieleen tuosta outo oma kokemus vajaa kaski vuotta siytten kun aloittelin Toujeon kanssa. Kävi niin että Toujeo-insuliini ei toiminut kuin viikon ja sen jälkeen vaikutus nopeastikin hiipui. Siis ei säilynytkään 4 viikkoa huoneenlämmössä. Jouduin Toujeot palauttamaan apteekkiin, Sanofi ei myöntänyt vikaa olleen insuliinissa.

        Samaa mieltä. Joku muu asia täytyis selittää. Etenkin tuo sokerin nousu vielä 15:een lisäpistoksien jälkeenkin. Onko ehkä flinssaa, muuta tulehdusta? No ehkä ei kipeenä uimassa tuntikausia.


    Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      174
      3184
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2131
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2054
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1905
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      70
      1588
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1351
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1247
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1241
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1207
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1188
    Aihe